V půlce ledna 2022 jsem přes FB kontaktoval Sashu Lyaha a moje cesta za skvělými ukrajinskými magnetoplanáry začala. To jsem samozřejmě netušil, co všechno se ve světě stane. A tak po více než půl roku mám možnost už nějaký čas přes model Sash Tres poslouchat hudbu.
Vybral jsem si provedení sluchátek, které se mi líbilo a objednal sluchátka v plné výbavě, tedy s náhradními náušníky, alternativními uzavřenými mušlemi a v dřevěném balení. Poslal jsem 100$ zálohu v hřivnách přes Wise a čekal, co se bude dít. No, jak jsem předpokládal, po zkušenostech s dodávkou Verum, práce šla relativně pomalu, jednou za 14 dnů poslal Sasha fotku, jak pokračuje. A pak se kvůli válce asi na 2 a půl měsíce odmlčel.
Takže jsem to vzal s pochopením, přišel jsem o nějaké prachy, ale evakuace Charkova byla pádným argumentem. Jenže na konci května se Sasha znovu ozval, že pracuje na sluchátkách dál, že nechce přijít o svůj celosvětový byznys a posílal další fotky progresu svých prací. V půlce června měl hotovo, včetně fotek a videa hotových sluchátek. Doplatek cca 400$ jsem poslal už v polských zlotých. Sluchátka i po proclení dorazila asi za 20 dnů.
Provedení dřevěného balení je výborné, srovnatelné, možná ještě lepší než u 30 let starých AKG K1000. Kabel jsem si nechal kratší jen 1,5m dlouhý s malým jackem, vybrat si můžete v podstatě cokoliv. U mušlí jsou mini XLR konektory, je to robustní, dobré připojení. Nastavení hlavového mostu je aretováno vrutem, nastavil jsem druhou polohu, ideální pro velikost mojí hlavy. Náušníky jsem nasadil zatím kožené, používám otevřenou verzi sluchátek, díky asymetrickým náušníkům jsou měniče otočeny k uchu více zpředu, což hodně pomáhá přirozenosti poslechu. Vybraná barva sluchátek se mi líbí i na živo, efektně působí vypálení loga Sash Tres na mušlích. Impedance je 16 ohmů.
Zvukově netuším, co vlastně napsat. Není prostě, co řešit, zvuk je skvělý. Tonálně jsou opravdu vyvážená. Fakt nemám výhrady, na head-fi občas kritizují výšky, nic takového neslyším, výšky jsou bezproblémové, přitom živé. Zvuk je dospělý, hutný, přirozený. Prostor je stabilní, ani stísněný, ani uměle nafouklý, zvuk je ale plastický, vrstvený, barevný. Nejslabším článkem poslechu jsou jasně nahrávky. Jinak to zvukově nemá chybu. Hrají dobře potichu i hodně nahlas, vždy s přehledem a lehkostí. Vše je už na úrovni estetické kvality, vkusu posluchače, technicky je zvuk dokonalý, pro mne určitě.
Je zajímavé, že na východ od nás je tolik dobrých výrobců sluchátek, namátkou zmíním Meze, Verum, Sash, Kennerton, Snorry. Cenovky se hodně liší, jednoznačným vítězem v poměru cena výkon jsou ale Sash Tres, tato sluchátka jsou pro mne důkazem toho, že utratit za sluchátka více než nějakých 15-20 tis.Kč prostě nemá ani nedává smysl. Jednou, tradiční, nevýhodou i těchto planárů je jejich hmotnost.
Vím, že je Sasha v kontaktu i s dalšími lidmi z ČR, věřím, že sem někdo přidá svou zkušenost s těmito sluchátky. Pozornost si zaslouží a povědomí o nich v ČR je.