od pavel1756 4. 9. 2023 16:38
[mini recenze] Sash Tres 45 Ohm
Před týdnem mě oslovil místní člen fóra @mvaldo s nabídkou, zda bych měl zájem testovat Sash Tres 45 Ohm. A přestože se již delší dobu věnuju pouze těm vůbec nejlepším kouskům na trhu, na daná sluchátka jsem slyšel tolik chvály, že nešlo odmítnout.
Jak už tu bylo řečeno, jedná se o sluchátka z produkce ukrajinské firmy Sash Audio tvořené jedinou osobou, podobně jako tomu je v případě výrobce, troufám si říct, dnes už legendárních Verum One.
Balení, technické specifikace, design a cena
Sluchátka jsem obdržel v plné výbavě, tedy ve hnědé dřevěné krabici, s druhým párem náušníků, dřevěnými nástavci pro „režim“ uzavřených sluchátek (k jejichž poslechu jsem se nakonec nedostal), a s černým opleteným kabelem. Kromě toho jsem měl k dispozici prémiový kabel z produkce polské firmy Forza Audioworks, konkrétně model Noir Hybrid (první generace).
Jedná se o otevřená circumaurální sluchátka s magnetoplanárními měniči o úctyhodném rozměru 100mm, citlivostí 93dB/1mW a impedancí 45 Ohm, jak už ostatně napovídá jejich název. Jsou to poměrně velmi „žravá“ sluchátka. Potřebují zhruba stejně výkonu jako například DCA Stealth. Jejich citlivost tak asi bude ve skutečnosti trochu nižší než 93dB/1mW. Je tedy třeba počítat se silným stolním sluchátkovým zesilovačem. Na DAPy zapomeňte.
Jejich hmotnost činí bez kabelu 520 gramů, což je už na hlavě poměrně dost znát. A přestože jsem v minulosti provozoval i těžkotonážní Audeze LCD-4 s „uzemňující“ váhou 700 gramů (bez kabelu), dnes už těžko akceptuji i hmotnost (respektive rozložení váhy) Sash Tres. Ani se nedivím, že ji výrobce raději nikde neuvádí.
Design sluchátek je velmi podobný modelové řadě Audeze LCD-2. Kulaté měniče lemované dřevěnými prstenci, koženkové náušníky a dvoudílný hlavový most.
Pořizovací cena samotných sluchátek činí 360 eur, avšak je třeba počítat s poštovným ve výši 35 eur a se spotřební daní 21%. Konečná cena pro českého zákazníka tak stoupne na zhruba 12.000,- Kč. Dřevěná krabice i druhý pár náušníků (z veluru) jsou za příplatek. Ani jedno však nedoporučuji. Ten box vypadá na živo strašně, jako nějaká zapomenutá dřevěná krabička na půdě z dob komunistického režimu. Velurové náušníky celkově degradují zvuk daných sluchátek, a to natolik (nižší rozlišení, velmi rozkolísaná tonalita), že se k tomu nebudu dále nijak blíže vyjadřovat. Vše, co bude níže řečeno, je založeno na poslechu Sash Tres s primárními koženkovými náušníky.
Zvukové představení
Na adresu Sash Tres jsem sice v minulosti slyšel jen samou chválu, ale vše to byly pouze obecné superlativy ve spojení s jejich příznivou cenou a vysokou kvalitou zvuku. Žádnou recenzi jsem nečetl. Až do samotného prvního poslechu jsem tak neměl tušení, co od daných sluchátek očekávat. O to víc mě až šokovalo, co jsem slyšel. A sice velmi dobře vyvážený dospělý zvuk, jehož kvalit na úrovni celku nedosahují ani násobně dražší modely zavedených sluchátek.
Nejen svým designem, ale i zvukem jsou velmi podobná klasickým Audeze LCD. Nabídnou tak autoritativní, plný, strukturovaný zvuk. Technickou kvalitou mají asi nejblíže k modelu LCD-X (2021), který dle mého názoru dokonce trošku překonávají.
Tonalita Sash Tres je zabarvena do temnějších odstínů, avšak na rozdíl od LCD-X není narušena tím jejich mrazivým nádechem, který vyvolává schizofrenní pocity, kdy se do celkově temnějšího charakteru zvuku vkrádá sem tam agresivita a ostrost vyšších pásem. (Vinu na tom nesou rozkolísané vyšší středy LCD-X.) Přestože jsou tedy Sash Tres na temnější straně od pomyslné neutrality, jejich tonalita působí velmi vyváženě, kdy nemáte pocit, že by určité frekvence moc vyčnívaly, či se jich naopak nějak zásadně nedostávalo.
Jejich rozlišení se pohybuje někde mezi modely „běžných“ sluchátek v cenové relaci od dvaceti do třiceti (až čtyřiceti) tisíc korun. Což je při jejich nízké ceně fantastické. Nicméně od nich nečekejte transparentnost, kterou se mohou pyšnit modely, jako jsou HiFiMAN Ananda či Arya apod. Jejich zvuk má jiný charakter. Je klidný, autoritativní, dobře kontrolovaný.
Basy jdou hezky od podlahy, jako byste spíš než sluchátka poslouchali reproduktory. V tomto jsou opravdu velmi podobná modelům LCD-2C či LCD-X. Ale na rozdíl od prvního jmenovaného znatelně lépe kontrolují akustiku prostoru, kde právě LCD-2C poměrně dost selhávají a vytváří dojem, že se hudební scéna nachází někde ve studni.
Středové pásmo si zachovává optimální plnost a váhu, basy tedy není nijak upozaděno. Vyšší středy jsou celkově méně extenzivní, avšak v celém svém rozsahu velmi lineární, což považuji za stěžejní vlastnost, neboť díky tomu se vám při pocitově optimální hlasitosti prakticky nikdy nestane, že by vás zvuk daných sluchátek tahal v určitých konkrétních pasážích za uši. Stejně tak se ale ani nedostavuje pocit, že bych jich bylo až příliš málo, tedy až na určité výjimky. Například žesťové nástroje by si skutečně zasloužily o něco víc energie, zejména v dynamičtějších pasážích. Téměř u všech ostatních druhů nástrojů se pocit nedostatku vyšších středů prakticky nedostavuje. Jsou prostě více soustředěny k tělu nástroje, což jim dodává působivou realistickou autoritu.
Výšky jsou jak oproti vyšším středům, tak i obecně trošku extenzivnější, což ale považuji za pozitivní vlastnost, neboť to hraje důležitou roli v reprodukci hudební scény. Současně jsou ale natolik dobře kontrolovány, že jsem ani jedinkrát nezaznamenal, že by jich už bylo pocitově moc.
Když uvážím jejich nízkou cenu, nelze popsat hudební scénu Sash Tres jinak než jako fenomenální. V kategorii do padesáti tisíc korun neznám snad žádná sluchátka, která by nabídla tak komplexní prostorovou reprodukci jako právě Sash Tres. Jejich hudební scéna není nijak zvlášť expanzivní, zato ale disponuje vynikajícím realistickým poměrem mezi všemi jejími rovinami, tedy mezi šířkou (s horizontální a vertikální rovinou) a hloubkou. Je velmi vrstevnatá, trojrozměrná, holografická. Separace nástrojů i jejich prostorová lokalizace jsou velmi přesné. Za dvanáct tisíc korun neuvěřitelné.
Co se týče srovnání základního kabelu s prémiovým Forza Noir Hybrid, sluchátka s druhým jmenovaným slyšitelně povyrostou co do rozlišení napříč frekvenčním spektrem, jimi reprodukované nástroje získají lepší kontury a zpevní se jejich bas. Ten kabel sice vyjde na polovinu samotných sluchátek, ale i tak se rozhodně vyplatí do něj investovat.
Závěr
V cenové kategorii do padesáti tisíc korun mohu v zásadě doporučit pouze troje otevřená sluchátka. Verum One, Meze 109 Pro a Sash Tres 45 Ohm, neboť tato tři snad jako jediná nedisponují žádnou velkou vadou, ba právě naopak, nabídnou po všech stránkách zvuku velmi zdařilou kompletní prezentaci. Ne jako LCD-2C se svým echem ze studny, LCD-X se schizofrenní temně chladnou prezentací, Ananda a Arya s prachbídnou (plochou) hudební scénou, Focal Clear OG s otravným plechovým témbrem, či HD 800 S se zvukem ohlodaným na kost…
A která z těch tří zvolit? To bude záležet na osobních preferencích toho kterého posluchače. Bohužel jsem neměl k dispozici ani jedny k přímému srovnání se Sash Tres, a musím tak odkázat na jiné recenze. Nicméně pokud je vám vlastní zvukový charakter střední třídy Audeze LCD, budou dost možná právě Sash Tres 45 Ohm nejlepší volbou.
- Přílohy
-

-

-

Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia | Sennheiser HD 800