SASH Tres

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 9. 11. 2022 21:53

To děláš chybu, že na vliv kabelů nevěříš.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kreček 9. 11. 2022 22:26

martas38
To bude asi tím, že se v hifi pohybuji docela dlouho a mmj. jsem absolvoval spoustu skutečných slepých testů.
Resumé (viz můj prastarý medailon na tomto webu s Jirkou Rokovským): Hifista slyší co vidí - když nevidí - slyší h...o 8-)
Kreček
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 10. 11. 2022 07:24

Já se v hi-fi pohybuju řekněme 30 let a z toho se sluchátkovému poslechu a všemu okolo věnuju intenzivně nějakých 15 let. A na přínos kabeláže rozhodně věřím. Asi jsem to měl naopak než ty, jako člověk s elektrickým vzděláním jsem byl velice skeptický. Co se týče digitální kabeláže jsem skeptik i nadále, ale u analogové rozdíly jasně vnímám. Do té míry, že jsem například před časem měnil RCA kabel mezi převodníkem a zesilovačem, rozhodně se nejednalo o nějaké předražené kabely AQ, ale nejlevnější řadu od Kabelguru. A změna byla tak výrazná, že to nejen prásklo přes uši, ale musel jsem upravit křivku EQ, protože to na moje gusto až moc zvýraznilo vyšší středy.
Jasně, určitě tam je i podíl psychoakustiky a slepé testy jsou docela obtížné, protože kdo si bude huntovat například konektory v mušlích sluchátek neustálým přepojováním, zejména, když ty konektory nejsou na něco takového absolutně stavěné...
Měřiči samozřejmě nesouhlasí, protože nic nenaměří. Ale měří například kapacitu kabelu, která se na změnách zvuku podílí?
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tesarpa 10. 11. 2022 09:00

Před pár dny jsem také obdržel Sash Tres 16 ohm v kompletní výbavě. Zatím rozehrávám - nechci diskutovat o tom, zda to má nebo nemá vliv - dělám to ze zvyku a pro jistotu. I kdyby bůh nebyl, tak neuškodí se pomodlit, ne? A samozřejmě poslouchám. V první řadě musím pochválit zpracování a komfort nošení - to je oboje výborné. Náušníky jsou místy trochu nedokonalé, ale to beru jako projev ruční práce, funkčně to vůbec nevadí. Na hlavě je můžu mít třeba 3 hodiny v kuse a nic netlačí, nesvědí.

Při poslechu se projevuje zvláštní věc. Na začátku mi zvuk nepřipadá nijak zvláštní a při přímém porovnání s Hifiman Ananda je skoro nudný (menší prostor, méně basů), ale když poslouchám delší dobu, vcucne mně to a končím poměrně v euforii. Zatím jsem si moc nehrál s EQ, k tomu se dostanu později, určitě bych na basech ještě přitlačil, i když Sasha říkal, že 16 ohm verze s koženými náušníky je nejvíc nabasovaná z jeho produkce. I bez EQ je zvuk plnější, vřelejší než u Ananda.
tesarpa
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 10. 11. 2022 11:25

Kreček píše:martas38
To bude asi tím, že se v hifi pohybuji docela dlouho a mmj. jsem absolvoval spoustu skutečných slepých testů.
Resumé (viz můj prastarý medailon na tomto webu s Jirkou Rokovským): Hifista slyší co vidí - když nevidí - slyší h...o 8-)

Bez specifikace, o kterého hifistu jde, je to resumé k ničemu .. Jinak, dotyčný se jmenuje Rokoský: https://avmania.zive.cz/z-vasich-domovu ... to-co-vidi
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zarkow 10. 11. 2022 17:36

Křeček, Tesarpa:
Vaše hodnocení mě potěšilo, planáry s přirozeným zvukem. Jak stárnu a přibývá starostí, přecházím od "detailní analytyčnosti" k "zábavné přirozenosti a reálnosti". Pro mě by asi byly potenciálně vhodnější než Anandy.
O zvukovém vlivu analogových kabelů jsem taky přesvědčen, ale vůbec to nekoreluje s cenou a vždy záleží na konkrétní sestavě.
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 10. 11. 2022 20:00

zarkow: asi to bude dle vkusu toho kterého soudruha, ale pro mě jsou Anandy troufám si říct etalon nezábavnosti. Výborná analytičnost a prostor, ale hodně suchý bas bez důrazu, impaktu. Nemastné, neslané. Pro mě jako by nebyl. Za zábavné považuju Audeze, nebo Meze.
S těmi kabely souhlas. Drahý kabel udělá změnu ve zvuku, která se ti třeba nemusí vůbec líbit.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kreček 11. 11. 2022 13:59

Diskuze ohledně kabelů by zde byla těžce OT, proto v ni radši nebudu pokračovat (možno v jiných vláknech). A zahoření sluchátek - to už by bylo vyloženě minové pole (jen pro info - Sasha každá sluchátka před expedicí testuje a tím i zahořuje)...

Ad charakter zvuku Sash Tres - tady se asi víceméně shodneme. Já osobně (viz mé preference) mám Anandy dost rád. Měl jsem je půjčené, líbily se mi, hodně jsme zvažoval, zda si je nechám (byly k mání skoro nové za podobnou cenu jako Tres). Ale Tres jsou opravdu celkově vyrovnanější, přirozenější, příjemnější. Na druhou stranu - klidně věřím, že na nějakém srovnávacím rychlotestu by většina lidí radši sáhla po Anandách.

PS: Přišli už jste na to, jak snadno/rychle vyměnit ty náušníky? Jen se to vytočí a vysune, nebo je třeba něco šroubovat? Díky za info.
Kreček
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zarkow 11. 11. 2022 14:03

Anandy byly ve verzi SM?
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 11. 11. 2022 14:47

Křečku, náušníky nemusíš šroubovat, sundáš je bajonetovým způsobem, jen je přitlač a pootoč.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JoeFPSGamer 5. 1. 2023 13:58

Tiez ma zaujali tieto sluchadla, citam na ne len chvalu :) som zvedavy na dalsie postrehy tu z fora

P.S.: ak by ich niekto nahodou predaval, tak nech sa mi ozve ;)

P.S.2: nema ich niekto z SR napr BA/NR? Velmi rad by som si ich vypocul ;)
JoeFPSGamer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pavel1756 4. 9. 2023 16:38

[mini recenze] Sash Tres 45 Ohm

Před týdnem mě oslovil místní člen fóra @mvaldo s nabídkou, zda bych měl zájem testovat Sash Tres 45 Ohm. A přestože se již delší dobu věnuju pouze těm vůbec nejlepším kouskům na trhu, na daná sluchátka jsem slyšel tolik chvály, že nešlo odmítnout.

Jak už tu bylo řečeno, jedná se o sluchátka z produkce ukrajinské firmy Sash Audio tvořené jedinou osobou, podobně jako tomu je v případě výrobce, troufám si říct, dnes už legendárních Verum One.

Balení, technické specifikace, design a cena
Sluchátka jsem obdržel v plné výbavě, tedy ve hnědé dřevěné krabici, s druhým párem náušníků, dřevěnými nástavci pro „režim“ uzavřených sluchátek (k jejichž poslechu jsem se nakonec nedostal), a s černým opleteným kabelem. Kromě toho jsem měl k dispozici prémiový kabel z produkce polské firmy Forza Audioworks, konkrétně model Noir Hybrid (první generace).

Jedná se o otevřená circumaurální sluchátka s magnetoplanárními měniči o úctyhodném rozměru 100mm, citlivostí 93dB/1mW a impedancí 45 Ohm, jak už ostatně napovídá jejich název. Jsou to poměrně velmi „žravá“ sluchátka. Potřebují zhruba stejně výkonu jako například DCA Stealth. Jejich citlivost tak asi bude ve skutečnosti trochu nižší než 93dB/1mW. Je tedy třeba počítat se silným stolním sluchátkovým zesilovačem. Na DAPy zapomeňte.

Jejich hmotnost činí bez kabelu 520 gramů, což je už na hlavě poměrně dost znát. A přestože jsem v minulosti provozoval i těžkotonážní Audeze LCD-4 s „uzemňující“ váhou 700 gramů (bez kabelu), dnes už těžko akceptuji i hmotnost (respektive rozložení váhy) Sash Tres. Ani se nedivím, že ji výrobce raději nikde neuvádí.

Design sluchátek je velmi podobný modelové řadě Audeze LCD-2. Kulaté měniče lemované dřevěnými prstenci, koženkové náušníky a dvoudílný hlavový most.

Pořizovací cena samotných sluchátek činí 360 eur, avšak je třeba počítat s poštovným ve výši 35 eur a se spotřební daní 21%. Konečná cena pro českého zákazníka tak stoupne na zhruba 12.000,- Kč. Dřevěná krabice i druhý pár náušníků (z veluru) jsou za příplatek. Ani jedno však nedoporučuji. Ten box vypadá na živo strašně, jako nějaká zapomenutá dřevěná krabička na půdě z dob komunistického režimu. Velurové náušníky celkově degradují zvuk daných sluchátek, a to natolik (nižší rozlišení, velmi rozkolísaná tonalita), že se k tomu nebudu dále nijak blíže vyjadřovat. Vše, co bude níže řečeno, je založeno na poslechu Sash Tres s primárními koženkovými náušníky.

Zvukové představení
Na adresu Sash Tres jsem sice v minulosti slyšel jen samou chválu, ale vše to byly pouze obecné superlativy ve spojení s jejich příznivou cenou a vysokou kvalitou zvuku. Žádnou recenzi jsem nečetl. Až do samotného prvního poslechu jsem tak neměl tušení, co od daných sluchátek očekávat. O to víc mě až šokovalo, co jsem slyšel. A sice velmi dobře vyvážený dospělý zvuk, jehož kvalit na úrovni celku nedosahují ani násobně dražší modely zavedených sluchátek.

Nejen svým designem, ale i zvukem jsou velmi podobná klasickým Audeze LCD. Nabídnou tak autoritativní, plný, strukturovaný zvuk. Technickou kvalitou mají asi nejblíže k modelu LCD-X (2021), který dle mého názoru dokonce trošku překonávají.

Tonalita Sash Tres je zabarvena do temnějších odstínů, avšak na rozdíl od LCD-X není narušena tím jejich mrazivým nádechem, který vyvolává schizofrenní pocity, kdy se do celkově temnějšího charakteru zvuku vkrádá sem tam agresivita a ostrost vyšších pásem. (Vinu na tom nesou rozkolísané vyšší středy LCD-X.) Přestože jsou tedy Sash Tres na temnější straně od pomyslné neutrality, jejich tonalita působí velmi vyváženě, kdy nemáte pocit, že by určité frekvence moc vyčnívaly, či se jich naopak nějak zásadně nedostávalo.

Jejich rozlišení se pohybuje někde mezi modely „běžných“ sluchátek v cenové relaci od dvaceti do třiceti (až čtyřiceti) tisíc korun. Což je při jejich nízké ceně fantastické. Nicméně od nich nečekejte transparentnost, kterou se mohou pyšnit modely, jako jsou HiFiMAN Ananda či Arya apod. Jejich zvuk má jiný charakter. Je klidný, autoritativní, dobře kontrolovaný.

Basy jdou hezky od podlahy, jako byste spíš než sluchátka poslouchali reproduktory. V tomto jsou opravdu velmi podobná modelům LCD-2C či LCD-X. Ale na rozdíl od prvního jmenovaného znatelně lépe kontrolují akustiku prostoru, kde právě LCD-2C poměrně dost selhávají a vytváří dojem, že se hudební scéna nachází někde ve studni.

Středové pásmo si zachovává optimální plnost a váhu, basy tedy není nijak upozaděno. Vyšší středy jsou celkově méně extenzivní, avšak v celém svém rozsahu velmi lineární, což považuji za stěžejní vlastnost, neboť díky tomu se vám při pocitově optimální hlasitosti prakticky nikdy nestane, že by vás zvuk daných sluchátek tahal v určitých konkrétních pasážích za uši. Stejně tak se ale ani nedostavuje pocit, že bych jich bylo až příliš málo, tedy až na určité výjimky. Například žesťové nástroje by si skutečně zasloužily o něco víc energie, zejména v dynamičtějších pasážích. Téměř u všech ostatních druhů nástrojů se pocit nedostatku vyšších středů prakticky nedostavuje. Jsou prostě více soustředěny k tělu nástroje, což jim dodává působivou realistickou autoritu.

Výšky jsou jak oproti vyšším středům, tak i obecně trošku extenzivnější, což ale považuji za pozitivní vlastnost, neboť to hraje důležitou roli v reprodukci hudební scény. Současně jsou ale natolik dobře kontrolovány, že jsem ani jedinkrát nezaznamenal, že by jich už bylo pocitově moc.

Když uvážím jejich nízkou cenu, nelze popsat hudební scénu Sash Tres jinak než jako fenomenální. V kategorii do padesáti tisíc korun neznám snad žádná sluchátka, která by nabídla tak komplexní prostorovou reprodukci jako právě Sash Tres. Jejich hudební scéna není nijak zvlášť expanzivní, zato ale disponuje vynikajícím realistickým poměrem mezi všemi jejími rovinami, tedy mezi šířkou (s horizontální a vertikální rovinou) a hloubkou. Je velmi vrstevnatá, trojrozměrná, holografická. Separace nástrojů i jejich prostorová lokalizace jsou velmi přesné. Za dvanáct tisíc korun neuvěřitelné.

Co se týče srovnání základního kabelu s prémiovým Forza Noir Hybrid, sluchátka s druhým jmenovaným slyšitelně povyrostou co do rozlišení napříč frekvenčním spektrem, jimi reprodukované nástroje získají lepší kontury a zpevní se jejich bas. Ten kabel sice vyjde na polovinu samotných sluchátek, ale i tak se rozhodně vyplatí do něj investovat.

Závěr
V cenové kategorii do padesáti tisíc korun mohu v zásadě doporučit pouze troje otevřená sluchátka. Verum One, Meze 109 Pro a Sash Tres 45 Ohm, neboť tato tři snad jako jediná nedisponují žádnou velkou vadou, ba právě naopak, nabídnou po všech stránkách zvuku velmi zdařilou kompletní prezentaci. Ne jako LCD-2C se svým echem ze studny, LCD-X se schizofrenní temně chladnou prezentací, Ananda a Arya s prachbídnou (plochou) hudební scénou, Focal Clear OG s otravným plechovým témbrem, či HD 800 S se zvukem ohlodaným na kost…

A která z těch tří zvolit? To bude záležet na osobních preferencích toho kterého posluchače. Bohužel jsem neměl k dispozici ani jedny k přímému srovnání se Sash Tres, a musím tak odkázat na jiné recenze. Nicméně pokud je vám vlastní zvukový charakter střední třídy Audeze LCD, budou dost možná právě Sash Tres 45 Ohm nejlepší volbou.
Přílohy
1.jpeg
2.jpeg
3.jpeg
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia | Sennheiser HD 800
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 4. 9. 2023 18:08

Mně překvapilo, že o ně nebyl na sluchátkovém setkání žádný zájem. Slyšeli je možná 4 lidi. Ani Pavel o ně nejevil zájem, přestože ležely 3m od něho půl dne. A to 45ohmová verze hraje hůř. No, co dodat, snad jen, že přehled každého z nás fandů je omezený.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 4. 9. 2023 18:39

Kuba4 píše:Mně překvapilo, že o ně nebyl na sluchátkovém setkání žádný zájem. Slyšeli je možná 4 lidi. Ani Pavel o ně nejevil zájem, přestože ležely 3m od něho půl dne.

Jestli to nebylo tím, že tam bylo plno jiných, mnohem zajímavějších sluchátek. Krom toho, Pavel tam nebyl půl dne, ale pouze několik hodin, a rozhodně neseděl pořád na jednom místě. Já tam byl taky, a těchto sluchátek jsem si vůbec nevšimnul.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 4. 9. 2023 21:07

Nedávno vyšla nová vylepšená verze Sash Tres SE, ale krom zatím jediného kousku budou další a s nimi i nějaké dojmy a recenze nejdřív za měsíc.

Nějaké první dojmy jsou tady

https://www.head-fi.org/threads/sash-de ... 92/page-64
SSakul
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka