Jaká sluchátka byste upřednostili na rockovou muziku

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod zino333 9. 3. 2023 12:42

martas38 píše:No ale co je to stará nahrávka? Třeba u Pink Floyd ze sedmdesátých let mi přijde, že je basu dostatek

Mne napadli staršie nahrávky Deep Purple alebo aj Queen. Si spomínam že tam mi vždy chýbal kopák. Inak Pink Floyd najmä v 80. a 90. rokoch mávali kvalitou vynikajúce nahrávky.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 9. 3. 2023 12:58

Mne teda prijde, ze zrovna u Pink Floyd jsou zvukove lepsi ty alba ze 70. let. Ty jejich 80kovy alba jsou, oproti jinym vecem co v te dobe vychazeli, zvukove spis podprumerny - jakoze ne spatny, ale neprijde mi to jako nakej zazrak.

Jinak co se tyce basu, myslim ze je to tak jak pise zino i LUK. Je pravda, ze dnes je prebasovano, ale taky je pravda, ze u nekterych starsich nahravek je ten bas az prilis plochy, malo vyrazny, chybi tomu telo.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 9. 3. 2023 13:05

Áno, beriem späť The Wall aj Dark side of the Moon sú 70. roky a tie aj teraz zahanbia kvalitou nahrávok moderné rockové kapely.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 9. 3. 2023 13:14

Souhlas s tím, že PF ze sedmedsátek mají parádní zvuk. The Wall je pro mě zvukem naprosto perfektní, stejně tak slavné The Dark Side of the Moon, ale na druhou stranu považuju za kvalitně nahrané i poslední album The Division Bell. Ale oni mají zvukově skvělé všechno.
Ovšem pro mě samotného je jedna z top nahrávek Brothers in Arms od Dire Straits. Někde jsem četl, že je to první CD vydané komplet cestou DDD, tedy digitálně od záznamu po placku, jestli je to pravda nevím.
Ale je fakt, že většina věcí v těch sedmdesátkách je nahrána celkem středově, či jak to říct, pravda krom těch Floydů toho z té doby moc neposlouchám. Dám přednost těm basům, nestydím se za to, že jsem basshead.

-- 9. 3. 2023 13:22 --

zino333: moderní rocková hudba se svým DR5 a nižším se zahanbuje co se kvality týče sama. Je to děs a bohužel se takhle brutálně mrví i remastery kdysi kvalitně nahraných alb. Už to tady několikrát proběhlo, ale třeba takový Iron Maiden měli výjimečně kvalitní zvuk. Třeba slavné Fear of the Dark. Mám origo CD z roku 92 a z něj v PC rip. No a když to srovnám s remasterem, co je na streamovacích službách, tak to je děs a běs. Zní to tak otřesně, že jsem se díval, jestli nemám špatně nastavený Tidal, nebo jestli není nějaký problém v mém řetězci. V roce 92 to mělo DR14, dnes to má DR6 (myšleno remaster z roku 2015 na Tidalu a Qobuzu). A to je kvalitativně daleko větší rozdíl, než flac 16/44,1 vs mp3 320 u totožné skladby.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 9. 3. 2023 13:48

Ad Brothers in Arms - ano, to se casto dava jako priklad zvukove skveleho alba a ciste z technickeho pohledu to tak opravdu je. Ale pro me osobne to ze vsech alb od Dire Straits neni to nejoblibenejsi (zvukove). Tim, jak byl v 80. letech digital na zacatku, tak proste nektera alba z tohoto obdobi pro me zni az prilis s takovym digitalnim zavojem, pusobi to na me az moc strojove. Je to asi muj subjektivni dojem, ale tak to mam. Od Dire Straits mam zvukove nejradsi jejich hned prvni album, ktery bylo nahravany jeste analogove, konkretne toto vydani: https://www.discogs.com/release/1433061 ... re-Straits
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 9. 3. 2023 16:17

zino333 píše:
L.U.K. píše:Ve starej hudbě není málo basů. To je jen takovej klasickej dnešní náhled na věc vycházející ze srovnání s hudební produkcí dneška, kdy se ale právě basy zvýrazňujou (a to jak v případě nový hudby, tak i v případě remasterů tý starý).

Ak sa zvýrazňujú v dnešnej produkcii basy oproti minulosti, potom teda čo je podľa teba dôvod ak v starej hudbe bolo dosť basu? Nie, nebolo. Veľa starých nahrávok takmer vôbec nereprodukuje kopáky, bez ktorých je to jalové.

Ano, bylo dost basů. Kopáky starý nahrávky reprodukujou, žádný že téměř vůbec, to je nesmysl, jen právě ne v tom dnešním množství na který jsou dnes všichni po těch letech navyklý (pro upřesnění, jasněže ne všechny nahrávky zní stejně a některý mají basů míň, jiný vysloveně málo, další akorát a další zase naopak víc a některý až moc, to Já netvrdím že ne, ale není to tak, že by prostě produkce ze 70. let měla obecně basů málo). Ona spousta lidí (a to včetně mnoha hifistů) to právě srovnává a ve srovnání vychází s dnešní produkcí hudby a podle toho pak tvrdí, že ty starý nahrávky mají basů málo, ale právě vychází z toho na co jsou zvyklý a dnes jsou masy lidí (a to opět včetně mnoha hifistů) už doslova odkojení tímhle dnešním moderním nabasovaným zvukem a když pak slyší starou, byť kvalitativně klidně doslova špičkovou nahrávku, která má basů tak akorát v poměru ke všemu ostatnímu, jen ne v poměru k dnešním trendům, tak pak mnozí mnohdy tvrdí, že to nemá basy. Ale oni tam ty basy jsou (i ty kopáky) a není jich málo jsou v takovým akurátním množství, aby byly slyšet, ale nepřehlušovaly kde co dalšího jak se to právě zase naopak děje u dnešní prdukce.
A co je důvodem, že se dneska basy tak zvýrazňujou? Důvodů je víc, například změna trendů, je jiná doba, dobová hudba se změnila a lidi taky Dneska lidi nechtějí slyšet to jak by to mělo znít, jak by měli znít hudební nástroje, dneska lidi chtějí líbivost mnohem víc než realitu, máme dobu digitální hudby, neboli hudby, která je prostě celá tvořená digitálně a pro kterou už reálný hudební nástroje ani nejsou potřeba.
A pak je taky třeba důvodem to, že spousta lidí poslouchá na mizerných aparaturách, neboli na repráčcích k PC, malých regálcích za pár tisícikorun, mikro a mini systémech á la malý věžičky s regálkama co samy o sobě basovat prostě nedovedou, nebo na levných sluchátkách co dostanou k mobilu nebo prostě na levných mizerných repro, který jsou rádi když vůbec jakž takž jdou k nějakým 60 Hz, soundbarech atd., atd. a takvýhle "aparatury" dost často právě moc nebasujou ani nejsou schopný zahrát hluboký basy. A tak se hudební průmysl tomuhle přizpůsobuje a lidem zvýrazňuje basy už v nahrávkách protože jinak by to spoustě lidí doma nikdy kloudně nebasovalo, protože to na čem doma hudbu poslouchají v obrovským množsví případů reálně samo o sobě zkrátka basovat nedovede. Rozdíl oproti dřívějšku je v tom, že zatímco dnes se zvukaři, nahrávací studia a vydavatelství ohlížejí právě jen na tyhle masy, ale na těch pár milovníků hudby jako jsou hifisti už ohledy neberou, těch je jen málo a pro hudební trh tudíž nejsou nijak důležití.
Dřív se zvukaři, nahrávací studia a vydavatelství snažili dělat svou práci pořádně, to co ve studiu vytvořili následně poslouchali jak na kvalitních reprosoustavách tak i na mizerných rádiích, kazeťácích atd. aby to právě hrálo kvalitně lidem co měli doma kvalitní apraturu, ale stejně tak aby to hrálo alespoň trochu dobře i těm co tu jejich hudbu poslouchali třeba jen na nějakým takovýmhle kazeťáku https://st.violity.com/auction/big/auct ... 618938.jpg nebo i na něčem ještě horším. Zkrátka chtěli aby ta hudba zněla dobře ať jí poslchuač bude poslouchat na mizernej apratuře, na středně kvalitní i na tej špičkovej. Kdoežto dnes jde v první řadě o masy a ty většinou právě mají jen mizerný paratury. Jenže právě těm se ta hudba přizpůsobuje, protože je jich největší množství. Jak jsem říkal, doba se prostě změnila.

A k Brothers in Arms - tohle album se často dává jako příklad zvukově skvělýho alba, protože zvukově skvělý je, ať už z jakýhokoli pohledu. To je prostě topová nahrávka. Ale oni právě všechna alba Dire Straits jsou zvukově skvělý.
anonymni

Odeslat příspěvekod zino333 9. 3. 2023 20:40

Ja sa ospravedlňujem za moju priamosť, ale teda mňa ten elaborát ani nebavilo čítať.

Bol si vôbec niekedy na živom rockovom koncerte, alebo počul si niekedy niekoho hrať na bicie? Čisto na bicie bez akejkoľvek elektroniky? Totiž ak bubeník kopne a si niekde v blízkosti, tak to kopne aj teba. A to mnohých starším nahrávkam jednoducho chýba. A ak to tam chýba, tak je tam málo basu. Bodka.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 9. 3. 2023 20:57

martas38 píše:Třeba IEM je takových docela hodně do U. I mezi těmi špičkovými, vlastně většina těch nejlepších. A IEM jsou taky sluchátka.

Myslím že jsem dost jasně napsal o jaké sluchátka mi jde :-)
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 9. 3. 2023 21:19

zino333 píše:Ja sa ospravedlňujem za moju priamosť, ale teda mňa ten elaborát ani nebavilo čítať.

Bol si vôbec niekedy na živom rockovom koncerte, alebo počul si niekedy niekoho hrať na bicie? Čisto na bicie bez akejkoľvek elektroniky? Totiž ak bubeník kopne a si niekde v blízkosti, tak to kopne aj teba. A to mnohých starším nahrávkam jednoducho chýba. A ak to tam chýba, tak je tam málo basu. Bodka.

Ptal ses jak se věci mají, odpověděl jsem jak se věci mají. Takových pár větiček a "elaborát"? :-D

A bodkovat můžeš jak chceš, tím na věci nic nezměníš.
Snažit se argumentovat živým koncertem/zvukem je nesmysl, a zvlášť právě u bicích. Živá a reprodukovaná hudba jsou dvě zcela rozdílný věci. Právě bicí se musí v nahrávkách ve studiu znatelně tlumit, protože kdyby se v nahrávce nechali napálený s plnou hlasitostí, tak by zcela přehlušili všechno ostatní co v tej nahrávce je. Kdyby všechny nástroje měli v nahrávkách znít tak hlasitě jak znějí ve skutečnosti, tak by ty nahrávky byly všechny do jedný neposlouchatelný, některý nástroje by nebyly slyšet vůbec, tomu co zpěvák zpívá by nebylo rozumět a jiný nástroje by zase byly tak dominantní, že bys prakticky neslyšel nic jinýho kromě nich (to je právě případ bicích).
Kdyby byla pravda co si myslíš, že když kopák nekopne i tebe, tak je tam málo basů, ta by to znamenalo, že naprostá většina nahrávek má málo basů a například sluchátka by všechna reprodukovala málo basů, protože při poslechu ze sluchátek tě kopák nekopne nikdy tak jak tě kopne v reálu. Tohle je nesmysl, takhle to při nahrávání a poslechu hudby nefunguje.
Mě je jasný, že když někdo jako ty poslouchá zejména moderní/současnou elektronickou hudbu, tak mu prakticky všude jinde, kde basy nejsou zvýrazněný právě takhle jako v dnešní moderní produkci, basy chybí, ale to z toho pocitu chybějících basů nedělá pravdu.
anonymni

Odeslat příspěvekod zino333 9. 3. 2023 21:31

L.U.K. píše:...
Snažit se argumentovat živým koncertem/zvukem je nesmysl, a zvlášť právě u bicích. Živá a reprodukovaná hudba jsou dvě zcela rozdílný věci.
...

High Fidelity...

L.U.K. píše:Kdyby byla pravda co si myslíš, že když kopák nekopne i tebe, tak je tam málo basů, ta by to znamenalo, že naprostá většina nahrávek má málo basů a například sluchátka by všechna reprodukovala málo basů, protože při poslechu ze sluchátek tě kopák nekopne nikdy tak jak tě kopne v reálu. Tohle je nesmysl, takhle to při nahrávání a poslechu hudby nefunguje.

Ak ťa kopák nekopne, tak máš buď zlú zostavu alebo počúvaš hudbu s nedostatkom basov.

L.U.K. píše:Mě je jasný, že když někdo jako ty poslouchá zejména moderní/současnou elektronickou hudbu, tak mu prakticky všude jinde, kde basy nejsou zvýrazněný právě takhle jako v dnešní moderní produkci, basy chybí, ale to z toho pocitu chybějících basů nedělá pravdu.

Áno, tvoje elaboráty v súkromných správach o tom, ako ja počúvam "nesprávnu" hudbu a ty tú "správnu" mám v živej pamäti. :lol:

Mňa inak tie debaty s ľuďmi, ktorí majú patent na pravdu nikdy moc nebavili, tak sa zhodneme na tom, že sa nezhodneme. A ja viac nebudem toto vlákno spamovat zadávateľovi. Ty ak chceš, pokojne v tom pokračuj. Ja som povedal všetko čo som chcel. ;-)
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 3. 2023 21:32

Já bych to napsal takhle - poslouchal jsem skladby z desky Judas Priest Painkiller. Rozhodně tam bas neschází, naopak je ho tam opravdu dost. Přitom zpěvákovi je dobře rozumět, a ani ostatní nástroje nejsou basem bicích přehlušeny. Prostě dobrý mix. Pak jsem přešel na svoji oblíbenou desku Uriah Heep The Magician’s Birthday. Už při první skladbě (Sunrise) jsem si musel položit otázku - kam se poděl bas ? Zejména, když jsem to srovnal s deskou předchozí. A vadí mi to snad ? Ne, nevadí. Jde o skvělé dílo, a některé skladby patří mezi vrchol v oblasti hudebních nahrávek vůbec (Sunrise, Tales).
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 9. 3. 2023 21:47

tak ma napadlo,dal by sa vyrobiť vlastný remaster z pôvodných nahrávok?
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 9. 3. 2023 21:53

introvert píše:Já bych to napsal takhle - poslouchal jsem skladby z desky Judas Priest Painkiller. Rozhodně tam bas neschází, naopak je ho tam opravdu dost. Přitom zpěvákovi je dobře rozumět, a ani ostatní nástroje nejsou basem bicích přehlušeny. Prostě dobrý mix. Pak jsem přešel na svoji oblíbenou desku Uriah Heep The Magician’s Birthday. Už při první skladbě (Sunrise) jsem si musel položit otázku - kam se poděl bas ? Zejména, když jsem to srovnal s deskou předchozí. A vadí mi to snad ? Ne, nevadí. Jde o skvělé dílo, a některé skladby patří mezi vrchol v oblasti hudebních nahrávek vůbec (Sunrise, Tales).

S týmto súhlasím. V konečnom dôsledku stále nakoniec bude záležať na tom, či ťa to baví alebo nebaví počúvať. Bez ohľadu na kvalitu nahrávky. Mňa napríklad bavia aj niektoré albumy Red Hot Chilli Peppers a to sú teda inak sprasené nahrávky. Mimochodom, zrovna na takéto nekvalitné nahrávky boli Empyrean super.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 9. 3. 2023 21:55

Andy Kraus píše:tak ma napadlo,dal by sa vyrobiť vlastný remaster z pôvodných nahrávok?

Určitě dal. Jen musíš mít ty původní studiové pásky a sakra tomu rozumět. A mít potřebné vybavení.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 9. 3. 2023 22:28

martas38 píše:
Andy Kraus píše:tak ma napadlo,dal by sa vyrobiť vlastný remaster z pôvodných nahrávok?

Určitě dal. Jen musíš mít ty původní studiové pásky a sakra tomu rozumět. A mít potřebné vybavení.

nemyslím až takto profi ale že by som si prehnal cd ripy cez nejaký nastavený profil v programe ktorý by napr.kompenzoval nedokonalosti v nahrávke,zvukovom reťazci (mám aj origo Dead Magnetic od Metallica s tým asi moc neporiešim :-)
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka