F-CANS Aura - aneb Filipovy dynamické DIY sluchátka s 50 mm měniči
V prvé řadě musím poděkovat Filipovi, že mě zahrnul na svůj seznam testerů, recenzentů a zvědavců. Sluchátka jsem měl půjčené cca týden a nebylo zas tolik času na poslech.
Nicméně, musím Filipa hned na úvod pochválit. Za tohle by se nemusel stydět leckterý výrobce a v pár věcech mě jeho dynamické sluchátka zaujaly víc než třeba ukrajinské VERUM, které nebyly vůbec špatné, ale…
Nyní k samotným sluchátkům.
Konstrukce
Sluchátka jsou pohodlná, lehká a sedí dobře na hlavě.
Díky nízkému přítlaku a poddajnému mostu vydrží v pohodě na hlavě i několik hodin. Přiznaný 3D tisk mě nijak neuráží a dokonce se mi líbí víc než ostré, kovové hrany zmíněných Verum 1. Ty jsem vlastně vytknul i v mé recenzi na audioreporterovi.
Naušníky jsou kožené a pohodlné. Tady pohoda.
Co bych teda vytknul a doladil je protáčení mušlí. Asi bych byl raději, kdyby to šlo více ztuha a člověk z toho neměl hlavolam.�
Kabel je za mě trochu slabší. Velká, otevřená sluchátka by zasloužily něco pořádného - třeba od Viktora. Takto si přijdu, že se vzal kabel z IEM a jebl na velké sluchátka.
Podle Filipa je foto základ a na jiném kabelu není problém se domluvit. Stejně jako konektory. V testovacím balíčku mi dorazily dva typy kabelů - verze s 4,4 a 3,5 mm jackem + redukce na 6,3.
Zapojení do mušlí probíhá 3,5 mm jacky, jaké známe třeba u HIFIMAN apod.
Zvuk
No tak ty vole…. Pánové a dámy… já vlastně čekal všechno, možné i nemožné, ale tohle ne. Borec si doma “pytlíkuje” na 3D tiskárně a s pájkou v ruce (obrazně řečeno) nějaké DIY sluchátka, pak je pošle mezi hi-fi komunitu a čeká co bude.. a ono je to nářez! Nečekal jsem, že ve mě zanechají až takové pozitivní emoce. Upřímně mám dost zvláštní vkus a mnohdy se mi nelíbí top kousky za vyšší desetitisíce korun.
Sluchátka mají neutrální charakter, spíše do světlejšího ladění. Nicméně bych čekal, že budou na Toppingu A90 + D70S světlé až moc. Ale vůbec ne. Tak akorát.
Dostatek detailů a široká, rozpoznatelná scéna je podle mě největší silou Filipových sluchátek.
Bas je dobrý. O tom žádná, ale za mě mu chybí jako by trochu šťávy. Jen lehce, prosím. Ve vyšších frekvencích by to chtělo lehce zkrotit, ale nic, co by nezvládlo nastavení EQ.
Citlivost sluchátek je 110db/1 vrms s odporem 32 Ohm jsou velmi dobře ovladatelná a vybuditelná. AK KANN ALPHA je rozhýbal jak nic.
Celkové hodnocení:
Asi začnu zvukovou stránkou. Se zvukem jako takovým jsem fakt spokojený! Věci, které jsem zmínil, že bych lehce upravil, jsou relativní prkotiny.
Design, pohodlí a celkový look je moc fajn a pokud lze sluchátka různě modifikovat na přání zákazníka, palec nahoru.
Filip je za mě mega borec. Jeho planary jsem sice neměl, ale tohle se mi líbí moc. Takže pokud chcete super originál sluchátka s velmi dobrým zvukem za pár tisícovek, respektive lehce nad 5 000,-, pak se Filipovi ozvěte, protože má tenhle kluk fakt potenciál a za pár let budou tyto ceny jistě minulostí.�