Měl jsem možnost poslechnout si nová dynamická sluchátka od Filipa Hanouska - F-cans Aura V2 v rámci poslechové tour a tímto bych chtěl napsat nějaké dojmy a srovnání.
Vlastním předchozí model fcans aura v1 a mohu tedy přímo srovnat.
Dále mám Hifiman he1000 Stealth a Audeze LCD-X 2021.
poslouchal jsem na několika zařízeních.
Přímé srovnání se nejjednodušeji provádělo na Advance Paris PX1,
protože má dva stejné sluchátkové výstupy (jack 3,5),
tudíž se nemuselo nic přepojovat a jen vyměnit na hlavě.
Nutno ovšem říct, že z těchto výstupů moc kvalitní zvuk neleze.
Na nesymetrickém výstupu z výše uvedeného předzesilovače zněla obě sluchátka dost přebasovaně,
nový model o něco více než původní, basy už byly dost rušivé a zastínily zbytek hudby a detailů bylo méně.
Zvlášntí je, že na stejných výstupech magnetoplanární sluchátka více basů nemají, ale je zde plochá scéna a také méně detailů.
Je tedy zřejmé, že toto není vyloženě vada sluchátek, ale daného zařízení, jen jsme chtěl poukázat na fakt, že výsledný dojem může záviset na čem sluchátka posloucháte.
Proto hlavní poslech probíhal na zařízení Bluesound node3 a Fiio M15s,
jako sluchátkový zesilovač Topping A90 nebo Xduuo TA-20.
Na těchto zařízeních je radost obě sluchátka poslouchat,
zde vůbec není problém s basy a zvuk je krásně čitelný, detailní, prostorový a hlavně úderný.
Ona údernost, basový punch, slam či jak to nazvat je pro mě hlavní výhoda oproti výše uvedeným magnetoplanárům
(a magnetoplanárům nejspíš obecně) a důvod proč si sluchátka pořídit.
Co se týče rozdílu ve zvuku mezi oběma modely, nejsou příliš markantní, ale přeci jen lze nějaké slyšet.
Výšky jsou lehce uhlazenější, méně ostré a ladění nového modelu je tedy lehce teplejší či temnější,
basy mají pocitově ještě o něco větší důraz a mohutnost.
Scéna mi přijde pořád krásně prostorná, ale zdá se mi zde více hloubky, působí plnější a
celkově mám pocit jakoby kulatějšího prostoru, jakoby to více drželo pohromadě.
Starší model zní trochu světleji a zdá se více detailní, ale je to spíše pocit kvůli jemnějším výškám.
Přesto větší světlost a jakoby větší průzračnost u starčího modelu může být u některých skladeb pozitivum,
u některých ale je starší model možná až moc na výškách ostrý.
Celkově mi na většinu hudby vyhovuje o trochu více nový model,
zvláště na delší poslechy, u některých hodně temných nebo nevýrazných nahrávkách je ale možná vhodnější ten starší.
Pro představu mohu porovnat ještě se zmíněnými magnetoplanárními modely,
byť jsem si vědom, že to jsou jiné technologické i cenové kategorie.
Audeze LCD-X mají mnohem menší scénu, průběh frekvenční křivky mi přijde více do V,
basy jsou sice mohutné ale více utažené a ne tolik úderné, zato asi detailnější,
zvuk méně pompézní a spíše přesného studiového charakteru.
Hifiman he1000 Stealth mají scénu větší než LCD-X, ale asi o trochu menší než Aury,
jsou takové decentnější, obě Aury a zvláště ty nové mají takový mohutný pompézní přednes,
HE1000 jsou jemnější, ale stále velmi detailní, zvuk je více vrstevnatý a transparetní a přesný,
to samé platí o basech, je jich méně, ale jsou krásně prokreslené, detailní.
Co se týče srovnání s jinými dynamickými modely, mohu jen zalovit v paměti,
co jsem slyšel na sluchátkovém dni nebo v obchodech, jelikož jiná sám nevlastním.
Pro lovce detailů možná budou lepší Sennheisery HD800s,
ale tam mi zase vadí, že trochu chybí tělo nástrojů a zvuk mi přijde takový tenčí
(ale slyšel jsem jen krátce na sluchátkovém dni).
Focal Clear (slyšel jsem jen v obchodě) mají menší scénu a mohutnost než Aury,
byť jinak jsou fajn, ale z těchto důvodů dávám přednost Aurám.
Co se týče nižších modelů od Sennheiser jako 660 ap.,
to pro mě není srovnatelné, ta sluchátka mě vůbec nenadchla, malé náušníky,
špatný komfort a hlavně divný, plochý zvuk.
Shrnutí:
Na akustickou, orchestrální či některou progresivní a jazzovou hudbu spíš volím magnetoplanáry, hlavně HE1000, jsou takové muzikálnější,
na metal, rock, obecně tvrdší a rytmické žánry jsou elektrodynamická sluchátka spíše vhodnější právě kvůli větší údernosti,
z hudby cítím více energie, větší punch. Je to samozřejmě dost zobecněno, záleží na konkrétní nahrávce.
Z dynamických sluchátek neznám lepší volbu než Filipova sluchátka, nyní konkrétně novou verzi Aura 2.
Poslouchat s nima death metal je radost, to vás prostě odfoukne a nutí poskakovat po místnosti
Jsou navíc skvěle vyvážené mezi úderností, mohutností a detailností a prostorovostí, nestane se,
že by se něco ztrácelo nebo zanikalo, vše je krásně slyšet, aniž by to bylo agresivní (u staršího modelu toto občas bylo na hraně).
Nemám moc rád, když jsou všechny nástroje nahuštěné v jednom bodě, je to pak akové únavné, zároveň mám rád takovou tu údernost a energičnost. A tady to funguje skvěle.
Velká výhoda je komfort a lehkost, asi neznám komfortnější sluchátka,
u Hifimanů mi trochu vadí kapkovitý tvar, mám často pocit, že jsou nakřivo a mám tendenci je nějak rovnat ap.,
Audeze jsou zase moc těžká, u Aury ani nevím, že je mám na hlavě a přesto skvěle drží,
lehká komfortní a s novou verzí díky vylepšné konstrukci (dvě nosné tyčky) se s nimi i dobře manipuluje (už se tolik nepřetáčí).
Kdybych žádná dynamická sluchátka neměl, tak volím F-CANS Aura V2. Poměr cena/výkon tady je bezkonkurenční