Filipovy DIY dynamická sluchátka

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Filip4 23. 9. 2023 17:59

Vzhledem k tomu, že ohlasy jsou zatím spíše pozitivní tak jsem se rozhodl nabídnout nějaké kusy k prodeji. Dal jsem je do sekce bazar. Snad to nebude vadit, nedávám to tam k tomu abych na tom zbohatl, spíše nabídnout solidní zvuk za rozumnou cenu a vrátit alespoň něco málo zpět komunitě.
ava1.png
Domácí magnetoplanární sluchátka:
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1712&t=1328551
Filipovy DIY dynamická sluchátka:
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1712&t=1329987
Filip4
Junior

Odeslat příspěvekod Filip4 21. 12. 2023 14:42

Po delší době se opět hlásím. Chtěl bych poděkovat především za projevenou důvěru a věřím, že sluchátka dělají majitelům radost.

Na základně poslechové tour a zpětné vazby jsem se rozhodoval, co dále. Co se týče zvuku, tak zde to bylo opravdu těžké, jelikož názory byly poměrně různorodé. Nakonec jsem si řekl, že se nedá vyjít vstříc každému a pokusím se spíš o kosmetické změny ve zvuku viz. níže v příspěvku. K čemu mělo ale nejvíce lidí připomínky, tak to byla konstrukce mostu, kdy se mušle volně protáčely a nebylo to moc stabilní. Mně osobně to až zase tolik nevadilo, ale určitě je to něco, co se dá vylepšit. Takže jsem začal přemýšlet, a zkoušet různá konstrukční řešení.

Ačkoliv se to nezdá, tak vymyslet takové řešení, které bude zároveň jednoduché, lehké, funkční a dlouhodobě spolehlivé zabralo nějaký ten čas. Nakonec se mi podařilo vymyslet řešení, které zachovává původní design, ale je tam nyní dvojice sloupků. Natočení je nyní možné o pár stupňů, tak aby tam byla dostatečná rezerva pro natočení, ale zároveň už se to tedy volně nemůže protáčet. Podařilo se mi také optimalizovat to, že pro vysunutí je potřeba použít o něco málo větší sílu a je to celkově takové mnohem tužší než původní řešení.

obrázek_2023-12-21_121908256.png

Dále jsem se ještě zaměřil na koženkový pásek pro most, zde jsem použil o něco málo silnější koženku a trochu změnil proces výroby pásku, je to teď o něco víc stabilní a lépe to drží tvar.

Ohledně zvuku sluchátek, zkoušel jsem různé přístupy k lazení a vyzkoušel toho poměrně hodně. Nakonec jsem se ale vždy vrátil k tomu původnímu lazení a konfiguraci, jelikož tam měnič fungoval nejlépe. Ve výsledku jsem se tedy rozhodl, že se nebudu snažit zvuk změnit, ale spíše doladit. Ruku v ruce s tím jsem dělal i mírné změny v konstrukci mušlí, a zároveň s tím se mi podařilo ještě najít kvalitnější náušníky, které jsou o něco lépe udělané a mají lepší opakovatelnost výroby, tj. stálost rozměrů, a po dlouhodobějším testování mi vyšel tento výsledek.

vs.png

Snížila se boule mezi 2,5 kHz a 3 kHz což má za následek, že sluchátka už nejsou již tolik ukřičená, snížil se i peak kolem 7kHz. U frekvencí do 100 Hz došlo k mírnému nárůstu. Ve výsledku jsou sluchátka ve srovnání s původním lazením mírně hutnější, a především klidnější s kompaktnější scénou, která není tak roztažená. Celkově jsou příjemnější na delší poslech, kdy tolik neunavují.

v21.jpg
v22.jpg
v23.jpg

Pokud bych to měl tedy shrnout, tak změny pro verzi Aura V2 jsou:
- Upravený systém posunování mostu
- Nový koženkový pásek
- Kvalitnější náušníky
- Úprava konstrukce mušlí společně s lazením
- Nové mřížky (volitelné)

A co dál? Během ledna bych chtěl vyrobit druhý kus, který bude putovní a opět uspořádat menší poslechovou tour, která by tedy ideálně měla být někdy od února. Hlavně bych si tím chtěl ověřit, že jsem se vydal správnou cestou. Takže pokud už teď někdo víte, že budete mít zájem, tak mi klidně napište zprávu.
Filip4
Junior

Odeslat příspěvekod Filip4 20. 1. 2024 18:18

Dokončil jsem teď jeden putovní kousek, který je určený pro poslechovou tour. Ozval jsem všem, kdo už vyjádřili zájem dříve. Pokud jsem ale na někoho zapomenul nebo vás sluchátka zaujala a chcete se zúčastnit, tak se mi prosím ozvěte do SZ. Ozvu se vám pak s tím jaké jsou pravidla atd. Tour začne někdy během února.

Po zkušenostech z předchozích tour ke sluchátkům přibalím všechny možné kabely tak aby si každý vybral, tj. s koncovkami 3,5mm, 4,4mm, XLR a redukce na 6,5mm a 2,5mm Jack.

v24.jpg
Filip4
Junior

Odeslat příspěvekod rendyG 20. 2. 2024 21:02

Zdravím fanoušky Filipové tvorby!

Byl jsem jedním ze šťastlivců kdo měl možnost slyšet nový model Aura V2. Je důležité zmínit že dříve jsem v rychlosti slyšel i Aura V1, ale netroufám si dělat nějaké velké závěry, protože to bylo několik měsíců zpět a také na jiném řetězci. Navíc jsem za poslední měsíce poslouchal sluchátka pouze vyjímečně, takže nemám "natrénováno" jako dřív. :-))

Musím vyzdvihnout vylepšení v oblasti konstrukce hlavového mostu, který se již neprotáčí. Sluchátka jsou celkově velmi lehká a pohodlná, což je skvělé v porovnání s konkurencí. Napadlo mě však že by někomu mohla chybět možnost položit sluchátka naplacato na stůl, to u V2 již možné není. Oproti první verzi vnímám největší změnu v množství a údernosti basů. Z grafu to možná na první pohled není zřejmé, ale nyní dokáží daleko víc kopnout, takže lidi co mají rádi dynamičtější předněs budou šťastni. Mě v tomto ohledu více seděla první verze, ale to může být i tím že jsem poslouchal z Hifimanu EF400, který je sám o sobě trochu teplejší. V některých akustických skladbách bych uvítal rychlejší a kontrolovanější bas, na druhou stranu, při poslechu něčeho moderního, dynamyčtějšího může být silnější bas výhodou, dle vkusu a žánru..

Na středech došlo zjevně k vyhlazení některých peaků, ale ani během krátkého poslechu V1 jsem tehdy nezaznamenal vyloženě nějakou frekvenci která by mi vadila. Řadím se mezi lidi, kteří považují řadu Sennheiser HD580/600/650 za etalon v podání středů a ani tam mi nevadí možná lehká ukřičenost (vlastním lehce poladěné HD580). Co se středů týče obecně, nemám zde co vytknout, ale při poslechu vokálů a to zejména těch ženských mě Aury V2 nedokázaly tak vtáhnout a zaujmout jako zmíněné HD580, nedokážu ale popsat proč. Může to souviset s velikostí prostoru, kde mají Aury V2 jasně navrch a tak nejsou hlasy tak intimní. Ovšem co si pamatuji, v tomto ohledu byla verze V1 ještě vzdušnější a širší, což osobně mám moc rád. V tomto Aury určitě vedou ve srovnání se Sennheisery. Tonálně jsou Aury řekl bych více do U, kdy jsou zvýrazněné zejména basy a lehce i výšky, jako celek to působí celkem dobře naladěné, navíc narovinu, kdo z nás by chtěl perfektně neutrální sluchátka? ... K výškám bych dodal že jsou dostatečně vzdušné a možná i díky menšímu propadu kolem 9kHz méně cinkavé (kovové?) a díky tomu není problém poslouchat i húře nahranou hudbu, klidně i metal, aniž by to člověku trhalo uši.

Uzavřel bych to konstatováním že v kategorii do 10 tisíc Kč jsou Aury V2 velmi povedeným univerzálem, pokud člověk hledá víc, výběr je velký, ale většinou je potřeba utratit daleko víc peněz, aby se posunul zvukově o kousek dál. Pro ty co si rádi hrají se sluchátky tak jako já se určitě nabízí i varianta vyzkoušet jiné náušníky, vliv na zvuk je výrazný. Osobně bych určitě zvážil i pořízení lepšího kabelu, který by mohl přednes posunout o kousek dál. Bohužel jsem neměl k dispozici 2.5mm symetrický kabel, takže jsem nemohl vyzkoušet kombinaci s E1DA 9038S, tuším že by tato přenosná kombinace mohla spolu ladit pěkně. :hm
Sennheiser HD580, MrSpeakers AlphaDog (diy)
Blessing2:Dusk, RE400, ZS5v1, modded: [Evos Palais, HifiWalker A1, diy "ER4XR"]
Mimby -> THX789
E1DA 9038S, ZX300, ES100, Walnut V2 (V5i)
rendyG
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 22. 2. 2024 10:47

rendyG

Posloucháš spíše nahlas nebo potichu?
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rendyG 22. 2. 2024 12:34

To je asi subjektivní, ale vážím si svého sluchu, takže se snažím poslouchat spíš potichu.
rendyG
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 23. 2. 2024 12:08

To je zvláštní, při tichém poslechu většinou mizí basy a výšky kvůli fyziologii sluchu, takže se mi vůbec nezdá, že by byly Aury do laděné do U, zvlášť při tichém poslechu, určitě ne.
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ponnislav 5. 6. 2024 08:55

Měl jsem možnost poslechnout si nová dynamická sluchátka od Filipa Hanouska - F-cans Aura V2 v rámci poslechové tour a tímto bych chtěl napsat nějaké dojmy a srovnání.
Vlastním předchozí model fcans aura v1 a mohu tedy přímo srovnat.
Dále mám Hifiman he1000 Stealth a Audeze LCD-X 2021.
poslouchal jsem na několika zařízeních.
Přímé srovnání se nejjednodušeji provádělo na Advance Paris PX1,
protože má dva stejné sluchátkové výstupy (jack 3,5),
tudíž se nemuselo nic přepojovat a jen vyměnit na hlavě.
Nutno ovšem říct, že z těchto výstupů moc kvalitní zvuk neleze.
Na nesymetrickém výstupu z výše uvedeného předzesilovače zněla obě sluchátka dost přebasovaně,
nový model o něco více než původní, basy už byly dost rušivé a zastínily zbytek hudby a detailů bylo méně.
Zvlášntí je, že na stejných výstupech magnetoplanární sluchátka více basů nemají, ale je zde plochá scéna a také méně detailů.
Je tedy zřejmé, že toto není vyloženě vada sluchátek, ale daného zařízení, jen jsme chtěl poukázat na fakt, že výsledný dojem může záviset na čem sluchátka posloucháte.

Proto hlavní poslech probíhal na zařízení Bluesound node3 a Fiio M15s,
jako sluchátkový zesilovač Topping A90 nebo Xduuo TA-20.
Na těchto zařízeních je radost obě sluchátka poslouchat,
zde vůbec není problém s basy a zvuk je krásně čitelný, detailní, prostorový a hlavně úderný.
Ona údernost, basový punch, slam či jak to nazvat je pro mě hlavní výhoda oproti výše uvedeným magnetoplanárům
(a magnetoplanárům nejspíš obecně) a důvod proč si sluchátka pořídit.
Co se týče rozdílu ve zvuku mezi oběma modely, nejsou příliš markantní, ale přeci jen lze nějaké slyšet.
Výšky jsou lehce uhlazenější, méně ostré a ladění nového modelu je tedy lehce teplejší či temnější,
basy mají pocitově ještě o něco větší důraz a mohutnost.
Scéna mi přijde pořád krásně prostorná, ale zdá se mi zde více hloubky, působí plnější a
celkově mám pocit jakoby kulatějšího prostoru, jakoby to více drželo pohromadě.
Starší model zní trochu světleji a zdá se více detailní, ale je to spíše pocit kvůli jemnějším výškám.
Přesto větší světlost a jakoby větší průzračnost u starčího modelu může být u některých skladeb pozitivum,
u některých ale je starší model možná až moc na výškách ostrý.
Celkově mi na většinu hudby vyhovuje o trochu více nový model,
zvláště na delší poslechy, u některých hodně temných nebo nevýrazných nahrávkách je ale možná vhodnější ten starší.

Pro představu mohu porovnat ještě se zmíněnými magnetoplanárními modely,
byť jsem si vědom, že to jsou jiné technologické i cenové kategorie.
Audeze LCD-X mají mnohem menší scénu, průběh frekvenční křivky mi přijde více do V,
basy jsou sice mohutné ale více utažené a ne tolik úderné, zato asi detailnější,
zvuk méně pompézní a spíše přesného studiového charakteru.
Hifiman he1000 Stealth mají scénu větší než LCD-X, ale asi o trochu menší než Aury,
jsou takové decentnější, obě Aury a zvláště ty nové mají takový mohutný pompézní přednes,
HE1000 jsou jemnější, ale stále velmi detailní, zvuk je více vrstevnatý a transparetní a přesný,
to samé platí o basech, je jich méně, ale jsou krásně prokreslené, detailní.

Co se týče srovnání s jinými dynamickými modely, mohu jen zalovit v paměti,
co jsem slyšel na sluchátkovém dni nebo v obchodech, jelikož jiná sám nevlastním.
Pro lovce detailů možná budou lepší Sennheisery HD800s,
ale tam mi zase vadí, že trochu chybí tělo nástrojů a zvuk mi přijde takový tenčí
(ale slyšel jsem jen krátce na sluchátkovém dni).
Focal Clear (slyšel jsem jen v obchodě) mají menší scénu a mohutnost než Aury,
byť jinak jsou fajn, ale z těchto důvodů dávám přednost Aurám.
Co se týče nižších modelů od Sennheiser jako 660 ap.,
to pro mě není srovnatelné, ta sluchátka mě vůbec nenadchla, malé náušníky,
špatný komfort a hlavně divný, plochý zvuk.

Shrnutí:
Na akustickou, orchestrální či některou progresivní a jazzovou hudbu spíš volím magnetoplanáry, hlavně HE1000, jsou takové muzikálnější,
na metal, rock, obecně tvrdší a rytmické žánry jsou elektrodynamická sluchátka spíše vhodnější právě kvůli větší údernosti,
z hudby cítím více energie, větší punch. Je to samozřejmě dost zobecněno, záleží na konkrétní nahrávce.
Z dynamických sluchátek neznám lepší volbu než Filipova sluchátka, nyní konkrétně novou verzi Aura 2.
Poslouchat s nima death metal je radost, to vás prostě odfoukne a nutí poskakovat po místnosti :)
Jsou navíc skvěle vyvážené mezi úderností, mohutností a detailností a prostorovostí, nestane se,
že by se něco ztrácelo nebo zanikalo, vše je krásně slyšet, aniž by to bylo agresivní (u staršího modelu toto občas bylo na hraně).
Nemám moc rád, když jsou všechny nástroje nahuštěné v jednom bodě, je to pak akové únavné, zároveň mám rád takovou tu údernost a energičnost. A tady to funguje skvěle.
Velká výhoda je komfort a lehkost, asi neznám komfortnější sluchátka,
u Hifimanů mi trochu vadí kapkovitý tvar, mám často pocit, že jsou nakřivo a mám tendenci je nějak rovnat ap.,
Audeze jsou zase moc těžká, u Aury ani nevím, že je mám na hlavě a přesto skvěle drží,
lehká komfortní a s novou verzí díky vylepšné konstrukci (dvě nosné tyčky) se s nimi i dobře manipuluje (už se tolik nepřetáčí).
Kdybych žádná dynamická sluchátka neměl, tak volím F-CANS Aura V2. Poměr cena/výkon tady je bezkonkurenční
Ponnislav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kuba4 5. 6. 2024 18:08

Ta sluchátka Tě přiměla udělat registraci na fóru a napsat takový první příspěvek? To musí stát za to a já vím, že stojí. Koupil jsem od Filipa i dvojky.
Přílohy
IMG_0236-compressed.jpeg
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 8. 12. 2024 12:07

Nové krabičky...
Přílohy
20241108_191722.jpg