Otevřená sluchátka

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod introvert 30. 11. 2023 11:15

tajnik: Spousta lidí si pod pojmem dynamika představuje něco úplně jiného. A to schopnost sluchátek reprodukovat rychlé, výrazné změny v hlasitosti, zejména v oblasti basů (buch buch). I oni mají pravdu, na toto není žádný předpis, spousty termínů v audiofilní oblasti jsou nejasné, kdy různí lidé si je vykládají různě.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tajnik 30. 11. 2023 12:21

Nemyslím si, že řeč je o sluchátkách, ale je o vhodnosti MOJA k nim.
tajnik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 30. 11. 2023 16:32

Ano, myslím to přesně tak jak píše introvert. Když přišel výrazný bas, buben, basa, elektronický zvuk, s velkými sluchátky to Mojo nedalo tak jak s IEM. A naopak se stolním zesilovačem to tam prostě je. Mojo jako by nemělo šťávu těmi membránami vykmitnout tak, jak je v danou chvíli žádáno. Ale s IEM jimi tak vykmitlo. A přitom i s tím Mojo to hrála velká sluchátka tak hlasitě, že to mohlo být za maximální poslechovou hlasitostí, která je mi ještě příjemná.
A vzhledem k tomu, že jsem to pozoroval u tonálně naprosto odlišných DT880 a LCD-X. nemyslím si, že by to bylo vlivem nevhodného párování ve smyslu temná-světlá a podobně, ale Mojo prostě ve špičkách ty sluchátka nevybudí dostatečně. A jsem přesvědčený, že pokud bych k Moju připojil jiná velká sluchátka aka HD600, nebo třeba Emyprean, bude se dít opět totéž. A ještě bych dodal, že přesně totéž (pravda tam už to bylo i o maximální hlasitosti) jsem sledoval u různých DAPů, co jsem za tu dobu měl.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 30. 11. 2023 17:01

Jak jsem tu už psal několikrát, s onou prapodivnou myšlenkou, že Mojo nedokáže pořádně vybudit velká domácí sluchátka (jakákoliv) a hodí se spíše k IEM, nemůžu souhlasit. Chordítko jsem pároval pouze s klasickými elektrodynamickými sluchátky (např. HD650 nebo Beyery T1) a výsledný zvuk byl výborný, včetně dynamických špiček. Experimentoval jsem i se zařazením tradičních zesilovačů (Hypa 1 nebo GTH-1) a vždy dospěl k závěru, že je samotné Mojo celkově lepší, protože hrálo jaksi transparentněji, přirozeněji a s důraznějším dynamičtějším projevem. Toto samozřejmě nebyl slepý test se srovnanými hlasitostmi, takže to prosím berte jen jako volný subjektivní postřeh. Ale ono se není čemu divit, z Moja je možné dostat až cca 5 V RMS, nejde tedy o nějaké ořezávatko. Jestli se hodí konkrétně k Hifimanům HE1000SE, netuším, ale obecně bych ho jako zesilovač k velkým sluchátkům nezavrhoval.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 30. 11. 2023 17:17

Já to vnímám přesně opačně.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 30. 11. 2023 17:20

Souhlasím s @introvert a @martas38. Mám naprosto stejnou zkušenost. Mojo nedokáže dostatečně vybudit velká magnetoplanární sluchátka v rovině dynamiky basu. Nevím, jak je to s dynamickými sluchátky, jako jsou HD650 nebo T1, ale z magnetoplanárních, která jsem zkoušel (LCD-X, LCD-2C, LCD-4/4z, LCD-5, Empyrean, Elite) byl právě v tomto aspektu mezi Mojo a TT2 propastný rozdíl. To by neslyšel jen hluchý.

-- 30. 11. 2023 17:29 --

A kromě původních LCD-4ek se jedná o papírově snadno vybuditelná sluchátka...
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia | Sennheiser HD 800
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 30. 11. 2023 18:22

martas38 píše:nemyslím si, že by to bylo vlivem nevhodného párování ve smyslu temná-světlá a podobně

Tak aspoň kúsok si omylom trafil. Neutrálna tonalita a zanedbatelná výstupná impedancia bezproblémovo páruje s každými sluchátkami.

Inak teda ma pri čítaní o niektorých tragikomických metodikách zalieva studený pot a pocit trapnosti. Usudzovat závadnú dynamiku basov z porovnania medzi IEM (typicky bass shelf) a over-ear (typicky bass roll-off), to je riadna mentálna paralympiáda.

Ale dobre, pripusťme, že vám nechýba sebareflexia, máte spolahlivú sluchovú pamäť, žiadne predsudky o cene a rozmeroch, vnímané rozdiely neboli placebo efekt, a našli by ste ich aj v slepom teste. Chcete tvrdiť aj to, že s rozpočtom 30K získa lepší zvuk, ak zámerne vyberie lacnejšie sluchátka s nižším potenciálom ale hlavne vyššiou senzitivituou? :-|

Inak debatu ktorá sa netýka pôvodnej otázky be sme mohli presunúť do viewtopic.php?f=1712&t=1321073&start=1035
Susvara | HD 800 << Topping DX9
Etymotic ER4-XR; Samsung Buds2 Pro; AKG N400
B&W 805 D2 << Lyngdorf TDAI-2170
LG OLED65B7
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 30. 11. 2023 18:54

Teda 111a111, že máš na tyhle věci prazvláštní pohled jsem věděl, ale že si až takovej střelec, to jsem dodnes netušil :hm.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 30. 11. 2023 18:58

Já tím chci tvrdit, že Mojo nerozehraje dostatečně velká náhlavní domácí sluchátka a je jedno, jestli stojí 5, 20,50 a nebo sto tisíc. Nedostává se jim dynamiky v oblastech basů. Kdežto ač je to těžce srovnatelné tam ta basová špička u IEM je, bez ohledu na to, jestli se jedná o IEM za 5, 15 a nebo 50 tisíc. Prostě to Mojo nedá, zkusil jsem si to na vlastní uši a stojím si za tím.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 30. 11. 2023 19:08

@martas38: Takže sis vyzkoušel Mojo na několika sluchátkách a nelíbil se ti zvuk. Což je naprosto v pořádku. Jenže z toho sis odvodil obecný závěr, že toto zařízení dostatečně nerozehraje žádná velká domácí sluchátka bez ohledu na parametry. A tento nekorektní zevšeobecňující závěr máš potřebu vehementně opakovat a donkichotsky zdůrazňovat při každé příležitosti, přestože pro něj nemáš žádné smysluplné odůvodnění a přestože máš informaci, že někomu jinému hraje Mojo výborně na jiných velkých sluchátkách, která v této kombinaci neznáš. Nepřijde ti to divné? Mně to tedy připadá velmi divné.
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 30. 11. 2023 19:20

To bych tedy rád věděl, která velká sluchátka to Mojo vlastně dobře rozehraje ? :hm
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 30. 11. 2023 19:34

Magnetoplanáry asi žádné. :-))
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 30. 11. 2023 19:37

@introvert: Tak si přečti toto vlákno, napsal jsem to naprosto jasně (a i jinde).
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 30. 11. 2023 19:52

Tak ja si na kombináciu Mojo (OG) a veľkých Hifiman Edition XS zatiaľ nemôžem absolútne sťažovať. Chápem, že rezervy sú možno tak jedine v DAC. Pôvodne som chcel Edition XS len dočasne, kým kúpim niečo lepšie, ale už to riešim dlho a tak asi nejakú dobu meniť Hifimany nebudem, možno vymením Mojo OG za Mojo 2.
Nebolo to dávno, čo som tunajší naratív o potrebe hyper zosilňovača k veľkým sluchátkam vytiahol na Head-Fi a bol som zotrený ako malý jojo. Podľa mňa, ak to papierovo vychádza, dynamika nebude až taký prúser.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 30. 11. 2023 19:52

TigiGold: Ale já jsem si to nezkoušel jen na Mojo. Zkusil jsem si to na AQ DragonFly Red, na iBasso DX160, na A&K SR25, na Lotoo Paw S1, na Lotoo Paw 6000 a na iFi micro iDSD Black Label. S žádnými mlýny nebojuju. Prostě jsem dávno přišel na to, že k velkým sluchátkům je třeba stolní zesilovač se solidním napájením a jediná přenosná věc, která to dobře uživí je Chord Hugo2.
martas38
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka