Ekvalizace sluchátek

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod introvert 3. 11. 2023 19:44

Ano. Po patnácti letech není takováto technika určena k prodeji, nýbrž do šrotu. 8-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 3. 11. 2023 20:30

Asi máš pravdu. Já jsem to nezkoumal, myslel jsem, že je to klasický EQ s běžným vstupem a výstupem.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 5. 11. 2023 17:32

Když to bude fungovat tak proč ne když si dneska půjdeš koupit něco modernějšího tak to bude stát padesát tisíc.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 14. 4. 2024 21:27

S tímto PEQ profilem si můžete vytvořit ze šrotu Beyerdynamic DT770 80 Ohm docela slušná sluchátka. Profil potlačuje zejména přepálené, blátivé basy, a ořezává nepřijemné sykavky. Celkově je třeba profil posunout o -14 dB (= dolů), to v tabulce pod grafem není uvedeno. Vše jsou filtry Peak/Dip, pouze na 10 kHz je High Shelf.
Přílohy
IMG_2215.jpg
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 15. 4. 2024 20:06

Po několika hodinách poslechu DT770 Pro 80 Ohm s uvedeným profilem musím prohlásit, že bez něj jsou vlastně tato sluchátka nepoužitelná ! 8-D Takže, pokud je vlastníte, neváhejte, a vyzkoušejte ho ! :-) A ještě jednu věc jsem zjistil - pásmo High Shelf 10 kHz je zbytečné, vůbec ho nemusíte zadávat. Nebo si alespoň vyzkoušejte zvuk s ním, a bez něj. Tato část profilu, pokud je aktivována, odstraňuje ze zvuku příjemnou vzdušnost, a pocit prostorovosti. Což kupříkladu mně docela vadí. Odstranění High Shelf pásma přitom sykavky nikterak významně neposiluje.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 16. 4. 2024 08:07

Kdo hledá PEQ implementovaný v DAC, neměl by přehlédnout nový Topping D50III
(https://www.audiosciencereview.com/foru ... nts.53749/). Umožňuje úpravu až 10 pásem. Korekce lze ale provádět pouze v případě použití USB vstupu, což užitečnost této funkce citelně snižuje. Viděl bych to spíše jako první pokus čínského výrobce jdoucí správným směrem.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 16. 4. 2024 11:27

TigiGold píše:Kdo hledá PEQ implementovaný v DAC, neměl by přehlédnout nový Topping D50
(https://www.audiosciencereview.com/foru ... nts.53749/). Umožňuje úpravu až 10 pásem.

Toto vyzerá fajn. Okrem PEQ má aj symetrické výstupy - neviem či má reálne aj symetrickú konštrukciu obvodov, ale v tejto cene sa na to asi veľmi nehrá. Potom by som ešte vypichol BT diaľkové. DAC možno použiť ako preamp a to je v tomto prípade veľká výhoda. Za mňa veľmi dobrý produkt pre nenáročného používateľa.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 16. 4. 2024 12:10

Možná bych měl Toppingu napsat, aby můj výše uvedený profil pro DT 770 Pro 80 Ohm do D50 III rovnou přednastavili ? :hm :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 30. 4. 2024 19:45

Ještě bych dodal jednu menší poznámku k ekvalizaci. Často vidíme nebo čteme recenzi nějakých sluchátek, která třeba nemusí dopadnout moc dobře v jejich prospěch. V takových případech je třeba mít na paměti, že pokud sluchátka nebyla ekvalizována, jde v podstatě o mlácení prázdné slámy. Vhodný ekvalizační profil je schopen situaci zcela obrátit. A můžete získat i za laciný peníz skvěle hrající sluchátka. Která třeba nebudou úplně “top” (technické parametry ekvalizací zásadně vylepšit nejde), ale i tak to stojí za pokus. Ten, kdo ekvalizaci nepoužívá, není schopen poznat, čeho jsou vlastně jeho sluchátka schopna. Ale jak se říká, chytrému napověz, ..
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 1. 5. 2024 07:14

To je trošku zvláštní úvaha, se kterou souhlasím i nesouhlasím současně. Pokud výrobce sluchátek plánovaně spoléhá na to, že jeho "šlendrián" bude léčen EQ, je něco špatně.
Na druhou stranu jako bývalý majitel Audeze LCD-X s vydáním před rokem 2021 musím souhlasit všema deseti. Bez EQ nepoužitelné, s EQ skvělá sluchátka s výborným poměrem cena/výkon. Ale u současných Empyren taky sice používám EQ, ale klidně bych se bez něj obešel, mají podstatně méně problémovou frekvenční charakteristiku, než LCD-X. V obou případech použity křivky EQ Oratory1990. Nedávno jsem měl nějaký čas doma Hifiman Arya, bez EQ to šlo. Průměrně. S EQ bych si dokázal představit je mít s trochou skromnosti jako hlavní sluchátka. Takže něco na tom bude...
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 1. 5. 2024 10:36

Tohle je o osobních preferencích, subjektivním názoru, vlastním náhledu na věc atd., v žádným případě nelze říct a nelze brát tak, že hodnocení v neprospěch nějakých sluchátek v případě "že sluchátka nebyla ekvalizována, znamená, že jde v podstatě o mlácení prázdné slámy" a "kdo ekvalizaci nepoužívá, není schopen poznat, čeho jsou vlastně jeho sluchátka schopna," to jsou vysloveně nesmysly. Když si dva lidi koupí sluchátka a prvnímu budou vyhovovat tak jak jsou bez EQ a druhýmu ne a bude je ekvalizovat, tak to znamená že ten první je hlupák co "není schopen poznat, čeho jsou vlastně jeho sluchátka schopna?" a jeho hodnocení těch sluchátek je tudíž jen mlácení prázdné slámy? Proč jako? To přece nedává sebemenší smysl. Jak říkám, tohle je jen subjektivní názor jedince, jen osobní precerence, není to pravda, není to objektivní závěr a nelze to brát ani jako fakt.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 1. 5. 2024 11:23

martas38 píše:To je trošku zvláštní úvaha

Ale .. ? :hm
martas38 píše: Pokud výrobce sluchátek plánovaně spoléhá na to, že jeho "šlendrián" bude léčen EQ, je něco špatně.

No a co jako ? Jak to souvisí s tím, co jsem uvedl ? Nehledě na to, že málokterý výrobce je schopen vyrobit sluchátka, která by většině posluchačů vyhovovala po zvukové stránce. Prostě toho nejsou schopni, nebo je to až tak moc nezajímá (ne vždy je spokojenost posluchače se zvukem sluchátek hlavním parametrem při jejich vývoji).

@Kamasu: Jako obvykle jsi překroutil to, co jsem uvedl. Tedy znova, a v surové podobě, pro ty, kteří to nepobrali. Recenze sluchátek, která hrají špatně, bez použití EQ, jsou k ničemu. S EQ ta sluchátka můžou hrát třeba podstatně lépe, a úplně jinak. Nikterak přitom nehodnotím to, zda ten, kdo používá EQ, je chytrák, zatímco ten, komu vyhovují sluchátka tak, jak jsou (tedy bez EQ), je hlupák. Ale tvrdím, že je chytrák ten, kdo zkusí zlepšit zvuk pomoci EQ, a hlupák ten, kdo to nezkusí. Protože ten druhý se nikdy nedozví, o co třeba přišel. I když, vzhledem k ohlasu této problematiky zde ve fóru, je to většině stejně asi zcela ukradené. Chytrému napověz, .. 8-) :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 1. 5. 2024 15:59

Lidé nepoužívají ekvalizaci z různých důvodů, např. proto, že i) nemají k tomu vhodné komponenty (ne každý používá počítač jako zdroj signálu a převodníků s vestaveným EQ není mnoho), ii) nejsou k dispozici dostatečně spolehlivá naměřená data pro jejich sluchátka a úprava frekvenční křivky podle ucha není každému po chuti, iii) preferují minimalistický přístup směřující k tomu, aby řetězec od nahrávky po výstup zesilovače měnil signál co nejméně, iv) chtějí slyšet zvuk sluchátek, který zamýšlel jejich tvůrce, a to se všemi jeho přednostmi i neduhy. Dělat z těchto lidí paušálně hlupáky je poněkud nemoudré a naprosto zbytečné.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod duuudl 1. 5. 2024 16:15

Překvapuje mě, kolik hifistů (sluchátkových nadšenců) si myslí, že výrobci sluchátek jsou schopni vyrobit sluchátka s ideální kmitočtovou charakteristikou. Nejsou. Jak dynamická tak i magnetoplanární sluchátka mají nechtěné peaky a propady ve frekvenční charakteristice, které není možné konstrukčními změnami odstranit. Přisupovat k tomu lze buď tak, že mi to nevadí (zvykl jsem si, neslyším to), nebo to můžu napravit ekvalizací.
Jo a některé technické parametry (prostorovost, čistotu pozadí, rezonance, efekt kelímku, kmitočtový rozsah) ekvalizací vylepšit jde.
duuudl
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 1. 5. 2024 16:33

@TigiGold: Hezky jsi to napsal. Podle mého jsou však za nechutí používat EQ pouhé dva důvody: lenost, a ještě jednou lenost.
introvert
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka