Ekvalizace sluchátek

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod introvert 3. 11. 2024 20:25

Níže přikládám profil pro LCD-2 Classic, který jsem připravil. Troufám si s klidem prohlásit, že je srovnatelný s tím od Oratory 1990, možná dokonce lepší. Ale je na konkrétním uživateli, aby toto posoudil. Významnou roli hrají preference uživatele, a variabilita vlastností sluchátek, kus od kusu.
Přílohy
Audeze LCD-2 Classic ve velké velikosti.jpeg
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 22. 11. 2024 21:23

Pokud máte někdo sluchátka Focal Clear (ta původní, ne MG), můžete vyzkoušet připojený ekvalizační profil. Po jeho aktivaci dojde k podstatnému zlepšení kvality zvuku.
Přílohy
Focal Clear ve velké velikosti.jpeg
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dofo 23. 11. 2024 12:16

Ako hodnotite nastroj OPRA integrovany do Roonu, cize databazu EQ kriviek roznych sluchadiel od roznych autorov
https://blog.roonlabs.com/opra-makes-op ... -everyone/
dofo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 23. 11. 2024 14:20

Díky za tip, doposud jsem netušil, že něco takového existuje, takže se k tomu stěží můžu nějak vyjádřit. Ale ta základní myšlenka mi přijde dobrá. Jediné, čeho bych se trochu obával, je zahlcení velkým množstvím různých profilů pro ten který model sluchátek.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 24. 11. 2024 11:25

Nie je ale EQ zneúctenie výrobcom daných parametrov a posvätnosti produkovaného zvuku? Tiež výsmech z vašej strany, keď si tam napumpujete basy pri počúvaní Nicki Minaj a jej "riding and sliding" ...

-- 24. 11. 2024 11:34 --

Nicki o tom pekne spieva v songu Super Freaky Girl, ktorý som NÁHODOU počul, viackrát... Ale EQ som sa ani nedotkol! :D
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 24. 11. 2024 12:08

EQ není žádné zneuctění posvátnosti produkovaného zvuku. Málo majitelů sluchátek si uvědomuje, že výsledný zvuk výrobce až tak moc nezajímá (kromě pár výjimek). Takže pokud se mi výsledný zvuk nelíbí, ale jinak jsou sluchátka v pořádku (technické parametry zvuku, konstrukce, ergonomie, cena ..), EQ mi umožňuje napravit to, co se výrobci nepodařilo. Jako kdyby mi někdo nabízel za dobrou cenu skvělý bourák, ale v šedé, mdlé barvě. Tak ho koupím, a nechám přestříkat na vínovou metalízu. Hotovo. (Až na to, že EQ je zadarmo). 8-) :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 24. 11. 2024 15:04

Na Youtube kanálu The Headphone Show se ve včerejším živém vysílání zaobírali tím, jak vylepšit proces ekvalizace sluchátek. Koho by tato problematika zajímala, může se na záznam podívat zde https://www.youtube.com/live/vakqwADxGm0?t=1h54m10s. Jak bylo řečeno, EQ sluchátek se již nenachází v počátečním stadiu, cíle však ještě nebylo dosaženo. Cílem je míněna snaha pomocí EQ změnit zvuk sluchátek tak, že nebudou produkovat zvuk pouze lepší, než bez EQ, ale ten vůbec nejlepší možný, který je ze sluchátek možno dostat, pro toho kterého konkrétního posluchače.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 24. 11. 2024 17:14

Mne osobne EQ ničí technickú stránku zvuku, takže som vyslovene proti a radšej ladím výsledný zvuk zmenou operákov alebo celkovo komponentov. :)
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 24. 11. 2024 17:31

Frekvenční charakteristika je nejdůležitější vlastností zvuku vůbec. Změnou operačních zesilovačů, ani změnou komponent, nelze dosáhnout téhož efektu, jako pomocí parametrického ekvalizéru. Tedy jde o to, čemu dá konkrétní posluchač přednost. Samozřejmě, nejlepší je mít sluchátka, která již ideální frekvenční charakteristiku mají. O těch ale toto vlákno není.
Naposledy upravil introvert dne 24. 11. 2024 17:34, celkově upraveno 1
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 24. 11. 2024 17:33

EQ technickou stránku zvuku neničí, to je nesmysl. To by znamenalo, že technickou stránku zvuku ničí cokoli co jakkoli pozmění výslednej zvuk od původního. A každý sluchátka, každý repro atd. hrajou jinak. A který hrajou "správně"? Ve svej podstatě je ekvalizace jen jinej způsob regulace hlasitosti, nic víc. Ladit zvuk výměnou operáků nebo komponentů je v konečným důsledku to samý jako ekvalizace, až na to, že ekvalizace je mnohem přesnější, mnohem snadněji přizpůsobitelná a má mnohem větší vliv na zvuk.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 24. 11. 2024 19:34

No, možno to len foobar nevie a nikde inde som EQ neskúšal. Teda ešte na iFi air can-e, tam mi to v analógovej forme prišlo dobré :) Ja hľadám, čo hrá mne správne, nie všeobecne, pretože na živé výstupy nechodím, tak to ani nejde.

tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 24. 11. 2024 20:29

Kamasu píše:EQ technickou stránku zvuku neničí, to je nesmysl. To by znamenalo, že technickou stránku zvuku ničí cokoli co jakkoli pozmění výslednej zvuk od původního. A každý sluchátka, každý repro atd. hrajou jinak. A který hrajou "správně"? Ve svej podstatě je ekvalizace jen jinej způsob regulace hlasitosti, nic víc. Ladit zvuk výměnou operáků nebo komponentů je v konečným důsledku to samý jako ekvalizace, až na to, že ekvalizace je mnohem přesnější, mnohem snadněji přizpůsobitelná a má mnohem větší vliv na zvuk.

Plácáš blbosti, když budu mluvit tvojí řečí, ale já narozdíl od Tebe napíšu proč, abych Tě dorazil... ekvalizace není jiný způsob hlasitosti. Pleteš si volume s kolečkem Gain. Ekvalizací budíš zvuk na určitých frekvencích, buď digitálně, nebo analogově. A ekvalizování je individuální jak jsem psal jinde. Na jednom zařízení nepohneš ani o 1db, jinak to zní přebuzeně a hnusně, jiný zvládne posun 3db a konečná a jiný nemá problém posunu o 10db...
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Kamasu 25. 11. 2024 08:25

svlastik píše:Plácáš blbosti, když budu mluvit tvojí řečí, ale já narozdíl od Tebe napíšu proč, abych Tě dorazil... ekvalizace není jiný způsob hlasitosti. Pleteš si volume s kolečkem Gain. Ekvalizací budíš zvuk na určitých frekvencích, buď digitálně, nebo analogově. A ekvalizování je individuální jak jsem psal jinde. Na jednom zařízení nepohneš ani o 1db, jinak to zní přebuzeně a hnusně, jiný zvládne posun 3db a konečná a jiný nemá problém posunu o 10db...

Ne hochu, blbosti tu plácáš zas jen ty. Já si nic nepletu, to si naopak ty pleteš pojmy i kdeco dalšího a zjevně nechápeš a nevíš o čem mluvím (ani o čem mluvíš ty sám). Žádný "kolečko gain," to tu zas matláš pátý přes devátý aniž by chápal o čem je řeč. Gain je zisk (například zesilovače), to není regulace hlasitosti a nemá to s ní nic společnýho. Ekvalizace mění úroveň/hlasitost jednotlivých frekvencí, kolečko volume mění úroveň/hlasitost všech frekvencí naráz. Takže jak jsem řekl, ekvalizace je vlastně jen jinej způsob regulace hlasitosti. Prostá elementrátní logika nic víc.
Naposledy upravil Kamasu dne 25. 11. 2024 08:50, celkově upraveno 1
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 25. 11. 2024 08:40

Ano, EQ je regulácia hlasitosti jednotlivých frekvencií.

tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 25. 11. 2024 08:53

Jistěže je, co jinýho by to taky mělo být. To jen svlastik zas žije v nějakej jinej realitě. :lol:
Kamasu
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka