Ekvalizace sluchátek

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod introvert 3. 10. 2023 14:49

Kuba4, Filip4: Oběma vám dopručuji přečíst si pozorně to, co jsem napsal. Zejména závěrečnou třetinu části o Harman Targetu. To, co píšete, ve mně vzbuzuje dojem, že jste tuto sekci přeskočili ..
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 10. 2023 21:02

V tomto videu Resolve velmi dobře vysvětluje, jak je to se subjektivním a objektivním pohledem na zvuk sluchátek: https://youtu.be/5tBKhg-brBc .
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 10. 10. 2023 07:38

Zajímavé téma. Dle požadavku přidán parametr “Důležité”.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod MgX 11. 10. 2023 20:19

Téma si musím přečíst celé. Bohužel není čas.

V každém případě za sebe napíšu, že byla doba, kdy se tvrdilo, že ekvalizér u kvalitního poslechu nemá, co dělat. Sám se domnívám, že na poslechu hudby je nejdůležitější si ho užít. Jestliže k tomu jde vhodně využít ekvalizér, a zvuk si tím vylepším, proč nejít touto cestou?
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod introvert 11. 10. 2023 21:48

MgX píše:V každém případě za sebe napíšu, že byla doba, kdy se tvrdilo, že ekvalizér u kvalitního poslechu nemá, co dělat. Sám se domnívám, že na poslechu hudby je nejdůležitější si ho užít. Jestliže k tomu jde vhodně využít ekvalizér, a zvuk si tím vylepším, proč nejít touto cestou?

Ekvalizér je pro zvuk něco podobného, jako regulátory jasu, kontrastu, či barevné sytosti u televize. Tam to používá každý, a žádné představy typu “u kvalitního obrazu nemají tyto regulátory co pohledávat” jsem nikdy nezaznamenal. Proto mi tvrzení, že “ekvalizér nemá u kvalitního poslechu co dělat” přijde úplně mimo mísu .. :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 11. 10. 2023 22:33

Je to tak a to srovnání s obrazem je parádní a pravdivé. A že to hraje jinak, než zamýšlel tvůrce sluchátek? Zdalipak ten tvůrce zamýšlel ty průšvihy v tonální charakteristice sluchátek a nebo mu tam vznikly "jen tak"? A že se ty průšvihy najdou prakticky u každého modelu sluchátek.
Poslech má bavit a nářadí se má přizpůsobovat člověku. Nikoliv naopak. To je základní poučka ergonomie a je fuk, jestli se jedná o hoblík a nebo sluchátka, či jízdní kolo....
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 12. 10. 2023 13:30

Introvert: Moc díky za sympatickou snahu o osvětu v této oblasti. Jak je z některých reakcí vidět, každá dobrá snaha musí být po zásluze když ne potrestána, tak alespoň podrobena důkladné kritice:-) Ale to k tomu už prostě patří. Za sebe bych jen doplnil, že by se mělo brát v potaz, že každý kus sluchátek je svým způsobem originál. Výkony sluchátek jsou variabilnější než, řekněme, výstupy DAC nebo zesilovačů, a i jejich měření je mnohem obtížnější (což už výše naznačil Filip). I když nemáme vyloženě vadný kus (a pomineme objektivně neprokázaný efekt "zahoření"), nelze vyloučit, že existují rozdíly v parametrech měničů (myšleno mezi měničem změřeným a měničem, který skutečně používáme), ať už je to způsobeno tolerancí v rámci způsobu výroby nebo revizí použitých měničů v čase (viz diskuse o zvuku HD650, které se už vyrábějí desítky let a zřejmě neznějí ve všech verzích stejně), také je třeba zohlednit stav náušníků, což je dost podstatný, objektivní a měřitelný faktor. Není se pak čemu divit, když ekvalizace na základě dat z internetu někdy nepřinese želané ovoce, byť je vše provedeno korektně jak na straně měřiče, tak na straně koncového uživatele.

Martas38: Chápu, jak to myslíš a z jistého úhlu to dává smysl. Ale je třeba si uvědomit, že tady ten imperativ kladoucí důraz na maximalizaci zábavnosti poslechu může vést i k tomu, že nahradíme věrně znějící přístroj méně věrně znějícím přístrojem, anebo provedeme ekvalizaci v takové míře, že se poslouchaný výsledek výrazně odlišuje od zdrojové nahrávky. Což podle mě není cesta, kterou by měl hifista jít, protože je v rozporu s podstatou hifi, za níž považuju snahu o vysokou věrnost přednesu. To není výhrada vůči ekvalizaci nedostatků sluchátek, spíše jen určité obecnější ohrazení se proti zde často uváděnému principu "líbí se mi, jak to hraje, tak je to dobré".
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 12. 10. 2023 14:53

TigiGold: Je to jak píšeš, sluchátka se vyznačují rozdíly ve zvuku, kus od kusu. Pokud je odchylka velmi značná, jde o zmetek, který je vhodné vrátit prodejci, ale menší odchylky ve frekvenční charakteristice u různých kusů téhož modelu (na svislé i vodorovné ose) jsou běžnou věcí. Krom toho, samotné měření také není objektivní, různí autoři mohou získat různé grafy pro ten samý kus (což je způsobeno třeba tím, že mají odlišné měřicí aparatury, jejich znalosti procesu měření nemusí být stejné apod.). Proto už samotný graf frekvenční charakteristiky určitého modelu nelze chápat jako dogma, ale spíše jako hrubou orientaci, jak se to s tonalitou daného modelu asi má.

Co se týká představy o HiFi věrnosti, versus líbivosti - dle mého jde o zcela subjektivní věc, nelze nikomu nic vnucovat, spíše jen informovat, aby zájemce věděl, co a jak. Koneckonců, i to, že zvuk HiFi aparatury má být věrný, si kdosi vymyslel. A navíc, zejména v dnešní moderní hudbě, mnohdy nic, čemu bychom se mohli ve snaze o věrnost přiblížit, neexistuje. Hudba je slepenec separátně nahraných nástrojů a hlasů, dohromady namixovaných se zvuky zcela syntetickými, reálně neexistujícími. Nepochybuji o tom, že to, jak má výsledná nahrávka “správně” znít, nevědí často ani její tvůrci .. :-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 12. 10. 2023 15:14

TigiGold: Otázka, co si představit pod pojmem zábavnost poslechu. Jestli máš na mysli všeobecný pojem zábavnost, tedy nejčastěji zvuk do V, máš pravdu. Ale pokud přihnu charakteristiku, aby bavila mě, pokud mám rád například jasnější středovější zvuk? Pak je to myslím v pořádku. Já ale ani tohle nedělám. Ekvalizuji chyby v tonální křivce. Propady či peaky tam, kde nemají být.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 12. 10. 2023 16:24

introvert: Ano, někdo tu ideu a označení hifi vymyslel, aby se tyto přístroje odlišily od aparatur, které příliš věrně nehrají (např. zesilovače určené k hudební produkci). Ovšem nesouhlasím s tím, že jde zcela o subjektivní věc. Na nějakou specifickou elektronickou hudbu můžu například preferovat vysoce zkreslující PA systém nebo sluchátka Beats by Dr. Dre, ale pak musím zároveň připustit, že se tímto přístupem odchyluju od principů dosahování věrného zvuku. Zkrátka ta líbivost (jakkoliv je ve své podstatě pro posluchače pozitivní) má podle mě určité meze. To, že věrnost aparatury nelze hodnotit podle umělé, syntetické, resp. elektronické hudby, je jasné, už jsme to tu vícekrát diskutovali (naposledy v souvislosti s metalem), naštěstí jsou žánry, kde tu věrnost do značné míry posoudit lze.

martas38: Řekl bych, že tady nejsme v zásadě ve sporu. Srovnání neduhů konkrétních sluchátek nebo reprobeden ve vztahu k místnosti (např. přidání chybějícího basu nebo zmírnění nepříjemné špičky ve vyšších středech) dobrým ekvalizérem těžko považovat za prohřešek proti hifi.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 12. 10. 2023 17:27

introvert píše:
MgX píše:V každém případě za sebe napíšu, že byla doba, kdy se tvrdilo, že ekvalizér u kvalitního poslechu nemá, co dělat. Sám se domnívám, že na poslechu hudby je nejdůležitější si ho užít. Jestliže k tomu jde vhodně využít ekvalizér, a zvuk si tím vylepším, proč nejít touto cestou?

Ekvalizér je pro zvuk něco podobného, jako regulátory jasu, kontrastu, či barevné sytosti u televize. Tam to používá každý, a žádné představy typu “u kvalitního obrazu nemají tyto regulátory co pohledávat” jsem nikdy nezaznamenal. Proto mi tvrzení, že “ekvalizér nemá u kvalitního poslechu co dělat” přijde úplně mimo mísu .. :D

Ano, přesně tak jsem to vnímal dřív a beru to tak i teď. Nebudu se omezovat.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod trempik 2. 11. 2023 20:50

A když někdo neposlouchá hudbu přes počítač, ohledně softwarových úprav,dalo by se použít toto? Před sluch. výstupem?
https://www.musictrade.cz/d3500-parametricky-equalizer/
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 2. 11. 2023 21:32

Nevidím důvod proč by nedalo, když to zařadíš třeba mezi CD a sluchátkový zesilovač.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 3. 11. 2023 13:14

No já nevím .. vstup a výstup XLR, MIDI, je to určeno především do sestavy ve studiu. Poslední recenze tohoto přístroje, kterou jsem našel, je na Amazonu, z roku 2008 .. :shock:
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 3. 11. 2023 20:29

A to vadí?
lada5
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka