Ekvalizace sluchátek

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod introvert 6. 5. 2024 18:31

@Emil Pastelka: Díky za obšírný popis fungování USB. Stejně mi to ale hlava nebere. Zaprvé, Bit Perfect je fungující technologie, byť dle Tvého popisu by vlastně vůbec neměla existovat. A zadruhé, pokud by na vstupu převodníku byl zásobník FIFO s dostatečnou kapacitou, není mi jasné, proč bychom měli poslouchat jakousi zdeformovanou audiokazetu (data by ze zásobníku vystupovala s přesností danou krystalovým oscilátorem).
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Filip4 6. 5. 2024 18:50

introvert píše:@martas38:
Informace od autorizovaného distributora Chord Electronics je, jak už tu psal lada5, že pokud u zařízení Hugo TT 2 nebo M Scaler použiješ neoriginálni zdroj, a později budeš přístroj reklamovat (z libovolného důvodu), Tvoje reklamace bude zamítnuta. Zda je to pravda nebo kec nevím, ale detekovat použití neoriginálního zdroje možné je.

Tak tohle poměrně jednoduché potvrdit/vyvrátit. Kolik vodičů, resp. kontaktů má napájecí konektor od Chordu?
Domácí magnetoplanární sluchátka:
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1712&t=1328551
Filipovy DIY dynamická sluchátka:
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1712&t=1329987
Filip4
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 6. 5. 2024 18:58

Dva. Ale v prodeji jsou kupříkladu takovéto věcičky https://www.mcru.co.uk/product/linear-p ... -m-scaler/ .. :-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Filip4 6. 5. 2024 19:33

V tom případě se dá tvrdit, že Chord nemá jak poznat co za napájecí zdroj se používá. Pokud by měl ještě nějaký datový signál, kterým by si to ověřoval, tak OK, ale jinak vpodstatě není skoro jak protože dle obrázků je to prachobyčejný spínaný zdroj. Takže pokud se dodrží napětí a polarita na konektoru tak není problém.
Domácí magnetoplanární sluchátka:
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1712&t=1328551
Filipovy DIY dynamická sluchátka:
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1712&t=1329987
Filip4
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 6. 5. 2024 19:38

To samozřejmě nemůžeš vědět. Zdroj může generovat vysokofrekvenční signál, který může nést nějakou informaci, a do přístroje být dopraven po těch dvou drátech. Obvody v přístroji toto pak můžou detekovat. Spíše mi přijde nemožné, že by třeba odmítli záruční opravu z tohoto důvodu. Z toho by mohl být pěkný skandál, a o to žádný výrobce nestojí. Krom toho, asi si nebudou do přístroje pouštět jakýsi vysokofrekvenční signál, který by tam mohl nedělat pořádnou paseku. Takže je to jen taková hypotéza, a to o potřebě používat originální zdroje asi marketingový kec. Spíše je otázkou, zda jiný, třeba lineární zdroj, může přinést nějaké zlepšení ve zvukové kvalitě.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 6. 5. 2024 20:44

introvert píše:Bit Perfect ...

Jak jsem psal, nejedná se o technologii nebo nějako normu. Je to prostě jen označení postupu zpracování dat, kdy dekódovaný obsah audio souboru přehrávač a OS předá na výstup bez změny - tedy Bit Perfect, datově 1:1. Nic jiného to ani být nemůže, protože to jediné lze garantovat.

introvert píše:... pokud by na vstupu převodníku byl zásobník FIFO ... data by ze zásobníku vystupovala s přesností danou krystalovým oscilátorem

Stále se motáme kolem toho času. Jak jsem psal u kontrolního součtu, jakýkoliv vstupní zásobník by řešil jen datový přenos. Lze ho použít jen v případě, kdy není potřeba zvuk synchronizovat s dalším obsahem.

Nakonec například YouTube to řeší obdobně - při přehrávání videa není prioritou zobrazit každý snímek, ale zachovat časovou návaznost. Ve chvíli, kdy PC nestihne snímek zobrazit, je onen zahozen a přehrává se ten, který v daném čase má být.
Kdyby snímky nebyly zahozeny, měnila by se rychlost přehrání dle možností daného PC - proto ten příklad s audiokazetou.

Kdybyste chtěl využít vstupní zásobník u DAC a přenos dat s korekcí, vypadala by situace tak, že po kliknutí na tlačítko Play by se chvíli nic nedělo (vytvářel by se zásobník dat) a zhruba po několika vteřinách by se zahájilo přehrání obsahu.
To je ale velmi nepraktické, proto aktuálně nevím o zařízení, které by něco takového dělalo (respektive viz níže). Rovněž by to bylo možno aplikovat jen na pasivní situace (hudba, film), na situace, kdy předem neznám obsah (například hraní hry) takové řešení nelze použít.

Ještě k tomu zpoždění. Například na Androidu (a tuším i na iOS) při použití bezdrátových sluchátek dokáže OS zohlednit jejich latenci a o několik milisekund zpozdí přehrávání videa, aby kompenzoval přenos BT a následně zpracování ve sluchátkách.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 6. 5. 2024 21:00

introvert: Podle mě to jen tak vypustili. Firmy prostě nechtějí připustit aby se vědělo, že na něčem nehorázně šetří. Protože použití spínaného zdroje místo lineárního má jen čtyři základní důvody. Za prvé je to cena, za druhé cena a za třetí opět cena a za čtvrté menší rozměry. Což je ti u externího zdroje celkem jedno, protože například Burson externí lineární zdroje používá a nikomu to rozměrově nevadí.
A pokud bude někdo argumentovat cenou TT2 a že se v tom cena zdroje ztratí, tak ono je i na zařízení za 125 tisíc sakra znát, jestli tam je spínaný zdroj za 700Kč a nebo lineární za 7000Kč. Ber ty ceny jako hodně orientační, ale cirka desetinásobné rozdíly v ceně jsou. A je prostě levnější nějak filtrovat napětí u spínaného zdroje, než použít poctivé trafo a další věci u zdroje lineárního.
A modulovat něco vysokofrekvenčního do stejnosměrného napětí a následně to detekovat? Určitě to půjde, ale patrně to vyjde na větší peníz, než lineární zdroj. A především to bude popírat základní filozofii, že v kvalitním vyfiltrovaném stejnosměrném napětí žádný vysokofrekvenční signál být nesmí, protože tohle je jeden z největších druhů rušení, skrz který si lidi kupují pračky. Kdyby tomu tak nebylo, stačili by jim 10x levnější přepěťové ochrany. Někde v diskuzi na head-fi přímo Watts zmiňuje tuším u toho Qutestu, že musí být dodrženo napájecí napětí 5V a požadovaný příkon, jinak výměna zdroje ničemu nevadí, ale jedním dechem dodává, že to nebude mít na nic vliv. Má to vliv a zřetelně slyšitelný. Kdyby to bylo na zdroj tak háklivé, tak si tam dají proprietární konektor, který nikdo jiný nemá místo keců o ztrátě záruky (takhle se to řeší u různých specializovaných zařízení, jako jsou různé měřící přístroje a podobně). Místo toho tam cpou nejrozšířenější konektory nikterak zázračné kvality. Jde o cenu.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 6. 5. 2024 21:14

Emil Pastelka píše:Kdybyste chtěl využít vstupní zásobník u DAC a přenos dat s korekcí, vypadala by situace tak, že po kliknutí na tlačítko Play by se chvíli nic nedělo (vytvářel by se zásobník dat) a zhruba po několika vteřinách by se zahájilo přehrání obsahu.
To je ale velmi nepraktické, proto aktuálně nevím o zařízení, které by něco takového dělalo (respektive viz níže). Rovněž by to bylo možno aplikovat jen na pasivní situace (hudba, film), na situace, kdy předem neznám obsah (například hraní hry) takové řešení nelze použít.

Až tak nepraktické to není, takto funguje streamování hudby u platforem jako Tidal, Deezer apod. Pustím skladbu, pak je nějakou dobu ticho (načítání dat do zásobníku), a pak začne hrát hudba. Nic, co by se nedalo vydržet.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 6. 5. 2024 21:17

To je ale čistě o tvém přehrávacím software. Některý buffer používá, jiný ne.
Nebo přesněji řečeno, on používá vyrovnávací paměť každý, ale u některého ji můžeš ovlivnit, jinde ne.
Jak to řešit u hry, u které nevíš, co za zvuky bude třeba za tři vteřiny?
Jen tak mimochodem mě teda Audirvana i streamer načítají ze streamovacích služeb v řádu milisekund nikoliv sekund a nejsem si jistý, že se jedná o stejný druh dat, jako to co pustí přehrávací zařízení přímo do DAC (tedy to, co ti teče přímo tím USB kabelem, optikou a podobně).
Naposledy upravil martas38 dne 6. 5. 2024 21:25, celkově upraveno 1
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 6. 5. 2024 21:21

martas38 píše:A především to bude popírat základní filozofii, že v kvalitním vyfiltrovaném stejnosměrném napětí žádný vysokofrekvenční signál být nesmí, protože tohle je jeden z největších druhů rušení, skrz který si lidi kupují pračky.

Ale to nemusí popírat žádnou filosofii, prostě jednou za deset minut by tam pustili milisekundový puls toho signálu. Nicméně, jak už jsem psal, je to čistě hypotetická představa.

-- 6. 5. 2024 22:23 --

martas38 píše:To je ale čistě o tvém přehrávacím software. Některý buffer používá, jiný ne.

Přesně tak. Pro Tidal používám software od Tidalu, a pro Deezer od Deezeru. Předpokládám, že oni nejlépe vědí, jak se to má dělat. :-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 6. 5. 2024 21:53

introvert píše:@Kamasu: Díky za ten seznam. Jinak, zase jsi nepochopil, co jsem napsal. Pouze jsem se ohradil vůči tvrzení, že mně to hraje špatně, a je to zarušené, kdy ten, co danou věc tvrdil, moji sestavu nikdy neslyšel.

Žádný že jsem nepochopil co jsi napsal, a žádný že zase. Chápu co píšeš, jako vždy. Způsob jakým reaguješ na prostý fakta a skutečnosti je zkrátka už leda úsměvnej, to je celý, protože těma svýma reakcema jen prokazuješ neznalost toho na co reaguješ, přestože děláš, že tomu rozumíš líp než protistrana, viz:
- "Tak k tomu lze těžko co dodat. Jsou to takové ty řeči “jedna paní povídala” .. Jaké konkrétní zarušené PC máš na mysli ? A co to je ona záhadná SACD mašína ? Žil jsem v domění, že i když je tato technologie ve stadiu klinické smrti........"

- "nejprve by musel získat ten přehrávač, a nějaké nahrávky do něj. Pak provést srovnávací testy vůči stejným nahrávkám na jeho dosavadní sestavě. A i kdyby nakrásně dospěl ke stejnému závěru jako Ty, tak co potom ? Měl by jisté, velmi omezené množství nosičů SACD, při jejichž přehrávání by si třeba liboval, že teprve toto je to pravé ořechové. Ale neměl by EQ, a celkově by zakysnul na místě, s omezenou, a velmi drahou nabídkou hudby, kde největší přínos by byl u nahrávek klasiky........"

- "No tak pokud to slyšíš, zatímco já ne - připomínám, že moji sestavu jsi nikdy neviděl, natož abys ji slyšel - tak v takovém případě musím pouze konstatovat, že to, co hulíš, musí být docela kvalitní matroš !"

- "Ale je to (SACD) tak drahé, časově náročné a nepraktické........"

To jsou všechno výroky nesmyslný, či založený na zjevnej neznalosti problematiky atp., to se na mě zkrátka nezlob.
Naposledy upravil Kamasu dne 6. 5. 2024 21:54, celkově upraveno 1
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 6. 5. 2024 21:53

introvert: Měl jsem za to, že používáš Roon s jeho klienty pro stream, protože u alternativ tohoto druhu jsem shledal vždy lepší zvuk (samo že subjektivně), příjemnější a ergonomičtější prostředí a především lepší spolupráci s různými utlumovači nežádoucích procesů a dějů, jako SysOptimizer na Macu.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 6. 5. 2024 22:12

Kamasu: Tvé názory respektuji, ale nesouhlasím s nimi. Je ovšem pravda, že ve svých příspěvcích mám gramatické chyby, za což se kazdému, komu by to vadilo, omlouvám.

martas38: Kupodivu, nejčastěji používám iPad a Airpods Pro .. Není to po zvukové stránce nejlepší řešení, samozřejmě, ale je v podstatě instantní - strčím špunty do uší a jedu .. Pro umývání nádobí ideální, kdepak Roon. :D Co se týká té prodlevy, neprojevuje se vždy. Předpokládám, že skladby, které posluchám častěji, má aplikace uloženy v cache, a jedou rovnou z interního úložiště tabletu.
Naposledy upravil introvert dne 7. 5. 2024 06:22, celkově upraveno 3
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 6. 5. 2024 22:15

Neznabohu!
Chápu a rovněž k něčemu takovému zatím na ven směřuju :D
Ta prodleva bude záležet spíš na tom, v jaké momentální kondici je tvoje připojení a servery streamovací služby.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 6. 5. 2024 22:17

Ano, to je čistá hereze :shock: :D A příčinu prodlevy neznám, a ani ji nemůžu nikterak zjistit. To, že se nejdřív musí načíst nějaká data (pár vteřin skladby), než se začne hrát, je dle mého ovšem logické.
introvert
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka