[recenze] Sennheiser HE-1

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod zino333 9. 10. 2023 09:21

pavel1756 píše:Co se týče samotných videí, to první jsem musel vypnout ve chvíli, kdy tam Sandu začal blábolit o tom, jak se během večerního poslechu HE-1 rozplakal, nato za ním přišel syn a ptal se, proč pláče. Sorry, ale to je neuvěřitelné divadlo. Tak jsem plynule přešel na druhé video. No a tady se nečekalo už vůbec na nic a pláč přišel hned během první minuty. Nemám slov, i když... v recenzi jsem o tom nepsal, ale mimo jiné jsem si ještě s HE-1 poslechl první větu Beethovenovy Sedmé symfonie (Reference Recording: Pittsburgh Symphony Orchestra & Manfred Honeck) a hned po prvním taktu jsem se taky málem rozplakal, a to právě kvůli zmiňované nedostatečné dynamice části basového spektra. Kdybych vyposlechl jen tuto jednu skladbu, nehovořil bych o nedostatečné dynamice, nýbrž o otřesné dynamice. A to je u zařízení za více než půl druhého milionu korun skutečně k pláči.

K tomu převodníku, pokud má Sandu pravdu, je to ze strany Sennheiseru obrovské faux pas, neboť v oficiálním bookletu k HE-1 výslovně píše, cituji: "Osm D/A převodníků ESS SABRE ES9018 se postará o jejich dokonalý převod na přirozený analogový zvuk s okouzlující čistotou a záplavou detailů."

Pro ty, co video neviděli, Sandu v něm uvádí, že má HE-1 pouze jeden osmikanálový převodník (s jedním čipem).

Ja toho trtka zo Soundnews fakt nemusím a mal som to rovnako. V momente ako začal rozcítene rozprávať o svojom breku, som to vypol a radšej si pustil Drive to survive. :D Ako píše hustakF, komedianti. :facepalm
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 10. 10. 2023 07:09

Super recenze. Díky. Pro připomenutí. Jedním z dalších problémů poslechu hudby přes sluchátka je absence mechanického vnímání basů celým tělem. Rozpor toho, co slyší uši a toho, co cítí tělo je v případě dynamiky, množství a plnosti basů velký. I proto je v oblasti basů tolik různých preferenčních "targetů". Posluchači nedokáží správně autentičnost reprodukce vyhodnotit. Je to častý důvod, proč někteří lidé přes sluchátka vůbec neposlouchají.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 10. 10. 2023 07:34

Kuba4: toto se dá obejít tak, že ke zdroji připojíme krom sluchátek také výkonný subwoofer. Pocit basů vnímaných celým tělem se pak dostaví. Nicméně, někteří posluchači (pokud se o to vůbec pokusili) vnímají takové řešení jako nepřirozené, a krom toho, mnozí poslouchají přes sluchátka proto, aby omezili množství hluku v místnosti na minimum (sousedi, rodina - např. ti, co bydlí v paneláku). Někteří dokonce ani nechtějí používat otevřená sluchátka před spánkem (manželka :-) ) ..
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 10. 10. 2023 12:29

Pockej, to fakt myslis vazne, nebo to je vtip? To fakt nekdo posloucha sluchatka se subwooferem?
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 10. 10. 2023 12:42

Toto řešení musí být skvělé jak pro sousedy, tak další členy domácnosti :D
Pro členy domácnosti vyloženě simulátor "jak slyší soused dvě patra pode mnou můj akční film"
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 10. 10. 2023 13:35

Yiakubou píše:Pockej, to fakt myslis vazne, nebo to je vtip? To fakt nekdo posloucha sluchatka se subwooferem?

Nie je to vtip. Ja som takto testoval slúchadlovú zostavu na výstave v Mníchove. Mali tam HD800. Dal som to na uši, pustil hudbu a hovorím si, že wow, tieto majú slušný bas oproti tomu čo si pamätám. Tak som vytočil poriadne hlasitosť, že otestujem teda či to aj zavibruje na ušiach a zrazu sánka dolu a mne sa dostavil plný hutný bas a ja som ho aj trochu cítil. Zároveň mi už prišlo podozrivé, že okolidúci na mňa nepríjemne zazerali a vystavovateľovi stáli vlasy a po chvíli utekal ku mne a stíšil mi to. Potom som si uvedomil, že slúchadlá mi dopĺňali jednak stereo monitory predo mnou a tiež aj subwoofer. Ako celok to neznelo zle, ale v takomto prípade by som to už riešil priamo stereo reprom bez slúchadiel.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ja.viper 10. 10. 2023 14:05

Ja jsem mel taky moznost si poslechnou HE 1 na tom festivalu a abych rekl pravdu nezaujali me to tolik jako ZMF Caldera, ktere mi prisli mnohem zabavnejsi .
Ja mam mcintosh d150+ focal stelia a jak pise pavel v nekterych castech mi prisli stelie prisli lepsi nez tohle pozlatko .
ten cenovy rozdil je proste neadekvatni a je to jen pouze pro lidi co chteli to nejdrahsi ale zaroven to nemusi byt to nejlepsi .
McIntosh D150| Focal Stellia
B&W 802 D3 ,706 S2 ,HTM71 S2,DB4S << Emotiva xpa-dr2 <
Marantz Cinema 50 < Zidoo Z1000Pro << Mcintosh C47
Denon DP-400 << ORTOFON 2M Bronze
Epson EH-TW6100
ja.viper
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hustakF 10. 10. 2023 14:47

Yiakubou píše:Pockej, to fakt myslis vazne, nebo to je vtip? To fakt nekdo posloucha sluchatka se subwooferem?

Někdo používá subwoofer se sluchátkami RAAL SR1A, která mají velmi málo subbasu.
hustakF
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 10. 10. 2023 15:55

Například můj sluchátkový zesilovač má přímo linkový výstup pro subwoofer.
Přílohy
Soloist 3x GT.jpeg
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 10. 10. 2023 15:57

No to sice má, ale to je myšleno k linkovému výstupu a ne ke sluchátkám :D
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 10. 10. 2023 16:05

ja.viper píše:Ja jsem mel taky moznost si poslechnou HE 1 na tom festivalu a abych rekl pravdu nezaujali me to tolik jako ZMF Caldera, ktere mi prisli mnohem zabavnejsi .
Ja mam mcintosh d150+ focal stelia a jak pise pavel v nekterych castech mi prisli stelie prisli lepsi nez tohle pozlatko .
ten cenovy rozdil je proste neadekvatni a je to jen pouze pro lidi co chteli to nejdrahsi ale zaroven to nemusi byt to nejlepsi .

Popravdě mě Caldera až tak moc nenadchly, ale byly to první sluchátka, která jsem si po HE-1 poslechl a první, co mě v tu chvíli napadlo, že vlastně jako celek hrají víc realisticky (v tom smyslu, že nemají žádnou zásadní vadu) než HE-1...

-- 10. 10. 2023 17:09 --

martas38 píše:No to sice má, ale to je myšleno k linkovému výstupu a ne ke sluchátkám :D

Nemáš pravdu. Přímo v menu daného zesilovače lze aktivovat mód "sluchátka + subwoofer". ;-)
Přílohy
HP+Subwoofer.jpg
HP+Subwoofer.jpg (29.39 ) Zobrazeno 1886 krát
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tesarpa 10. 10. 2023 16:43

Kamarádovi se stal s HD600 takový vtipný zážitek. Jednou si je doma pustil, lehl si na zem, poslouchal, relaxoval a najednou si uvědomil, že mu basují jako nikdy. Hned si říkal, jakto, že je celá léta považuji na chudokrevné, vždyť to je paráda! A pak si všiml, že omylem nevypnul subwoofer. Tak asi tak. Sennheisery jen se zapnutým subwooferem. Jinak je - dle mého osobního názoru, ale i kamarádova - nejde s požitkem poslouchat.
tesarpa
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 10. 10. 2023 18:33

No asi tak. Takže užívejte se sluchátky subwoofery, průměr membrány nic nenahradí :mrgreen:
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 10. 10. 2023 19:10

pavel1756 píše:kdy tam Sandu začal blábolit o tom, jak se během večerního poslechu HE-1 rozplakal, nato za ním přišel syn a ptal se, proč pláče.

Tak to som pôvodne preskočil ale musel som si to ísť nájsť a na to môžem povedať len:
https://youtu.be/4Cv5LNfCMIU
Susvara | HD 800 << Topping DX9
Etymotic ER4-XR; Samsung Buds2 Pro; AKG N400
B&W 805 D2 << Lyngdorf TDAI-2170
LG OLED65B7
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 10. 10. 2023 19:53

Mňa dosť pobavilo aj to tlieskanie. :-D
zino333
Pokročilý