Sluchátková sestava - DAC, AMP, sluchátka kolem 30k?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod encroft 22. 12. 2023 09:27

Ahoj,
rád bych upgradoval svoji stávající sestavu, ale zjišťuji, že to není tak jednoduché rozhodnutí, proto se obracím na vás zkušenější a budu rád za všechny vaše nápady a doporučení…

Stávající sestava:
Hifiman Editin XS – ve své kategorii do 15k se mi zdají velmi dobrá (prostor, detail), ale trochu mi chybí více energie, těla, basový slam, někdy je na obtíž i ta prostorovost
Topping DX3 Pro Plus – univerzální kombo DAC/AMP, jedno z těch lepších v kategorii 5-10k, ale v porovnání s dražšími trochu stísněný, příliš energický, méně analogový zvuk

Požadavky (nejsou zásadní)
- muzikální, viscerální zvuk s dobrým detailem a prostorem (může být menší, než u Edition XS, ale ne příliš úzký), s dobrým basovým dopadem (basy ano, ale kvalitní a ne na úkor zbytku), detailní , ale nezvýrazněné výšky
- pokud možno co největší přínos vzhledem k cene (zlepšení o 10% pro mě asi nemá význam)
- XLR - pro připojení aktivních monitorů (není ale zcela nutné a v případě dělené sestavy by stačilo u sluchátkového zesilovače)
- BT – občas, když nemám po ruce mobil, poslouchám jen z NB přes BT
- DO – když bude, je to výhodou
- cena 30 až 40k

Zdroj: Spotify a Tidal přes USB z mobilu

Co poslouchám: převažuje rock, ale klidně i jazz, blues, severský folk, metal (většina těch skladeb je pomalejší, klidnější… nářez už jen výjimečně ;-) Z 90% jde o méně známé interprety, které mi doporučí Spotify (kupodivu se velmi dobře strefuje do mého vkusu).

Jak poslouchám: většinou při práci – monitory, sluchátka (50/50) . Na tzv. náročný poslech mě neužije, poslouchám spíš hudbu jako takovou, ale to neznamená, že by mě detaily, prostor, vrstvení nepotěšily, to k tomu samozřejmě taky patří. Jen to vnímám v rámci celku, takže preferuji muzikální sestavu před detailní.

Zatím mě napadly tyhle možnosti:
- jen výměna sluchátek např. za Hifiman Arya Organic?
- výměna komba DAC / AMP např. za Aune s9c Pro nebo iFi iDSD2 a nákup ještě jiných sluchátek kolem 15k s odlišným zvukovým projevem (např. dynamický měnič), např. Denon 7200, Sony MDR-MV1, nějaké Beyery?
- nebo raději dělený DAC / AMP, např. Topping E70 Velvet a L70?
- jiný zdroj, např. Wiim Pro Plus přes optiku do stávajícího Topping DX3 Pro Plus a lepší sluchátkový amp třídy A, např. Aune S17 Pro?

Jen pro doplnění: jako IEM používám Yanyin Canon II, které mají přesně ten zvuk, který hledám, pokud byste je někdo znal

Děkuji a příjemné Vánoce :)
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod 111a111 22. 12. 2023 10:27

Arya Organic môžeš skúsiť z https://www.audigo.cz/Specialni-nabidky ... c-PUJCOVNA

Ale asi to nebude zásadný odklon. Úplne iný charakter má napríklad Meze Empyrean, možno sa už nájdu bazarove za 40K

DAC/AMP ti zvuk nijak významne nezmení
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 22. 12. 2023 10:39

Ano, vím o nich a chystám se je vypůčit :)
Zatím zkouším jiná... ty Sonky, Denony, Meze 109...je to jiný zvuk, ale nelze říct, že by byl lepší, než ty XS. Kupodivu mi docela vyhovuje zvuk Sony MDR-MV1, ty vůbec nejsou špatné. DACů jsem zkusil několik násobně držších a taky tam moc velký přínos nevidím. Je to zvukově jistě lepší,hladší, prostorovější, ale nejsem si jistý, jestli to pro mé potřeby stojí za 15 k.
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod Michall35 22. 12. 2023 12:13

Co zkusit lampový zesilovač?
XDuoo TA-30 > Audeze LCD 2 Closed Back, HiFiMAN HE 400i V2020, ATH M50x
IBasso DX 160
Ikko OH10, IBasso IT00, IBasso IT01, Sennheiser Momentum TWS 3
Michall35
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod encroft 22. 12. 2023 12:24

Jj, napadlo mě Xduoo TA 30...nebo nějaký jiný tip?
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod 111a111 22. 12. 2023 12:38

lampový zesilovač v prvom rade degraduje subbass
Susvara | HD 800 << Topping DX9
Etymotic ER4-XR; Samsung Buds2 Pro; AKG N400
B&W 805 D2 << Lyngdorf TDAI-2170
LG OLED65B7
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 22. 12. 2023 12:41

111a111 píše:lampový zesilovač v prvom rade degraduje subbass

Díky za info, nemám s lampami žádnou zkušenost
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 22. 12. 2023 19:01

To jsou hodně odvážné teorie o degradaci subbasu :mrgreen:
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 22. 12. 2023 20:00

Pokud máš kde vyzkoušet, tak za danou cenu Verum+Dekoni LCD hybrid pads nebo Sash Tres budou těžko hledat konkurenci a Posun z XS v oblasti dynamiky a basu bude dost výrazný za ještě relativně solidní peníze..

Jinak ze zavedených značek co jdou vyzkoušet a případně vrátit bys mohl zkusit třeba LCD X 2021.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 22. 12. 2023 20:17

Ty Verumy bych mohl vyzkoušet...je velký rozdíl bez a s pady Dekoni?
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod Filip4 22. 12. 2023 21:22

Na Arye bych se úplně vykašlal, ten zvuk nebude až zase tak moc daleko od XS a určitě ti to nesplní tvoje požadavky co jsi psal.

Za mě jsou nejlepší poměr cena/výkon právě zmíněné Verumy s těmy LCD hybrid náušníky. Né že by stock Verumy byly špatné, ale prostě tomu něco chybí, s těmi hybrid náušníky je to úplně jiná káva, ale problém v tom je ten, že už to není "out of the box" řešení což není pro každého. A ještě jedna poznámka k Verumům, přibalený kabel je naprosto tragický, takže je dobré ještě počítat s koupí nového kabelu.

Jinak bych se podíval určitě na LCD X od Audeze, pokud ti nevadí pohodlí Audeze sluchátek tak si myslím, že by to mělo splnit to co hledáš bez nějakých úprav.
Domácí magnetoplanární sluchátka:
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1712&t=1328551
Filipovy DIY dynamická sluchátka:
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1712&t=1329987
Filip4
Junior

Odeslat příspěvekod encroft 22. 12. 2023 21:57

Asi jste mě ukecali i na ty Verumy :-) Mám jen trochu obavy, že jsou to planáry, tak aby to nebylo podobné těm XS, jen v trochu jiném balení. Teď třeba poslouchám Denon 7200 a ty mají krásně plný, prokreslený bas (středobas), který nevím, jestli planáry umí.
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 22. 12. 2023 22:51

A planáry mají nějaký problém s prokresleným basem? Pokud hledáš zrovna tohle, tak vřele doporučuju právě planáry Audeze a nebo ještě lépe Meze.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 23. 12. 2023 12:07

Ten Topping s tými XS je nešťastné kombo. To musí byť hrozná nuda. Buď použi na XS PEQ, napr. Oratory1990 profil alebo vymeň ten Topping za niečo normálne. Hento má len dobré merania ale nebude ťa to baviť počúvať.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 23. 12. 2023 12:26

Tak trochu ano, ale není to ani tak tím Toppingem. Je to spíš těmi XS, protože s podstatně dražším DAC / AMP to hraje docela podobně (je to klidnější, plnější, baravnější, ale ten DX Pro to zase dohání energickým podáním). Ty XS mají obecně hodně bezpečné lazení na dlouhý poslech, což je na jednu stranu fajn a na druhou stranu tam občas ta energie chybí. Měl jsem třeba Meze 109, která byla oproti XS naopak energická, ale přišla mi docela až nepříjemná na vyšších středech a stísněná, takže XS pro mě byly daleko přijatelnější, byť nudnější.

-- 23. 12. 2023 11:37 --

zino333 píše:... alebo vymeň ten Topping za niečo normálne. Hento má len dobré merania ale nebude ťa to baviť počúvať.

Můžeš mi něco "normálního" doporučit?
encroft
Junior

Další stránka