Sluchátková sestava - DAC, AMP, sluchátka kolem 30k?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod introvert 11. 1. 2024 14:20

111a111: To není ta příčina. Grafy kompenzované na SBAF target ukazují pro basy vodorovnou přímku - no to bych tedy chtěl vidět. Jak můžou vědět na SBAF, jak vypadá RAW měření Verum 1 na basech, aby po SBAF kompenzaci byla odchylka nulová ? Nebo je ta kompenzace taková, že pro libovolné měření se pro frekvence nižší než 200 Hz nakreslí až do 20 Hz rovná přímka ? Proto zdůrazňuji význam RAW měření, kde si jakýmisi obskurními kompenzacemi nemusíme lámat hlavu. A máš samozřejmě pravdu, DSP EARS není GRAS 43AG-7, a ten zase není B&K 5128. Ale tím bych to tu nechtěl zaplevelovat.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 11. 1. 2024 18:36

Kuba4 píše:4 encroft

Ale takový zvuk si chtěl, proto Ti to Lukáš doporučil. Ty si chtěl proti stávajícím hifimanům EDXS přidat na basech. Tak se Ti to líbí nebo v čem je problém, pokud nějaký je? Evidentně to všichni slyšíme stejně. Já preferuji Verum s děravými pady, tedy jen o něco málo přidaných basů proti EDXS. Ty máš možnost slyšet ještě 3 stupně přidání na basech s udržením podobného charakteru na středech a výškách. Pro introverta je to s náušníky dekoni už moc, co teda vyhovuje Tobě?

Chtěl jsem hlavně lepší basy...větší dynamiku, plnější zvuk, protože XS sice mohou zahrát hluboko, ale jsou dost měkké, bez pořádného bouchnutí. Tohle přesně splňovaly LCD, kde byl i pěkný slam, ale zase zbytek pásma byl nevýrazný (bez EQ). U Verumů bylo v podstatě vše OK, i když basy byly lepší na LCD. Jak už jsem psal, po upgadu HW se dynamika XS o dost zlepšila. I když se mi Verum líbily, tak bych si výměnou za XS moc nepomohl...měl bych sice basy, ale menší prostor, detail...prostě jiný zvuk. Počkám a uvidím, co se objeví, třeba i dražšího, ale aby ten upgrade pro mě měl větší smysl.
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 11. 1. 2024 18:48

encroft: V takovém případě si kup dynamická sluchátka. Tam je ta dynamika na basech podstatně lepší, než u planarů. Tedy Tvůj cíl se jmenuje Focal Utopia. :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 11. 1. 2024 20:09

introvert píše:111a111: To není ta příčina. Grafy kompenzované na SBAF target ukazují pro basy vodorovnou přímku - no to bych tedy chtěl vidět. Jak můžou vědět na SBAF, jak vypadá RAW měření Verum 1 na basech, aby po SBAF kompenzaci byla odchylka nulová ? Nebo je ta kompenzace taková, že pro libovolné měření se pro frekvence nižší než 200 Hz nakreslí až do 20 Hz rovná přímka ? Proto zdůrazňuji význam RAW měření, kde si jakýmisi obskurními kompenzacemi nemusíme lámat hlavu. A máš samozřejmě pravdu, DSP EARS není GRAS 43AG-7, a ten zase není B&K 5128. Ale tím bych to tu nechtěl zaplevelovat.

Tak naposledy.. třeba ti pomůže ještě tenhle snímek Verumů s děrovanými pady od Oratori. Tam vidíš raw harman kopeček i kompenzaci na přímku, kdy přímka ukazuje target, v tomto případě Harman a peak nebo dip je odchylka.
Přílohy
Screenshot_20240111_190612_DuckDuckGo.jpg
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 11. 1. 2024 20:30

SSakul: Tohle mi k ničemu není. Jednak nemám děrované náušníky, a jak už jsem psal, asi tato sluchátka prodám. V každém případě díky.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 11. 1. 2024 20:42

Ono i to měření na minidsp se nedá moc porovnat s těmi lepšími rigy, ale co tady jde krásně vidět a co je hlavní důvod, proč mají i tak ty grafy smysl je to, co dělají jednotlivé pady. Vidíš pokles a peaky v db mezi nimi, protože to je měřené na jedné mašině. Pokud ti nesedí, prodej je samozřejmě na tobě, každopádně ale s děrovanými pady dostaneš i lepší detail i vzdušnost, ale už je tam slabší subbass dynamika a nahrávky méně odpouští. Hele vyjdou na 600 z Ali, ale klidně ti je půjčím na vyzkoušení. Ppl vyjde na 65kacek, to přežiju :)
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 11. 1. 2024 21:17

To není třeba. Pro mě byly Verum 1 jen jakýsi test, pokus. Ten zřejmě nedopadne úspěšně, ještě ale budu experimentovat s PEQ. Tato sluchátka mě zaujala celkovou kvalitou (jak zvuku, tak účelností konstrukce) za přijatelnou cenu. Nicméně myslím si, že někomu by se mohla hodit jako plnohodnotná sluchátka pro všeobecný poslech. Jde v podstatě o protipól Sennheiser HD600, v magnetoplanárním provedení. Díky za nabídku.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 11. 1. 2024 21:25

Mě se na nich osobně líbí jednak opravdu robustní konstrukce, kdy je člověk nemá obavu vzít do kufru, posílat poštou, kdy s tím různě třískají atd

2. věc co se mi na nich líbí je naprosto geniální systém uchycení padů, kde jich jde vyzkoušet opravdu hromada a zvuk hodně doladit právě jejich snadnou výměnou viz několik db rozdíl např ve středech jen jinými pady atd.

3. Dobrý poměr cena výkon i solidní komfort na planáry s duálními magnety.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 12. 1. 2024 08:51

encroft píše:Chtěl jsem hlavně lepší basy...větší dynamiku, plnější zvuk, protože XS sice mohou zahrát hluboko, ale jsou dost měkké, bez pořádného bouchnutí.

Zkusil bych LCD-X s ekvalizací. Já jsem zatím nepotkal sluchátka s lepším basem, než jsou Audeze a u LCD-X jsou solidní všechna pásma, kupodivu jsou i celkem světlá, ale ten sametový a současně úderný bas zůstal zachovaný.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 12. 1. 2024 18:30

martas38 píše:Zkusil bych LCD-X s ekvalizací. Já jsem zatím nepotkal sluchátka s lepším basem, než jsou Audeze a u LCD-X jsou solidní všechna pásma, kupodivu jsou i celkem světlá, ale ten sametový a současně úderný bas zůstal zachovaný.

Docházím k tomu samému. Optimální by byla sluchátka bez EQ, protože L70 používám jako preamp pro studiové monitory, které nechci korigovat, resp. se mi to nechce při každém přepnutí nastavovat. Podle toho, co jsem četl v recenzích není na rev. 2021 až tak nutná korekce, jako třeba u X2 nebo starší verze.Ale když to bez EQ nepůjde, tak se nedá nic dělat. Ještě bych rád vyzkoušel Focal Clear MG a Arya Organic. Focaly jsem žádné neslyšel (mám ale dojem, že budou jako Meze 109, které mi moc nesedly) a rozdíl mezi XS a Organic spíš pro zajímavost.
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 12. 1. 2024 19:18

Začal jsem EQ používat u všeho, žádná sluchátka nemají dokonalou charakteristiku. Dřív jsem toho byl odpůrce, ale přišel jsem na to, že to pomůže všem sluchátkám.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 12. 1. 2024 19:43

Jj, tohle jsem netušil, ale při tom zkoušení jsem k tomu taky dospěl. Snad jedině s těmi SONY MDR-MV1 jsem byl spokojenej tak, jak byly. U Verumů byl celkem malý rozdíl, u LCD 2 Classic docela velká proměna k lepšímu a tem ostatním to taky pomohlo. Tak třeba stejný EQ pomůže i těm monitorům
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod zino333 12. 1. 2024 20:01

martas38 píše:Začal jsem EQ používat u všeho, žádná sluchátka nemají dokonalou charakteristiku. Dřív jsem toho byl odpůrce, ale přišel jsem na to, že to pomůže všem sluchátkám.

Mám to rovnako. Jediné slúchadlá, kde mi EQ nechýba boli Empyrean a 109 Pro. U tých som mal pocit, že EQ len zmenil ich prejav, ale nie k lepšiemu, len k odlišnému. A encroft tu spomenul LCD2 Classic. Tie som veľmi rád počúval s originálnym Audeze Roon presetom.
my endgame: Mojo2 + 109 Pro <3
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 12. 1. 2024 21:29

encroft: jak píšu u LCD-2 to není až tak třeba, ale v případě LCD-X obrazně řečeno udělá ekvalizace z totálně nezajímavé šmudly oslnivou princeznu.

zino: používám EQ i u Empů a občas ho vypnu, abych si připomenul, že je to s ním lepší. Každopádně tady je to proti lámání LCD-X kosmetická úprava.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 12. 1. 2024 22:06

martas38 píše:jak píšu u LCD-2 to není až tak třeba, ale v případě LCD-X obrazně řečeno udělá ekvalizace z totálně nezajímavé šmudly oslnivou princeznu.

V čem jsou Xka nějak výrazně odlišná a LCD-2? Myslíš, že se vyplatí připlatit za X?
encroft
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka