Bezdrátová uzavřená cca 5000,-

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod jirka mz 13. 1. 2024 00:45

Nastal čas se pomalu začít dívat po nějakých solidních bt sluchátkách.
Určitě chci uzavřené pohodlné přes celé uši. Nějaký vhodný jak na doma, tak i na ven mezi lidi (takže asi spíš něco s decentním designem :-) ).
ANC s možností vypnutí se bránit nebudu, ale asi bych bez něj dokázal žít.
Funkční i čisté přes kabelové připojení.
Poslouchat budu jak nějaký audioknihy, nebo podcasty, tak hudbou z různých, většinou spíš né úplně kvalitních zdrojů. Možná budu za barbara, ale co se týče hudby, nejčastěji si pouštím různý klipy a záznamy skladeb z koncertů na YouTube :-). Poslouchám všemožný žánry, hlavně metal, rock, sem tam i taneční hudba, folk, ... Skoro u všech žánrů si něco najdu, snad mimo dechovkoy :-).
Aktuálně mám Samsung S9, ale brzo plánuju výměnu, nejspíš zase Samsung, uvidíme jak si v recenzích povede S24... Jinak doma občas PC s vestavěnou zvukovkou.
Vestavěný mikrofon ten beru jako samozřejmost.

Teď mám doma drátové Audio Technica ATH T 500 se kterými jsem spokojenej. Díval jsem se proto i na nějaký v bezdrátu. Konkrétně Audio Technica ath-m50xbt2, který v recenzích nevychází úplně špatně.
Další co vypadají zajímavě:
Sennheiser Momentum Wireless 4 i když jsou trochu dražší.

K ceně nemám vyloženě limit, ale pro moje potřeby audiofila věčného začátečníka jsou nějaký top modely asi zbytečný. Takže něco kolem 5000,- pokud to bude stát za to klidně si něco málo připlatím, klidně ale můžou být i levnější.

Nějaký recenze a fórum jsem už samozřejmě pročítal.
Zajímalo by mě jaký ještě zařadit do výběru? Je jich totiž tolik že se v tom nějak ztrácím...
jirka mz
Junior

Odeslat příspěvekod 111a111 13. 1. 2024 10:48

jirka mz píše:Funkční i čisté přes kabelové připojení.
... Jinak doma občas PC s vestavěnou zvukovkou.

To u väčšiny dnešných BT sluchátok znamená výraznú degradáciu tonality, pretože ak už sú decentne ladené, býva to dosiahnuté v DSP stupni, ktorý analógový vstup zpravidla obchádza.

V okolí 5000 je afaik zdaleka najlepšia možnosť Sennheiser Momentum 4. Z drahších potom Bose QC Ultra a Focal Bathys.
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jirka mz 13. 1. 2024 13:13

Chápu to správně, že bt
sluchátka mají nějaký vlastní "zesilovač" a ten při připojení přes jack nefunguje?
Co jsem se ale díval, tak zrovna u těch Sennheiser Momentum 4 se to dá řešit připojením přes USB.

Ty Focal Bathys vypadají dobře, ale cenově jsou už někde nad 15t.

A na ty Bose QC ultra se mrknu na nějaký recenze.
jirka mz
Junior

Odeslat příspěvekod 111a111 13. 1. 2024 16:23

Ano presne tak. USB by teoreticky malo byť OK.
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 1. 2024 18:06

U nás nejsou moc známá, ale z levnějších doporučím soundcore (Anker) Space Q45. Na amazon.de jsou aktuálně za 3260 Kč. Zvukem jsou o fous nad Sony WH-1000XM5. Nicméně Momentum 4 je lepší. S ohledem na cenu ale ne 2×.
Zajímavou alternativou k Momentum jsou i nižší ACCENTUM. Zásadní rozdíl je plast vs kov, nepřítomnost drátového vstupu a manuální tlačítka vs dotyk. Zvukově je levnější verze překvapivě blízko Momentum 4.
Kdybyste měl lepší zdroj zvuku (něco jiného, než YouTube), Momentum 4 by nárůst ceny opodstatnily, ale takto buď ACCENTUM nebo Space Q45 (mají i drátový vstup).
Ke všem zmíněným sluchátkům nezapomeňte nainstalovat aplikaci pro nastavení EQ a dalších funkcí.

A ještě ke zvážení doporučím levné Edifier WH950NB. Pokud Vás neodradí design, dostanete velmi dobrý zvuk. Na druhé straně cenového spektra jsou planární Edifier Stax S3 Spirit. Na ně se nechytá ani Momentum 4. Jen pozor, čím horší zdroj, tím hrubší projev (zvláště u výšek) budou planární sluchátka mít.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod jirka mz 13. 1. 2024 22:36

Zrovna ty Edifier nevypadají úplně špatně, ani ty levnější ani ty dražší. Mrknu na nějaký recenze, stejně tak u těch Anker.

K tomu YouTube, vím že to není nic extra, ale přesto tam dost často hudbu poslouchám :-). Jinak Spotify. Samozřejmě pak mám ještě nějaký MP3 a možná i něco málo ve vyšší kvalitě v PC, ale moc toho není.
jirka mz
Junior

Odeslat příspěvekod Mahe 14. 1. 2024 21:42

Uvažujem nad podobnou kúpou slúchadiel a nechcem zakladať nové vlákno.
Cením si rady, ktorú tu odzneli. Pozrel som so niektoré recenzie na uvedené modely, ale stále nie som rozhodnutý.
Počúvam hlavne klasickú hudbu (zakúpený FLAC a tiež strem koncertov) - doma a v relatívnom tichu.
Nemusia to byť cestovné slúchadlá a ani mikrofon nepotrebujem. Ani BT nie je podmienka (kabel je asi skôr vítaný) a ani ANC nie je nevyhnutné.
Na základe diskusie zvažujem ED WH950NB alebo SpaceQ45, ale nechám si poradiť aj iný model.
Cena cc do 200 EUR (max 300E).
Mahe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 111a111 15. 1. 2024 12:49

Mahe píše:Počúvam hlavne klasickú hudbu (zakúpený FLAC a tiež strem koncertov) - doma a v relatívnom tichu.
Nemusia to byť cestovné slúchadlá a ani mikrofon nepotrebujem. Ani BT nie je podmienka (kabel je asi skôr vítaný) a ani ANC nie je nevyhnutné.
Na základe diskusie zvažujem ED WH950NB alebo SpaceQ45, ale nechám si poradiť aj iný model.
Cena cc do 200 EUR (max 300E).

Uzavreté?
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 1. 2024 18:16

Mahe píše:...BT nie je podmienka (kabel je asi skôr vítaný).

To je opravdu spíš na nové vlákno, protože ve chvíli, kdy nepotřebujete BT, můžete cenový limit využít primárně na zvuk. U bezdrátových sluchátek připlácíte nejméně 2/5 za technologii (baterie, DAC, zesilovač, BT).
Pokud se zaměřujete na klasiku, pak bych Vám doporučil Sennheiser HD 569.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod jirka mz 15. 1. 2024 22:34

Jo, kupovat drátový, to bych byl relativně vysmátej :-).

Recenze jsem nějaký pročítal a vesměs ty Momentum 4 jsou sluchátka bez velkých kompromisů. S tím že se dají (nevím jak ostatní, nic moc jsem se o tom nedočetl) plnohodnotně používat přes USB, snad i s vybitou baterku. Kdyžtak mě opravte. A co je teda hlavní, vzpomněl jsem si na předchozí Momentum 3, který byly konstrukčně a designově alespoň za mě top... Škoda že u té konstrukce nezůstali.

Ty Edifier wh950nb jsou taky dost dobrý, i když vzhledem k ceně se dá čekat že budou hrát trochu "hůř" než Sennheiser, jinak asi není důvod je vyřazovat z výběru.
O Bosse QC ultra, jsem popravdě ještě moc nestihl pročíst pořádně nějaký recenze...

Ještě jsem ale narazil na zajímavě vypadající JBL Tour One M2, má o nich smysl přemýšlel?
jirka mz
Junior

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 16. 1. 2024 11:10

Já mám ty Momenta 4 a používám je víc než rok prakticky denně (dojíždění MHD, občas doma hudba a videa, v práci zoom meetingy přes usb).

Při výběru jsem se díval na a poslechl Bose QC45 (nelíbila se mi konstrukce), Sony WH1000 v4 (moc basů na můj vkus + má je každý :-) ), BW px7 (moc vachrlaté). Díval jsem se i na Technicsy eah a800, ale ty nebyly k vyzkoušení a podle specifikací neumí hrát přes usb a nemají aptX ( i když ten na iphonu nevyužiju). Ty M4 mi tak v poměru cena výkon přišly jako nejlepší.

Ohledně kvality konstrukce nemám pocit, že by za ten rok vznikal nějaký problém, něco se uvolňovalo nebo vrzalo, i když to není kov jako u M3. Stejně tak náušníky přiléhají pořád dobře a nepárají se.

Kvalita zvuku je pro mě dostačující, nehraji si na hifistu, hudbu na nich přehrávám primárně z apple music přes bt, případně z cd z nějaké historické levné mikrověže od sony připojené přes jack nebo z počítače přes usb. Před tím jsem měl kabelové HD202 a na M4 u skladeb, které znám, slyším o něco více detailů.

ANC filtruje autobus i metro relativně dostatečně, ale není to, že bych neslyšel vůbec nic z okolí. V kanclu je to lepší.

Jediné, co mi vadilo, je nespolehlivě fungující auto-sleep při bt připojení - při sundání z hlavy a odložení se sice vypne přehrávání, ale sluchátka často zůstala připojená ke zdroji a neuspala se (bez ohledu na to, co nastavím v aplikaci). Možná je to chyba kusu, ale naučil jsem se je vypínat přidržením tlačítka. Díky tomu se i výrazně zlepšila výdrž na baterii, nabíjím je tak jednou za tři týdny, někdy i později, před tím jsem je nabíjel každý týden.
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod jirka mz 16. 1. 2024 14:28

Parádní zhodnocení.
K té konstrukci, ty otočný "klouby" jsou opravdu celoplastový? Mě tohle alespoň z fotek přijde jako dost slabý místo, ale asi se pletu. Přece jen Sennheiser snad nevypustí do světa něco vyloženě špatnýho...
A ještě to USB, při připojení přes něj fungují opravdu sluchátka plnohodnotně?

K tomu ANC napíšu asi jen že nikdy jsem to neměl. Úplně se odříznout od okolního světa stejně asi vyloženě nepotřebuju.

Momentum 4 beru dle různých recenzí jako takovou volbou se kterou nešlápnu vedle, parádní zvuk výdrž, výhoda toho připojení přes USB, pokud to funguje tak jak to chápu já, a přijde mě že je u něj celkem jednoduchý ovládání základních věcí...

No ale zatím ještě nechávám výběr otevřený.
jirka mz
Junior

Odeslat příspěvekod 111a111 16. 1. 2024 14:51

jirka mz píše:Přece jen Sennheiser snad nevypustí do světa něco vyloženě špatnýho...

Ehm, HD820, HD700, TWS 1, 2, 3...
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 16. 1. 2024 16:07

jirka mz píše:Parádní zhodnocení.
K té konstrukci, ty otočný "klouby" jsou opravdu celoplastový?
A ještě to USB, při připojení přes něj fungují opravdu sluchátka plnohodnotně?

Díky :-)
V těch kloubech mezi náušníkem a mostem je kov (kovová trubička, kudy vedou dráty) a působí to docela bytelně (oproti některým uváděným alternativám). Jestli je kov i jinde v mostu to nevím.
U toho usb nevím přesně co čekáš, ale pokud to připojím kabelem, tak mi to počítač nabídne jako nové zařízení a normálně funguje zvuk i mikrofon. Na woknech i macu.
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod jirka mz 16. 1. 2024 16:43

Díky za odpověď.
Myslel jsem to tak jak jsme se bavili nahoře. Ono to většinou funguje tak, že když se sluchátka připojí přes jack, tak nefunguje ten vestavěný zesilovač (nejsem odborník, abych to popsal správně :-)). A pak je samozřejmě zvuk horší, ale to asi záleží na zdroji.
Kdežto u Momentum 4 přes USB by měl zesilovač ve sluchátkávh nejspíš fungovat...

Ještě teda jsem zjistil jednu zásadní věc a to že Samsung zatím asi nepodporuje kodeky aptX. No uvidíme co S24.
jirka mz
Junior

Další stránka