Clash of the Titans: Elite vs LCD-5 vs Susvara vs Utopia

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 10. 10. 2024 14:27

To bych opravdu rád viděl při slepých ABX testech, s jakou úspěšností poznáš THD 0,5% a 0,05%.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 10. 10. 2024 14:38

Rins píše:svlastik: Vidíš a právě Meze hrají velmi obstojně s topinkou A90, ale s teplejšími zesilovači např. Violectricem to není ono a to není jen můj názor.

Tyhlety hračky bych já nedoporučoval k ničemu jinému, než hifiman. Pokud chce člověk vytáhnout mohutnost, velkou hudbu, vrstvení i s Meze, nemůže se spokojit s takovými udělátky. To chce prostě konkurenta ultimy, Klidne dap hiby, hraje taky parádně. Z notebooku to nedostane tu mohutnost, objemnost. To lze v klidu pŕipojit i k sennům, ty to taky neumí a ještě to je u nich zpřeházené tak, že ta kytara je posunutá dopředu. Leda přes systém co už fakt hraje. Jako když si dám přehravač za 20tisíc vs astell&Kern ultimu, klidně i tu normu. Sorry ale klidne přes bedny převálcuje i Moon. Za mě tyto mašiny úplně krásně vykrmí i repro. To co je jako topping atd. To jsou hračky pro děcka. A&K ultima je highend nebo jak se tomu říká high-fi. Chord je jemňučký, ale tam to začíná, přes repro uplně jemňůčký ale jo snaží se o realitu. Podstatně mne zklamal Burson přes notebook, Topping DX9 byl ok za tu cenu. Ale jak už jsem poznal zvuk ultimy tak jedině tento zvuk nebo klidně přímý konkurent klidně z číny. To jsou takové děla, že to člověk nepohledá ani v repro sestavě a dacu do půl míče.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod pavel1756 10. 10. 2024 14:46

Tak tohle je už zcela absurdní. Děláš si tu z nás legraci?
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 10. 10. 2024 14:59

Osobně jsem nepobral tak 90% toho, co svlastik uvedl.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 10. 10. 2024 15:12

pavel1756 píše:Tak tohle je už zcela absurdní. Děláš si tu z nás legraci?

Ne ke kvalitnim a fakt drahým sluchatkam, kvalitní zesilovač a přehravač. K Focal Utopii Ultimu, k Meze tady padl návrh topping a Violectric, já jsem odpověděl težká slabota, to jsou hračky. To se da připojit k Hifimanum. Senny neznam co k nim. K Meze aspoň to samý co chtějí Focaly, takže za mne, jestli chord tak hodně drahý. Ani Chord Dave se neprojevuje tolik, bude to furt jemný. Za mne radši Hiby, nebo jiný konkurent Ultimy, klidně s androidem. Když to mít jako dac přes notebook tak ne Chord a ne Burson. A když dap tak to co píšu. Ty hračky k Hifimanům nebo k Sennům. Tam se to nepozná. No a nebo jít k levným sluchátkám a tam úplně v pohodě budou stačit tyto přístroje...jako zase jsem si zkusil přehravače DAP a ta vrchní třída to je fakt úplně jinde...
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod pavel1756 10. 10. 2024 15:18

introvert píše:Osobně jsem nepobral tak 90% toho, co svlastik uvedl.

Abych ti to shrnul:
- HD 800 nejsou na výškách vůbec agresivní. To jsou naopak Utopie a může za to berylium. Graf frekvenční charakteristiky sice uvádí opak, ale ten se samozřejmě nemůže s agresivním beryliem měřit.
- Sluchátka HiFiMAN obecně nebrat.
- HD 820 jsou "dokonalá" sluchátka. Kam se na ně hrabou Susvary.
- Naprostým základem je THD. Bez nejmenších problémů pozná rozdíl mezi 0,1% a 0,2%.
- Baterií napájená AK Ultima utáhne i repro. Na její úroveň sotva dosáhne stolní řešení za půl milionu.
- A dál už jsem se v tom taky ztratil. :D
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 10. 10. 2024 15:33

svlastik : To už je opravdu silná káva, preferovat Ultimu před Chord Dave, no potěš koště. Dapy jsou obecně dobré k peckám, ale nemohou plnohodnotně napájet velká sluchátka, kdy nerozvinou plný potenciál sluchátek.
Ostatně, není to můj názor,ale názor recenzentů.
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 10. 10. 2024 15:40

pavel1756 píše:
introvert píše:Osobně jsem nepobral tak 90% toho, co svlastik uvedl.

Abych ti to shrnul:
- HD 800 nejsou na výškách vůbec agresivní. To jsou naopak Utopie a může za to berylium. Graf frekvenční charakteristiky sice uvádí opak, ale ten se samozřejmě nemůže s agresivním beryliem měřit.
- Sluchátka HiFiMAN obecně nebrat.
- HD 820 jsou "dokonalá" sluchátka. Kam se na ně hrabou Susvary.
- Naprostým základem je THD. Bez nejmenších problémů pozná rozdíl mezi 0,1% a 0,2%.
- Baterií napájená AK Ultima utáhne i repro. Na její úroveň sotva dosáhne stolní řešení za půl milionu.
- A dál už jsem se v tom taky ztratil. :D

Nemyslím přesně agresivní, jako spíše synteticky jedovaté. Hd jsou aspoň čisté a vystřelují chyby, problémové sykavky ve skladbě. To když udělá Focal Utopia, nic z toho není skutečné...
Rozdíl 0,1% THD a 0,2%THD v přímém konfliktu je mnohem těžší, než 0,5%(kolem 200,-kč)-0,05% THD highend klidně za 100tisíc. Já se toho čísla(THD) držím přes 20let s tím mne nepřekvapíte, fakt, proto mne zajímají senny, které odiciálně to THD dodává ke svým výrobkům...
A Ultima, mluvím o zvuku o tom honosném obrovitánském zvuku, vrstvícím, který klidně, když se pustí přes zesilovač místo stolního dacu, streameru dak nepochopíš!
A nakonec Hifiman. Ten už jsem psal, jeho nabídka pro mne končí k 50tisícům, protože mi chybí ta highend mohutnost, vrstvení jako u Meze a Focalu. Ano Focal je slabší v THD, od Hifimanu, to ani nemusím vidět to číslo u Hifimanu. Pro mne jsou Focaly Utopie jen hi-fi sluchátka, ale šíleně zábavné a mají ten obeovský zábavný zvuk. A ten graf co tu ukazujete je sranda, z toho by jste vypočítali THD tak jako u repráku, skoky o 5db tvl. Ve sluchátkách masakr to je třeba brát s velkou rezervou.

-- 10. 10. 2024 16:42 --

To asi ten dotyčný měří metr od sluchátek jak se měří repro, že mu to tak skáče ty db...

-- 10. 10. 2024 17:22 --

Rins píše:svlastik : To už je opravdu silná káva, preferovat Ultimu před Chord Dave, no potěš koště. Dapy jsou obecně dobré k peckám, ale nemohou plnohodnotně napájet velká sluchátka, kdy nerozvinou plný potenciál sluchátek.
Ostatně, není to můj názor,ale názor recenzentů.

Já to napsal možná nejasně. Tak znova, až ty sluchátka hlavně Focaly a Meze bude testovat na Ultimě, tak ten Focal a Meze odskočí kvalitou úplně na jinou úroveň. Chord a notebook si spolu s Focalem a Meze vůbec nesednou, ani kdyby tam dal chord Dave, bude to jemný a plochý a nerozeznatelný od plochých Hifimanů.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rins 10. 10. 2024 16:47

Aha, rozumím tomu správně použít Ultimu jako dac a streamer do externího zesilovače?
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 10. 10. 2024 18:01

Rins píše:Aha, rozumím tomu správně použít Ultimu jako dac a streamer do externího zesilovače?

Ano, tady jsem shodil Chord, ale to jsem zase nechtěl. Focal Utopia je dynamická a chce dynamický přehravač. Ultima taková je, nebudu ani první, kdo asi píše, že to k sobě pasuje. Meze umí dynamiku taktéž. Nemusí to být nutně Ultima, klidně konkurent a z Číny, ale musí být dynamický. Chord je klidný kultiovovaný k notebooku nebrat, chce to streamer nebo DAP. Pak ano Chord. Burson taky nesedí k notebooku. S DAPem ok, A&K jako DAC notebook ale dokáže oživit, vyzkoušené.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod pavel1756 11. 10. 2024 07:47

Pokud je tu potřeba brát něco s opravdu velkou rezervou, respektive nebrat to vůbec vážně, je drtivá většina toho, co tu @svlastik napsal. Já se opět musím omluvit, ale to je změť neskutečných bludů. Já hlupák shodou okolností před několika dny napsal v jiném vláknu toto:

„Ano, v zásadě je to tak. Do celého procesu, od samotného nahrávání hudby až po její reprodukci, vstupuje tak moc proměnných, že v konečném důsledku půjde víc o subjektivní preference než o něco jiného. V tomto není ani nejvyšší třída sluchátek výjimkou.“

Byl to pokus jednoduše odpovědět na vlastně velmi složitou otázku. Ano, subjektivní preference hrají samozřejmě velkou roli, asi tu nejdůležitější, avšak pouze v rovině konečného uživatele/posluchače. Ale i to má své meze. Vzorovým příkladem jejich ani ne tak překročení, jako spíš totální destrukce, je to, co tu v posledních dnech předvádí @svlastik. V určité rovině jsem schopen pochopit, že jsou to prostě jeho názory, ale způsob jakým je předkládá, to je něco nevídaného a pro mě zcela neakceptovatelného.

Z onoho posvátného THD, které tu výše zmíněný uživatel neustále dokola omílá, nelze v rovině rozlišení a transparentnosti usuzovat ničeho. Dobrým příkladem jsou Meze Elite s „ukázkovým“ THD pod 0,05%, avšak s jedním z nejslabších rozlišení v nejvyšší třídě sluchátek. A to není můj subjektivní dojem, nýbrž obecný konsensus, na kterém se shodne drtivá většina.

Stejně tak je pomýlené psát, že grafy frekvenční charakteristiky je třeba brát s velkou rezervou. Naopak, pokud je tu něco, co nám dává velmi přesný pohled na tonální vlastnosti sluchátek, které představují elementární veličinu, jsou to právě ona měření.

To, co daný uživatel dále psal o převodnících, DAPech, zdrojích signálu atd., již komentovat nebudu. To je boj s větrnými mlýny, do kterého se už nechci pouštět.
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 11. 10. 2024 08:56

Z onoho posvátného THD, které tu výše zmíněný uživatel neustále dokola omílá, nelze v rovině rozlišení a transparentnosti usuzovat ničeho. Dobrým příkladem jsou Meze Elite s „ukázkovým“ THD pod 0,05%, avšak s jedním z nejslabších rozlišení v nejvyšší třídě sluchátek.

Já už se asi jen zmíním k tomu THD. Tahle veličina se vypočítává z frekvenční charakteristiky. Ano spletl jsem si ji zde s Harmanovou křivkou. A výrobcem udávané grafy MUSÍ vypadat jinak, protože samotný výpočet odchylky by vypadal opravdu strašně, když slucĥátka přepálí 10db v 6kHz tak se to zaručeně objeví v THD! Toto číslo je ukázka, že sluchátka dokonale kopírují frekvenční charakteristiku a když vidím 0,05% tak to NEMŮŽE odskočit o 10db. Je to jako známkování, když dostaneš kouli na vysvědčení, nemůžeš mít ze známek průměr 1. Meze Elite má 0,05% to sice jo, ale Focal Utopia mají strašlivých 0,2%. Že to psali odborníci? Já si stojím za tím, že Meze to číslo s klidem obhájí a Hifiman to pro jistotu neudává, proto já raději senny a Dan Clarky. Až uvedou hifimany číslo THD pak ok. Nemají se za co stydět, jsou čisté ale já to nemám černé na bílém. A vsadím se, že hd820 nepodělají a Dan Clark Stealth? Ty taky ne. Budou podobně jako Meze Elite.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MgX 11. 10. 2024 12:15

pavel1756 píše:...Já hlupák shodou okolností před několika dny napsal v jiném vláknu toto:

„Ano, v zásadě je to tak. Do celého procesu, od samotného nahrávání hudby až po její reprodukci, vstupuje tak moc proměnných, že v konečném důsledku půjde víc o subjektivní preference než o něco jiného. V tomto není ani nejvyšší třída sluchátek výjimkou.“

Byl to pokus jednoduše odpovědět na vlastně velmi složitou otázku. Ano, subjektivní preference hrají samozřejmě velkou roli, asi tu nejdůležitější, avšak pouze v rovině konečného uživatele/posluchače. Ale i to má své meze. ...

A rozhodně si toho zjednodušení a přímé reakce, jakožto tazatel, vážím a cením. Myslím, že jsem ji byl schopen pochopit v plném rozsahu. Je pro mě důležité vědět, že i člověk pohybující se na horní hranici Hi-Fi kategorie sluchátek, tyto vnímá s určitou subjektivní příchutí, přičemž to je ale schopen i přiznat a potvrdit.

No a jako ne zcela obří hifista v oblasti sluchátek si dovolím tvrdit, že pro mě je právě určitým základem onen projev, který buď naposlouchám ještě před nákupem, anebo alespoň mrknu na grafy frekvenční charakteristiky, abych si tak nějak dopředu, udělal filtraci před nákupem samotným. Ano, nejlepší je okusit. Nicméně představa, že bych koupil sedm, deset sluchátek a pak je vracel je mně proti srsti. Proto něco vyberu, pokud možno narychlo vyzkouším ve kšeftě a pak objednám. Teprve následně pořádně vyhodnotím... a to v rámci mnou využívaného řetězce a kvality přehrávaného obsahu, no a nakonec udělám definitivní resultát.

Při mém dřívějším výběru v naprosto jiné cenové kategorii (řekněme... na druhém konci spektra :-) ), jsem měl to štěstí, že se tam sešla dobrá skupina rádců, přičemž jeden byl schopen velmi přesně popsat pocity u poslechu určitého typu sluchátek. Tak moc přesně, že jsem se s ním po jejich odzkoušení, musel více méně ztotožnit v závěrech.

Takže Tobě znovu díky za precizní rozbor špičkových sluchátek a za přínosné reakce.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Předchozí stránka