Konečne som si bol vypočuť Susvara Unveiled. Podmienky neboli ideálne, stále nejaký iný zákazník, dokopy asi len pol hodiny úplného ticha. Ale k veci.
Je to upgrade oproti Susvara veiled? Jednoznačne áno. Ale len v málo oblastiach.
Okamžite postrehnutelný je zväčšený soundstage, zdroje zvuku sú vzdialenejšie od seba aj odomňa, to zlepšuje aj dojem transparentnosti. No nie že by Susvara Veiled mali nejaký náznak závoja vo zvuku. Ale Hifiman má stále priestor na zlepšenie v tomto aspekte, najšokujúcejšie trasnparentný a priestorovo holografický prejav som počul od Stax 009S.
A teraz tá zlá časť, v ostatných aspektoch som jasné zlepšenie nespozoroval. Identická detailnost (zase, priestor na zlepšenie tam existuje). Občas sa mi zazdalo že Unveiled má vyhladené detaily/textury v basoch, ale opakované porovnanie mi to vyvrátilo. Tiež som mal párkrát dojem, že Unveiled má o málinko menej subbasu, ale ani tým si nie som úplne istý. (zase, zlepšenie tam bolo možné, ako dolazuje HE-1).
Tonalita oboch je pre mňa bezvýhradne neutrálna a realistická. Nevnímam žiadne závadné obchylky, nič nepúta pozornosť. Rozdiely mezdi Susvarami existujú, ale boli pre mňa ťažko identifikovatelné, a chcelo by to dlhší čas v úplnom tichu, aby som mohol rozhodnúť ktorá verzia je pre mňa neutrálnejšia.
Z nezvukových zmien vytknem nové kĺby, ktoré majú taký limit náklonu, že náušníky sú o seba stlačené spodnou hranou. Ťažko odhadnúť životnosť peny v takej situácii, no je to pre mňa nepochopitelné.
Upgrade by ma vo výsledku stál ~3200€. Za to chcem jasné zlepšenia nie len v priestorovosti, a nie aby som ich musel sústredene analyzovať a hladať. Takže Susvara Unveiled preskočím. Tú sumu viem minúť na efektnejší AV upgrade. Napríklad 77" QD-OLED s VRR. Alebo 3-4 sezóny koncertov crème de la crème umelcov s najlepšími miestami.
Keby som však nemal pôvodné Susvara, pri pomere MSRP 6700:8800 by som vybral Unveiled.