[recenze] HiFiMAN Susvara Unveiled

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod 111a111 19. 12. 2024 10:32

Konečne som si bol vypočuť Susvara Unveiled. Podmienky neboli ideálne, stále nejaký iný zákazník, dokopy asi len pol hodiny úplného ticha. Ale k veci.

Je to upgrade oproti Susvara veiled? Jednoznačne áno. Ale len v málo oblastiach.

Okamžite postrehnutelný je zväčšený soundstage, zdroje zvuku sú vzdialenejšie od seba aj odomňa, to zlepšuje aj dojem transparentnosti. No nie že by Susvara Veiled mali nejaký náznak závoja vo zvuku. Ale Hifiman má stále priestor na zlepšenie v tomto aspekte, najšokujúcejšie trasnparentný a priestorovo holografický prejav som počul od Stax 009S.

A teraz tá zlá časť, v ostatných aspektoch som jasné zlepšenie nespozoroval. Identická detailnost (zase, priestor na zlepšenie tam existuje). Občas sa mi zazdalo že Unveiled má vyhladené detaily/textury v basoch, ale opakované porovnanie mi to vyvrátilo. Tiež som mal párkrát dojem, že Unveiled má o málinko menej subbasu, ale ani tým si nie som úplne istý. (zase, zlepšenie tam bolo možné, ako dolazuje HE-1).

Tonalita oboch je pre mňa bezvýhradne neutrálna a realistická. Nevnímam žiadne závadné obchylky, nič nepúta pozornosť. Rozdiely mezdi Susvarami existujú, ale boli pre mňa ťažko identifikovatelné, a chcelo by to dlhší čas v úplnom tichu, aby som mohol rozhodnúť ktorá verzia je pre mňa neutrálnejšia.

Z nezvukových zmien vytknem nové kĺby, ktoré majú taký limit náklonu, že náušníky sú o seba stlačené spodnou hranou. Ťažko odhadnúť životnosť peny v takej situácii, no je to pre mňa nepochopitelné.

Upgrade by ma vo výsledku stál ~3200€. Za to chcem jasné zlepšenia nie len v priestorovosti, a nie aby som ich musel sústredene analyzovať a hladať. Takže Susvara Unveiled preskočím. Tú sumu viem minúť na efektnejší AV upgrade. Napríklad 77" QD-OLED s VRR. Alebo 3-4 sezóny koncertov crème de la crème umelcov s najlepšími miestami.

Keby som však nemal pôvodné Susvara, pri pomere MSRP 6700:8800 by som vybral Unveiled.
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 22. 12. 2024 10:07

111a111 píše:
Okamžite postrehnutelný je zväčšený soundstage, zdroje zvuku sú vzdialenejšie od seba aj odomňa, to zlepšuje aj dojem transparentnosti. No nie že by Susvara Veiled mali nejaký náznak závoja vo zvuku. Ale Hifiman má stále priestor na zlepšenie v tomto aspekte, najšokujúcejšie trasnparentný a priestorovo holografický prejav som počul od Stax 009S.

Pokud jsou Susvary, ať už Veiled či Unveiled, napojeny na kvalitativně korespondující sluchátkový řetězec, dosahují přinejmenším stejné úrovně holografického zvuku jako vrcholné Stax, ne-li ještě vyšší...

Byť se v mnoha dalších aspektech neshodneme, děkuji za tvé, jako vždy upřímné, zhodnocení. :-)
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 22. 12. 2024 10:10

Testoval som ich na Hifiman EF500. A musím priznať že priestorové zmeny sú snáď jediná oblast v ktorej pre mňa zosilovače dokážu spôsobiť rozdiely. Takže toto vidím ako možné.
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 22. 12. 2024 10:50

111a111 píše:Testoval som ich na Hifiman EF500. A musím priznať že priestorové zmeny sú snáď jediná oblast v ktorej pre mňa zosilovače dokážu spôsobiť rozdiely. Takže toto vidím ako možné.

Jako majiteli Susvar OG by Ti snad mělo být jasné, že ta hlavní oblast, kde se zesilovače v kombinaci s těmito sluchátky od sebe významně liší, je dynamika v oblasti basů.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 22. 12. 2024 14:30

Myslel som tým samozrejme rozdiely mimo zjavných závad. Áno Susvara veiled ukážu nedostatočnosť zosilňovačov, hlavne ekektrónkových, práve v oblasti subbasu. EF500 sice nemá na môj vkus (pre klasické nahrávky hlboko pod 0dBFS) 100% pohodlnú výkonovú rezervu, no na žiadnej testovacej nahrávke som nepozoroval že by jeho výkon nestačil a negatívne sa podpísal na prejave Susvara veiled.
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 22. 12. 2024 19:58

Neřekl bych, že jde o závadu, spíše o vlastnost. Osobně bych byl raději, kdyby Susvara OG tuto abnormalitu nevykazovaly. Pořád nevím, zda jde o nutné zlo, nebo ne. :hm
introvert
Pokročilý

Předchozí stránka