[recenze] HiFiMAN Susvara Unveiled

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pavel1756 7. 10. 2024 17:27

MgX píše:Chápu právě to, že sluchátka mají nějakou odlišnost v projevu. Vy (resp. pokročilí uživatelé) tu obecně zmiňujete, a to velmi často, že mnohokráte záleží, samozřejmě, i na řetězci. Tím se z příslušných sluchátek stávají pomyslně lepší, či horší.

Nicméně ona odlišnost hraní jednotlivých značek a typů může být, jak naznačuji, buď v jakési reálné (asi by bylo lépe napsat - měřitelné) podobě, anebo v režimu subjektivního vjemu, kdy prostě mně toto sedí a hledám další, co budou sedět (zvukově) ještě lépe.

Nemám tušení, jak lze změřit rozlišení nebo transparentnost zvuku, ale jsem přesvědčen, že kdybych Ti dal srovnat ty nové Susvary a Utopie například na skladbě Here With Me od britské zpěvačky Dido, což uvádím proto, že to byla první skladba z moderních žánrů, na které jsem ta dvoje sluchátka porovnával, během několika vteřin bys byl schopen popsat ony rozdíly v kvalitě, které popisuji výše:

"Naproti tomu Susvara Unveiled hrají úplně jinou ligu, kdy v přímém srovnání, při současném uvážení jejich výrazně vyšší transparentnosti i rozlišení, působí francouzský konkurent roboticky, až uměle, zatímco nové Susvary velmi autenticky a živě, jako byste ani neposlouchali reprodukovaný zvuk, nýbrž byli přítomni na samotném koncertu." a "Susvara Unveiled mají výrazně širší hudební scénu."

Ty rozdíly jsou skutečně signifikantní. S trochou nadsázky to je jako bys srovnával obraz na 65 palcové 4k Oled televizi s 55 palcovou Full HD Led, když u těch sluchátek uvážím pouze rozlišení, transparentnost, barvu (témbr) a šířku hudební scény. Ale potom tu jsou další aspekty zvuku, kde to takto srovnávat nelze. Doufám, že jsem to teď ještě víc "nezamotal". :D

-- 7. 10. 2024 18:37 --

MgX píše:
BTW: jen mě u těch Tvých nových sluchátek trochu, možná z neznalosti, zarazilo využití syntetické, nikoliv přírodní, kůže.

Popravdě nemám tušení, proč zvolili syntetickou kůži. Nicméně to kvituji, už jen kvůli tomu, jak se při výrobě pravé kůže k těm zvířatům mnohdy chovají. To je prostě otřesné. Na druhou stranu vůli na to, abych přestal jíst maso, nemám. A pokrytecky se přesvědčuji, že prostě "roste" v mrazácích v obchodech.
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 7. 10. 2024 21:01

Kůže je "odpad" při produkci masa. Skrz ji opravdu krávy/telata/selata/jehňata nikdo nevraždí. Takže buď být vegan a nebýt pokrytec a nebo to brát jak to je. Tedy využít z toho zvířete vše, co se využít dá, když už muselo umřít. Ostatně ta kůže je kvalitnější a trvanlivější než syntetické náhražky.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 8. 10. 2024 05:19

Jen doplním, kůži používají všichni motoc. závodníci a to z důvodů jejích prvotřídních vlastností.
Umělá kůže na sluchátkách s takovou cenovkou nemá co dělat,ale čas ukáže, jestli se časem umělá kůže nebude drolit či praskat.
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 8. 10. 2024 05:37

Rins: spousta lidí si u Audeze vyzkoušela, že tomu je s umělou kůží (nebojme se říkat koženka) tak, jak píšeš. Elegantně ty náušníky nazývají vegan earpads, ale drolí se to časem každýmu.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 8. 10. 2024 06:37

martas38 píše:Kůže je "odpad" při produkci masa. Skrz ji opravdu krávy/telata/selata/jehňata nikdo nevraždí. Takže buď být vegan a nebýt pokrytec a nebo to brát jak to je. Tedy využít z toho zvířete vše, co se využít dá, když už muselo umřít. Ostatně ta kůže je kvalitnější a trvanlivější než syntetické náhražky.

Zkus si nejdřív o dané problematice něco nastudovat, než tu budeš zase sdílet ty své absolutní závěry.

Tady jeden příklad z mnoha: https://www.echo24.cz/a/wx3NU/zvirata-s ... yrabi-kuze

Nebo zde obecné shrnutí: https://www.somewhatgreener.com/feed/th ... l-welfare/
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 8. 10. 2024 09:36

pavel1756: Vizuálně jsou nové Susvary daleko hezčí než ty staré, aspoň pro mě.
A teď otázka na tělo, budeš dávat svůj poslechových prostor po pořízení nových Susvar i Utopiím?
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 8. 10. 2024 12:38

Mně se taky mnohem víc líbí ty nové. U původního modelu si nemohu pomoci, ale pořád ve mě vyvolává dojem kýčovitosti.

Ten můj včerejší příspěvek působí hrozně jednostranně. Rozlišení, témbr a šířka hudební scény jsou jasně lepší u Susvar. Ale, kde mají zase Utopie jasně navrh, je váha, respektive autorita zvukového přednesu, a to jak na úrovni celku, tak u konkrétních jednotlivých nástrojů/hlasů. Tam jsou pořád i nové Susvary trochu éterické, což je z objektivního hlediska špatně.

Včera večer jsem zhruba poslední hodinu poslechu odložil Susvary a vzal Utopie. Největší problém mi dělaly změny v témbru, kde jsou Susvary opravdu výrazně lepší/přirozenější. Ale na druhou stranu, okamžitě jsem si navykl na onu autoritativní dynamickou prezentaci ve spojení s vynikající trojrozměrnou hudební scénou. A dnes plánuju věnovat asi všechen poslechový čas Utopiím. ;-)
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 8. 10. 2024 15:40

pavel1756 píše:
MgX píše:Chápu právě to, že sluchátka mají nějakou odlišnost v projevu. Vy (resp. pokročilí uživatelé) tu obecně zmiňujete, a to velmi často, že mnohokráte záleží, samozřejmě, i na řetězci. Tím se z příslušných sluchátek stávají pomyslně lepší, či horší.

Nicméně ona odlišnost hraní jednotlivých značek a typů může být, jak naznačuji, buď v jakési reálné (asi by bylo lépe napsat - měřitelné) podobě, anebo v režimu subjektivního vjemu, kdy prostě mně toto sedí a hledám další, co budou sedět (zvukově) ještě lépe.

Nemám tušení, jak lze změřit rozlišení nebo transparentnost zvuku, ale jsem přesvědčen, že kdybych Ti dal srovnat ty nové Susvary a Utopie například na skladbě Here With Me od britské zpěvačky Dido, což uvádím proto, že to byla první skladba z moderních žánrů, na které jsem ta dvoje sluchátka porovnával, během několika vteřin bys byl schopen popsat ony rozdíly v kvalitě, které popisuji výše:

"Naproti tomu Susvara Unveiled hrají úplně jinou ligu, kdy v přímém srovnání, při současném uvážení jejich výrazně vyšší transparentnosti i rozlišení, působí francouzský konkurent roboticky, až uměle, zatímco nové Susvary velmi autenticky a živě, jako byste ani neposlouchali reprodukovaný zvuk, nýbrž byli přítomni na samotném koncertu." a "Susvara Unveiled mají výrazně širší hudební scénu."

Ty rozdíly jsou skutečně signifikantní. S trochou nadsázky to je jako bys srovnával obraz na 65 palcové 4k Oled televizi s 55 palcovou Full HD Led, když u těch sluchátek uvážím pouze rozlišení, transparentnost, barvu (témbr) a šířku hudební scény. Ale potom tu jsou další aspekty zvuku, kde to takto srovnávat nelze. Doufám, že jsem to teď ještě víc "nezamotal". :D

Máš pravdu... ono slůvko „měřitelné“, mělo být v uvozovkách, aby bylo jasné, že jde o příměr, který má naznačovat jakési objektivnější vyhodnocení :-)

Trochu hloupě jsem se domníval, že v této kategorii už „sluchař netopýr“ :-) hledá „svatý grál“, který prostě bude hrát velmi podobně, jako jeho bratříček. Takže, pokud správně chápu, sluchátka i v této skupině hrají (technicky skoro) bezchybně, nicméně každá jinak. Takže se kupující opět řídí spíše osobními preferencemi, které jsou více subjektivním prověřováním.

pavel1756 píše:-- 7. 10. 2024 18:37 --

MgX píše:
BTW: jen mě u těch Tvých nových sluchátek trochu, možná z neznalosti, zarazilo využití syntetické, nikoliv přírodní, kůže.

Popravdě nemám tušení, proč zvolili syntetickou kůži. Nicméně to kvituji, už jen kvůli tomu, jak se při výrobě pravé kůže k těm zvířatům mnohdy chovají. To je prostě otřesné. Na druhou stranu vůli na to, abych přestal jíst maso, nemám. A pokrytecky se přesvědčuji, že prostě "roste" v mrazácích v obchodech.

Tvůj postoj chápu a respektuji. Avšak zkušenost mám takovou, že přírodní kůže na mnoha výrobcích je prostě daleko trvanlivější než ona syntetická náhražka. Řekl bych, že u této kategorie bych očekával právě přírodní kůži anebo možnost volby pro lidi, kteří smýšlejí obdobně jako Ty.

Neměl jsem skutečně potřebu zde řešit „ekologicko-mravně-humánní“ záležitost, ani rozpoutávat nějakou bitvu. Jen obecně u špičkových výrobků očekávám špičkové technologie a materiály.

Omlouvám se, že jsem diskuzi zavedl do mírného OT. Nicméně ony reakce pro mě byly, stejně tak jako hodnocení sluchátek, přínosem a tak ještě jednou děkuji.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod introvert 8. 10. 2024 16:19

Podle mého je zcela otevřená, “unveiled” konstrukce zbytečná, a nepřináší zásadní zlepšení zvuku. Tedy jinak řečeno, pokud jsou nové Susvary opravdu tak dobré, nevděčí za to tomu, že magnety s membránou jsou zcela nechráněné, nýbrž úplně jinému měniči, a zřejmě i dalším změnám v konstrukci sluchátek. Odstranění zadního krytu a veškeré ty řeči o “unveiled konstrukci” jsou pouhý reklamní gimik.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 8. 10. 2024 20:12

pavel1756 píše: Zkus si nejdřív o dané problematice něco nastudovat, než tu budeš zase sdílet ty své absolutní závěry.

Tady jeden příklad z mnoha: https://www.echo24.cz/a/wx3NU/zvirata-s ... yrabi-kuze

Nebo zde obecné shrnutí: https://www.somewhatgreener.com/feed/th ... l-welfare/

O problematice jsem si Pavle zjistil dvě věci. Ta první je, že nežiju v Bangladéši, ale v Evropě a ta druhá, že koženka prostě stojí hodně slušně řečeno za prd napříč všemu jejímu využití. O náušnících pro luxusní sluchátka myslím vůbec nemusíme diskutovat, ostatně spousta badatelů si zjistila u Audeze, jestli je lepší koženka a nebo jehně.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 9. 10. 2024 06:31

Když už je tady debata i o kožených naušnících, ošetřujete je někdo nějakým přípravkem?
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 9. 10. 2024 07:05

MgX píše:
Trochu hloupě jsem se domníval, že v této kategorii už „sluchař netopýr“ :-) hledá „svatý grál“, který prostě bude hrát velmi podobně, jako jeho bratříček. Takže, pokud správně chápu, sluchátka i v této skupině hrají (technicky skoro) bezchybně, nicméně každá jinak. Takže se kupující opět řídí spíše osobními preferencemi, které jsou více subjektivním prověřováním.

Ano, v zásadě je to tak. Do celého procesu, od samotného nahrávání hudby až po její reprodukci, vstupuje tak moc proměnných, že v konečném důsledku půjde víc o subjektivní preference než o něco jiného. V tomto není ani nejvyšší třída sluchátek výjimkou.

introvert píše:Podle mého je zcela otevřená, “unveiled” konstrukce zbytečná, a nepřináší zásadní zlepšení zvuku. Tedy jinak řečeno, pokud jsou nové Susvary opravdu tak dobré, nevděčí za to tomu, že magnety s membránou jsou zcela nechráněné, nýbrž úplně jinému měniči, a zřejmě i dalším změnám v konstrukci sluchátek. Odstranění zadního krytu a veškeré ty řeči o “unveiled konstrukci” jsou pouhý reklamní gimik.

Tak to je slušná konspirační teorie. :D

martas38 píše:
O problematice jsem si Pavle zjistil dvě věci. Ta první je, že nežiju v Bangladéši, ale v Evropě a ta druhá, že koženka prostě stojí hodně slušně řečeno za prd napříč všemu jejímu využití. O náušnících pro luxusní sluchátka myslím vůbec nemusíme diskutovat, ostatně spousta badatelů si zjistila u Audeze, jestli je lepší koženka a nebo jehně.

Bohužel drtivá většina produkce kůže pochází právě z Asie, kde na nějaká práva zvířat z vysoka kašlou.
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 10. 2024 07:30

pavel1756 píše:
introvert píše:Podle mého je zcela otevřená, “unveiled” konstrukce zbytečná, a nepřináší zásadní zlepšení zvuku. Tedy jinak řečeno, pokud jsou nové Susvary opravdu tak dobré, nevděčí za to tomu, že magnety s membránou jsou zcela nechráněné, nýbrž úplně jinému měniči, a zřejmě i dalším změnám v konstrukci sluchátek. Odstranění zadního krytu a veškeré ty řeči o “unveiled konstrukci” jsou pouhý reklamní gimik.

Napadlo mě to, když jsem sledoval poslední stream na YouTube tkanálu Headphone Show. Ten byl věnován sluchátkám Hifiman HE1000 Unveiled (hlavní téma). V průběhu sekce streamu, věnované těmto sluchátkám, prohlásil Blaine LaCross něco ve smyslu, že HE1000 Unveiled nemůže doporučit, protože Arya představují v současnosti podstatně lepší hodnotu v poměru výkon-cena. A Resolve (Andrew Park) kontroval: “Ale ta nejsou Unveiled !” :D

Kdysi jsem s technologií “unveiled” experimentoval. Jednoduše jsem srovnával zvuk sluchátek Hifiman HE-6 s nasazeným zadním krytem, a bez něj. Byla (a dodnes asi je) představa, že HE-6 zní lépe, když se zadní kryt (plech s malými kruhovými otvory - je to tak 50:50 plech versus otvory) odstraní. Mnozí mají tedy zadní kryt jiný, který se velmi blíží onomu “unveiled”. Se stoprocentním unveiled jsem ovšem experimentoval já. Kryt (a pod ním umístěnou umělou vatu) jsem oddělal, a postupně ho na sluchátka přikládal, a zase oddělával. Dával jsem si pozor, abych nikdy neměl dlaně oproti krytu - to má na zvuk zásadní vliv. A výsledek ? Když kryt odstraníme, je zvuk otevřenější (nejde o nic zásadního), ale zároveň potlačíme jednu z významných předností HE-6 - jejich dynamiku. Takže jsem se nakonec pokorně vrátil k oficiálnímu provedení zadního krytu (včetně vaty), a “skoro unveiled” zadní mřížka od té doby zahálí v šuplíku.

Takže můžeš zaexperimentovat v opačném gardu - přikládat na Susvara Unveiled napodobeninu zadního krytu z původních Susvar, a sledovat vliv na zvuk. :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 24. 10. 2024 14:07

Dovolím si sdílet recenzi nových Susvar od kluků z Audiga, pod kterou bych se neváhal podepsat. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=tGd_d2p-N8g
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 24. 10. 2024 17:26

pavel1756 píše:

K tomu blíže v recenzi sluchátek Hifiman HE1000 Unveiled : https://youtu.be/orAzFa1mII0?t=3m08s . Nepochybuji, že u Susvara Unveiled to bude podobné.
introvert
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka