Kvalita zvuku

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod azag 15. 9. 2007 15:30

Ahoj, nejraději bych tohle téma dal do nějaké obecné kategorie o zvuku, ale žádná taková tu není. Při pročítání tohohle fóra jsem získal určitou představu, co znamená kvalitní zvuk, nicméně by bylo skvělé přečíst si o tom nějaký ucelený pojednání. Chápu, že ideální sluchátka mají mít vyrovnaný frekvenční charakter, že by měly zvuk přenášet čistě, bez šumu. Takže otázka zní, jaké všechny vädy může zvuk mít. Fušuju drobet do fyziky, takže uvítám i techničtější vysvětlení :) Je mi jasný, že výslednej pocit z hudby nejde shrnout do čísel, ale něco o tomhle určitě říct jde. Zajímá mě to čistě ze zvědavosti. Dík za odpovědi :)
azag
Junior

Odeslat příspěvekod alximiq 15. 9. 2007 16:26

no hlavne si uvedom,ze kvalita zvuku moze byt brana z casti ako velmi subjektivny a relativny pojem :wink:
I`m not like them, but I can pretend..
alximiq
Junior

Odeslat příspěvekod azag 15. 9. 2007 16:36

to samozřejmě chápu, ale mezi zvukem ze sluchátek za 500 a za 10000 musí být rozdíl, který jde popsat přesněji, než "ty druhé zní líp".
azag
Junior

Odeslat příspěvekod eraser_svk 15. 9. 2007 17:41

kazde sluchadla mozu mat ine nedostatky... tie najlacnejsie maju zle vsetko :) vacsinou uplne chybajuce basy, plechove stredy, nepresvedcive vysky a ako bonus kelimkovy nadych... u tych drahsich, povedzme okolo 1000ky sa to strasne lisi, sumiet by nemali snad ziadne, zato ich charakter bude iny... jedny ti budu malo basovat, druhe budu mat naopak basov prebytok, ale budu mat rezervy na vyskach a ine budu mat vsetkeho akurat, ale budu zniet umelo...

idealne by bolo si vypocut take sennheisery HD 650, aby si dostal do ucha referencny zvuk a potom porovnaval na lacnejsich, ze co im chyba, alebo coho maju vela... lepie je raz pocut, nez o tom 1000 krat basnit :wink:
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ego71 16. 9. 2007 07:12

pocuval som pomerne vela sluchadiel ale slovne popisat ich zvuk tak nejak neviem. bud sa mi paci, alebo nie. na zvuk kazdych si treba zvikat.

odkaz va testy(pomerne nezavisle) aj z hodnotenim zvuku.
http://www.cdprehravace.wz.cz/sluchatka/zebr.htm
ego71
Junior

Odeslat příspěvekod x039 16. 9. 2007 09:06

škoda že vedle u toho nejsou ceny :-D a že se to nepohybuje většinou během mé ceny, jinak koukám že se tam poměrně často objevujou sluchátka značky AKG nebo sennheisery
x039
Junior

Odeslat příspěvekod Ganja-Unit 16. 9. 2007 10:00

ja neviem aké slúchatká si on predstavuje, keď porty majú niečo pod 50% :roll:
ja už lepšie ako sú porty ani nechcem...načo ??
Ganja-Unit
Junior

Odeslat příspěvekod eraser_svk 16. 9. 2007 11:19

ked budes pocut sennheisery HD600/650, pochopis :wink:
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod azag 16. 9. 2007 12:21

Ne, já jsem měl na mysli opravdu něco jinýho. Je mi jasný, že každýmu se nakonec líbí jiný sluchátka, byť třeba nepřenáší zvuk tak, jak byl zamýšlen. Ale když vemu jako standard stoprocentní přenos zvuku z nahrávacího studia do uší posluchače (teď neberu v potaz prostorovost zvuku), jakými všemi technickými neduhy může zvuk po cestě "onemocnět"?
azag
Junior

Odeslat příspěvekod eraser_svk 16. 9. 2007 12:28

ved som to pisal hore :wink:

eraser_svk píše:kazde sluchadla mozu mat ine nedostatky... tie najlacnejsie maju zle vsetko :) vacsinou uplne chybajuce basy, plechove stredy, nepresvedcive vysky a ako bonus kelimkovy nadych... u tych drahsich, povedzme okolo 1000ky sa to strasne lisi, sumiet by nemali snad ziadne, zato ich charakter bude iny... jedny ti budu malo basovat, druhe budu mat naopak basov prebytok, ale budu mat rezervy na vyskach a ine budu mat vsetkeho akurat, ale budu zniet umelo...
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod azag 16. 9. 2007 13:22

mam to brát teda tak, že všechno spočívá jen ve frekvenční charakteristice? často se mluví třeba o kelímkovým zvuku, co to způsobuje?
azag
Junior

Odeslat příspěvekod eraser_svk 16. 9. 2007 13:52

uplne vsetko nie... napriklad niektore maju slabsie podanie priestoru nahravky, alebo mensiu detailnost, co s frekvencou charakteristikou velmi nesuvisi...

kelimkovy nadych sa najcastejsie vyskytuje u lacnejsich uzavretych sluchadlach (viacmenej da sa pozorovat aj u niektorych drahsich)...
co sa tyka kvality zvuku, tak su na tom vzdy o nieco lepsie otvorene sluchadla, pretoze su otvorene :) "neziaduce" zvukove vlny zo zadnej strany menica vylezu von... avsak pri uzavretej konstrukcii sa odrazia naspat k posluchacovi a zafarbia zvuk...
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod azag 16. 9. 2007 15:09

jak jsou na tom s timhle problémem uzavřených sluchátek špunty? tam přece neunikne ani vlnečka... Zajímalo by mě, jestli třeba může mít u levnějších sluchátek magnet pomalejší odezvu, takže by byl zvuk jaksi zaokrouhlený... myslím tim, že všechny ty peaky v sinusovkách by byly trochu sëříznutý a jak by to vnímalo lidský ucho?
azag
Junior

Odeslat příspěvekod eraser_svk 16. 9. 2007 20:43

tak v tomto neporadim... :) ale podla mojho nazoru sa to prejavi na mensej detailnosti reprodukcie, pripadne nevyrovnanou frekvencnou charakteristikou... ale skor na tej detailnosti

ono je to velmi tazko povedat, kazde sluchadla maju svojsky zvuk a svoje nedostatky... ani AKG K-701 a Sennheiser HD 650 nezneju rovnako, popritom sa da povedat, ze obe maju realny a referencny zvuk...
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod al.ish 16. 9. 2007 21:07

Něco z teorie zvuku můžete najít na těchto stránkách. Nevím, jestli to pomůže, ale každopádně je to zajímavé čtení.
al.ish
VIP uživatel

Další stránka