Poškozují sluchátka sluch?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod rgnatro 1. 11. 2007 23:09

Asi pláču na špatném hrobě, ale jak je to se šetrností sluchátek ke sluchu?
Intuice mi říká, že by např. otevřená sluchátka měla být šetrnější než špunty, ale jak to je?
2) Dá se sehnat něco (nejlépe HW), co by odfiltrovalo decibely od určité hladiny nahoru?
Budu rád, když to tu někdo rozvede (hlavně první část dotazu).
Díky.

//al.ish: Upraven název tématu. Přečti si Tipy, jak napsat správný titulek.
rgnatro
Junior

Odeslat příspěvekod ShanDo 2. 11. 2007 08:09

Veritatem dicam, quam nemo audebit prohibere.
ShanDo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 2. 11. 2007 08:39

začnu od konce: zčásti odfiltrovat decibely nad určitou frekvenci může třeba kvalitní EQ.

jinak, moje teorie v tomhle zní, že špunty poškozují sluch naopak méně - částečně ti utlumí okolí, a ty nepotřebuješ hudbu na takové hlasitosti. vzhledem k tomu, že úplně uzavřené špunty nejsou, bych o nějaké vzdálenosti od bubínku nemluvil, protože je to zase jen věc umožňující pustit si do hlavy míň síly. navíc, vzhledem k tomu, že jsem aktivní hudebník, chodím pravidelě každého půl roku na audiometrii nechat si uši proměřit, zda pořád slyším normálně.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Junior

Odeslat příspěvekod DC20 2. 11. 2007 09:14

[quote="Bobroněnko";zčásti odfiltrovat decibely nad určitou frekvenci může třeba kvalitní EQ.n/quote]
Alebo este lepsie to zvladne akakolvek MP3. Popripade ak mas iny (bezstratovy) format, tak DP filter napr. v prodrame GoldWave.

EDIT: Kuba4 ma pravdu... ja som si nevsimol, ze hovoris o urovni hlasitosti. Myslel som, ze mas na mysli frekv. rozsah.
Naposledy upravil DC20 dne 2. 11. 2007 10:30, celkově upraveno 1
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 2. 11. 2007 09:33

Začnu od konce. Žádný EQ od určité frekvence, to je špatná odpověď. Ale obyčejný kompresor dynamiky. Prostě nad určitou hlasitost signál nepustí, ale zeslabí ho.
Sluchátka požkozují sluch 2 způsoby. Jednak příliš dlouhým poslechem při jakékoliv hlasitosti. Je prostě normální, že potřebujeme na nějakou dobu ticho. Dále příliš vysokou hlasitostí, vede to k akutní desenzibilizaci, která může přejít v chronickou. To je akustická cesta. Druhou negativní vlastností je mechanické dráždění zvukovodu, zde jsou na tom nejhůře špunty a pecky, nejlépe velká sluchátka, která se nedotýkají ani ušního boltce. Zvukovod reaguje zůžením akustické cesty, v některých případech zánětem.
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 2. 11. 2007 14:25

DC20: jo, má pravdu, já to špatně pochopil.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Junior

Odeslat příspěvekod Jaromír Puk 2. 11. 2007 15:18

Jen můj názor... :)

AD 1) otevřená sl. vz špunty.

Některé špunty mají pole mne tu výhodu, že trochu více utěsní zvukovod, a tak okolní ruchy tolik člověk neslyší, a tím pádem není takový důvod zesilovat sluchátka. Otevřená sluchátka tolik neizolují, takže je třeba více zesílit hudbu. Druhou stranu tvoří basy, které špunty mají horší (slabší) a tak člověk má tendence zesílit hudbu více, aby tam ty basy byly. Tam to však řeší EQ.

AD 2) Nevím jak MP3 přehrávače (u jednoho jsem to viděl taky) ale například mám doma klasický walkman a přenosný MD přehrávač, a ty mají funkci limitaci hlasitosti. Pokud je zapnuta, tak přehrávač prostě nedovolí nastavit vyšší než určitou hlasitost, která ani při dlouhodobějším poslechu dle výrobce nepoškozuje sluch. Pravdou je, že někdy (zvláště ve veřejné dopravě) mi to přišlo moc potichu.
Jaromír Puk
Redaktor

Odeslat příspěvekod The Wolverine 2. 11. 2007 15:23

Mozna sem spatne pochopil funkci, ale ke spuntum (UE, Shure) je pridavan reduktor hlasitosti asi z duvodu ochrany sluchu.

Kdyz posloucha moc dlouho a na velkou hlasitost pres jakakoli sluchatka, tak je to chyba.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eraser_svk 2. 11. 2007 15:39

po istej dobe posluchu som prisiel na to, ze treba pocuvat svoje usi. akonahle tam bude co i len naznak toho, ze je to neprijemne, treba ist s hlasitostou dole... a to iste s posluchom cez repro
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ShanDo 2. 11. 2007 20:06

pravda, ja som tiez v poslednej dobre znizil hlasitost...
Veritatem dicam, quam nemo audebit prohibere.
ShanDo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod heroe 19. 1. 2008 17:27

zdravim.. nechtělo se mi zakládat nový téma, tak to píšu sem..
odešly mi moje AKG K314P a tak si chci koupit nová sluchadla.. zatim jsem ve fázi rozhodování mezi PECKAMA a ŠPUNTAMA.. jeden čas jsem pecky poslouchal opravdu nahlas, abych překřičel třeba metro, dneska už to nedělám, protože mě pak bolely uši a myslim si, že se mi na čas i zhoršil sluch..

co je podle vás lepší ze "zdravotního" hlediska? četl jsem, že při používání špuntů se v uchu nadměrně tvořej bakterie, takže se musej často čistit.. vývod sluchátek je přímo u zvukovodu, což by mohlo poškodit sluch, ale zase máte izolaci od okolního zvuku a tak by podle mýho stačila třeba poloviční hlasitost, abych toho slyšel stejně jako s peckama.. takže co myslíte??

díky za odp., heroe
heroe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod The Wolverine 19. 1. 2008 19:22

No ja to vidim spis tak ze pecky konci nekde na 1200,- (nebo jeste teda luxus A-T za nekolik tisic, ale jestli to hraje vyrazne lip to teda nevim) a spunty na 1200,- zacinaji a konci na 33 000,-
Bakterie se tam tvori, sak proc by se netvorily, a usi by se meli cistit tak jako tak.
To ze s peckama musis zesilovat, protoze neizoluji se prave se spunty nedeje, protoze utesni usni kanal, coz nici sluch min nez na plny kule pusteny pecky.
Kazdy poslech nici usi, jen nekdy min a nekdy vic.
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod heroe 19. 1. 2008 19:44

a jak je to u špuntů s pohodlím? u pecek jsem to měl tak, že sem občas přemejšlel, jestli tam vůbec ty sluchátka mám... :-)
heroe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod The Wolverine 19. 1. 2008 19:50

Tak spunty citiz prece jenom vic, ale jak sednou zrovna tobe to nevim, je to velice individualni. Vetsinou to neni problem, ale nektere kombinace modelu sluchatek a modelu ucha nejsou kompatibilni. Usi mame kazdy specificke na miru a tak vyrobce nemuze testovat na vsecko, ale v baleni byvaji ruzne velikosti nastavcu.
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod palinoch 19. 1. 2008 20:20

no ja pri svojich spuntoch v noci pri posluchu, ich po case vobec necitim. a musim sa presvedcit ze ci su v usiach.
palinoch
Mírně pokročilý

Další stránka