Ten můj příspěvek začíná, že se jedná o *osobní* pozorování. Pokud má někdo jiné zkušenosti, sem s nimi, já napsal své... Na tom není co vyvracet, to je prostě subjektivní fakt, a znám jej pouze já a nikdo jiný.
Jinak si myslím, že in-ear je 99% lidí stále nedoceněná věc, a je to jednoznačně budoucnost. Hromada lidí tomu zatím nevěří, nemají s tím zkušenosti, ale dle mého osobního názoru jsou klasická sluchátka pasé. Podle mého osobního názoru jsou in-ear nejen výrazně zvukově lépe, ale také méně škodí sluchu, alespoň pokud mohu soudit podle mé vlastní únavy z "hluku" a schopnosti si vychutnávat zvuk a koncentrovat se.
Například na Shure SE530 jsem nenalezl v žádném ohledu "chybu", zvuk je bez konkurence, a překvapila po několika dnech i naprostým pohodlím nošení.
Reproduktory bych přirovnal ke startujícímu letadlu, otřásají celou hlavou, uchem, zatímco in-ear působí přímo na sluchový orgán, mnohem efektivněji, a tudíž jej musí i méně poškozovat. Na stejný efekt stačí mnohem menší tlaková vlna a nemusí přitom "mlátit celou hlavou a tělem".
Na druhou stranu, ono "mlácení celou hlavou a tělem" *je* součástí zážitku z "hudby", popřípadě minimálně z filmů. Když spadne ve filmu vrtulník a já díky subwooferu nadskakuji na sedačce, poté to prožívám zcela jinak, než u basů z 5gramového sluchátka.