Poškozují sluchátka sluch?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 11. 5. 2008 00:08

Ten můj příspěvek začíná, že se jedná o *osobní* pozorování. Pokud má někdo jiné zkušenosti, sem s nimi, já napsal své... Na tom není co vyvracet, to je prostě subjektivní fakt, a znám jej pouze já a nikdo jiný.

Jinak si myslím, že in-ear je 99% lidí stále nedoceněná věc, a je to jednoznačně budoucnost. Hromada lidí tomu zatím nevěří, nemají s tím zkušenosti, ale dle mého osobního názoru jsou klasická sluchátka pasé. Podle mého osobního názoru jsou in-ear nejen výrazně zvukově lépe, ale také méně škodí sluchu, alespoň pokud mohu soudit podle mé vlastní únavy z "hluku" a schopnosti si vychutnávat zvuk a koncentrovat se.

Například na Shure SE530 jsem nenalezl v žádném ohledu "chybu", zvuk je bez konkurence, a překvapila po několika dnech i naprostým pohodlím nošení.

Reproduktory bych přirovnal ke startujícímu letadlu, otřásají celou hlavou, uchem, zatímco in-ear působí přímo na sluchový orgán, mnohem efektivněji, a tudíž jej musí i méně poškozovat. Na stejný efekt stačí mnohem menší tlaková vlna a nemusí přitom "mlátit celou hlavou a tělem".

Na druhou stranu, ono "mlácení celou hlavou a tělem" *je* součástí zážitku z "hudby", popřípadě minimálně z filmů. Když spadne ve filmu vrtulník a já díky subwooferu nadskakuji na sedačce, poté to prožívám zcela jinak, než u basů z 5gramového sluchátka.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 11. 5. 2008 10:08

No já s tim souhlasim, pro mé uši jsou IEM také šetrnější, poté co jsem měl doma asi měsíc SR60 jednak po delsi dobe poslouchani jsem s nimi mel tendenci stale zesilovat zvuk (s IEM naopak zeslabovat), sluch se mi znatelně zhoršil a trvá doted, spíš mám zalehlé usi a nemůžu se toho zbavit, usni nosni lekar mi tvrdi ze mám ucpané nosni cesty, prý ale i tak slysím více nez nadprumerne podle testu coz jsem samozrejme rad. Taky pro me bylo velky prekvapeni s q-jays (take vyborna analitcka spuntova sluchatka, nemyslim si ze nejak vyrazne zaostavali za shure, mozna v pohodlnosti ano), zkouska jak hraji s jednim sluchatkem v uchu velmi prijemne vubec mi to nevadilo, kdyz jsem toto udelal s EX71 tak mi to hodne vadilo a mel jsem spatny pocit ze mi nici sluch.
Ale v tom ze by hrali spunty lepe nez kv. klasicka sluchatka aspon co jsem ja slysel v obchodech s tim nesouhlasim, ale je to subjektivni, je velky rozdil mit sluchatka doma a zkouset v obchdou.
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eRiper 11. 5. 2008 12:46

Taky souhlasím. In-ear jsou opravdu šetrnější. Pamatuju se, když sem měl clip-on sluchátka a v buse jsem je musel mít hodně nahlas abych něco slyšel...a to jen bez bassů. Poté jsem si koupil Koss The Plug (jo, nejsou nijak extra ale pro chudého studenta OK ;-) ) a rázem jsem mohl snížit hlasitost na polovinu a pritom slyšet mnohem mnohem více hudby ve všech pásmech. Další plus je při sportu. Můžu s nima běhat, jezdit na kole (ale bacha na auta!) a nevypadnou a nevypadnou, kdežto klasická sluchátka mi padala při sebemenším pohnutí hlavy.
K filmům samozřejmě repro. To přece musí dunět... :-)
eRiper
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mareq0 11. 5. 2008 13:30

Pánové, všechno to je jenom o hlasitosti ;-)
Zajímavý článek je tady (doufám, že to tu ještě nebylo):
http://ekonomika.idnes.cz/na-maximum-si ... 7_test_plz
Obešel já polí pět!
mareq0
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eRiper 12. 5. 2008 00:42

Hlasitosti jo ale taky intenzitě. Zvuk se sluchátek má větší intenzitu než z repro.
eRiper
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eraser_svk 12. 5. 2008 14:15

nemylis si pojmy ? intenzita je velicina, ktoru ludske ucho vyhodnocuje ako hlasitost, takze je to v podstate to iste... hlavny rozdiel medzi repro a sluchadlami je samozrejme vo vzdialenosti od ucha, co pochopitelne ovplyvnuje vyslednu hlasitost. niekde som videl tabulku, kde porovnavali intenzitu hluku zo sluchadiel s reproduktormi a boli to dost zaujimave hodnoty (tusim nejakych 60dB u sluchadiel je ako 130dB z repro pri referencnej vzdialenosti, nechcem ale zavadzat)
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod eRiper 12. 5. 2008 16:31

Tak už je to 3 roky co sme brali mechanické kmitání, a vlnění, takže si veličinu klidně můžu splést :-) Každopádně sem chtěl říct že při stejné hlasitosti jsou sluchátka škodlivější, takže ty hodnoty co píšeš můžou být klidně pravdivé.
eRiper
Mírně pokročilý

Předchozí stránka