opt. kabel - len stereo?

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod drifterD1 23. 10. 2009 16:13

Dobrý deň, môj problém začína v bode 2.), bod 0.) je len poďakovanie a bod 1.) je opis zostavy.

0.) Už pár mesiacov sledujem AVforum, pretože som hľadal pomoc ohľadom výberu AVR a reproduktorov. Našiel som tu presne čo som hľadal a som Vám veľmi vďačný za pomoc, aj keď vôbec neviete, že ste mi pomohli. Doposiaľ som sa neregistroval, lebo som nemal žiadne otázky, ktoré by tu neboli už pred tým zodpovedané.

1.) Moja zostava: AVR = Yamaha HTR 6130, REPRO = Heco Victa 200, Victa Center 100, Notebook + externá USB zvukovka SB Creative X-Fi Surround 5.1 prepojená s AVR optickým káblom HAMA (0,75m). Hodlám ešte dokúpiť predné stĺpy Victa 500 a nejaký subwoofer. Zatiaľ mám 200ky pripojené ako predné repro., Center 100 ako center a zadné repro som na vyskúšanie pripojil staršie repro Yamaha z veže.

2.) Problém je v tom, že keď mám na NB pustené napr. dvd so 6 kanálovým zvukom, hrajú akurát predné dva repro. Na zvukovke som pripojil optický kábel do výstupu a na AVR do optického vstupu. Na AVR som nastavil režim STRAIGHT, takže ak tomu rozumiem to čo ide dnu by malo ísť von. Ale nejde, keďže zo 6 kanálov čo idú z NB cez USB do zvukovky a optiku do AVR hrajú len 2. V menu DVD som skúšal aj 5.1DD aj 5.1DTS ale žiaden rozdiel. Taktiež som v nastaveniach zvukovej karty na NB dal otestovať všetkých 6 kanálov ale tón zahral akurát v pravom a lavom prednom repro. Optika prenáša len 2 kanály? To je blbosť, nie? Potom som vyskúšal pripojiť AVR k zvukovke cez analógové káble - tie som pripojil do multi channel input v AVR. Otestoval som to teraz a na moje čudovanie sa tón ozval postupne z každého reproduktora. Následne som to otestoval aj na DVD ale tam opäť hrali len predné 2 reproduktory. Vyskúšal som do NB nainštalovať ešte dva iné prehrávače na DVD a výsledok ten istý. Systém v NB je WIN XP. Samozrejme som na začiatku nainštaloval ovládače ku zvukovke z priloženého CD a všetko prebehlo korektne.
To, že cez analóg postupne zahrá pri testovaní tón z každého reproduktoru a pri pozeraní DVD iné ako predné 2 repro nehrajú, by mi až tak nevadilo, to bude niekde software-ová chyba v nastaveniach programu. Ale to, že cez optiku mi pri testovaní ani iné repro ako predné 2, ten tón nezahrajú, to mi je záhadou! :shock:
Inak, keď na AVR pustím rádio a nastavím 5ch. enhancer, samozrejme hrajú všetky repro. Preto usudzujem že AVR je OK.
Bol by som VEĽMI vďačný za každý nápad!
Ďakujem!
LENCO L3808 -> Marantz PM4000 -> SONY SS B2

RPi + Hifiberry DAC+ PRO (príprava)
drifterD1
Junior

Odeslat příspěvekod brutal2 23. 10. 2009 18:30

Ano, PCM projde jen stereo. Musíš nastavit přehrávač tak, aby do optiky posílal rovnou nekomprimovaný AC3/DTS.
Testovací tón ti fungovat nebude.
brutal2
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Tomplee 23. 10. 2009 19:54

Problém je v použitém rozhraní. Toslink neumí přenést vícekanálové LPCM, takže toto bývá downmixováno na dvoukanál. Trváš-li na tosliknu, pusť přímo kódovaně DD/DTS a dekódování nech na recievru (tu zvukovku neznám, ale někde se tam musí dát nastvit něco jako Dolby Digital bitstream out a DTS bitstream out), anebo použij vícekanálový analog, anebo, nejlépe, použij HDMI.
Tomplee
Junior

Odeslat příspěvekod descent 23. 10. 2009 20:37

Musíš zadat v softwaru (Creative Console, myslím, sám nevím nepoužívám to na WIN 7 to zlobilo, tak to nemám, nepotřebuji) od zvukovky, že nechceš používat její dekodér, ale externí...pak si to dekóduje AVR a bude ti to hrát jak potřebuješ.
descent
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 23. 10. 2009 23:39

mělo by to vypadat asi nějak takto (mimochodem nová beta verze Creative driverů už problémy pod Win 7 nedělá)
Obrázek
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod drifterD1 24. 10. 2009 13:31

Tak, ďakujem vám za rýchle odpovede! Hľadal som nejaké podobné nastavenia ako sú na obrázku. Našiel som ich pod názvom Creative Audio Control Panel. Niektoré názvy záložiek sa podobajú, ale záložku "decoder" tam nemám. Preto som si zo stránok výrobcu stiahol najnovšie ovládače (aj klasické aj nejaká beta verzia) a chcel som tie staré preinštalovať. Avšak windows mi už robí totálne kraviny (už má čo to za sebou), tak ho tiež preinštalujem a skúsim potom nainštalovať najnovšie ovládače z webu. Ešte otázka - po čistej inštalácii windowsu, má zmysel inštalovať ovládače aj na zabudovanú zvukovku čo je v NB? Alebo môžem rovno inštalovať túto externú? Nemože sa to medzi sebou nejako biť?
Tak ešte raz vďaka a ozvem sa či je problém vyriešený!

drifterD1
Junior

Odeslat příspěvekod descent 24. 10. 2009 14:19

Pokud nebudeš používat interní, tak není třeba. Vypni ji v BIOSu, ať se nehlásí ve WINu. Já mám zapnutou interní i USB co máš ty. Interní posílá data optikou a externí analog do bedniček u PC. Mám WIN 7.
descent
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod thePrayer 24. 10. 2009 17:21

hej drifter, mam tu zvukovku a asi bych ti věděl poradit, ale tedka nejsem doma, až v pondělí odpol budu doma, budeš to tu mít s návodem + obrázky
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drifterD1 25. 10. 2009 16:35

Oops! mylím že Tvoj problém spadpá do rovnakých softwareových-nastavovacích problémov :-) a keby tam mám na výber 7.1 tak to skúsim, ale tú voľbu tam jednoducho nemám.

thePrayer tak to by bolo úplne úžasné keby sa na to mrkneš doma a spravíš nejaké screenshoty! A máš čas, nemusíš sa naháňať, lebo ja zajtra odchádzam do Brna do školy takže audio zostava zostáva doma. Ale štvrtok prídem domov, tak keby sa Ti to podarí do vtedy sem hodiť, bol by som Ti veľmi vďačný!

Páni, ešte raz vďaka!

drifterD1
Junior

Odeslat příspěvekod warezo 25. 10. 2009 22:54

ak chces zo zvukovky viest signal 5.1 digitalne do AVR, potrebujes zvukovku ktora podporuje Dolby Digital Live (napocudovanie som to k svojej mohol iba dokupit, alebo stiahnut upravene ovladace - X-Fi fatality gamer). aspon tak sa to vola u zvukoviek Creative. inac analogovo. mne sa to zdalo tiez nafigu, ale vzhladom na kvalitu AVR a jeho dac to nerozoznas. samozrejme musis mat kvalitnejsiu kabelaz. ked som pouzil obycajne 3m kable bezne dostupne v kazdom elektre a potom prepojil svojim DIY (coax RG62 + RCA neutrik) tak bol rozdiel obrovsky. no medzi RG62 a digi prepojenim uz rozdiel poznat nebolo. samozrejme sa bavime o zostave ktoru popisujes...

EDIT: tak pozeram na tvoju zvukovku:
Cinematic surround sound from DVD movies
Watch your DVDs in cinematic surround sound with PowerDVD software featuring DTS™ and Dolby Digital® EX decoding (free download with purchase). Plus send Dolby pass-thru audio directly to your home theater receiver using the optical output.

tiez som to riesil na svojej a taky powerDVD to poslal 5.1. ale ked som chcel 5.1 z hier, avi a celkove z windowsu, prave to muselo mat ten DDL. tu sa to vola Dolby pass-thru. teda aspon dufam. ta banda creative si to pri kazdom modeli nazyva inac. a este to kazdym rokom meni. tu uz musi pomoct niekto kto ma rovnaku zvukovku, AVR a ma to funkcne...

OT: na tej mojej zvukovke som menil operacne zosilnovace, menil kondenzatory, pridaval tienenie, letoval dodatocne RCA konektory a aj tak je to o ho..e. hoci vsetko funguje ako som chcel, aj tak leti z domu a pride zrejme ESI Juli@. Skor ale preferujem kvalitu v stereu a na obcasne filmy a hry pouzijem integrovanu + AVR, hudba Juli@ + NAD.
Naposledy upravil warezo dne 25. 10. 2009 23:10, celkově upraveno 1
warezo
Junior

Odeslat příspěvekod brutal2 25. 10. 2009 23:06

warezo: to je potřeba jen na hry - automaticky to kóduje do AC3. U filmů je to spíš ke škodě.
brutal2
Poslední varování

Odeslat příspěvekod warezo 25. 10. 2009 23:14

ale ved ak chce filmy tak powerDVD to zvladne a u avi to musi ist tak ci tak do ac3. alebo nieco nechapem? nejak neviem v akom softe prehrava tie dvd-cka. ak je to cez nejaky media player, tak to ide cez kodeky a tie su nespravne nastavene. ale ake kodeky a soft ma?
warezo
Junior

Odeslat příspěvekod brutal2 25. 10. 2009 23:46

warezo: AC3 u DVD je zkopírovaná AC3 stopa z DVD. Přehrává se úplně stejně jako rovnou z DVD, není důvod proč by to nemělo jít. DD live nepotřebuješ.

K tazateli - zkus ffdshow a media player classic. Ve ffdshow nastav AC3 a DTS na SPDIF.
Edit: tak teď koukam že to umí media player classic sám, takže ffdshow nepotřebuješ. jen to musíš nastavit.
brutal2
Poslední varování

Odeslat příspěvekod brutal2 25. 10. 2009 23:58

Obrázek
Pokud zaškrtneš červeně zakroužkovaný možnosti, mělo by ti to fungovat. Pokud nemáš jinej dekodér, budeš muset zaškrtnout i ty MPEG.
brutal2
Poslední varování

Další stránka