Před nedávnem jsem si pořídil nový převodník z USB na Spdif. Pod spdif chápejme digitální výstup. Může být ať už z PC, tak i z CD přehrávače, DVD, AV receiveru atd. Já používám PC (notebook) proto mě zajímalo rozhraní USB. Takovému digitálnímu výstupu říkáme někdy "transport". Od slova transportovat, tedy přenést jedničky a nuly do koncového zařízení (obvykle externí D/A převodník) Proč jsem něco takového udělal, proč mi nestačí digitální výstup z nějaké zvukové karty nebo dokonce základní desky PC? Je to jednoduché. Mezi kvalitou jednotlivých výstupů jsou rozdíly a to nemalé. Zaprvé nemusí být vždy bit-perfect (ale to většinou již dnes problém není) Za druhé se liší v množství jitteru, kterým různě zdeformovaný signál pustí dále. A právě jitter ovlivnuje poměrně silně výsledný zvuk.
Vystřídal jsem několik transportů. Prvním byla zvuková karta Edirol UA-1EX s digitálním optickým výstupem. Co si budeme povídat digitální výstup zde byl spíš aby se neřeklo. Navíc optika je z hlediska jitteru špatně sama o sobě. Ale nebylo to až tak špatné. Zvukovka byla tzv. asynchronní. Nebudu rozebírat technické podrobnosti, protože je to složitá problematika. Jen napíšu že je to výhoda, plyne z toho potenciál pro lepší zvuk než u běžného adaptivního režimu.
Dále jsem zkusil USB/Spdif převodník TeralinkX. Ten se chlubil především přesnými hodinami, které mají kardinální vliv na výsledný zvuk. Zvuk byl opravdu o něco málo lepší než z předchozí zvukovky. Ale bohužel uměl jen 16/48khz maximálně. Což není dobré pokud máte ve sbírce i hi-res. nahrávky. Navíc převodník pracoval právě v adaptpivním režim což není ideální.
Zkoumal jsem tedy jak vyřešit svůj problém a koupit k notebooku něco slušného. Pár věcí se opravdu našlo. Třeba CryoParts Sonicweld Diverter: http://www.cryo-parts.com/sonicweld_diverter.html
Ovšem cena 1300 USD je nestravitelná. Dále pak existuje několik kvalitních zvukovek do stolního PC s osvědčeným digitálním výstupem jako ESI Juli@ nebo mnohem lepší LYNX.
Pro notebook nic z toho nepřipadalo v úvahu, tak jsem vyčkával co nového se objeví. A dočkal jsem se až nedávno. Před krátkou dobou byl představen mladou italskou firmou m2tech jejich USB/spdif převodník Hiface. Na první pohled nepříliš hifisticky vypadající miniaturní záležitost ve velikosti flashky. Z pohledu technických parametrů a různých recenzí na internetu absolutní bomba. Ve zkratce: 2 precizní oscilátory(hodiny) pro násobky 44.1 a 48khz. Prý velmi nízký jitter. Umí 24bit/192khz a je asynchronní. Má vlastní ovladače na bázi Kernel Stream, tedy prakticky totéž co ASIO. Výstup pouze koax, na objednávku buď RCA nebo BNC konektor. A v recenzích a měřeních dopadá lépe než ESI Juli@ a srovnatelně jako LYNX, výrazně lépe než E-MU 0404 atp. Co je na tom pravdy nevím, ale vzhledem k výhodné ceně 100 EUR bez poštovného jsem se rozhodl to vyzkoušet.
Transport mi přišel z Itálie za týden po objednání. Bál jsem se, abych opravdu nějaký rozdíll ve zvuku rozeznal. Zbytečně. Rozdíl byl jasný hned od první chvíle. Zlepšení zvuku je naprosto ve všech slyšitelných parametrech. Tedy zpevnění basu, rozlišenější výšky, mírně větší prostor a lepší lokalizace. Především došlo ke zvýraznění nízkoúrovňových detailů. Tedy jsou najednou lépe slyšet různé zvuky na pozadí hudby. Potlesk obecenstva na živém koncertu, různá zasyčení, pohnutí židlí atd. Jinými slovy vše se zase o kousíček přiblížilo více realitě. Samozřejmě ty rozdíly nemusí být pro každého postřehnutelné. Věřím, že člověk pro kterého hraje stejně Senn HD595 i HD600 nic nepozná. My co máme něco naposloucháno ale každý i malý zlepšení kvitujeme s povděkem. Takže jsem opravdu nadšen.
V neposlední řadě přehrávání hi-res, 24bit souborů funguje bezchybně. Při spuštění takového ve Foobaru pouze cvakne relé v DACu a už to hraje v celé kráse. Osobně mi nefunguje nic jiného než Kernel Stream, tj. můžu poslouchat jen hudbu přes Foobar. Žádná videa z Youtube a filmy si se zvukem nepustím (běží přes Direct Stream). Mě to nevadí ale je mi jasné, že jsou lidé pro které je to hodně důležité. Nová verze ovladačů to podle výrobce prý však vyřeší.
Nechtěl jsem původně vůbec nic napsat, ale tohle malé zařízení mě tak uchvátilo že jsem prostě musel. Doporučuji pokud někdo řeší problém s transportem a nechce utrácet majlant.