NÁHRADA PŘENOSKY VM 2103 pro gramofon Tesla (Lenco)

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 9. 11. 2012 21:54

Jenže ta 2103 je právě verze s dobrou poddajností - starší 2101/2102 tak dobrou poddajnost neměly.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 11. 2012 08:41

Slušnou poddajnost měla už 2102, mizerná byla jen 2101. Tohle vím poměrně jistě, tímto jsem se ve svém mládí zabýval...
Popravdě si naopak nejsem jistý, nakolik byla dále vylepšená 2103, podle mě se od 2102 moc nelišila, už jen mírnější vylepšení.
Každopádně ale 2102/2103 už byly docela slušné MM přenosky, které desky nijak neničily a ani zvuk nebyl zlý.
Bohužel ale nevím o žádném zdroj náhradních hrotů, jen tu a tam nějaký "zbytek" na Aukru. Proto je nutné hledat náhrady, jinak bych klidně řekl "vyměň jen hrot a přenosku nech", to je ale trochu problém :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hans1983 10. 11. 2012 09:22

Kde zakoupit ty přenosky OMB-10E ? ;-) Teda ještě sem nenašel kolik stojí.
zesilovač JVC AX-1100, CD Technics SL-PG440A, gramofon JVC L-AX3, přenoska Nagaoka MP-110, DVD+VRC Daewoo DF-7100, repro Monitor Audio 14 Gold, phono Audio-technica ATH-T500,Panasonic SA-HT850 homecinema 5.1 systém
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod armaman 10. 11. 2012 10:07

Ekkar ma mozno pravdu v tom co tvrdi no ja som uz pocul aj nazor ,ze ani Ortofon nie je to co byval..... Kazdy nech si to preberie sam.
Pre mna jediny a prinosny pocin v zmysle lepsej hudby nebola ani tak vymena prenosky ako vymena kablovania.
Treba si uvedomit ,ze Tesla ci Lenco uz maju v tomto pripade cosi odohrate a navyse materialy co sa pouzivali vtedy nie su to co sa da pouzit teraz.
Navyse ani taky Project v zakladnej verzii nepouziva nic svetoborne. samozrejme co by sme chceli za tu cenu.
Mam Debut III a mal som Lenco L435 a pouzity kabel na prepojenie je ten isty ako v terajsom Debute !!!!!
Obrázek
Cize rovnaky "hnoj" a tak to aj hra. Napriek tomu ze je tam pouzita prenoska Ortofon OMB 5E tak nie je co jasat.
Po vymene kablovania na prenoske na NC 500 za ine lepsie aj s obycajnou Ortofon OMB 5 bol zvuk kdesi uplne inde.
Preto mam opodstatnenu obavu ,ze Ekkar-om navrhovany upgrade bude mat zatial vyznam, no zas na druhu stranu preco to nekupit a zbytocne sa tak vyvarovat zbytocnemu vyhadzovaniu penazi....
Kazdopadne tie kable treba! vymenit.

-- 10. 11. 2012 10:12 --

Hans1983 píše:Kde zakoupit ty přenosky OMB-10E ? ;-) Teda ještě sem nenašel kolik stojí.

Si robis kozy??
http://elektro.aukro.cz/nova-vlozka-ort ... 24304.html
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Hans1983 10. 11. 2012 20:55

sorry ja blbec to hledal jen přes heureku O:-) omlouvám se za dementní dotaz
zesilovač JVC AX-1100, CD Technics SL-PG440A, gramofon JVC L-AX3, přenoska Nagaoka MP-110, DVD+VRC Daewoo DF-7100, repro Monitor Audio 14 Gold, phono Audio-technica ATH-T500,Panasonic SA-HT850 homecinema 5.1 systém
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod armaman 10. 11. 2012 21:13

Obcas mame veci "pod nosom" a nevidime ich ;)
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Hans1983 27. 11. 2012 20:53

Tak dneska přišel konečně sestavený předzesilovač pro gramofon.
Sbírku LP mám naprosto luxusní :love: (queen, pink floyd, earosmith, boneym a mnoho dalších vše ze zlatých 80tých let). Dneska sem jí úprolistoval a úplně žasnul co všechno mám na vynylech, sranda je že sem to nechal 15let bez všimnutí doma ležet :roll: to teda byla chyba O:-)

Jen mi prosím ještě poraďte jak se o lp a gramofon má starat:

1. Je potřeba desky nějak čistiť? Případně čím a kde to koupit?
2. Existuje něco na čištění jehly? Případně co a kde to koupit?

Kupodivu vypadá že než otec gramofon zaarchivoval těsně před tím vyměnil jehnu za novou originál tesla, protože hraje podle mě velice dobře.

3.Je to normální nebo je talíř/uložení talíře kaput??? :hm
http://youtu.be/dv5tFEibwD8

4. A někdo mi prosím vysvětlete jak poznám že mám správnou rychlost podle stroboskopu?
http://youtu.be/d_D3uQUKXOE

předem díky za rady
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 27. 11. 2012 22:15

Desky umyj normálně jako nádobí ve škopku v roztoku obyčejného saponátu jako se dřív mylo nádobí. Použij saponát co nejméně parfémovaný a barvený, ideální býval starý Sapon. Dávat pozor, aby se voda nedostala pokud možno na středovku = etiketu, papír by nabobtnal a odlepil se nebo rozdrolil. Nánosy mastnoty a prachu je dobré omývat měkkým kartáčem nebo ještě líp štětcem s měkkým vlasem POHYBEM VE SMĚRU DRÁŽEK. NEDŘÍT NASUCHO A NIKDY NE KOLMO!!! Opláchnout destilovanou vodou, dobré je do oplachu kápnout pár kapek smáčedla = látky která "stahuje" z povrchu kapky. Destilkou proto, že obyčejná voda z kohoutku obsahuje vápenité soli, které se z osychajících kapek vys.rážejí a nechají fleky dršnějšího povrchu. Smáčedlo je dnes snadno dostupné ve formě "leštidla" do myčky nádobí - ALE BACHA, I DO 20L ŠKOPKU HO STAČÍ OPRAVDU JEN NĚKOLIK KAPEK!!! Přebytečný oplach z desky odstříknout roztočením na osičce a nechat uschnout zavěšené v místě bez vířícího prachu - NEUTÍRAT!!!

Popsaná metoda je jediná, kterou se dají desky čistit podomácku, pokud nemáš k dispozici speciální "pračku na desky", což je zařízení podobné gramci bez přenosky, které desku položenou na talíř "našampónuje" a pěnu s nečistotami odsaje. V minimalistické verzi stojí asi 20 000Kč.

Talíř stáhni z hlavního hřídele směrem nahoru, polož na stůl a na jeho horní plochu polož kolmo přes středovou díru na hranu pravítko. Pokud se bude dotýkat po celé délce, je talíř naprosto OK. Podle toho videa ale asi nebude.

Stroboskop - otáčky jsou OK, pokud se okýnka / černý a bílý políčka příslušný k potřebný rychlosti otáčení a ověcovaný pulsním zdrojem světla s danou frekvencí zdánlivě "zastaví". Nemusejí se překrývat, stačí když se zdánlivě přestanou pohybovat. Potom je rychlost otáčení taková, že frekvence střídání světlých a tmavých plošek na tom stroboskopickém pásku je stejná jako je frekvence světla, kterým ten pásek osvětluješ. Přesné rozměry plošek nejsou důležité, nemusejí ani být světlé a tmavé stejně velké - důležitý je jejich počet a pravidelná vzdálenost mezi nimi.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Hans1983 27. 11. 2012 22:43

Talír je rovný, ale hejbe se celý uložení, je to normální?
Nepovedlo se mi ho teda úplně vyndat ale když sem ho začal vytahovat tak sem nadzved o nějaký 3cm celý "střeva" a na konci hřídelky se talíř zaseknul a nechtěl sem to nějak rvát silou dolů.

Stroboskop OK tak jak píšeš "čtverečky" v ose "45" zdánlivě stojí.

-- 28. 11. 2012 00:13 --

Tak kdepak ten předzesilovač je nějakej divnej, jakmile ho připojím na jakýkoliv vstup začne mi to do toho vstupu míchat fm :-(

A hned jak zněj vypojím výstupní kabely a nechám je jen samotné zapojené ve vstupech zesilovače tak je vazba pryč.

>:-( chyby v předzesilovači :?:
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod Hans1983 6. 1. 2013 00:41

Dneska sem zkusil na talíři metodu pravítka proti světlu a myslím že je to jasné :-( Přikládám fotky.

Ještě se Vás zeptám zda-li je u tohoto modelu gramofonu normální brum/šum při přehrávání "tiché" hudební skladby?
Víceméně jakmile zapnu gramofon aniž bych pustil rameno na desku tak je slyšet solidní brum.

Doufám že se na tom spíš podepisuje levný předzesilovač z http://www.tipa.eu, který nemám v žádném kovovém šasí a zatím jen volně ložený, napájen pouze AAA články.
Pomůže případné použití lepšího předzesilovače třeba nějakého Actidampu ?
P1050641.JPG

P1050642.JPG

-- 6. 1. 2013 01:45 --

pro zajímavost foto talíře zespoda, všimněte si jak se řěšilo vyvážení :-( vyvrtali "jen" velké množství děr (vlevo na kraji).
P1050636.JPG

:?: TEĎ UŽ JE JEN OTÁZKOU JESTLI MÁM OBJEDNAT NOVÝ TALÍŘ ZA NĚJAKÁCH 1000,-+poštovné :hm
Přílohy
P1050639.JPG
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod armaman 6. 1. 2013 07:44

a ako inak ak nie odvrtanim by si chcel kompenzovat rozdielnu hmotnost odliatku
ak mas moznost kupit ten tanier za 1000 tak rozhodne sa to oplati.
Ten tanier je mierne prehnuty dnu no tragedia to nie je ovela horsie su na tom tie ktorym sa prepadnu kraje a v strede maju hrb.
Ten predzosilnovac rozhodne do krabicky a riadne uzemnit
Samozrejme zdroj oddelene alebo ak to bude v krabici ako od modu tak vzajomne co najdalej od seba v diagonale. zdroj v predu a samotny preamp vzadu a co najblizsie k zadnemu panelu s dorazom na ci najkratsie signalove cesty.
Aj ked ta stavebnica od Tipa sa da asi tazko nazvat solidnym preamp-om.
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 1. 2013 10:30

Talíř je OK, má malou výrobní vadu (vyndanej z lisovací formy ještě moc horkej a prohnul se "do negativu") - jak říká Army, ta mnohokrát inzerovaná vada spočívá v popraskání materiálu, následkem čehož poklesnou okraje vůči středu talíře = talíř má něco jako "pupek" a položená deska se na něm kolíbá kolem středu.

Ohledně preampu Armyho doplním a maličko poopravím - samozřejmě že ta stavebnice z Tipy je spíš hračka než skutečný preamp, to už jsem tady na fóru několikrát opakoval. Určitě musí být v kovové stínicí škatulce, spojené se společným bodem napájení celý sestavy. Pokud je preamp napájený baterkama, musejí být baterky taky v krabičce a celý přívod stíněný - z důvodu zamezení průniku rušení zvenku. Baterie můžou být i v jednom celku s preampem - je to naopak výhodnější, protože odpadají dlouhé spojovací vodiče, který můžou zbytečně "sbírat" rušení z okolí.

Co nejvzdálenější umístění zdroje od desky preampu platí pouze pro síťový zdroj a to co popisuje Army - zdroj co nejvíc vepředu, preamp naopak vzadu zase platí jen pokud jsou vstupní konektory skříně preampu ZEZADU.
Správnější by bylo napsat, že deska preampu se dává co nejblíž ke vstupnímu konektoru ať je kde je (v případě vestavby do gramce co nejblíž k ložisku ramene) - a zdroj co možná nejdál od preampu.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Hans1983 6. 1. 2013 11:15

:?: Jsem trošku na rozpacích je ten můj talíř na odpis nebo ne? Mám tedy kupovat ten nový? Otázka je jestli to prohnutí u mého talíře dělá nějaký bordel v přenosu, ale podle mě to mění sílu přítlaku na jehly na desku.
Hans1983
Junior

Odeslat příspěvekod zdenoeddie 6. 1. 2013 11:30

Podla tej foto, nie je prehnuty viac ako par mm, takze zatial by som to asi neriesil. Pories si skor ten phono preamp, a poriadne zakrytuj ako Ti uz pisali, nech Ti to nebrumi, predsa len ma dost velky zisk na nizkych f, a zbiera Ti to vsetok bordel z okolia :)
zdenoeddie
Junior

Odeslat příspěvekod Hans1983 6. 1. 2013 12:00

No a nebude lepší rovnou pořídit zakrytovaný actidamp???
viewtopic.php?f=1872&t=1181567

Nejsem moc bastlíř potřebuju spíš něco co zapojím a bude to hrát :-))
Hans1983
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka