Jaký gramofon

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod boss666 17. 3. 2013 12:38

Dobrý den.Chtěl bych si koupit gramofon levně pro poslech rokové muziky.Narazil jsem na tento:Gramofon Reloop RP-1000 MK3 .Je ale pro DJe.Je náký rozdíl v gramofonech pro DJe?Nebude zvuk jiný? díky
boss666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 17. 3. 2013 20:25

DJ-ský gramofon znamená, že má masivnější konstrukci talíře i ramene = snáší surovější zacházení, umožňuje "scratchování" (pohyb deskou pomocí ruky po- i proti směru normálního otáčení jak plynule, tak trhaně atd), má regulaci rychlosti otáčení až o ±15% nezávisle na skutečné nastavené rychlosti a další technické "vychytávky". Pokud je nevyužiješ, dostaneš pouze masivnější stroj, těžší a odolnější než obyčejný domácí.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod stora 17. 3. 2013 22:04

Akorát trošku nevýhoda, že ten gramofon nemá kryt.
stora
Junior

Odeslat příspěvekod boss666 18. 3. 2013 18:09

Ajo.Díky.Takže zvuk bude stejný jako kdybych si koupil nakou tesla přenskou?Já měl strach jestli to nepřevádí do digitálu ten DJ gramec....
boss666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 19. 3. 2013 06:12

boss666 píše:Ajo.Díky.Takže zvuk bude stejný jako kdybych si koupil nakou tesla přenskou?
Ne, zvuk nebude úplně stejný, je to právě daný tou přenoskou, že ty modernější mají poddajnější systém, takže se líp poddávají vedení hrotu drážkou = líp kopírujou záznam na desce. Díky tomu bude líp slyšet každý zrníčko prachu i škrábanec - nevyčištěná desky tak bude paradoxně s lepší a kvalitnější přenoskou dávat hnusnější signál.

boss666 dále píše:Já měl strach jestli to nepřevádí do digitálu ten DJ gramec....
Zapomeň - od toho je ADC neboli analogově-digitální převodník, kterej v sobě mívají naopak ty nejlacinější spotřební gramce (aby zákazník ušetřil... ) - a pak taky každá zvukovice do kompu atd...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod boss666 19. 3. 2013 15:50

Takže mám raděj koupit nákou starou teslu např:DIAMOND STYLE model NZC 041 DE LUXE ?/nechci do toho moc investovat/ díky za rady
boss666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 3. 2013 13:58

Pokud požaduješ estetiku a pohled na točící se vinyl, tak si kup něco s magnetodynamickou přenoskou a plexikrytem. Opačně, pokud máš radši kvalitu zvuku a spolehlivost, tak ten DJ-skej stroj a kryt na něj si nechej udělat u truhláře z 5mm překližky, namořit a nalakovat podle barvy v interiéru, kde bude gramec stát - klidně třeba i na matovou čerň.
Když už ses zastavil u těch Tesel, tak bych vybíral jen z řady N(Z)C-42x až 47x nebo NC-500, typy s označením začínajícím nulou nebo jedničkou nejsou pro Hi-Fi vhodný (NZC-030 a pod) - to bývala nejlevnější třída, určená třeba do škol, úřadů a pod, měla krystalovou přenosku, ramínko často bez dovyvážení, monofonní reprodukci reprákem ve víku atd...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod rk747 20. 3. 2013 16:24

Posledním špičkovým gramcem od TESLY byl MC600Q s quartz direct drive a automaticky ovládaným ramenem (systém s přídavným servomotorem na ovládání raménka). Zvukovou
špičku představovaly modely NC450, 470, a řada gramofonů NAD s kuprexitovým ramenem
a viskózním tlumením, spolu s odpružením schasi a talíře. Vše bylo z produkce TESLA LITOVEL,
gramofony patřily k absolutní světové špičce ve své cenové kategorii. Později zůstala v LITOVLI výroba řady NAD, začala výroba CD přehrávačů s PHILIPSEM. Já mám dodnes senzorový poloautomat MC400, elektromagnetický antiskating, elektronické nastavení otáček, řemínkový
náhon odpruženého 2,5 kg talíře, stroboskop pro kontrolu správných otáček talíře, poloautomatické ovládání ramene pomocí přídavného servomotoru, dotykové ovládání celého
gramofonu pomocí senzorových kláves. Jedná se o předchůdce MC600Q.
SONY CMDX-1000/SONY CMD Z-5/N7650/N7610/N70/N73/N95/iPhone 3G 16 GB/Samsung I8910HD/iPhone 3GS 32 GB Black/iPhone4/SONY Xperia S/SONY Xperia T/SONY Xperia Z/SONY Xperia Z Ultra
rk747
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 3. 2013 18:29

V Litovelský fabrice se pořád dělají gramce vícero značek - NAD není jediná, mezi další patří třeba LENCO. Velká část produkce je přitom mechanicky založená na šasi shodným s konstrukcí řady NC4xx - řemínkově poháněný subtalíř, na něm talíř ze slitiny hnilíku, motorek synchronní na 230V, dvojrychlostní převod tvořenej dvojstupňovou řemeničkou a vidličkou přehazující řemínek na její různý průměry.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod rk747 20. 3. 2013 19:13

To je fajn, bohužel ty ceny už asi tak fajn nebudou. :-]
SONY CMDX-1000/SONY CMD Z-5/N7650/N7610/N70/N73/N95/iPhone 3G 16 GB/Samsung I8910HD/iPhone 3GS 32 GB Black/iPhone4/SONY Xperia S/SONY Xperia T/SONY Xperia Z/SONY Xperia Z Ultra
rk747
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod carmelo 11. 6. 2013 12:41

Zdravím,
s dovolením využiji toto vlákno ke svým dotazům, abych nezakládal nové téma:

K věci: Už nějakou tu dobu si pohrávám s myšlenkou pořídit si gramofon, prostě mě to láká a má to pro mě kouzlo představa kupovat/shánět LP a celkový rituál... ale popravdě, co se týče mě a oblasti Audio, jsem naprostý amatér bez naprostého vybavení a znalostí. Rád bych se proto obrátil na vás zkušené, abyste mi případně pomohli a nasměrovali někam dál (snad né tam ;-) ).
Chtěl bych tedy gramofon + chápu, že k tomu jsou nutné i další audio komponenty. Moje "doupě" nyní obsahuje pouze LCD TV, PS3 a repro LOGITECH Z4 (2+1).
Dlouho jsem se vyhýbal pořízení audio výbavy z důvodu, že stále bydlím tak nějak provizorně, ale na druhou stranu, takhle se nikdy člověk neodhodlá k ničemu.
Pomůžete mi tedy zvolit takovou sestavu, abych do receiveru mohl zapojit jak gramofon tak i PS3 s TV? Dále mě zajímá, zda je reálné dočasně využít současné repro (2+1) k ozvučení. Jelikož bych vše musel pořizovat najednou, tak by docela pomohlo vypustit nyní jeden komponent - repro, s tím, že bych jej dokoupil později. Cenová hladina pro GRAM+RECEIVER by pak byla cca 10 000 Kč. Jelikož to bude má první sestava, tak si samozřejmě odpustím tu vyšší třídu, ale asi jako každý chci vytěžit maximum kvality za rozumnou cenu. Za každou radu a poznatek předem dík.
carmelo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kemo87 12. 6. 2013 14:09

Já si myslim že pro začátek není vůbec špatná Tesla NC470. Vypadá vcelku dobře a svojí šířkou zapadá třeba k zesilovačům značky Pioneer. Je to jednoduchý stroj, je ho relativně dost a tudíž jde sehnat v dobrém stavu kolem 1000Kč. Navíc pokud seš kutil můžeš si ho slušně poladit. Můj mám vycpaný 3KG plastelíny kvůli váze, předělané výstupy na cinch a přenoska Audio Technica AT95E.

Pokud bys chtěl jít stylovější cestou tak Tesla NC440,450,452 nebo i NC500. Ty gramofony se dají pěkně udělat, případně i předýhovat. Navíc jsou dobře vybavené.

Spousta lidí mě teďka ukamenuje, ale i MC600Q a MC400 mají i přes svojí poruchovost něco do sebe. Minimálně ze sběratelského hlediska v případě MC600Q, jako takové kuriozity :mrgreen: Spousta lidí ti řekne že ty gramce jsou hnusný, ale na tohle je potřeba si udělat názor sám a hlavně ho vidět naživo, né jen tupě bečet jako stádo...(ono někteříí co ho pomlouvá ho v životě neviděli naživo)

Ale na začátek si myslim že je nej ta 470tka.
1/ Quadral Montan mk.II + Yamaha AX-900 + Actidamp MK.II v2 + Tesla NC440 (AT-12S,CD4, Shibata)
2/ GrundigBox 650B + Universum system 8000 amp + Tesla MC600Q (AT95E)
kemo87
Junior

Odeslat příspěvekod DC20 16. 6. 2013 15:55

Výborné gramo s výbornou prenoskou:
http://elektro.aukro.cz/dual-721-spicko ... 84444.html

Ohľadom receivera Ti neporadím, ale spomedzi gramofónov sa mi veľmi páčia Dualy (505, 510, 521, 601, 701, ...), alebo nejaká Tesla (NC440, NC450, NC500).
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 16. 6. 2013 21:08

Ja sa priklanam k NC 440,450,500. Tie MC-cka su dobre pre toho kto je zrucnejsi a znaly veci. Predsa len tieto grmofony mali svoje elektronicke neduhy ... Ono suciastky ala Tesla neboli nic moc. A moze si hockto tvrdit opak tak bohuzial je to tak.
Ako poslednu alternativu odporucam NC470
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod kemo87 16. 6. 2013 21:26

Určitě...jak jsem řekl jsou poruchové. Můj teda naštěstí běží jak má, uvidíme. Nakonec i ta 440 a 450 mají složitější a tudíž i poruchovější konstrukci (po elektronické stránce) než třeba 430 nebo 470, ale asi nic hrozného.

Můj tip z týhle NC třídy je 440tka. Nádhernej stroj. 450 už se mi tolik nelibí. 500 je docela pěkná, ale na mě moc minimalistická po stránce ovládání, ručně přehazovat otáčky a sundávat kvůli tomu talíř je už i na mne moc.
1/ Quadral Montan mk.II + Yamaha AX-900 + Actidamp MK.II v2 + Tesla NC440 (AT-12S,CD4, Shibata)
2/ GrundigBox 650B + Universum system 8000 amp + Tesla MC600Q (AT95E)
kemo87
Junior

Další stránka