Nový gramofon kolem 5 tisíc (Lenco, Pro-Ject)

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Pavouk106 20. 5. 2016 10:36

Zdravím,

rád bych si nechal darovat od manželky k narozeninám gramofon :-) Vzhledem k tomu, že to má být dárek (i když pro mne), chtěl bych nový, takže se škrtají všechny staré (dobré) Tesly.

Po krátkém rozhledu po internetu jsem si řekl, že bych se rád pohyboval kolem 5 tisíc korun. Bude to pro domácí poslech (nenáročný, jsem amatér, ne audio expert) starých a v budoucnu i nových desek. Zvuk zatím půjde do reproduktorů Modecom MC-2150 (jediné, co mám doma po ruce - pokud chcete, řekněte mi k nim taky něco, já je kupoval původně k PC a považuju je za dobré -> opět v rámci toho, že jsem amatér).

Po zkouknutí možností jsem do užšího výběru, aniž bych o tom moc věděl, dal Audio Technica AT-LP60-USB (extrémně se mi nelíbí vzhledově, ale jinak by snad neměl být špatný), Pro-Ject Elemental (můj favorit) a Lenco L-90, které je finančně jinde (vzhledově je vynikající).

Jak píšu, z mého pohledu mi nepřipadá žádný z nich špatný, ale můžu se jednoduše mýlit. Chtěl bych vás proto poprosit o zkušenosti či radu.

Dodatečně jsem ještě zjistil, že Pro-Ject potřebuje předzesilovač. Jejich vlastní vychází na plus mínus 2000Kč, s USB výstupem na 3000Kč. Má význam kupovat nějaký levný "noname" za 800 nebo bych měl vzít ten jejich? Tím pádem se Pro-Ject řadí cenově k Lenco L-90 a záleží hodně na tom, co mi tu řeknete.

Otázka závěrem - je lepší mít předzesilovač mimo gramec nebo už v něm? Předpokládám, že ten gramofon bude fungovat minimálně 10 let a já nebudu v té době investovat žádné peníze do nového.

Díky moc za váš čas a případné odpovědi
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 5. 2016 11:49

Budu se po několikátý opakovat:
1) I když koupíš Lenco nebo ProJect, koupíš TESLU = jsou vyráběný v Litovli ve stejný fabrice, v jaký se předchozích 40-50 letech vyráběly všecky ty GZ, NC a NZCxxx. To pro pořádek a pro představu, jak se brandujou český výrobky. Tady: https://mapy.cz/s/H8mv máš letecky vyfocenej její areál, dnes se jmenuje SEV Litovel http://www.sev-litovel.cz - a ano, sousedí s Litovelským pivovarem...

2) Vys.er se na USB výstup - je to nesmysl a lákadlo pro blbečky. Slušnější slova pro tuhle oblbovačku lidí neexistujou. Jednak žádnou desku na tom doma pořádně nezdigitalizuješ, druhak za to výrobci zbytečně zaplatíš love navíc. Všecky tyhle rádoby digitizéry mají předem natvrdo nastavenou bitrate 128kbps a pokud ji některý nemají, tak stejně ve výsledku budeš mít šum, lupance a praskání, který bez dalšího specializovanýho softu nedokážeš odstranit.

3) Největší díl kvality při snímání nese přenoska, po ní hned přenoskovej zesilovač - samotnej gramofon je až třetí v pořadí, pokud to teda není nějakej plastovej výlisek za pět šlupek. Vyplatí se koupit si kvalitní gramec, ale ve vyšší kategorii už jsou technický rozdíly mezi typama tak malý, že jdou od sebe při použití stejný přenosky rozlišit už jen měřením.

4) ProJect "ementál" je sice levnej, ale technicky přiliš jednoduchej a bez komfortu - pokud už, tak aspoň Debut od stejný značky. Je to jako bys kupoval auto do rodiny na hlavní používání a ignoroval třídu oktávky kombi a soustředil se na krátkou fábuli s tím, že "k ní jde vždycky připojit vlek" - nesmysl. Poznáš to brzo sám, až se ti na "ementála" sesype prach.

Jinak technicky dostatečně vyspělý jsou i levnější typy od Lenca s celokovovým talířem a trubkovým ramenem, třeba L-3867 - když nevyužiješ jeho "zálohovací výstup do PC" (proč jsem zmínil vejš), ale připojíš k němu přenoskovej pre-amp od Pavla Dudka Actidamp Mk.II a jako přenosku osadíš Ortofon OMB-5, případně OMB-10 - dostaneš zvukově kvalitní novej kus techniky s příslušnou zárukou, která přitom mechanicky vychází právě z těch dneska už "bazarovejch Tesel" - je osvědčená nějakýma 50 rokama výroby a prodeje - a nezlomíš si pod váhou účtu hřbet. Stejně tě čeká po nějakejch 150 - 200 hodinách přehrávání koupě minimálně novýho "stylusu" čili novýho snímacího hrotu s chvějkou, pokud už si nepřiplatíš za celou lepší přenosku - protože i ten diamantovej snímací hrot se časem odře a začne poškozovat drážku desky ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pavouk106 20. 5. 2016 12:25

Zapomněl jsem původně napsat, že na USB zdaleka nelpím, ba vůbec nepožaduju (nicméně to mají snad skoro všechny...). Že se gramce vyrábí v český fabrice, odkud padaly ve velkym Tesly, to jsem tušil/věděl/četl. Na jednu stranu je hezký, že umíme dělat pěkný kusy, na druhou je dost strašný, že to neni prezentovaný jako českej výrobek.

A teď k tématu. Není problém zainvestovat víc, než za Lenco L-3867. Otázka ale je, zda se vyplatí připlácet (poměr cena/kvalita, řekněme). Značku Pro-Ject opouštím z finančních důvodů (cokoliv nad elemental je mimo možnosti).

Teď se omlouvám za neznalost - L-3867 je hotovej připravenej gramofon (vybalím, připojím, poslouchám) nebo něco bude třeba dokoupit? Přenoska, jehla... Předzesilovač má vestavěnej, tím by odpadla další investice, i když píšeš ještě o Actidamp -> to znamená, že jde ten vestavěnej obejít a použít jinej? Předpokládám, že to má význam (rozdíl kvality). jinak bys to nepsal :-)

Actidamp vypadá na udělej si sám. To by pro mě nebyl problém, spíš naopak, byla by radost, dodělat si tak důležitou část vlastníma rukama :-) Měl bys schéma (PCB) a soupis součástek? Jsem z Plzně, mám tu GME a GES prodejny, neměl by být problém si vše obstarat.

Protože píšu jako vždy trochu chaoticky, nadhodím sem závěr, kterej jsem z toho pochopil:
Koupím L-3867, přenosku OMB-10, vyrobím si Actidamp a budu za 4,5 tisíce naprosto spokojenej?
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 5. 2016 13:40

V podstatě jsi to vystihnul v kostce tou poslední větou. Actidamp Mk.II jde postavit nebo i koupit, prodává se poměrně dost často jak na Aukru, tak jde najít i výrobce, kterej ho učuní na zakázku. Existuje starší verze, kde byla na každej kanál jedna DPS - to vyšlo v Amatérským rádiu č.3 ročník 1990 a potom "revize II", kdy se Dudek rozšoupnul a celou "mark dvojku" předělal na jednodeskový provedení "á la mark čtyři" = určený pro vnější stavbu, do pouzdra mimo gramofon, s externím adaptérem a stabilizací na desce.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pavouk106 13. 6. 2016 16:46

Ještě jednou ahoj. Chci teď objednat gramec a přenosku a sháním Actidamp. Mám ale ještě dotaz - z gramofonu jde Line out (tedy výstup z jeho předzesilovače). Jak teda připojím Actidamp? Musím rozebrat gramofon a vytáhnout si signál sám ještě před předzesilovačem? Do toho se mi u novýho gramofonu úplně nechce... (rozebírat ho)

EKKARe, neměl bys náhodou to Amatérský rádio č. 3 z roku 1990? Mrknul bych na to a vyrobil to sám.

Předem díky za odpověď.
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod MacPhenom 13. 6. 2016 18:13

Taťka nedávno pořizoval Technics SL-3300 právě za 5000 (samozřejmě použitý) vypadá parádně a hraje pěkně, včera tam dával přenosku Shure asi za 100 euro (model si nevybavuju) a s výsledkem je velmi spokojený. USB to samozřejmě nemá... ale to je stejně nesmysl, jak už bylo napsáno. :-) Jinak ten Pro-Ject Elemental mě pobavil, nám po tom gramci úplně běžně chodí kočka (né, nenechá si to rozmluvit..) takže bez plexi si to vážně nedovedu představit.
(foto je ještě s přenoskou se kterou to bylo koupeno)
Přílohy
gramec 1.jpg
MacPhenom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 14. 6. 2016 00:45

2 Pavouk106 - to Amáro samozřejmě mám, jak papírový, tak i v pdf, takže když mi do SZ pošleš svoji mailovku, dokážu ti ho poslat.
EKKAR
VIP uživatel