Dám-li příklady, co Roon z důvodu výše řečeného nepodporuje:
- .ISO nebo .cue (vysvětlení)
- VST pluginy (vysvětlení)
- UPnP/DLNA streaming (vysvětlení)
- Folder browsing (vysvětlení)
Když jsem napoprvé (jakožto uživatel Jriveru) zkoušel Roon, nechápal jsem ho. Byl prostě příliš jiný než to, co jsem znal. HQplayer jsem musel v průběhu let testovat dokonce natřikrát, než jsem ho docenil - dříve zkrátka nebyla ta správná doba, musel jsem k tomu postupně "dozrát". Chci říct - někdy to chce prostě čas. Dát Roonu plné dva týdny zkoušení, pořádně si ho ošahat, možná zkusit i měsíční předplatné... a nebo se k němu zkrátka vrátit až za nějaký čas, kdy bude třeba lepší konstelace.
A pokud ani to nezabere, nevadí. Roon přece není perfektní a není pro každého. Myslím, že informace v tomto vlákně Roon vcelku slušně popisují, takže pokud to nevyznívá lákavě nebo je reálná zkušenost s ním pro vás jiná, asi není co řešit - Roon prostě v tuto chvíli nevyhovuje.
K některým dalším poznatkům od martas38:
1) Názory na kvalitu zvuku vs Audirvana se liší, nejlépe si udělat ten svůj. Dodám jen, že Roon doporučuje pro optimální přehrávání systém remote-core-endpoint, kdy remote zařízení (e.g. tablet) ovládá přehrávání, core zařízení (e.g. Nucleus server) zpracovává a posílá signál k přehrání, a endpoint (e.g. Roon Ready DAC) přehrává. Podle Roon týmu musí být, za předpokladu dodržení tohoto schématu, jakékoliv slyšitelné rozdíly mezi Roonem a jiným přehrávačem způsobené analogovou (a ne digitální) doménou. (E.g. míra elektro/elektromagnetického šumu přenášeného z core zařízení digitálním kabelem.)
2) Streamovat zvládne i Audirvana, lákadlo Roonu však má být lepší experience skrze dedikovaný RAAT protokol, Roon Ready program, UI, možnost snadno párovat přehrávací zóny nebo přesměrovávat přehrávání ze zóny do zóny, možnost customizovaného DSP per zóna apod. Jestli je ta zkušenost skutečně lepší nebo je naopak horší, to už musí posoudit každý sám.
3) Jestli má lepší uživatelské prostředí Audirvana nebo Roon je opět subjektivní. Objektivně vzato se UI obou programů hodně liší, více už je na potřebách a vkusu každého. Tady asi není jiná cesta než vyzkoušet a udělat si názor.
4) Cena za lifetime licenci je v tuto chvíli už velmi vysoká, na tom se asi shodne většina. Ono je i dost možný, že jednou cenu této licence ještě zvýší nebo rovnou lifetime úplně zruší, na dané téma i Roon tým interně vede diskuze celá léta. Pointa je, že pro Roon má dlouhodobě větší hodnotu měsíční a roční předplatné než mít všechny uživatele na celoživotní licenci, proto je ten lifetime tak drahý. A cena Roonu obecně je vyšší, protože se jedná vážně spíš o "systém" než jen "přehrávač". Nejde tedy jen o pokrytí cen za vývoj samotné appky. (Roon Ready program, hluboké integrace s Tidalem a Qobuzem, nákup a zpracování metadat z třetích stran a podobné aspekty Roonu zkrátka něco stojí.)
5) Krom automatické identifikace Roon nabízí možnost dodatečně provést identifikaci manuální cestou, na základě které pak už Roon sám aplikuje metadata jako obvykle. Někdy se zkrátka stane, že Roon to album nedokáže jednoznačně identifikovat, byť jej v databázi má... a je mu tedy třeba trochu pomoct.
Snad ta má odpověď má nějakou přidanou hodnotu...