Zvukové karty pro RPi

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod jannk 4. 10. 2021 10:50

Chtěl bych si ujasnit jak je to se zvukem na RPi - jaký je rozdíl, když z RPi vyvedu do zesilovače zvuk z HDMI proti tomu, když si koupím nějakou RPi zvukovou kartu a do zesilovače to vyvedu z ní přes TOSLINK nebo S/PDIF...?

Zdroj je nějaké digitální audio jako Spotify - tj podle mě žádná zvuková karta moc nepomůže ne?
Cílem je dostat to digitální audio do zesilovače ať ho nějak přehraje, ne?

a fakt nechme stranou kvalitu Spotify, zesilovače apod, tahle omezení myslím chápu; jedná se mi o pochopení toho, jaká je role další zvukové karty v tomhle řetězci. Kdybych používal analogový výstup, tak je role zvukové karty jasná.

Díky!
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bruco 4. 10. 2021 11:07

Ja osobne tam vidim 2 dovody:
1. dostat digitalny signal do zosilnovaca, ktory nema HDMI,
2. galvanicke oddelenie zdroja a zosilnovaca v pripade pouzitia optiky.
bruco
Junior

Odeslat příspěvekod jannk 4. 10. 2021 11:16

Jo, to oboji dava smysl a od urcite pozadovane kvality se s tim ma cenu zabyvat, dik.
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 4. 10. 2021 11:38

HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 4. 10. 2021 12:58

Pouzivam Rpi4 + Allo Digione Signature. Cele je to napajene linearnim zdrojem Allo Shanti. Z Digione to posilam do DAC/zesilovace pres BNC koax. Puvodne jsem pouzival pouze Rpi4 + Allo Digione (ne-signature verzi) s Marantz PM7000N. Pri vystupu z Digione oproti streamovani primo pres PM7000N jsem rozdil neslysel a v te dobe jsem si to poridil ciste jen kvuli tomu, abych mohl pouzivat Roon. Kdyz jsem ovsem upgradoval na Signature verzi a pridal linearni zdroj Shanti, zvuk se slysitelne zlepsil. Nijak jsem netestoval, jestli je to spis tim zdrojem, nebo upgradem na Signature, ale rekl bych, ze spis tim zdrojem. Zvuk je uklidnenejsi a zaroven detailnejsi a celkove pusobi mene digitalne, vice prirozene. Nedavno jsem mel navstevu se zakladnim CD playerem Vincent CD-S2 a Rpi + Allo Digione Signature + Shanti hralo lepe, byt je to v podstate podobna investice (porovnaval jsem CD vs CD ripy, stejna vydani). Udajne by ta Digione karta mela digitalni signal procistit, ma to na sobe vlastni hodiny, takze nejak i prepocitava casovani, ale nevim, nejsem expert. Pouze sdilim svoji zkusenost.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jannk 4. 10. 2021 13:17

Z toho ctu, ze rozdil muze byt v casovani signalu

Vzorkovani apod u digitalniho signalu nezmenim (podle me nemam info jak bych ho mel zmenit), ale porad ho muzu prevzorkovat v case, protoze levne/nepresne hodiny se asi na zvuku promitnout.
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 4. 10. 2021 14:03

Jo, ty lepší zvukové karty mají svoje vlastní přesnější hodiny, takže by měl být nižší jitter. Dál jsou míň náchylné na rušení. Ty nejlepší mají zvlášť napájení digitální a zvlášť analogové části atd.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý