Vhodný streamer ke starší hifi sestavě?

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod neilyoung420 25. 1. 2023 23:21

Zdravím všechny,
potřeboval bych radu ohledně vhodného streameru k mé hifi sestavě. Ta je následující:

- reprobedny B&W 601 S2
- zesilovač Denon PMA-1055R
- gramofon Pro-ject Debut Carbon Evo

Mám menší (něco málo přes 100) sbírku desek, ale poslední dobou zjišťuji, že mě údržba LP (čištění desek, antistatické obaly pro LP, správné nastavení antiskate, dávání si pozor na prašnost prostředi, apod.) trochu znepříjemňuje samotný poslech hudby. Protože zatím jedinou alternativou je poslech hudby přes 3,5 jack píchnutý do notebooku/mobilu, přemýšlím nad pořízením nějakého wifi streameru. Jenže tady jsem v koncích -- příliš nevím, co si vlastně vybrat.

Streamer si nepořizuji primárně kvůli streamovacím službám jako Spotify nebo Tidal, ale kvůli možnosti připojit mobil či notebook přes wifi streamer přímo k zesilovači. Mám již slušnou sbírku alb ve FLACu (novou hudbu často objevuji přes Bandcamp), takže bych také ocenil, aby daný streamer měl nějaký obstojný DAC (alespoň o trochu lepší než ten, co je v notebooku/telefonu). Samozřejmě podpora Hi-Res souborů. Jenže dál už moc nevím, co chtít.

Při výběru jsem docela omezen Denonem, který nemá žádný optický vstup, nicméně svou hifi sestavu mám teprve nějakých 8 měsíců a chtěl bych, aby mi ještě nějakou dobu (řádově pár let) vydržela. Také by mě zajímala aplikace, přes kterou se streamer ovládá -- bohužel se recenze o tomto příliš moc nerozepisují (např. aplikace umožňuje pouštět veškeré audio soubory ve specifikované složce/složkách, nebo si vyhledá sama audio soubory a tedy hrozí riziko, že ty bez řádně vyplněných informací v souboru -- interpret, album, ... -- mohou být vynechány?). Hodně streamerů podporuje funkci multiroom, tu ale já nepotřebuji.

Takže, abych to shrnul -- podstatou je zmodernizovat starší zesilovač možností přehrávání přes wifi s nějakým rozumným DACem.

Na trhu je produktů řada a víceméně mě zaujaly následující:
Yamaha MusicCast NP-S303 viewtopic.php?f=1872&t=1328397
Yamaha MusicCast WXC-50 https://www.yamaha-hifi.cz/produkty/hif ... xc-50.aspx
ProJect Stream Box S2 https://www.techhouse.cz/ProJect-STREAM ... d11683.htm
WTX Microstream https://www.hi-fisystemy.cz/produkty/hi ... html#popis

Ty Yamahy nevypadají špatně, ale přijde mi, že ne úplně nepodstatnou část peněz tvoří funkce, které moc nevyužiju. Ten WTX Microstream a ProJect Stream Box vypadají asi nejzajímavěji, ale u toho ProJectu mi není úplně jasná konektivita se zařízením -- hádám, že bych jej musel propojit ethernet kabelem s PC či wifi, což by asi šlo, ale chtěl bych se tomu vyhnout, neboť si hledáme nové bydlení a rozložení nového bytu by nemuselo být tomuto řešení úplně nakolněné (ale asi by se to dalo řešit).

Potřebovali jste někdo bezdrátově propojit své starší hifi s počítačem/mobilem? Jaké s tím máte zkušenosti?
neilyoung420
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 26. 1. 2023 06:39

Šel bych na tvém místě do Bluesound Node.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod neilyoung420 26. 1. 2023 09:53

Máš s ním nějaké zkušenosti? Ta cena je už výše, než bych si představoval.
Navíc tady v recenzi https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... sound-node se uvádí, že analogový výstup je "jen" ok, což mi nepřijde úplně úměrné té částce.
neilyoung420
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eviljack 26. 1. 2023 10:27

WTX micro jsem měl, hraje to velice dobře, na to, jak je to pidi, ale občas mi vytuhla wifi a musel jsem ho restartovat. Druhá věc je, že si musíš vybrat, přes co tam budeš ten stream posílat (iTunes, to obnáší všechno zas překonvertovat, nebo Foobar/WMP a DLNA). Nevýhoda je ta, že to jenom pasivně přijímá hudbu z PC/mobilu (aplikace), nebo rádia.

Zkus zauvažovat ještě nad RPI4 + HAT audio a Volumio, nebo podobný audio systém, finančně to vyjde pořád velice přijatelně, a zvuk je taky parádní. Což mi připomíná, že jsem si pořád ještě neobjednal jiný HAT, abych mohl zase blbnout :) Výhoda je v tom, že buď pouštíš hudbu ze sítě, nebo si připojíš disk napřímo k RPI a pak nemusíš mít puštěného nic dalšího. Ovládáš ho buď přes aplikaci v mobilu, nebo přes prohlížeč na PC/tabletu.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 26. 1. 2023 10:35

no já ho mám (gen 2) a jsem spokojen
hlavní síla je v jednoduchosti a především v kvalitní a přehledné ovládací apce - přehrávám občas z USB disku a skladby se ve složkách zobrazují tak, jak jsou pojmenovány.
měl jsem ho připojen digitálně i analogově (k Denonu PMA 1600) a měl jsem problém poznat rozdíl (stejně je na tom i kamarád) nakonec jsem nechal optiku, ale to spíš náhodou, než pro výsledný zvuk.
dál tam máš nepřeberně rádií a především rádio Paradise - hudba v cd kvalitě a bez reklam a navíc je přímo v základním menu, takže nemusíš nikam lézt
Tidal bys měl vyzkoušet - při sdílení je skoro zdarma, výběr hudby veliký a zvuk pro většinu lidí v pořádku

pokud o něm budeš uvažovat, tak kamarád ho snad ještě prodává (jako nový) - koupil gen 3. chtěl za něj 9, ale na 8 by asi šel. v případě zájmu ti pošlu kontakt

neilyoung - že by oblíbený interpret? :)
Naposledy upravil leroj dne 26. 1. 2023 10:36, celkově upraveno 1
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 26. 1. 2023 10:36

Mrkni na Wiim Pro. To ted frci jako takovy budget streamer a melo by to mit vse, co potrebujes. Nebo pak neco na bazi Raspberry Pi. Ten Node je ok, ale je to spis takovy lifestyle produkt a uz za to oproti konkurenci a jinym moznym resenim chteji dost penez.

Dalsi moznost je nekupovat streamer, ale ciste DAC s dobrym USB vstupem a hrat z pocitace pres USB (nejaky levnejsi Topping, Gustard, SMSL, apod). Ale chapu, ze tam je omezeni kabelem. Ale je to takova nejjednodussi cesta, kdy nebudes omezen softwarem toho streameru, DAC bude asi kvalitnejsi za ty prachy a je to i flexibilnejsi pro pripadne zmeny v budoucnu.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod blackwhit 26. 1. 2023 11:23

jeste mozna novinka z dnesniho clanku tady na avmanii?

https://avmania.zive.cz/nad-cs1-jednodu ... diosystemu
Marantz PM7000N -> Bowers & Wilkins 606 Anniversary Edition

iPhone -> Apple Airpods Pro 2022
blackwhit
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 26. 1. 2023 11:45

To ja takovy klon toho Wiim Pro, akorat 2x drazsi...
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JarinVV 26. 1. 2023 12:19

Nevím, co je přesně myšleno tím, že WTX Micro jen pasivně přijímá stream, ale jestli to, že stream teče třeba přes telefon do zařízení, tak takhle to nefunguje. Telefon je jen ovladač (třeba přes bubble upnp), stream jde přímo do wtx. Na tu cenu je to skvělé řešení.
JarinVV
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eviljack 26. 1. 2023 12:23

Myslel jsem to tak, ze nema moznost pripojit k nemu treba USB disk, a musis mit bud pustene PC, nebo pouzit tu aplikaci v telefonu a hrat z nej/ z netu, jinak samozrejme to zpracovava az wtx.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JarinVV 26. 1. 2023 13:00

Jo, jasně. Je to čistě wifi, nic napřímo připojit nejde.
JarinVV
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod neilyoung420 26. 1. 2023 13:51

eviljack píše:Druhá věc je, že si musíš vybrat, přes co tam budeš ten stream posílat (iTunes, to obnáší všechno zas překonvertovat, nebo Foobar/WMP a DLNA).

Co tím konkrétně myslíš? Znamená to, že to je kompatibilní jenom s konkrétními přehrávači a nic jiného to nevnímá? Na telefonu používám Samsung Music, na počítači AIMP, s tím by to jelo? Nějak naivně jsem myslel, že to bude vnímat hudbu puštěné přes cokoliv, ale hádám, že to asi tak easy nebude.

Ad Rapsberry - tady bych vůbec nevěděl, kde začít, vůbec tomu nerozumím, jak to funguje. Musím si o tom něco nastudovat.

-- 26. 1. 2023 13:54 --

leroj píše:pokud o něm budeš uvažovat, tak kamarád ho snad ještě prodává (jako nový) - koupil gen 3. chtěl za něj 9, ale na 8 by asi šel. v případě zájmu ti pošlu kontakt

neilyoung - že by oblíbený interpret? :)

Popřemýšlím a kdyžtak bych se ozval. Díky za nabídku!

Hele, toho Younga tak moc neposlouchám, ale zrovna onoho data jsem ho viděl naživo a od té doby to používám leckde jako svůj nick :)

-- 26. 1. 2023 14:04 --

Yiakubou píše:Mrkni na Wiim Pro. To ted frci jako takovy budget streamer a melo by to mit vse, co potrebujes. Nebo pak neco na bazi Raspberry Pi. Ten Node je ok, ale je to spis takovy lifestyle produkt a uz za to oproti konkurenci a jinym moznym resenim chteji dost penez.

Dalsi moznost je nekupovat streamer, ale ciste DAC s dobrym USB vstupem a hrat z pocitace pres USB (nejaky levnejsi Topping, Gustard, SMSL, apod). Ale chapu, ze tam je omezeni kabelem. Ale je to takova nejjednodussi cesta, kdy nebudes omezen softwarem toho streameru, DAC bude asi kvalitnejsi za ty prachy a je to i flexibilnejsi pro pripadne zmeny v budoucnu.

Jde ten Wiim Pro koupit někde v ČR? Z Googlu na mě vyskočily akorát odkazy na francouzské nebo polské stránky. Na německém Amazonu to je, takže koupit to není problém, ale ten český obchod by byl lepší.

Nad tím DACem jsem přemýšlel, ale ten USB nechci. Chtěl bych v klidu přijít domů a pustit si něco z mobilu (ve kterém mám bambilion FLACů), aniž bych musel něco zapínat. A v současnosti je počítač hned vedle hifi, ale jestli se budeme stěhovat, nejspíš ho dáme někam jinam, takže to propojení možná nebude možné.

-- 26. 1. 2023 14:10 --

Teď koukám, že ani na tom německém Amazonu Wiim Pro nemají. Prý sice jen dočasně, ale těžko říct. Ale vypadá to pěkne.

A když nad tím přemýšlím, možná by USB slot na připojení k externímu disku bodl, ale to by mělo jít obejít tím, že bych disk zapojil rovnou do routeru. Jen těžko říct, jestli si s tím aplikace streamerů rozumějí nebo ne.
neilyoung420
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tesarpa 26. 1. 2023 14:59

Pro @neilyoung420:
V oblasti streamingu je potřeba se trochu zorientovat, protože bez předchozího studia půjdeš metodou pokus / omyl. Záleží, jak moc Tě baví si s tím hrát. Jestli chceš jednoduché řešení, které zapojíš a ono to napoprvé pojede, tak Ti zde rád poradím, ale potřebuji pochopit zadání, resp. představu o tom, jak to má fungovat.

Abych to trochu osvětlil: typické řešení streamingu má několi částí, které obvykle nejsou v jednom zařízení. Mohou být, ale často nejsou.
1) Úložiště s muzikou nebo zdroj typu Spotify, Tidal atd.
2) Koncový bod (end point / transport), který má na vstupu ethernet (kabel nebo wif-fi) a na výstupu digitální signál (USB / SPIDIF /I2S).
3) DAC - digitálně analogový převodník.
4) Ovládací aplikace.

Z Tvého úvodního popisu jsem to pochopil tak, že chceš ovládat přehrávání z notebooku, kde je zároveň i úložiště nebo zdroj hudby. Pokud je to tak, máš body 1 a 4 vyřešené. Zbývá zvolit nějakou jednu nebo dvě krabičky, které pokryjí body 2 a 3. Háček je v protokolu, po kterém se bude audio přenášet z notebooku do transportu. Na platformě Apple je to jednoduché, existuje tam AirPlay, což je systémové řešení, kde komplet audio výstup ze zařízení odsměruji do transportu. Na PC lze použít GoogleCast (Chromecast), což ale nepodporuje celý systém, nýbrž jen vybrané aplikace. Nebo protokol UPnP, kde platí to samé. Např. výše zmíněný Wiim je dobrá volba, ale ne ve variantě Mini, která nepodporuje GoogleCast. To umí až verze Pro.
tesarpa
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 26. 1. 2023 16:27

neilyoung420 píše:
eviljack píše:Druhá věc je, že si musíš vybrat, přes co tam budeš ten stream posílat (iTunes, to obnáší všechno zas překonvertovat, nebo Foobar/WMP a DLNA).

Co tím konkrétně myslíš? Znamená to, že to je kompatibilní jenom s konkrétními přehrávači a nic jiného to nevnímá? Na telefonu používám Samsung Music, na počítači AIMP, s tím by to jelo? Nějak naivně jsem myslel, že to bude vnímat hudbu puštěné přes cokoliv, ale hádám, že to asi tak easy nebude.

Ad Rapsberry - tady bych vůbec nevěděl, kde začít, vůbec tomu nerozumím, jak to funguje. Musím si o tom něco nastudovat.

Mělo by to být kompatibilní se vším, co dokáže renderovat stream, já jsem zkoušel tyhle tři. iTunes to uměly okamžitě, u foobaru to bylo trochu čachrování. Z mobilu to jde přes jejich aplikaci Advanced Playstream (tuším), ale přímo ze Samsung Music asi ne, zkusit to nemůžu, už ho doma nemám.

edit: tou konverzí u iTunes jsem myslel to, že neumějí FLAC, takže ty musíš převádět do toho jejich formátu.

RPI si koupíš HAT, tedy tu zvukovku + upravenou krabičku, nebo si ji uděláš, na kartu si nahraješ Volumio (nebo nějaký jiný systém pro hifi), to uděláš v PC/NTB přes třeba RaspberryImager (je to prakticky stejné, jako když děláš bootovací flashku s WIN přes Rufus), tu vrazíš do RPI a jedeš, v ideálním případě :)
Projektor Benq W1090
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod akburt 26. 1. 2023 16:53

Na Ali ho maji ya cca 2800Kc.To se mi zda jako slusna cena.
https://www.aliexpress.com/item/1005005034792479.html
akburt
Mírně pokročilý

Další stránka