Upgrade zvuku z PC (kabely, USB filtry, zdroj...???)

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod encroft 4. 3. 2024 17:02

Ahoj,
vylepšil svoji kancelářskou poslechovou sestavu pro pracovní poslech z PC (pokužívám repro Triangle Borea BR2, DAC Topping DX3 Pro Plus, zesilovač Fosi Audio TB10D a hudbu streamuji z Tidal z PC přes USB). Na obyčejný pracovní poslech to hraje slušně, ale mám dojem, že nějaké možnosti tu ještě jsou. Např. při přehrávání LDAC přes BT se mi zdá zvuk o něco čistší a detailnější, než přes USB)

Napadla mě tahle vylepšení:

- USB isolator (cca 500) - k rušení nedochází a malé vylepšení by to mohlo přinést

- lepší repro kabely (cca 1500) – zatím požívám nějaké obyč měděné, nic extra

- kabel mezi DAC a zesilovač (cca 500) – zatím to mám propojené základní jack tkaničkou

- lepší USB kabel (cca 500) – zatím základní kabel přiložený k DACu

- lineární zdroj k DAC (cca 2000) – používá 15V spínaný zdroj

Nemám s tíhle moc velké zkušenosti, proto mám na vás dotaz, která tato vylepšení (nebo i jiná) mohou zvuk trochu vylepšit, která více nebo která méně, co má cenu a co třeba nemá. Nechci do toho investovat nějaké velké částky. Jde mi v určitě o zvuk, ale důvodem je taky zvědavost a trochu hraní…přeci jen je to pracovní poslech v kanceláři. Proto do toho dám max do 5000 a klidně to může být z Ali (viz přibližné částky uvedené v závorce).

Jen pro doplnění…mám určitá pracovní omezení, takže jiný způsob přehrávání není možný a musím si vystačit se streamem z PC, nemůžu instalovat SW nebo se připojit jiným streamerem na síť.

Díky za Vaše rady a názory
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 4. 3. 2024 20:39

Zvuk může vylepšit každé z opatření, ale bude to v řádu procent, čili na hraně postřehnutelnosti. Největší vliv z řetězce mají na zvuk repro, řekněme u takových sestav 70%, pak zesilovač 20%, převodník 7% a ten zbytek kabeláž, zdroje atd.
Pokud se ti zdá zvuk přes BT čistší, tak máš něco hodně špatně. Používáš třeba v PC nějaké ASIO, nebo Wasapi drivery?
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hifionania 4. 3. 2024 20:55

Nepíšem to preto aby dakto so mnou súhlasil. Pretože čo človek to názor.
Tiež sa mi poslednú dobu prestal zvuk z PC páčiť. Momentálne mám na ceste na skúšku jeden usb filter. Uvidíme či to má význam.
No čo ma fakt prekvapilo je prehrávanie hudby z HDD cez Sony BDP 6700b. Samozrejme cez DAC Topping. A včera zakúpený Wiim mini ako streamer Tidal má tiež veľmi prekvapil.
Pomaly zvažujem PC úplne z reťazca vyradiť.
Čiastočne som to chcel nahradiť Android tabletom, ale ako som zistil ani tadeto moja cesta nikam nevedie.
A to už nevravím o kabloch. V tomto smere som skôr skeptický.
Jednoznačne je zdroj signálu aspoň v mojom prípade to čo má a malo zmysel zmeniť.
Naposledy upravil hifionania dne 4. 3. 2024 20:57, celkově upraveno 1
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 4. 3. 2024 20:56

Máš zapnutý v Tidale Exclusive mode? Ak nie, po zapnutí bude rozdiel vo zvuku veľký. Ak to nepomôže alebo máš už ten Exclusive mode zapnutý, hľadal by som najskôr cestu výmeny zosilňovača.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 4. 3. 2024 21:10

martas38 píše:Zvuk může vylepšit každé z opatření, ale bude to v řádu procent, čili na hraně postřehnutelnosti. Největší vliv z řetězce mají na zvuk repro, řekněme u takových sestav 70%, pak zesilovač 20%, převodník 7% a ten zbytek kabeláž, zdroje atd.
Pokud se ti zdá zvuk přes BT čistší, tak máš něco hodně špatně. Používáš třeba v PC nějaké ASIO, nebo Wasapi drivery?

V PC nemám ASIO nebo Wasapi drivery, jen ovladač pro Topping, ale s ním to hraje v podstatě stejně, jako bez něj. Ten rozdíl mezi BT a USB není nijak velký, ale je tam. Není to nic hrozného, ale ten červík tam je, Nečekám, že těmi doplňky zlepším zvuk řádově o desítky procent...když to bude celkem třeba o 10, budu spokojeneý...je to trochu pro i pro pocit, že jsem udělal maximum. A taky ze zvědavosti :) ...ale zase se mi nechce kupovat něco, co by nemělo vůbec žádný vliv nebo prakticky neslyšitelný.

-- 4. 3. 2024 21:14 --

hifionania píše: A včera zakúpený Wiim mini ako streamer Tidal má tiež veľmi prekvapil.
Pomaly zvažujem PC úplne z reťazca vyradiť.

Doma mám taky Wiim a vyzkoušel jsem si, že přes wiim je zvuk výrazně lepší, než přes PC nebo z mobilu. Bohužel, v práci bych se nemohl přes Wiim napojit na wifi.

-- 4. 3. 2024 21:18 --

_daRK píše:Máš zapnutý v Tidale Exclusive mode? Ak nie, po zapnutí bude rozdiel vo zvuku veľký. Ak to nepomôže alebo máš už ten Exclusive mode zapnutý, hľadal by som najskôr cestu výmeny zosilňovača.

Nemám... zítra vyzkouším.

-- 4. 3. 2024 21:48 --

Jinak dneska jsem dostal mail od Tidalu, že sjednocují předplatné HiFi a FiFi Plus do jednoho předplatného, takže i se základním předplatným HiFi by měl být k dispozici HiRes Flac, takže k menšímu zlepšení možná dojde i tímhle, pokud to není nějaký fake....to jen tak mimo téma.
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 4. 3. 2024 22:01

Tak rozhodně doporučuju jeden z těch driverů nainstalovat, obejde to zvukový systém windows. A za další zapnout exkluzivní mód v app Tidal. Udělá to stokrát výraznější změny k lepšímu, než výměna kabelu... Předpokládal jsem, že to je všeobecně známý základ, pokud teda nepoužíváš nějaký komerční přehrávací software jako je Audirvana, která to má všechno v sobě.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 4. 3. 2024 22:31

Netreba nič inštalovať, Wasapi je už súčasťou Windows, zapni ten excl.mod a uvidíš. Tidal ma myslím aj tak svoje drivery, nevyužíva Wasapi (ale to je skôr len predpoklad, nepatral som). A dúfam, že máš appku Tidal a neprehrávaš cez webové rozhranie.
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JarinV 4. 3. 2024 23:07

Nebo je ještě možnost poslat stream do dac z mobilu přes USB audio player pro. Mám teda vyzkoušený jen Android a tam to funguje velmi dobře. Mobil snad k wifi připojit můžeš.
V minulosti jsem řešil Tidal z pc do RME a nepodařilo se mi to rozchodit k plné spokojenosti. Na foru RME jsem pak četl, že Tidal neumí Asio/Wasapi. Ale je možné, že se to od té doby změnilo.
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 5. 3. 2024 06:47

encroft píše:
_daRK píše:Máš zapnutý v Tidale Exclusive mode? Ak nie, po zapnutí bude rozdiel vo zvuku veľký. Ak to nepomôže alebo máš už ten Exclusive mode zapnutý, hľadal by som najskôr cestu výmeny zosilňovača.

Nemusíš, žádnej velkej rozdíl ve zvuku se nekoná. Exclusive mode není nic jinýho než tzv. výhradní režim, kterej má v případě tidalu dvě funkce, zaprvé zabrání dalším aplikacím a programům využívat daný zvukový zařízení ve stejnou chvíli kdy ho využívá aplikace s tím aktivovaným výhradním režimem. Neboli když hraje zvuk z tidalovský aplikace, která má aktivovanej výhradní režim (exlusive mode), tak když v tu samou chvíli pustíš třeba video na youtube, tak to video nebude do toho danýho zvukovýho zařízení posílat žádnej zvuk. To ale na zvukovou kvalitu přehrávanýho zvuku nemá žádnej vliv. Druhá funkce tohohle tidalovskýho výhradního režimu, která ale už vlastně nemá s exlusive modem nic společnýho, jen je k němu v tomhle případě přidružená) jsou WASAPI ovladače. Ty vyřadí/odstraní z cesty signálu Windowsácký ovladače zvuku. Pokud už ale nějaký takovýhle ASIO, WASAPI nebo KS ovladače používáš, tak aktivace výhradního režimu samozřejmě žádnej vliv na zvuk mít nebude. A i pokud žádný takovýhle ovladače nepoužíváš, tak jejich vliv na zvuk není nijak velkej, spíš naopak.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hifionania 5. 3. 2024 06:53

JarinV píše:Nebo je ještě možnost poslat stream do dac z mobilu přes USB audio player pro. Mám teda vyzkoušený jen Android a tam to funguje velmi dobře. Mobil snad k wifi připojit můžeš.
V minulosti jsem řešil Tidal z pc do RME a nepodařilo se mi to rozchodit k plné spokojenosti. Na foru RME jsem pak četl, že Tidal neumí Asio/Wasapi. Ale je možné, že se to od té doby změnilo.

To som si myslel, že UAPP na tablete s Androidom a pripojenom k Topping DAC bude lepšie ako Windows.
A nie je, teraz mám tablet ktorý zvažujem predať pretože už len WIim prehra Tidal lepšie ako Windows a Android.
Je to najskôr spôsobené tým , že ani UAPP nie je vsemocny a podporovaný všetkými DAC.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JarinV 5. 3. 2024 07:39

Než přehrávání z Windows je to lepší rozhodně, s Wiim je to plně srovnatelné řešení. Když je UAPP správně nastavený, posílá stream v režimu bit perfect, čili neumím si moc představit, proč by měl být s některými dac "nekompatibilní".
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 5. 3. 2024 08:20

Kamasu píše:
encroft píše:

Nemusíš, žádnej velkej rozdíl ve zvuku se nekoná. Exclusive mode není nic jinýho než tzv. výhradní režim, kterej má v případě tidalu dvě funkce, zaprvé zabrání dalším aplikacím a programům využívat daný zvukový zařízení ve stejnou chvíli kdy ho využívá aplikace s tím aktivovaným výhradním režimem. Neboli když hraje zvuk z tidalovský aplikace, která má aktivovanej výhradní režim (exlusive mode), tak když v tu samou chvíli pustíš třeba video na youtube, tak to video nebude do toho danýho zvukovýho zařízení posílat žádnej zvuk. To ale na zvukovou kvalitu přehrávanýho zvuku nemá žádnej vliv. Druhá funkce tohohle tidalovskýho výhradního režimu, která ale už vlastně nemá s exlusive modem nic společnýho, jen je k němu v tomhle případě přidružená) jsou WASAPI ovladače. Ty vyřadí/odstraní z cesty signálu Windowsácký ovladače zvuku. Pokud už ale nějaký takovýhle ASIO, WASAPI nebo KS ovladače používáš, tak aktivace výhradního režimu samozřejmě žádnej vliv na zvuk mít nebude. A i pokud žádný takovýhle ovladače nepoužíváš, tak jejich vliv na zvuk není nijak velkej, spíš naopak.

Dnes je 1. apríl? :hm

_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jbajci 5. 3. 2024 10:56

- kabel mezi DAC a zesilovač (cca 500) – zatím to mám propojené základní jack tkaničkou

To máš připojené přes sluchátkový výstup?

Zkus si koupit solidní signálový kabel. (mě se osvědčil Canare GS6 73 Kč/m nebo Sommercable Corona)
K tomu mám RCA konektory z Alíku ( zn. Palic - nemusí se pájet, kabel je uchycen pod šroubovací červíky). Repro kabel mám opět Canare model 4S8 79 Kč/m)
Porovnáváno s mnohem dražší konfekcí - zůstal jsem u Canare. USB kabel bych neřešil. Solidní lineár za 2000 asi těžko seženeš a otázka zda by jsi poznal přínos. Z usb počítače se často přenáší brum, v takovém případě mi většinou pomůže dodatečné uzemnění USB portu. Pokud ani to nepomůže, tak potom třeba Topping má v nabídce USB isolator.
jbajci
Junior

Odeslat příspěvekod hifionania 5. 3. 2024 11:02

JarinV píše:Než přehrávání z Windows je to lepší rozhodně, s Wiim je to plně srovnatelné řešení. Když je UAPP správně nastavený, posílá stream v režimu bit perfect, čili neumím si moc představit, proč by měl být s některými dac "nekompatibilní".

Tak to teda rozhodne nie.
Samozrejme že vravím o prehrávaní bitperfect.
U mňa je to momentálne takto:
- Wiim
- Windows
a ďaleko za tým UAPP a je úplne jedno o aké zariadenie ide či o mobil alebo tablet.
Jednoducho s mojím Topping E30 UAPP nie je žiadna sláva. A to som okrem Topping vyskúšal aj iné DAC.
To že to tebe vyhovuje je fajn a neberiem ti ani pocit z dobrého posluchu, každý má to svoje.
Ja sa rozhodne k prehrávaniu cez Android nepriklanam a detto Linux.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JarinV 5. 3. 2024 11:23

Pokud to tak máš, tak je něco v řetězci hodně špatně. Mimochodem, ve Windows hraješ přímo z Tidal aplikace?

-- 5. 3. 2024 11:31 --

Ještě koukám, k přehrávání přes linux se nepřikláníš a zároveň máš Wiim na prvním místě. To nějak nesedí ne?
JarinV
Junior

Další stránka