Upgrade zvuku z PC (kabely, USB filtry, zdroj...???)

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod hifionania 5. 3. 2024 12:10

Fakt? A čo je zlé?
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 5. 3. 2024 16:33

Děkuji všem za odpovědi. Chtěl jsem reagovat na jednotlivé příspěvky, ale nakonec to shrnu do jednoho.

Přehrávání probíhá přes webové aplikace, protože teoreticky nemůžu do PC instalovat žádný SW. Nicméně jsem ráno nainstaloval Tidal aplikaci (FW mě kupodivu pustil dál) a přepnul do Exclusive Mode. Zde u mě bohužel k žádné změně nedošlo, nebo jsem ji nepostřehl (jinak jak popisuje Kamasu). Zítra to ještě vyzkouším s ASIO ovladači...doporučení od martas38 jsem četl až teď.

Ještě jsem udělal jeden pokus: připojil jsem na USB konvertor z USB na koax / toslink a připojil DAC přes toslink. Přepínáním vstupů na DACu jsem to porovnal a přes toslink byl zvuk něco lepší. Nebyl to výrazný rozdíl, ale zvuk byl slyšitelně pevnější, lépe konturovaný.

Ze zvědavosti jsem vyzkoušel i přehrávání z Amazon Music a porovnal to s Tidalem a Spotify. Spotify bylo jasně nejhorší a u Tidalu a Amazonu jsem čekal podobný výsledek. Docela mě překvapilo, že z Amazonu byl zvuk trochu dynamičtější, než z Tidalu.

-- 5. 3. 2024 16:37 --

JarinV píše:Nebo je ještě možnost poslat stream do dac z mobilu přes USB audio player pro.

UAPP mám a taky jsem to zvažoval jako alternativu, ale nakonec jsem to zavrhl z čistě praktického hlediska.

-- 5. 3. 2024 16:41 --

jbajci píše:- kabel mezi DAC a zesilovač (cca 500) – zatím to mám propojené základní jack tkaničkou

To máš připojené přes sluchátkový výstup?

Ne :) Standardním jack stereo kabelem na line out DACu a line in zesilovače.
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod JarinV 5. 3. 2024 16:47

Jestli se něco nezměnilo, tak Tidal aplikace pro Windows Asio nepodporuje a do dacu tak nejde bit perfect stream. Myslím, že na RME bylo max 16 bit 48 kHz, i když jsem v Tidalu pustil hires soubor.

-- 5. 3. 2024 16:48 --

hifionania píše:Fakt? A čo je zlé?

A to se mám u tebe zastavit a zjistit ti to nebo jak mám chápat tuhle otázku?
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 5. 3. 2024 17:57

ad excl.mod: Tak to je zvlastne. U mna fakt doslo k zmene zvuku pri tom excl.mode. Par dni dozadu som to doporucil kolegovi a ten hlasil to iste. Preto som nechapal, co Kamasu pise. Budem vsak nadalej verit vlastnym usiam.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 5. 3. 2024 20:08

Právě, taky jsem zaznamenal razantní změnu. A v Tidal aplikaci si snad vybereš výstup na který jde zvuk. Teda předpokládám, že to tak ve windows je. A pokud tam je Wasapi, nebo Asio, tak se vybere tento výstup.
Že je Wasapi součástí Windows jsem netušil. Dřív myslím nebylo. Win jsem nikdy na přehrávání hudby nepoužíval.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 5. 3. 2024 22:05

Áno, presne tak je to aj vo Windows.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jbajci 6. 3. 2024 08:29

jbajci píše:
- kabel mezi DAC a zesilovač (cca 500) – zatím to mám propojené základní jack tkaničkou

To máš připojené přes sluchátkový výstup?

Ne :) Standardním jack stereo kabelem na line out DACu a line in zesilovače."

To Encroft: Co jsem se díval, tak tvůj převodník nemá jack stereo výstup. Má vepředu výstup pro sluchátka a vzadu RCA line out.
jbajci
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 6. 3. 2024 08:39

No jestli pán používá sluchátkový výstup místo linkového (a to podezření se nabízí), tak se není čemu divit, že mu hraje BT lépe :D
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 6. 3. 2024 15:50

martas38 píše:Právě, taky jsem zaznamenal razantní změnu. A v Tidal aplikaci si snad vybereš výstup na který jde zvuk. Teda předpokládám, že to tak ve windows je. A pokud tam je Wasapi, nebo Asio, tak se vybere tento výstup.
Že je Wasapi součástí Windows jsem netušil. Dřív myslím nebylo. Win jsem nikdy na přehrávání hudby nepoužíval.

Teď jsem to doma zkoušel a Tidal nabízí jenom to, co vidí Windows, ale ne ASIO, co tam mám (to vidí například foobar). Aspoň jsem to teda v nastavení Tidalu nikde nenašel, kde by se to dalo přepnout. Našel jsem akorát v Settings schovaný ten Exclusive mode.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JarinV 6. 3. 2024 16:49

Takže to vypadá, že se to nezměnilo a bit perfect do dac nedostaneš.
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 6. 3. 2024 16:56

To se mi teda opravdu nezdá, že by neuměla Tidal aplikace z WIndows hrát bit perfect.

-- 6. 3. 2024 17:00 --

Třeba tady se píše, že Tidal podporuje pouze Wasapi, takže se asi vydat místo ASIO touto cestou: https://forum.rme-audio.de/viewtopic.php?id=30579
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod brrouk1 6. 3. 2024 17:26

Jak se píše výše, chce to vybrat správný výstup v aplikaci Tidal (ikonka repráčku dole na liště), když se přehazují DACy, nebo se odpojí, tak je výstup nastaven na defaut a to je špatně. Zvolí se správný výstup a ten má u sebe rozklik na "more options" a tam se dá exlusive mode a mělo by to fungovat. Teda u mě to funguje...
DK-Pioneer LX 85, Canton Gle,
PC- Rotel RA 1070- - NHT Super Zero, REL HT 1003
Head-Audeze LCD 2 C, Sash Trees SE,IFI micro black signature , ,Audeze Maxwell, iBasso IT 07, Cayin RU 07
brrouk1
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 6. 3. 2024 17:35

Exclusive mode tam mám, ale nemůžu vybrat ASIO driver, jako v tom foobaru.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 6. 3. 2024 18:38

jbajci píše:
jbajci píše:
To Encroft: Co jsem se díval, tak tvůj převodník nemá jack stereo výstup. Má vepředu výstup pro sluchátka a vzadu RCA line out.

martas38 píše:No jestli pán používá sluchátkový výstup místo linkového (a to podezření se nabízí), tak se není čemu divit, že mu hraje BT lépe :D

:) To máte tak: když vám krásná prodavačka v Tuzexu řekne, že ten NEC se s tou AIWOU propojí džekama, tak to platí a táhne se to s vámi celý život...a buďte rádi, že mi tenkrát neřekla kabelem s banánkama :)

-- 6. 3. 2024 18:47 --

Dneska jsem nainstaloval ASIO a znovu v aplikaci Tidal vyzkoušel Exclusive Mode. Teď se to ale chovalo jinak, než včera a změna zvuku byla jasná při přepínání on / off. Po zapnutí sice došlo k mýrnému zvýšení hlasitosti, ale současně k vylepšení. Jinak ASIO v Tidalu také nevidím, takže v Tidalu vybírám výstup u kterého je přes More Settings nastaven EM. Takže za mě teď spokojenost.
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 6. 3. 2024 22:42

Zkus to Wasapi. A hraj přes linkový výstup (cinche vzadu).
martas38
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka