Tesla NZC 300 x TG 120

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Dardio 19. 3. 2024 21:04

Zdravím,
získal jsem po dědovi tyto dva gramofony, z mé chabé obecné představy vím, že se jedná o nižší třídu v obou případech, i v porovnání s dřívější výrobou.
Avšak rád bych se zeptal, oba dva budou potřebovat zprovoznit. Mám k jednomu z nich i originální zesilovač a repro soustavu. Investice z toho co jsem pochopil na internetu by to mohla být cca 2-3 tisíce a právě bych se vás rád zeptal zda nemáte doporučení který z nich bude tím lepším, ať už kvalitou tak obecně konstrukcí.
Děkuji!
Dardio
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PetrJč 19. 3. 2024 23:12

TG120 ;-)
To byl můj první gramofon, který jsem si jako student koupil v Hi-Fi klubu ve Smečkách...
Motůrek zavěšený na 4 pružinách, řemínkový pohon, ploché raménko z pertinaxu.
Ve své jednoduchosti geniální. V té době a za ty peníze naopak jeden z nejlepších Cz gramofonů (šasí), co se týká odstupu. TG120 byl inspirací pro vývozní model NAD5120, či domácí NC470. Pokud je TG120 mechanicky OK, nejsou vytahány pružinky antiskatingu a koncového vypínání tak doporučuji vyčistit a namazat kluzná ložiska motůrku a ložisko talíře. Samotné šasi gramofonu s nějakou alespoň trochu lepší přenoskou (např. základní Ortofon OM5) a nějakým dobrým zesilovačem bude hrát překvapivě dobře...
NZC300 jsem měl také, to je již kompletní gramofon včetně zesilovače, ale žádný zázrak to není, použitý zesilovač byl i té době Low-end. Ale na nějaké přehrání desek po dědovi to stačí. Více bych ale od toho nečekal a ani nechtěl....
Na pokusy za mě TG120 :-), ale to celkové mechanické provedení je z dnešního pohledu opravdu hodně jednoduché, až amatérské.
Oba přístroje mají spíše cenu pro sběratele, než pro vážný poslech....
Naposledy upravil PetrJč dne 19. 3. 2024 23:29, celkově upraveno 1
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod Dardio 19. 3. 2024 23:28

Díky za info! Objevil jsem v Brně jednoho pána, který se zabývá servisem a údržbou gramofonů a chtěl bych jej právě hodit k němu na servis.

S tím, že ani jeden nebude žádný zázrak zvukově ani nepočítám. Ale charakter desek mě stejně velmi dlouho láká a říkám si, že je to hezká věc pro začátečníka, co jsem pochopil z rešerše, tak relativně v pohodě gramofon začíná na minimálně dvojnásobku investice do opravy. Plus ta sentimentální hodnota.

Ještě jednou díky!
Dardio
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PetrJč 19. 3. 2024 23:37

Pokud to máš na vyzkoušení, na seznámení s gramofonovou technikou, proč ne, v tom Ti určitě fandím. Šasi TG120, pokud bude mechanicky Ok (ložiska, řemínek) a osazena dobrou přenoskou, nemá důvod hrát vůbec špatně. Akorát to mechanické provedení je poplatné své době a svému účelu, pro koho byl ten gramofon původně určen (pro chudé členy HiFi klubů Svazarmu :-)
PetrJč
Junior