od unreall17 14. 8. 2024 16:16
Zobral som nakoniec nové HD660S2 a zopár dni na nich počúval kadečo a musím potvrdiť, že basová zložka je naozaj výrazna. Možno až trochu moc v niektorých prípadoch, ale tie basy sú zase detailne, nie len úderne. Mám tiež pocit, že mi trochu chýbajú výšky, určite by som privítal o málinko viac, ale zase ak je nejaký album dobre zmastrovaný, tak ich je tam akurát, rozhodne mi vtedy nechýbajú, napr. ako pri The Cranberries.
Týmto som si zároveň zase uvedomil, aký obrovský rozdiel v kvalite prednesu býva medzi FLAC skladbami. Dokonca aj ked hrajú v 24bit 192Khz, tak to neznamená, že musí niečo znieť naozaj pekne a niektoré skladby sú fakt doslova hnusné. Vtipné je, že na Apple Music prehrávam práve v spomínanej kvalite a fakt to radšej vypnem, pretože ten zvuk je doslova hnus, zatial čo na Youtube po kompresii, to znie tak dokonale, že aj ked sa mi samotná skladba nepáči, tak ma baví počúvať tu exploziu čistých zvukov z nej.
Všetok moderný pop podla mna znie doslova o ničom (nepočúvam ho, len na skúšku.) To isté platí aj o mnohých iných interpretoch, niektorí znejú nádherne, iný doslova fádne/zašednuto. To fakt sú niektoré skladby tak vyložene mizerne zmastrované, že znejú tak mizerne?
Inak symetrika ma celkom výrazny vplyv na zmenu zvuku, ako som zistil. Najprv som počúval na kábli, ktorý bol originál pripojený k slúchadlám a prvý dojem bol príliš vela nekvalitných basov a príliš malo výšok. Pripojil som ich cez symetricky kábel a výšky doslova vyleteli hore a basy spevneli, stali sa "dospelejšími". Tiež sa zvýšil celkový výkon slúchadiel, na tej istej hlasitosti hrali o poznanie hlasnejšie. Mám to všetko otestované na tých istých skladbách niekolko krát. Nakoniec som sa pre istotu po pár dnoch počúvania vrátil na 6.3mm jack nesymetrický a všetko išlo výrazne dolu - basy zahuhlané, výšky takmer nepočutelné a výkon slabší.
Takže napriek všetkým tvrdeniam na Youtube, symetrika ma obrovský vplyv na zvuk, ale logicky to musí byť pripojené do symetricky navrhnutého DAC. Už rozumiem, prečo nato výrobca dôrazne upozorňuje aj v manuáloch. Stále by som si želal o málinko viac výšok. Skúšal som aj EQ, ale vačšinou som akýmkolvek malým posunom ubral zase inde a to tiež nechcem. Ako som písal, niekedy je tam tých výšok až až, inokedy mi trochu chýbajú. Rozhodne ale hrajú temnejšie, ako Eris E5, tie ked teraz počujem, tak im naopak chýbajú akekovek basy a hrajú hlavne vo výškach. Uši si tiež určite zvykajú...
Inak rátam, že ešte stále sa asi rozohrávajú? Môže to ešte časom zvuku pomôcť, lebo niektorí tiež tvrdia, že je to mýtus, ale ja som celkom presvedčený, že určite sa akekovek bedne aj slúchadla musia rozohrať pre lepši zvuk. Chvílu som dokonca vážne uvažoval, že ich vrátim a zoberiem DT1990PRO, ktoré som si vyhliadol predtým, ale bolo mi povedané, že tie 660S2 sú celkovo kvalitnejšie slúchadla. Nakoniec som si pozrel komentáre pod recenziami a zistil, že možno v Beyerdynamics tak trochu zavádzajú zvukom pridaním výšok, ktoré su ale v realite menej detailne, ako aj v basovej zložke + konštrukcia je tažšia, menej pohodlná... Navyše 660S2 dokážu vylúdiť niekedy zvuky, ktoré som si predtým v skladbách ani nevšimol, pretože tam proste chýbali. Možno by som si tými Beyermi nakoniec aj pohoršil, hoci výšok majú dosť, ale čo ten zvyšok...