DAC převodník pro Presonus Eris e4.5

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 3. 8. 2024 21:13

Víš v čem je základní rozdíl? Že v klasickém káblu zakončeném 6,3/3,5mm konektorem máš tři dráty. Levý kanál, pravý kanál a společná zem.V balancovaném káblu je těch drátů 4-5. V případě pentaconu 4,4mm je to pět drátů. Každý kanál dva vodiče, pátá zem. Nikdy ti to takhle nebude fungovat. Nikdy to nebude balancované, aby to bylo, musí se vyměnit celý kabel, redukce nestačí. Proto takřka neexistují redukce, spousty zařízení takovou redukcí můžeš i zničit, protože tam může dojít k vyzkratování. Proto se dnes dělají u sluchátek výměnné celé kabely.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod unreall17 4. 8. 2024 16:01

Ano, všimol som si to neskôr v jednom videu, ale dakujem za lepšie vysvetlenie. K slúchadlám HD660S2 symetricky kábel dokonca aj pribalujú a ja som na ne pozeral už zopár dni a prídu mi z recenzii a "sound testov", že to bude presne pre mňa.

Dosť často ludia tvrdia, že HD600 a HD650 sú lepšie a že nové modely nepriniesli nič iné a pod. Síce som ich nepočul naživo, ale podla všetkého majú HD660S2 viac detailov, širší zvuk, nie vyložene lepšie, ale detailnejšie basy a stredy atd. U HD600 sa stále spomína lepši vokál, ale on je skôr viac v strede, viac ho počuť na úkor iných nástrojov a u HD660S2 je práveže tak nejak zasadený vedla tých nástrojov, čo je presne to, čo chcem.

Cena je druhá vec, takže tam to jasne vyhrávajú HD600, ale zase tých 150-180eur navyše môže s prehladom vyvážiť zvuk, ktorý mi je bližší a podla mňa rozhodne znejú lepšie tie HD660S2. Najlepšie, aspoň z tých testíkov na Youtube, hrajú HD800/s, ale tie sú cenou už úplne mimo. Majú ale presne ten podpis zvuku, ktorý hladám a najbližšie k nemu sú práve HD660S2 za tretinu ceny - 465 eur.
unreall17
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 4. 8. 2024 16:26

Největší rozdíl v symetrickém a klasickém zapojení je v hlasitosti. Přes balancovaný výstup to obvykle hraje podstatně hlasitěji. Rozdíly ve vlastní kvalitě zvuku jsou takřka nepatrné. To jen pro to, aby ses k tomu neupíral, že se budou dít zázraky.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 4. 8. 2024 17:37

unreall17 píše:Cena je druhá vec, takže tam to jasne vyhrávajú HD600, ale zase tých 150-180eur navyše môže s prehladom vyvážiť zvuk, ktorý mi je bližší a podla mňa rozhodne znejú lepšie tie HD660S2. Najlepšie, aspoň z tých testíkov na Youtube, hrajú HD800/s, ale tie sú cenou už úplne mimo. Majú ale presne ten podpis zvuku, ktorý hladám a najbližšie k nemu sú práve HD660S2 za tretinu ceny - 465 eur.

Jen bych upozornil, z pozice bývalého majitele modelů HD 600/650 a HD 800 S, a toho, že mám relativně dobře naposlouchané i modely HD 660 S2 a HD 800, na skutečnost, že modelové řady HD 6xx a HD 8xx mají společného leda tak výrobce. Zvukem jde o dva velmi odlišné "světy". (I přesto, že u té poslední generace šestistovkové řady je patrná snaha o přiblížení se k řadě osm set.)
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod unreall17 4. 8. 2024 20:49

Niekde som dokonca počul, že vraj symetrický kábel môže pridať viac "výšok" resp. viac ich ťahá do takého sykavého efektu. Je to možné? Alebo si niečo špatne pamatám...

Nečakám od toho zlepšenie zvuku, to by potom asi bola priorita všetkých výrobcov. Skôr mi ide o tie ruchy pri monitoroch. Do slúchadiel mi nelezie ani teraz nič, ale výrobca aj v papieroch spomína, že ZEN DAC 3 bol navrhnutý na použitie cez symetrické výstupy a ak už je ten kábel pribalený...

pavel1756: Takže predsa tie sound-testy dokážu niečo prezradiť :) No ked som počul HD800s, bolo mi jasné, že je to úplne iná liga. Hned by som ich bral, keby bolo keby.
Prišlo mi, že tej 6xx rady sa najviac približujú práve tie HD660S2, hoci ano, stále je to len velmi vzdialené približovanie, ale v porovnaní s ostanými sú najbližšie.

Takže, ako niekto, kto mal možnosť počúvať všetky spomínane by ste mi odporučili skôr HD660S2 namiesto HD600/650? Naštastie som reálne HD800 nepočul a tak ma môže skôr zvuk HD660S2 ešte v niečom prekvapiť. Obzvlášť ak prechádzam z HD598. Čím menej toho človek počul, tým spokojnešia je jeho penaženka :)

Dokonca keby HD800s stáli do 700 eur, ešte by mi možno ruplo v bedni, ale to je stále len polovica ich ceny :D
unreall17
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pavel1756 5. 8. 2024 07:00

unreall17 píše: Čím menej toho človek počul, tým spokojnešia je jeho penaženka :)

Řekl bych, že mnohem "problematičtější" je v tomto drahá polovička... :hm
Což mi připomnělo ten starý hifistický vtip. Co je nejhorším snem každého hifisty? Že zemře a jeho manželka prodá jeho aparaturu za ještě nižší cenu, než kterou jí nalhal.

V minulosti jsem asi nejvíc musel "kouzlit" s cenou prémiového kabelu k Meze Empyrean. Byl jsem tehdy nadšený, že jsem jej koupil nový za devět tisíc, když původní cena činila třináct. Doma jsem se snažil dělat jako by nic, ale výměna černého kabelu za perleťově stříbrný neušla pozornosti. A snad už druhý den to přišlo: "Ty sis koupil nový kabel. Kolik to zase stálo? Doufám, že ne víc než patnáct set..." Vycítil jsem, že se nacházím ve smrtelném nebezpečí, když jsme byli zrovna v kuchyni s noži, pánvičkami a podobnými "nástroji", tak jsem cenu drasticky snížil na dva tisíce, a tak tak to prošlo s pohoršeným výrazem ve tváři a očima v sloup... :roll: :D

unreall17 píše:Dokonca keby HD800s stáli do 700 eur, ešte by mi možno ruplo v bedni, ale to je stále len polovica ich ceny :D

Někdo je teď nabízí na bazaru hifionline za 22k. Můžeš zkusit usmlouvat lepší cenu. ;-)
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod unreall17 5. 8. 2024 21:04

Toto je presne ten dôvod prečo sa chcem tejto zábavke radšej vyhnúť :D Neviem, ako by potom dopadli tie moje Eris E5, ktoré ma ešte stále dokážu zvukovo občas celkom nadchnúť. A to je v podstate low-end v monitoroch.

Pozeral som ten bazár a nevyzerajú zle. Dokonca sú tam aj HD800 za 650 eur, ale tie S-kové sú tuším o dosť lepšie. Na bazoši inak niekto z druhého konca Slovenska predáva HD660S2 za 320 eur. To by možno stálo za zváženie. Píše, že ich len vyskúšal a sú ešte v záruke, tak neviem, či to risknúť kvôli 150 eurám...

Inak v tomto videu sa dá celkom dobre počuť, že HD660S2 sa snažia v niektorých skladbách celkom obstojne simulovať HD800S. V rámci možnosti samozrejme, stále znejú doslova katastrofálne v iných skladbách, ale zhruba pri týchto to neni až taký zbytočný výkon.

https://youtu.be/fZUDQv84LTY?si=_3o1wP6UTOCPw8t9&t=557

Rozhodne sú ale v tomto smere pred HD600/650, obzvlášť v klasickej hudbe a to bola hlavná pointa. HD800S tam excelujú, ale ako som písal, kým to človek nepočul naživo... už teraz budem mať traumu aj ked kúpim HD660S2 :D Vlastne ten môj ZEN DAC 3 by možno ani nebol schopný úplne uspokojiť HD800S.
unreall17
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod unreall17 14. 8. 2024 16:16

Zobral som nakoniec nové HD660S2 a zopár dni na nich počúval kadečo a musím potvrdiť, že basová zložka je naozaj výrazna. Možno až trochu moc v niektorých prípadoch, ale tie basy sú zase detailne, nie len úderne. Mám tiež pocit, že mi trochu chýbajú výšky, určite by som privítal o málinko viac, ale zase ak je nejaký album dobre zmastrovaný, tak ich je tam akurát, rozhodne mi vtedy nechýbajú, napr. ako pri The Cranberries.

Týmto som si zároveň zase uvedomil, aký obrovský rozdiel v kvalite prednesu býva medzi FLAC skladbami. Dokonca aj ked hrajú v 24bit 192Khz, tak to neznamená, že musí niečo znieť naozaj pekne a niektoré skladby sú fakt doslova hnusné. Vtipné je, že na Apple Music prehrávam práve v spomínanej kvalite a fakt to radšej vypnem, pretože ten zvuk je doslova hnus, zatial čo na Youtube po kompresii, to znie tak dokonale, že aj ked sa mi samotná skladba nepáči, tak ma baví počúvať tu exploziu čistých zvukov z nej.

Všetok moderný pop podla mna znie doslova o ničom (nepočúvam ho, len na skúšku.) To isté platí aj o mnohých iných interpretoch, niektorí znejú nádherne, iný doslova fádne/zašednuto. To fakt sú niektoré skladby tak vyložene mizerne zmastrované, že znejú tak mizerne?

Inak symetrika ma celkom výrazny vplyv na zmenu zvuku, ako som zistil. Najprv som počúval na kábli, ktorý bol originál pripojený k slúchadlám a prvý dojem bol príliš vela nekvalitných basov a príliš malo výšok. Pripojil som ich cez symetricky kábel a výšky doslova vyleteli hore a basy spevneli, stali sa "dospelejšími". Tiež sa zvýšil celkový výkon slúchadiel, na tej istej hlasitosti hrali o poznanie hlasnejšie. Mám to všetko otestované na tých istých skladbách niekolko krát. Nakoniec som sa pre istotu po pár dnoch počúvania vrátil na 6.3mm jack nesymetrický a všetko išlo výrazne dolu - basy zahuhlané, výšky takmer nepočutelné a výkon slabší.

Takže napriek všetkým tvrdeniam na Youtube, symetrika ma obrovský vplyv na zvuk, ale logicky to musí byť pripojené do symetricky navrhnutého DAC. Už rozumiem, prečo nato výrobca dôrazne upozorňuje aj v manuáloch. Stále by som si želal o málinko viac výšok. Skúšal som aj EQ, ale vačšinou som akýmkolvek malým posunom ubral zase inde a to tiež nechcem. Ako som písal, niekedy je tam tých výšok až až, inokedy mi trochu chýbajú. Rozhodne ale hrajú temnejšie, ako Eris E5, tie ked teraz počujem, tak im naopak chýbajú akekovek basy a hrajú hlavne vo výškach. Uši si tiež určite zvykajú...

Inak rátam, že ešte stále sa asi rozohrávajú? Môže to ešte časom zvuku pomôcť, lebo niektorí tiež tvrdia, že je to mýtus, ale ja som celkom presvedčený, že určite sa akekovek bedne aj slúchadla musia rozohrať pre lepši zvuk. Chvílu som dokonca vážne uvažoval, že ich vrátim a zoberiem DT1990PRO, ktoré som si vyhliadol predtým, ale bolo mi povedané, že tie 660S2 sú celkovo kvalitnejšie slúchadla. Nakoniec som si pozrel komentáre pod recenziami a zistil, že možno v Beyerdynamics tak trochu zavádzajú zvukom pridaním výšok, ktoré su ale v realite menej detailne, ako aj v basovej zložke + konštrukcia je tažšia, menej pohodlná... Navyše 660S2 dokážu vylúdiť niekedy zvuky, ktoré som si predtým v skladbách ani nevšimol, pretože tam proste chýbali. Možno by som si tými Beyermi nakoniec aj pohoršil, hoci výšok majú dosť, ale čo ten zvyšok...
unreall17
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod unreall17 13. 9. 2024 08:53

Zdá sa, že sa tie slúchadla konečne rozohrali a znejú výborne aj bez dodatočnej úpravy. Neviem, či aj prevodník má potrebu sa rozohrávať, ale oboje boli nové a dnes to celé znie o poznanie lepšie. Vyladili sa všetky tie drobné detaily aj celkový prednes hudby. teda nie, že by to znelo úplne inak, ale čo mi vtedy chýbalo, už nechýba a to, čoho mi prišlo moc, si nejak "sadlo" a je toho akurát.

Určite nejakú úlohu zohráva aj zvyk uší, ale ked som predtým počul Eris E5, tak mali podstatne viac výšok. Teraz mi to tak už nepríde, ale rozhodne si viem všimnuť, že su není také jemne a čisté, ako na HD660S2. Eris majú stále výraznejšie stredy, tie sa mi tam fakt páčia, ale zase spodne hranice úplne ignorujú a je sranda počuť, kolko detailov v týchto frekvenciach odseknú a ako bohato to vedia vykresliť HD660S2. Pri niektorých skladbách, ktoré poznám je dokonca počuť rezonanciu struny gitary, ked sa špatne trafí, čo je niečo, čo som predtým nikdy nepočul.

Inak mal by som otázku, je ZEN DAC 3 dostatočne výkonny nato, aby správne rozozvučal tieot slúchadla - 300 Ohm, alebo by bolo vhodné pripojiť nejaký predzosilnovač v podobe ZEN CAN napr. ? Pretože som si všimol, že na polovici hlasitosti nehrajú síce slabo, ale zvuk sa celkom výrazne otvorí, ak to posuniem niekde na 15 hodinu, obzvlášť stredy vystúpia do popredia a výšky vedia byť vtedy čarovnejšie. Problém je v tom, že v niektorých pasážach je hlasitosť už moc vysoká. Ak by ten zosík dokázal, že to bude znieť takto aj na nižšej hlasitosti, tak by to bolo fajn.
unreall17
Kolemjdoucí

Předchozí stránka