DAC převodník pro Presonus Eris e4.5

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod still_wolf 6. 5. 2024 10:31

Zdravím,
mám prosbičku ohledně doporučení DAC převodníku k PC.
Aktuálně jsem měl převodník Fiio D03k k reproduktorů Presonus Eris e4.5 k PC (MSI B650 tomahawk). Bohužel DAC převodník umřel a nyní se koukám po nějakém novém a jelikož se v tom zcela ztrácím, tak bych Vás rád požádal o doporučení který DAC za rozumné peníze pořídit.

Mockrát Vám děkuji za konstruktivní rady
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 6. 5. 2024 16:45

Eris E4.5 mají symetrický (balanced) vstup. Řeší to většinu možných problémů při propojení (šum, brum, ...), proto bych doporučil i DAC s tímto výstupem. Ze základních profesionálních DAC by to byl například Focusrite Scarlett Solo a z poslechových třeba Topping D10 Balanced.
Plus adekvátní symetrické TRS kabely (velký 6,3mm sluchátkový jack, který bude mít pro každý kanál ne dva, ale tři vodiče.) Například viz obrázek - takový kabel budete potřebovat 2×
Přílohy
trs.jpg
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jarešek 6. 5. 2024 19:14

Za mne iFi ZEN DAC V2, pecka DAC i sluchátkový zesilovač. Pužívám už asi 2 roky s Presonusama Eris 4.5 a Hifimany. V té ceně není asi lepší krabička, byl i vítěz Audio awards.
jarešek
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 6. 5. 2024 21:52

iFi ZEN DAC V2 (s důrazem na to V2) je OK zařízení s průměrným DAC a docela dobrým sluchátkovým zesilovačem. Ale tvrzení "v té ceně není asi lepší krabička" bych se opravdu vyhnul. Z pohledu DAC je lepší snad vše ostatní (v dané cenové kat. do 2000–4000 Kč). Například i ten Topping D10 má DAC část zhruba 3× čistější s přesným souběhem kanálů.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jarešek 7. 5. 2024 10:16

Já bych řekl, že 2,78x čistější a souběh kanálů je téměř 100%. Pane bože, vy čísilkoví fanatici. Ještě stříbrné kabely s čistotou 99,98% upletené za úplňku.
jarešek
Junior

Odeslat příspěvekod hifionania 7. 5. 2024 11:03

A prečo ťa to tak irituje?
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jarešek 7. 5. 2024 11:18

A prečo ťa to tak irituje?
Protože normální lidé nemají místo uší osciloscopy. Víš když je něco dobré, tak se většina hodnotících v slepých testech sejde. Je jedno jestli je to TV, sluchátka, nebo DAC. Prostě to tak cítí. Pak se z těchto kousků stávají prodejní bestsellery a držitelé různých ocenění.A lidé mají celkem na párku nějaké souběhy, prostě slyší, že to dobře hraje. Ta posedlost benchmarky a čísilky je lidem vlastní, ale je většinou hovnovypovídající.
jarešek
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 7. 5. 2024 12:16

U audia je to podobně jako u výpočetní techniky - již jsme ve fázi, kdy běžnému uživateli stačí výkonem a vlastnostmi i základ. To ovšem neznamená, že by nebyl prostor pro zlepšení.
Kolik DAC jste vyzkoušel, než jste pořídil zmíněný iFi ZEN - deset, dvacet, jeden, žádný...? Rozdíly mezi modely v dané třídě nejsou zásadní, nakonec původní dotaz hledá náhradu Fiio D03k, což je ten nejzákladnější převodník, který lze koupit. Nicméně jasná separace a zřetelné podání kanálů je prima bonus, který posune radost z poslechu zase kousek dál.
Nehledě na symetrický výstup, který přináší jen výhody.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hifionania 7. 5. 2024 14:21

V princípe máte pravdu obaja.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jarešek 7. 5. 2024 14:26

Z mé odpovědi výše je asi jasné jakou razím filozofii nákupu, tak proč ta irelevantní otázka, kolik jsem vyzkoušel DACů? Já měl vždy externí audio kartu v PC, vždy nějaký Asus . A protože nejsem audiofilní makovec přes nějaké souběhy a ani nemám čas a chuť se tahat po Hi-Fi studiích a obchodech, tak volím cestu zkušeností druhých, to znamená odborné weby a recenze na nich, odkazy na ocenění a také třeba i zahraniční renomovaná audiofora. Z těchto informací mi vyjde nějaký cenově přijatelný vítěz v dané kategorii a ten si pořídím, nic víc nic míň. A zrovna ten Ifi DAC mě posunul zvukově hodně oproti Asusu. Kdyby ne, vrátím ve 14denní zákonné lhůtě a hledám dál. To je úplně jednoduchý princip nákupů čehokoli. Necelých 5k za DAC není nic strašného a myslím si ,že v dnešní době je to cena reálná pro většinu obyčejných lidí.
jarešek
Junior

Odeslat příspěvekod hifionania 7. 5. 2024 14:39

Tak buď rád, že si spokojný.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 7. 5. 2024 16:03

jarešek píše:A zrovna ten Ifi DAC mě posunul zvukově hodně oproti Asusu.

Zrovna oproti jakejkoli zvukovej kartě od Asusu by tě o hodně posunul v podstatě jakejkoli "HiFi" DAC. A faktem je, že ten Topping D10 je zkrátka lepší DAC než tvůj iFi ZEN DAC V2, ať se ti nelíbí sebevíc.
jarešek píše:Z mé odpovědi výše je asi jasné jakou razím filozofii nákupu, tak proč ta irelevantní otázka, kolik jsem vyzkoušel DACů?

To není irelevantní otázka, to je naprosto logická a relevantní otázka, když jde o poslech hudby.
Z tvých odpovědí výše je jasné především to, že jaksi nedokážeš zkousnout, když ti někdo řekne, že existuje i něco lepšího než to co sis vybral ty a že neexistuje jen ta tvá jediná (a "samozřejmě" "nejlepší") volba. Ale taky je z tvých odpovědí výše jasné, že tvá filozofie nákupu jaksi postrádá logiku (byť je to "filozofie" v dnešní době používaná nejspíš většinou lidí). Zvuk se vybírá především ušima a poslechem a k tomu podle parametrů, vlastností atd., ne očima přes obrazovku PC a recenze nebo snad dokonce podle nějakejch "odbornejch" webů či nesmyslnejch "ocenění."
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 7. 5. 2024 17:32

jarešek píše:... proč ta irelevantní otázka, kolik jsem vyzkoušel DACů?

Sledoval jsem jí, zda máte představu, jaký rozdíl může být. Ona sice renomovaná fóra a diskuze napoví, ale ti "čísilkoví fanatici" jsou taky dobrý ukazatel. Spousta lidí totiž iracionálně obhajuje vlastní nákup.
Vy máte dobrou zkušenost, protože jste z vyloženého základu přešel o několik tříd výše. Zde plně chápu nadšení, také jsem tam byl. Nicméně běžný konzument často ani netuší, že jeho velmi subjektivní "výborné" je dáno malým vzorkem dosud poznaného.
Nerozporuji Vaši spokojenost s daným zařízením, jen jeho doporučení s tvrzením, že "není lepší krabička". Je :)
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jarešek 7. 5. 2024 17:52

Abych to nějak rozumně ukončil, Kamasu mně opravdu nejde o to, jestli je nebo není něco lepší než ten můj DAC. Ten mi je u perdele, napsal jsem jen svůj pohled na věc a vidím, že tady jsou ortodoxní hi-fi maniaci, takže jsem to měl asi formulovat jinak. Tímto to z mé strany ukončuji.
jarešek
Junior

Odeslat příspěvekod hifionania 7. 5. 2024 18:06

Niekedy je treba nájsť správne slová a netvrdit presvedčivo, že to čo mám ja je jediná a správna voľba.
Chápem čo chcel svojim príspevkom povedať Emil Pastelka a zároveň rozumiem aj tvojmu postoju.
Podstatné je ak je každý spokojný s tým čo má a hlavne na čo má.
hifionania
Mírně pokročilý

Další stránka