DAC převodník pro Presonus Eris e4.5

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kamasu 7. 5. 2024 19:59

jarešek píše:Abych to nějak rozumně ukončil, Kamasu mně opravdu nejde o to, jestli je nebo není něco lepší než ten můj DAC. Ten mi je u perdele, napsal jsem jen svůj pohled na věc a vidím, že tady jsou ortodoxní hi-fi maniaci, takže jsem to měl asi formulovat jinak. Tímto to z mé strany ukončuji.

Nejde ti o to jestli je něco lepší, ale neunesl jsi, když ti někdo řekl, že je a že to co sis vybral ty a vsugeroval sis o tom, že "je to v té ceně asi nejlepší krabička." Napsal jsi jen svůj pohled na věc, ale neunesl jsi, když to samé udělali i jiní (kteří ale evidentně o problematice vědí o dost víc než ty).
V tejhle diskusi o levnejch základních stroječcích fakt nejde o žádný nějaký tvý "ortodoxní hifi" to vypadá úplně jinak. Jde o to, že tu tvrdíš, že to co máš ty je nejlepší a nedokážeš unést, když ti někdo řekne, že to není pravda (což je pravda) a ty v reakci na to hned začneš prskat, shazovat protistranu v diskusi a snažíš se protlačit svou pravdu za pomocí argumentů, který jsou silně subjektivní a k tomu ne zrovna logický.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod still_wolf 9. 5. 2024 13:07

Mockrát děkuji za rady týkající se ohledně výběru DAC :-) Ten Topping D10 Balanced vypadá pěkně a pokusím si počkat na nějakou zajímavou akci (zrovna 5.5. mi utekla za 2,7 tis. :-D)

Mohl bych se ještě zeptat? Existuje nějaká levnější varianta a případně jak velký rozdíl by to byl (jen pro případ, že by Topping D10 Balanced do 1/2 roku nezlevnila)?
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod encroft 9. 5. 2024 13:58

still_wolf píše:Mohl bych se ještě zeptat? Existuje nějaká levnější varianta a případně jak velký rozdíl by to byl (jen pro případ, že by Topping D10 Balanced do 1/2 roku nezlevnila)?

Za nižší cenu s vyváženými výstupy už téměř nic není. Jetli by nevadil použitý, zkus bazar, kde se dá narazit i na vyšší model za podobnou cenu. Za nižší cenu, ale jen s rca by stál za zvážení SMSL SU-1. Používá sice jiný čip, než Topping, ale zvukově mezi nimi bude min. rozdíl.
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod still_wolf 15. 5. 2024 17:28

Mockrát Vám děkuji. Podařilo se mi před chvílí objednat jeden vrácený za cca 2 tis. (tipuji si, že se neohřál ani vteřinu :-D)
Jen mě tak napadla jedna teoretická věc. V čem je lepší DAC s USB input oproti DAC s S/PDIF (docela mě to překvapilo, že D10 má S/PDIF output, ne input?

Děkuji
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 16. 5. 2024 11:43

V principu je to zařízení primárně pro PC. Tam je USB častější, než přítomnost S/PDIF. USB je také robustnější rozhraní a méně trpí na jitter, než optický kabel.
S/PDIF output pak slouží pro připojení jiného digitálního zařízení. Například můžete mít starší kvalitní (a velmi drahý) zesilovač s výborným DAC, ale bez vstupu USB. Tento levný Topping pak bude sloužit ne jako DAC, ale jako konvertor USB>S/PDIF (tedy DDC).
Dalším využitím je možnost řetězení DAC pro více analogových výstupů při jednom stejném zdroji a přenos signálu na velkou vzdálenost - to je optikou lepší, než metalicky.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 16. 5. 2024 15:35

Výhoda SPDIF optiky je taky galvanický oddělení, to se může někdy hodit. Nicméně USB přenese vyšší rozlišení i různý kodování, SPDIF optika u většiny zažízení přenese max 24/192 PCM (a zejména u levnějších přístrojů dokonce i jen max 24/96) a DSD nepřenese optika vůbec.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod muchacho 16. 5. 2024 17:30

Nevím, ale konkrétně u TOPPINGu D10s i Ballanced píšou u optického i coax výstupu kromě PCM i DSD64 (DoP). Nepřenese DSD native...
muchacho
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 16. 5. 2024 17:49

DoP - DSD over PCM, neboli DSD zabalený/převedený do PCM (což se neobejde beze ztrát). Jak jsem řekl, optika DSD nepřenese.
Naposledy upravil Kamasu dne 16. 5. 2024 19:46, celkově upraveno 1
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod muchacho 16. 5. 2024 18:15

JO, ale DoP NENÍ!!! převedení na PCM! Je to DSD s PCM rámci.

DoP jednoduše používá PCM rámce jako nosič pro nativní data DSD, takže po úspěšném přijetí a rozbalení by výsledná data DSD měla být bit po bit identická s původními nativními daty DSD. Jakýkoli rozdíl v kvalitě přehrávání mezi nativním DSD a DoP by pak byl způsoben dodatečnou zátěží zpracování vyžadovanou DoP k rozbalení dat, což může způsobit některé nežádoucí vedlejší účinky, které by mohly vyvolat další šum nebo jitter.
muchacho
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 17. 5. 2024 10:54

Proto neříkám, že je to DSD převedný do PCM, ale že je to DSD zabalený/převedený do PCM. Taky můžeme použít výrazy jako zakódovaní/překódování, protože DSD i PCM nejsou formáty, ale obojí jsou způsoby kódování zvuku do digitální podoby. DoP zkrátka znamená, že se DSD zabalí/převede/zakóduje/překóduje do PCM a tím se z toho stane signál v PCM, teprve pak se může ten signál v tom PCM přenést přes optiku, protože ta DSD nepřesnese, a po přenesení přes tu optiku se to zase rozbalí/převede/rozkóduje/překóduje zpět na DSD.
A ztráty při kódování/zakódování/překódování DSD do PCM jsou sice malý a v podstatě tudíž nepodstatný, ale jsou.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 5. 2024 19:31

Kamasu píše:optika DSD nepřenese

Zde pozor, optika přenese cokoliv. Zásadní omezení je dané rozhraním a normou z roku 1983. Pokud se bavíme o S/PDIF (TOSLINK), pak je řeč o PCM čistě jen kvůli výkonu koncových čipů.

Převod mezi PCM a DSD (jedno jakým směrem) vytváří tzv. kvantizační chyby a šum - čím vyšší frekvence, tím víc chyb. Nejedná se tedy o převod 1:1, nedochází ani tak ke ztrátě, jako spíše k "znepřesnění" původní PCM informace, kterou následně mohu v DSD interpretovat ve vyšší kvalitě. Pokud jdu druhým směrem, pak zase není znám původ signálu DSD, proto se ke konverzi do PCM používá průměrná nejčastější hodnota a nastavení prahových filtrů šumu.
DSD je taková černá skřínka, protože není znám zdroj. Většina DSD záznamů vznikla konverzí z PCM. Jako nejvíc "nebezpečné" se pak jeví DSD se vzorkovací frekvencí 96 nebo 192 kHz (místo 88.2 a 176.4 kHz). Kompletní záznamy v DSD bez konverze pak prakticky neexistují, protože v DSD zvuk nikdo needituje. Respektive první vlaštovky jsou někdy z doby před dvěma lety, ale jen "garážová" studia.

No a nakonec asi největší vtip je, že většina dnešních DAC (mezi nimi i D10s) používá nativně modulaci sigma-delta (místo původních R/2R). Cokoliv do nich pošlete, tak nejprve převedou do DSD a pak s tím dále pracují. Je to velmi univerzální řešení, nicméně vždy ovlivní průchozí signál.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod muchacho 18. 5. 2024 16:31

Děkuji za objasnění a vysvětlrní...! ;-)
Audirvana->RME ADI-2 DAC->Neumann 2*KH150+1*KH750/NDH30 BE
Audirvana->TOPPING E30->iLoud Micro Monitor Pro
UAPP->TOPPING D10s->EUFONIKA H5M->Senn HD660S2
UAPP->FiiO K11 R2R->xDuoo TA-26->Senn HD650
xDuoo TA-10R->Senn HD600
muchacho
Junior

Odeslat příspěvekod unreall17 18. 7. 2024 19:01

Dobrý deň, vidím, že je tu podobná téma, tak nebudem zakladať novú, ale vložím svoju žiadosť o pomoc rovno sem.

Mám monitory Eris E5 pripojené pomocou RCA do DAC Audinst HUD MX-2, ale lezie mi do nich extrémný šum, brum a kadejaké pazvuky z PC, obzvlášť, ak beží nejaký 3D render s vysokým snímkovaním. Mám k Audinst pripojené aj slúchadla, ale tam sa tento problém neprejavuje. Tie RCA výstupy sú unbalanced, takže by to mohlo byť aj tým, hoci ked som pripojil monitory cez audio jack namiesto slúchadiel a do monitorov pomocou XLR, tak situácia bola úplne rovnaká, čiže žiadna zmena v tom šume. Slúchadla sú ale ok, čo je trochu zvláštne.

Rozhodol som sa, že by som skúsil pre kúpou nových monitorov radšej najprv vymeniť zvukovku s balanced výstupom XLR, alebo TRS. Stále je to lacnejšie riešenie a mne tie Presonus bohato stačia.

Chcel by som sa teda poradiť, ktorá zvukovka do 200 eur by bola najrozumnejšia a ktorým sa skôr vyhnúť, či už kvôli podpore ovládačov vo windows, alebo iným nedostatkom. Nechcel by som si hlavne pohoršiť s kvalitou zvuku oproti Audinst. Zatial som si pozrel prakticky všetko, čo má Alza, alebo čo sa dá najsť na Muziker v kolonke USB zvukovky.

Celkom ma zaujal Universal Audio Volt séria, alebo Roland Rubix a pod. Je ich tam proste dosť. Vtip je v tom že vačšina recenzii rieši hlavne kvalitu vstupu a nahrávanie a mňa naopak zaujíma hlavne výstup a vstup ma netrápi vôbec a zrejme ho nikdy ani nevyužijem a platiť za jeho kvalitu je teda zbytočné. Pochopil som ale, že budem musieť pristúpiť na kompromis, pretože tie lepšie DAC rátajú aj s nahrávaním.
unreall17
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 18. 7. 2024 19:14

unreall17 píše:Slúchadla sú ale ok, čo je trochu zvláštne.

Není to zvláštní, naopak je to normální. Mnohý aktivy jsou právě na rušení, šum atd., náchylný. Hlavně ty levný. Zemní smyčka, k tomu rušení z PC a je hotovo. A PC to je doslova generátor nejrůznějších druhů rušení.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 7. 2024 12:50

Začněte tím, že všechny aktivní prvky budete napájet z jedné zásuvky/rozdvojky. Tedy PC, DAC i repro. Pak zkuste DAC připojit do jiného portu na zadní straně PC.
To, co popisujete je rušení, které se šíří po metalických spojích. Z čísti proti tomu lze bojovat různými mezikusy a podobně, z části může pomoct symetrické (balanced) zapojení, ale v zásadě pomůže jen optika či galvanické oddělení (USB izolátor).
Pokud máte v PC optický výstup integrované zvukové karty, máte vyhráno. Případně napište přesný typ základní desky - některé mají piny pro připojení S/PDIF výstupu.
Emil Pastelka
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka