DAC převodník pro Presonus Eris e4.5

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod unreall17 20. 7. 2024 19:25

Zapojenie do rovnakej zásuvky, ani zmena USB portu nič nezmenili. Optický výstup na integrovanej zvukovke nemám a ani manuál dosky neuvádza interný port/piny pre S/PDIF. Predtým som mal Creative zvukovku v PCI porte a tá mala aj opticky výstup a presne toto som vtedy aj riešil a nikdy sa mi to nepodarilo rozchodiť.

Pozeral som ale tie USB izolátory a trochu si pozrel tú zemnú smyčku/slučku a to bude ono. To je ten môj problém. Našiel som jeden USB izolátor za par eur, ale aj také, ktoré stoja desiatky eur - galvanicky USB izolátor. Aký je v tom rozdiel?

Inak zistil som, že najlepšie, čo môžem kúpiť v cenovke okolo 200 eur je iFi ZEN V2, alebo rovno posledná verzia ZEN 3, keby som sa nakoniec rohodol vymeniť celý DAC. Dokonca má aj balanced výstup, čo by možno pomohlo a hlavne sa o ňom dosť básni z hladiska kvality výstupu, čo ma celkom láka...
unreall17
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 20. 7. 2024 21:10

Nejjistější je použít optiku, USB izolátory hlavně ty levný (a ty za desítky Eur jsou pořád levný), nezřídka slyšitelně negativně ovlivňujou zvuk. Nejjednodušší bude řešit to například přidáním do sestavy něčím takovým jako je třeba Topping D10:
https://www.czc.cz/topping-d10b-stribrn ... smOEm7RUdw
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 7. 2024 23:02

Vzhledem k tomu, že to rušení bere z USB, tak je velmi pravděpodobné, že to chytne i ten Topping. Co pak dál pošle optikou, kdo ví...
ZEN 3 a symetrické zapojení je tak nejblíže k úspěchu.
Ještě někdy rušení přijde přes LAN z aktivního prvku na střeše - pokud máte příjem internetu řešený přes WiFi venkovní anténu. Je-li to Váš případ, jen tak pro strýčka příhodu zkuste odpojit LAN kabel.
S levnými galvanickými oddělovači pozor i na to, že sníží přenosovou kapacitu USB portu. Ty levné jsou spíš pro jednoduché vysílače a oscilátory, pro přenos zvuku to vyloženě není.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod unreall17 21. 7. 2024 19:59

Internet mám cez klasické ADSL, čiže tel. linka do routeru, odtial do switchu a odtial mi vedie priamo ethernet do PC a další k inému routeru, ktorý slúži, ako access point na wifi. Tam by malo byť všetko ok. Toto mi tie monitory robia prakticky od začiatku.

Takže izolátor asi odpadá, lebo vrážať do toho stovku s neistým výsledkom... to už radšej kúpim novú dosku za stovku aj s optikou :)

Na ZEN 3 počujem len samu chválu a oproti tomu, čo som vyberal pôvodne je zameraný len na výstup a žiadny vstup, čo sa v rovnakej cenovke asi podpíše aj na kvalitnejšom zvuku. Bazár inak ponúka ZEN V2 s kompletným balením aj s napájacím adaptérom za 140 eur. (ZEN 3 sa s ním už nedodáva) Dokonca ešte 9 mesiacov je v záruke.

Ten Topping som už pozeral aj predtým a moc dôvery vo mne nevzbudil v tejto cenovke. Je fajn, že stojí polovicu z toho, čo ZEN 3, ale na druhej strane, DAC nekupujem každý druhý rok a ked už mám investovať, tak nech to stojí zato, no stále sa chcem držať pri zemi a nepozerať po 500 eurových skrinkách, ktorých potenciál by som ani nevyužil poriadne.
unreall17
Junior

Odeslat příspěvekod hifionania 21. 7. 2024 21:29

Topping...
Mam uz tusim 4 DAC a vzdy menim iba preto aby som siel vyssie.
Zatial mi to vzdy vyslo.
Doteraz ma Topping nesklamal. D10 som nevlastnil, no vela ludi co citam je s nim za danu cenu spokojnych. Aj ked ta D10 je napajana cez USB. Osobne davam prednost dacomu co ma samostatny zdroj.
Monitory som tiez nikdy nemal, vzdy iba "dospele" stereo no pokial sledujem problemy inych tak vacsina problemov so sumom ci cvrlikanim sa spaja prave s monitormi.
V minulosti som sice mal problemy tohto charakteru aj ja a to vtedy ked som mal zostavu v jednej vetve so satelitom.
Odkedy mam svoju "vlastnu" zasuvky na domacu hifi zabavu tak som ziaden problem nezaznamenal.
A to mam v jednej izbe toho fakt kopec a v jednej zasuvke.
Ja viem a chapem , ze toto tvoj problem nijako neriesi.
No asi kazdy si tym presiel ci uz v mensej alebo vacsej miere.
A niekedy staci fakt malo.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 21. 7. 2024 21:41

Emil Pastelka píše:Vzhledem k tomu, že to rušení bere z USB, tak je velmi pravděpodobné, že to chytne i ten Topping. Co pak dál pošle optikou, kdo ví...

Vzhledem k tomu, že jde o elektrický rušení (a nejspíš zároveň i zemní smyčku), tak to přes optiku neprojde a tudíž ho ten topping dál nepošle a přesně o to jde, optika je galvanický oddělení.
Emil Pastelka píše:ZEN 3 a symetrické zapojení je tak nejblíže k úspěchu.

Nejblíže úspěchu má právě optika, přesně v takovýchhle případech se optika používá a je to nejlepší a nejjednodušší řešení tohohle problému, jde o galvanický oddělení, takže nejenomže přes ní neprojde elektrický rušení, ale přeruší i zemní smyčku. A navíc ten Topping D10B, na kterej jsem dal odkaz, má symetrický výstupy taky (to "B" na konci znamená Balanced), takže dva v jednom a kdyby náhodou nezafungovala optika (jakože zafunguje), tak je pořád druhá možnost zkusit to přepojit na symetriku aniž by bylo potřeba opět měnit přístroj.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hifionania 21. 7. 2024 21:54

To ze to oddeli optikou je sice pekne, no ako oddeli zvysok zostavy. Stale to bude z niecoho napajane a mam obavu, ze ani symetrika tomu prilis nepomoze.
Ale to je len moj nepodstany nazor.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 7. 2024 22:35

USB DAC nedělá zpětnou kontrolu přenesených dat (podrobněji zde), proto pokud se do signálu dostane rušení, může být zpracováno i to.
Proto pokud přidám do cesty optiku, přeruším rušení metalické cesty, ale protože optika bude až za rušeným zpracovaným signálem, vyřeší jen případné vazby a zemní smyčku. Zvuku to jistě pomůže a ručení u aktivních beden odpadne. Nicméně "šelesty" se sběrnice USB budou slyšitelné stále.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod unreall17 22. 7. 2024 20:35

Nejde o to, že by som ten Topping považoval za nekvalitný z hladiska spolahlivosti, ale skôr o to, že kvalita zvukového výstupu bude zrejme lepšia na Zen 3. Dá sa kúpiť aj Topping DX3 Pro+ za skoro rovnakú cenu, ale má skôr taky miernejší hudobný prejav, pri zemi, viac neutrálny, čo neznamená, že je zlý, ale Zen 3 mi podla opisu recenzentov bude vyhovovať viac v tomto smere.

Inak ja tu optiku v PC nemám, takže stále to budem musieť mať pripojené cez USB. Takisto ma trochu štve, že ZEN 3 sa nedodáva s adaptérom, aj ked sa vie, že zvuku to stále pomôže. Aj tento Audinst sa dá napájať len z USB, ale predsa s adaptérom chytí trochu plnší, hútnejší zvuk. No 80 eur zaň platiť určite nebudem, to už môžem rovno pozerať po 300+ eurových skrinkách.

Ideálne by bolo, keby ich mala Alza, pretože ak by to problém neriešilo, môžem to pohodlne vrátiť do Alzaboxu a skúsiť pri najhoršom iný. Vrátiť sa dá síce všade, ale takto by to bolo bez komplikácii úplne. No asi to budem musieť risknuť nakoniec...
unreall17
Junior

Odeslat příspěvekod hifionania 23. 7. 2024 05:20

DX3 Pro + pri zemi? :lol: :lol: :lol:
Viac k tomu nemam co dodat.
Iba ak
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/ifi-zen-dac-and-headphone-amp-review.9885/
mne osobne by toto rozhodne v zostave nepristalo.
No vzhladom k tvojej zostave a tvojmu ponimamiu zvuku je to pre teba spravne riesenie.
Co respektujem a neodhovaram ta od vyberu.
Tiez mas svoje zdroje podla nich vyberas.
A este dodam, slovo "LEPŠIE" ma pre kazdeho iny vyznam a preto v mojom slovniku nema miesto.
Kazdemu vyhovuje ine a to treba respektovat.

HDMI urcite ten tvoj PC ma. Tak ak chces vyskusat to oddelenie pomocou optiky tak si zadovaz HDMI audio extraktor s optikou.
Na skusku samozrejme.

Alza za to pyta balik, ale Ty to chces aj tak vratit.
https://www.alza.sk/premiumcord-hdmi-4k-opakovac-s-oddelenim-audia-d5242239.htm?kampan=adw4_prislusenstvi-pro-mt_pla_all_prislusenstvo_kable-redukcie-radice-ostatne_c_9062579___WD943f23_420988126056_~98225632738~&gclid=CjwKCAjwhvi0BhA4EiwAX25ujx9lah3Ce4baFvGr_2cfFwJQf5TcDsR-3aQnJoxy5ITMJYi4vqDzrRoC7qEQAvD_BwE
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod unreall17 23. 7. 2024 15:23

Ale to je predsa úplne prvý ZEN. Ja tu píšem o ZEN 3, prípadne ešte ZEN V2. Samozrejme, že neexistuje dokonalé plošne riešenie pre každého a každému vyhovuje iný zvuk. Nepočul som hrať ani jeden z tých, o ktorých sa tu bavíme. Odvolávam sa len na recenzie, kde ich mali možnosť skúsiť.

Tak možnosť niečo vrátiť z eshop nákupu je predsa výborna vec, ak ju niekto zámerne nezneužíva. Napríklad ten Audinst mi prišiel rozbalený a síce v originál krabičke, ale plastové vrecko, v ktorom bol samotný prístroj vyzeralo, ako keby si ho niekto nasadil na ruku a jazdil s ním pol dňa po zemi a nakoniec ho šesť krát vypral na 90 stupňov. Samotná skrinka bola podla všetkého tiež už niekym otváraná, pretože skrutky niesli známky odťahovania. Vlastne nič v tom balení nepôsobilo, ako nové, ale skôr už mierne používané. Nevrátil som to, pretože sa mi to nechcelo riešiť cez poštu a zariadenie fungovalo. podotýkam, že išlo o kúpu za plnú cenu a malo popis nového zariadenia. Verím, že málokto by bol taký ochotný toto akceptovať. Takže áno, ak mám možnosť niečo vrátiť pohodlne, rád ju v prípade nutnosti využijem. K tomu taká služba vôbec aj existuje, pretože obrázky na webe toho znesú... Vdaka bohu za EU, že ano :)

Ešte by bol možno zaujímavý Fiio K7, ale zatial som to moc neskúmal.
unreall17
Junior

Odeslat příspěvekod unreall17 24. 7. 2024 18:23

Zistil som, že iFi ponúka aj vlastne riešenie na tieto problémy.

idefender:
https://www.l-e.sk/ifi-idefender?gad_so ... _UQAvD_BwE

isilencer
https://www.l-e.sk/ifi-isilencer-aa?gad ... UsQAvD_BwE

Samozrejme je to ale polovica ceny samotného DAC. Odporúča sa použitie oboch, ale možno by stačil aj ten idefender. Začínam celkom pochybovať, že akykolvek iný DAC by ten bordel zázračne vyriešil sám od seba. To aby človek vyhodil dva krát tolko, než získa konečne to, čo by malo byť očakavatelne od začiatku...
unreall17
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 25. 7. 2024 00:30

Ten iFi iDefender+ bych minimálně zkusil (vrátil lze vždy). Cena je sice děsivá, ale recenze jsou velmi dobré (zahraniční) i zkušenosti uživatelů (amazon.de). Hlavní je, že krom potvrzené funkce neomezí přenosové pásmo USB, jako levné varianty.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jarešek 25. 7. 2024 09:45

,,Ten iFi iDefender+ bych minimálně zkusil (vrátil lze vždy). Cena je sice děsivá, ale recenze jsou velmi dobré (zahraniční) i zkušenosti uživatelů (amazon.de). Hlavní je, že krom potvrzené funkce neomezí přenosové pásmo USB, jako levné varianty.,,
Emile na recenze moc nedávej, protože tě supadupa odborník na všechno expert Kamasu hnedka odpálí. :-)
jarešek
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 25. 7. 2024 17:13

Nemyslel jsem jen profi recenze, ale hlavně uživatelské - těch je na Amazonu přes 760 a 75 % z nich je pozitivních (5 a 4 hvězdy). Ty ostatní jsou spíše od lidí, kteří nevěděli, co kupují.
Jinak galvanické oddělení je relativně běžné/známé řešení a jak jsem psal, vrátit to lze vždy. V zásadě totiž nový DAC ani vložení optické části do řetězce neřeší rušení na počátku.
Emil Pastelka
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka