DAC převodník pro Presonus Eris e4.5

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod unreall17 25. 7. 2024 19:24

Raz som niekde čítal komentár v jednom eshope pod nejakými monitormi od zákazníka, ktorý mal rovnaký problém a ten uvádzal, že pomohlo práve to symetrické zapojenie cez XLR.

Už som sa rozhodol pre ZEN DAC 3 a pomohlo mi v tom práve geopolitické povedomie. Možno pre niekoho hlúpa úvaha, ale ked o svetovom dianí človek niečo vie, premýšla v istých veciach inak a kedže Fiio aj Topping sú čisto Čínske značky, tak volím radšej Britské iFi. Tak jednoduché to nakoniec bolo a aj tak som bol od začiatku naklonený viac k iFi.

Vedeli by ste mi ale poradiť kábel - 4.4mm na 2x XLR pre tie monitory? Ja som vyhovujúci našiel len priamo od iFi, ale ten stojí rovno dalších 50 eur a to má len 1m dlžku, s ktorou by som asi aj trochu bojoval na stole.

Skusil by som to najprv takto - ZEN DAC 3 + symetrické zapojenie a ked nič, tak potom ten iDefender. Na jednej bedni sa mi totiž trochu rozsypal RCA vstup, síce funguje, ale rád by som to mal zapojené do XLR poriadne. Toto na šum nemalo vplyv inak, robilo to dávno predtým, než sa rozsypal.
unreall17
Junior

Odeslat příspěvekod hifionania 25. 7. 2024 20:54

Nechapem jedno, preco este dakto do hifi drbe geopolitiku.
To si si mohol odpustit. Tvoj pohlad na svet a svetove dianie nikoho netrapi.
Ludia aspon pri hifi serte na to.
Alebo si myslis, ze komponenty do tvojho iFi vyrobil Pakistanec dakde v britanii ?
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 25. 7. 2024 21:15

unreall17 píše:Už som sa rozhodol pre ZEN DAC 3 a pomohlo mi v tom práve geopolitické povedomie. Možno pre niekoho hlúpa úvaha, ale ked o svetovom dianí človek niečo vie, premýšla v istých veciach inak a kedže Fiio aj Topping sú čisto Čínske značky, tak volím radšej Britské iFi. Tak jednoduché to nakoniec bolo a aj tak som bol od začiatku naklonený viac k iFi.

A kouknul ses taky kdepak je ten iFi vyráběnej, hmmm? (obrázek se dá zvětšit do plný velikosti):
Obrázek
Tak ale hlavně že máš "geopolitické povědomí," "přemýšlíš o věcech jinak" a "něco víš o světovém dění." :tleskani
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 26. 7. 2024 00:48

unreall17 píše:Vedeli by ste mi ale poradiť kábel - 4.4mm na 2x XLR pre tie monitory?

https://vi.aliexpress.com/item/1005003909253913.html
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 26. 7. 2024 03:00

Kamasu, na iPhone máš dnes napsáno Assembled in Vietnam, případně India. Považuješ Apple za vietnamskou značku?
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hifionania 26. 7. 2024 05:11

@martas38
Apple zostavuje aj v Číne. :love:
Emil Pastelka píše:
unreall17 píše:Vedeli by ste mi ale poradiť kábel - 4.4mm na 2x XLR pre tie monitory?

https://vi.aliexpress.com/item/1005003909253913.html

A je to geopoliticky korektne? :mrgreen:
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 26. 7. 2024 09:42

martas38 píše:Kamasu, na iPhone máš dnes napsáno Assembled in Vietnam, případně India. Považuješ Apple za vietnamskou značku?

Proč se na to ptáš mně? Na to se ptej geopolitika unreall17, Já na tohle nekoukám, je mi to úplně jedno.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod unreall17 26. 7. 2024 12:55

To je ako napísať, že VW a Jaguár sú Slovenské autá... :D

Presne tieto reakcie som očakával mimochodom, je to úplne typické. Zásadný rozdiel spočíva v slovnom spojení - Vyrobené v Číne a vyrobené Čínou. To, že niekde niečo skompletujú ešte nerobí danú krajinu jej výrobcom. Mnoho ludí si to z nejakého dôvodu pletie a potom si myslia, že sú hrozne moc chytrý, ked poukazujú na zadne strany elektroniky :D

Ja sem ale nič nechcem tahať, len som to spomenul, ako dôvod v rozhodnutí, čomu nakoniec dám prednosť.

Potom sem napíšem, či sa niečo vôbec vyriešilo, ked mi príde.
unreall17
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 26. 7. 2024 14:14

Jo jo, je to vyrobený v Číně, ale to neznamená, že Čína je výrobcem danýho výrobku. :tleskani Tak to je výrok roku.
Některý lidi by si měli uvědomit, že dnes už jsem někde jinde než před třiceti lety, Čína už v tomhle dávno není to co bývala kdysi. Je úplně jedno kdo danej výrobek vyrobí nebo nakreslí, důležitý je jen jedno - kvalita. Jsou Čínský firmy, který nevyrábí kvalitní výrobky a stejně tak jsou firmy ze všech možnejch jinejch států než Čína, který vyrábí výrobky taky mizerný. Ale úplně stejně jsou firmy Čínský i z jakýhokoli jinýho státu firmy, který vyrábí kvalitní výrobky.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 26. 7. 2024 16:19

Ano, jak Kamasu píšeš. Jsou čínské výrobky kvalitní a nekvalitní. Sám nemám s Čínou sebemenší problém. Ovšem to že někdo něco vymyslí a pak si to nechá smontovat v Číně neznamená, že je to čínský. Zrovna britská firma iFi, nebo třeba Apple jsou ukázkové příklady, že know-how je úplně jinde, než montážní linky.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 27. 7. 2024 01:44

Není možné nemít know how a současně danou věc umět vyrobit. Celá ta hra na předstírání drží jen kvůli mezinárodním smlouvám.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 27. 7. 2024 11:48

Know how ceho? "Assembled in..." neznamena "Vyrobeno v..." ale "Sestaveno v...".

Treba iPhony dela Foxconn (Taiwanska firma), prave v te Indii nebo Vietnamu, drive to bylo v Cine. V cinskem Foxconnu jsem asi 3 roky pracoval, takze o tom neco vim. Byt to zrovna nebyly iPhony, ale PC pro Hewlett-Packard a funguje to uplne stejne. Apple, HP, atd. udelaji celkovy design, vyberou minimalne klicove komponenty, delaji software, marketing, prodej, atd. Nektere klicove kompnenty si nakupuji a kvalifikuji sami (napr. u PC to je CPU, nebo GPU, kde je omezeny pocet vyrobcu a jde o strategicke partnerstvi). Kontraktovany vyrobce jako treba Foxconn je typicky odpovedny za testovani komponentu, integracni testovani celeho produktu a samotne sestaveni na produkcnich linkach. Nektere mene klicove komponenty muze Foxconn i sam vyrabet (napr. u PC zakladni deska, ruzne konektory, sasi), pripadne sam vybrat vhodne dodavatele, kvalifikovat a nakoupit. Kdyby se teoreticky Foxconn rozhodnul udelat svuj vlastni iPhone, tak to bude mit tezky. Na designu by to nejspis bylo znat a treba software neda vubec. U PC by to bylo o dost jednodussi, protoze to neni tak proprietarni design. Nic takoveho ale Foxconn neudela, protoze by zacal byt konkurenci pro sve zakazniky. Jeho hlavnim zdrojem prijmu je prave skladani vyrobku pro ruzne takove firmy a musi si tedy udrzet nejakou neutralitu. Takhle to zhruba funguje.

Cela diskuze o Cine a vyhybani se cinskym vyrobkum je ale trochu smesna, zvlast pokud jde o elektroniku. Pokud se nahodou neco v Cine nevyrabi, nebo nesestavuje, stejne se tam stale spousta komponentu a jednotlivych soucastek vyrabi. Takova je proste realita. Pokud by chtel nekdo pouzivat elektroniku, ktera nema s Cinou vubec nic spolecneho, tak bude mit opravdu hodne omezeny vyber.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod unreall17 2. 8. 2024 17:57

Mne je úplne jasné, že sa Čine vyhnúť vo všetkom nedá, ale ak je tu možnosť kúpiť alternatívu, ktorá si len nechá niečo vyrobiť v Číne, tak tomu dávam prednosť pred čiste Čínskym výrobkom. Je to moja osobná preferencia, kedže jej zahraničná politika a jej dlhodobe ciele sú mi proti srsti.

Podstatné ale je, že ZEN DAC 3 mi dnes prišiel a už som ho trochu odskúšal a v niečom sú veci lepšie a v niečom ani nie...

Skúšal som len par skladieb na starých Sennheiser HD 598, ktoré už toho moc nevylepšia, nech je DAC akýkolvek, ale predsa je tam počut zmenu k lepšiemu. najprv som si moc rozdiel nevšimol a dokonca mi Audinst prišiel o niečo lepší (ostrejšie výšky), ako ifi, ale potom som si všímal viac detaily a celkový prednes hudby a ked som sa vrátil k Audinst, tak rozdiel bol celkom cítiť.

V recenziách sa bežne sklonovalo slovo "smooth" pre identifikáciu zvuku a prvé, čo ma napadlo, ked som počul ifi, bola naozaj jemnosť. Lepšie sa prvý dojem popísať asi nedá.
Rozdiel je určite v basoch, ktoré sú jednak hlbšie, ale zároveň sú aj bohatšie - počuť v nich viac detailov. Niečo podobné platí vlastne aj v celom rozsahu, ale hlavne krásne separuje jednotlivé nástroje. Neviem, či sa teraz správne vyjadrujem, ale Audinst pri skladbe Zombie - The Cranberries, vo vypjatých situáciach, kde nastupuje viac nástrojov naraz, všetko akoby zlieval do jedného velkého "revu" (pôvodne som myslel, že to tak proste má byť), ale ifi to všetko krásne rozdelil tak, aby som stále počul jednotlivé nástroje a zároveň nehral každý sam pre seba. Proste zrazu z toho, čo predtým bol chaos nástrojov, bola čitatelná hudba a to len na HD 598.

Ked som sa prepol na Eris E5, tak mi rozdiel prišiel ešte výraznejší. Dokonca aj výšky su ešte lepšie, čo som skôr rátal. že budú horšie, kedže sa všade písalo, že ifi má teplejší charakter a zjemnuje práve aj tie výšky. Rozdiel v celkovom prednese síce neposadí na zadok, ale rozhodne tam je a je počutelný.

Nevýhoda v ifi je určite konektivita. Už teraz mi trochu chýba prepínač na výstup slúchadla/repro. pretože ked mám pripojené repro, nejde zvuk do slúchadiel až kým ich neodpojím. Takisto mi vôbec nereaguje hlasitosť vo windows, ale iba hardwarová na ifi, čo je zvláštne, pretože ten Audinst reagoval na zmenu oboch. Bud tak majú vyriešené ovládače priamo v ifi, aby windows obchádzal, alebo mi tu niečo blbne. V každom pripade, na toto si budem musieť zvyknúť...

Inak kábel ešte nemám, takže používam tie pribalené RCA a samzorejme bordel je bez zmeny :) A takisto som skúšal prepnúť ten switch vzadu z variable na fixed, či sa niečo nezmení s tou hlasitosťou a hoci som mal všetko na minime, tak som naozaj rád, že som si rovno neodpálil tie Eris E5! Taký rachot som ešte nezažil, skoro ma porazilo! V recenziách predtým varovali a tušil som to, tak som to mal na minime, koliečko na ifi aj hlasitosť vo windows, ale aj tak to bol extrém. Musím sa ešte trochu pohrať s ovládačmi ifi pre windows, nejaké nastavenia tam sú, dokonca aj pre hlasitosť.
unreall17
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 3. 8. 2024 02:43

Je čína a čína. Kupříkladu Hifiman je čistokrevná čínská značka. Dnes jeden z předních a nejšpičkovějších světových výrobců sluchátek a příslušenství okolo. Troufám si říct, že v dnešní době ten nejlepší, samo že záleží na vkusu.A takových firem je tam podstatně víc. TCL, Lotoo, Unique Melody, Cayin atd., všechno naprosto špičkoví výrobci a lídři v oboru. A politika je sice krásná věc, ale do kšeftu moc nepatří. A evropským výrobcům zrovna v těchto oborech silně ujíždí vlak. Např. zmiňovaný Sennheiser (chápu že spousta lidí se mnou teď nebude souhlasit, ale s čím přišli za posledních dvacet let???, totéž AKG, které už je myslím taky čínské, Beyerdynamic atd. Takže tady je nepatrně evropských firem, které něco znamenají, vesměs britských, něco z USA, něco z Koreje a Japonska a jinak už jen ta Čína, která začíná pomalu, ale jistě udávat trendy a rytmus.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod unreall17 3. 8. 2024 07:32

Ludia často spomínajú, ako Čína za posledné roky v mnohých oblastiach napreduje a ako západ "stagnuje", len mnohí z ních si neuvedomujú, že Čína posledné roky dobiehala ten západ a tak nárast môže pôsobiť výraznejšie, než u nás. Je to logické, pretože ak už niečo existuje, tak to jednoduchšie odpozeráš, ako vymyslíš sám. Čína hlavne "vystrelila" niekedy v 60-70rokoch, kedy pochopili, ze ten ich zastaralý komunistický centralizovaný model ich nikam nedovedie a doslova a do písmena okopírovali západny ekonomický model a pozrime sa o pár rokov je Čína oslavovaná, ako velky vyzívatel západu. To je náhoda, že? :) Mimochodom, len tak na oko, pretože životnú úroveň (HDP) má Čína niekde na úrovni Rumunska. Západ je niekde úplne inde v mnohých iných veciach, v ktorých je Čína niekde v temnom stredoveku, napr. ludské páva, že ano.

Stále platí, že Čína ma obrovskú výhodu v kopírovaní, pretože ked už máte nejaký vzor, tak sa lepšie od niečoho odráža, ale kde by bola Čína, keby nemala západny vzor aj v tých technologiach. Ludia zabúdajú, že vymyslieť niečo od píky je niečo úplne iné, ako vyrobiť niečo podla seba, čo už niekto iný predtým vymyslel. Potom existujú takéto naivné predstavy o Čínskom úžasnom vzostupe bez pomoci západu nedajbože. Bez neho by v Číne ešte dnes tahali volov po rolách, ako to vlastne aj robia mimo velkých miest dodnes. Akonáhle by Čína "vládla svetu" a západ by stagnoval, potom by sme videli ten raketový posun Číny, keby došli vzory na kopírovanie :)

Už viem prečo mi ta hlasitosť vo windows nefunguje a je to tými ovladačmi (zámerne). Pamatám si, ako som po forách pri kúpe Audinstu riešil, aby som dosiahol presne tento jav, kedže malo riadenie zvuku výlučne preberať len zariadenie, nie windows, kvôli najlepším výsledkom. Nikdy sa mi to vtedy nepodarilo cez wasapi ani asio a pod. Dá sa to vrátiť odtranením ovládača, ako odporúčajú aj v ifi, ale robiť to nakoniec asi nebudem, nech si to riadi samotný DAC.

Tie slúchadlá ma ale celkom serú, pretože su hluché, ak je pripojené RCA a aktivuje sa ten výstup, až ked ho odpojím, čo je dosť nepraktické teda. Neviem, či balanced výstup bude fungovať potom inak, ale toto riešenie je fakt debilné. Písal som im aj na podporu, či to nejde aspoň nejak softwárom riadiť, zatial neodpísali.

Inak zaujimalo by ma, prečo je tak tažké kúpiť kábel 4.4mm balanced na slúchadla? Oni totiž odporúčajú používať hlavne balanced výstup na repro aj na slúchadla, pretože je vraj DAC pre tento účel priamo navrhnutý. Všade vidím ale 6.3mm a 3.5mm a rôzne kombinácie, ale čiste 6.3mm na 4.4mm nie. Našiel som nejaké adaptéry z 6.3mm na 4.4mm, ale za krásnych 50-60 eur. Niekomu tu asi fakt trochu vyhráva :D Mám rad kvalitný zvuk, ale niektoré tie položky sú fakt už na doktora...

edit: už som to asi pochopil z jednej debaty na reddite. Je to vlastne blbuvzdorná poistka, aby nejaký chyták (ja) nepoužil unbalanced kábel na balanced výstup, čím vraj môže dojsť k poškodeniu zariadenia. Na slúchadlach je tiež 3.5mm a na druhom konci 6.3mm, takže by mi stačil kábel 3.5mm na 4.4mm balanced.
unreall17
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka