Mne je úplne jasné, že sa Čine vyhnúť vo všetkom nedá, ale ak je tu možnosť kúpiť alternatívu, ktorá si len nechá niečo vyrobiť v Číne, tak tomu dávam prednosť pred čiste Čínskym výrobkom. Je to moja osobná preferencia, kedže jej zahraničná politika a jej dlhodobe ciele sú mi proti srsti.
Podstatné ale je, že ZEN DAC 3 mi dnes prišiel a už som ho trochu odskúšal a v niečom sú veci lepšie a v niečom ani nie...
Skúšal som len par skladieb na starých Sennheiser HD 598, ktoré už toho moc nevylepšia, nech je DAC akýkolvek, ale predsa je tam počut zmenu k lepšiemu. najprv som si moc rozdiel nevšimol a dokonca mi Audinst prišiel o niečo lepší (ostrejšie výšky), ako ifi, ale potom som si všímal viac detaily a celkový prednes hudby a ked som sa vrátil k Audinst, tak rozdiel bol celkom cítiť.
V recenziách sa bežne sklonovalo slovo "smooth" pre identifikáciu zvuku a prvé, čo ma napadlo, ked som počul ifi, bola naozaj jemnosť. Lepšie sa prvý dojem popísať asi nedá.
Rozdiel je určite v basoch, ktoré sú jednak hlbšie, ale zároveň sú aj bohatšie - počuť v nich viac detailov. Niečo podobné platí vlastne aj v celom rozsahu, ale hlavne krásne separuje jednotlivé nástroje. Neviem, či sa teraz správne vyjadrujem, ale Audinst pri skladbe Zombie - The Cranberries, vo vypjatých situáciach, kde nastupuje viac nástrojov naraz, všetko akoby zlieval do jedného velkého "revu" (pôvodne som myslel, že to tak proste má byť), ale ifi to všetko krásne rozdelil tak, aby som stále počul jednotlivé nástroje a zároveň nehral každý sam pre seba. Proste zrazu z toho, čo predtým bol chaos nástrojov, bola čitatelná hudba a to len na HD 598.
Ked som sa prepol na Eris E5, tak mi rozdiel prišiel ešte výraznejší. Dokonca aj výšky su ešte lepšie, čo som skôr rátal. že budú horšie, kedže sa všade písalo, že ifi má teplejší charakter a zjemnuje práve aj tie výšky. Rozdiel v celkovom prednese síce neposadí na zadok, ale rozhodne tam je a je počutelný.
Nevýhoda v ifi je určite konektivita. Už teraz mi trochu chýba prepínač na výstup slúchadla/repro. pretože ked mám pripojené repro, nejde zvuk do slúchadiel až kým ich neodpojím. Takisto mi vôbec nereaguje hlasitosť vo windows, ale iba hardwarová na ifi, čo je zvláštne, pretože ten Audinst reagoval na zmenu oboch. Bud tak majú vyriešené ovládače priamo v ifi, aby windows obchádzal, alebo mi tu niečo blbne. V každom pripade, na toto si budem musieť zvyknúť...
Inak kábel ešte nemám, takže používam tie pribalené RCA a samzorejme bordel je bez zmeny
A takisto som skúšal prepnúť ten switch vzadu z variable na fixed, či sa niečo nezmení s tou hlasitosťou a hoci som mal všetko na minime, tak som naozaj rád, že som si rovno neodpálil tie Eris E5! Taký rachot som ešte nezažil, skoro ma porazilo! V recenziách predtým varovali a tušil som to, tak som to mal na minime, koliečko na ifi aj hlasitosť vo windows, ale aj tak to bol extrém. Musím sa ešte trochu pohrať s ovládačmi ifi pre windows, nejaké nastavenia tam sú, dokonca aj pre hlasitosť.