Specifikace:
• Rozměry: 236,6 x 143,5 x 77,4 mm
• Hmotnost: 1 560 g
• Materiál a barva: matně černý hliník
• Maximální výkon: 250 W na kanál
• Napájení: DC 5V (USB-C)
• Intenzita jasu VU: 100%, 75%, 50%, 0%,
• Obsah balení: manuál, dálkový ovladač, napájecí USB-C na USB-A kabel
Rozbalování
Produkt přišel v obvyklém tmavě šedomodrém Fosi balení, bohatě zabezpečený pěnou a pevnou kartonovou krabicí. Přepínač samotný je ještě zabalený v antistatickém obalu. Dále je zde vložený krátký manuál k použití a poněkud stranou se ještě nachází dálkový ovladač s napájecím kabelem.
Manuál k pochopení funkce zařízení opravdu nepotřebujete, ale i tak stojí za nahlédnutí. Dálkové ovládání je určitě užitečné, člověk se může pěkně natáhnout do křesla a nevstávat, ale já osobně už předem vím, že u mě bude většinu času chytat prach a raději si budu hrát s knoflíky a tlačítky pěkně zblízka. Určitě mě ale překvapil napájecí kabel s USB-C zakončením. Přepínač samozřejmě potřebuje ke svému provozu jen minimum elektřiny a USB typu C je praktické a všestranné řešení, se kterým může napájení postarat třeba jen počítač, nebo jedna z generických USB nabíječek, kterých mám plný šuplík. Ve světě audia je to ale rozhodně neobvyklý trend a bude zajímavé sledovat, kam až jednou povede. A kdo chce, může přepínač připojit třeba i na powerbanku. Nevím proč byste to dělali, ale můžete… �
A nyní přepínač samotný. V horkém létě bylo jeho chladné celokovové tělo extra příjemné na dotek a díky čtyřem měkkým podložkám neklouže po stole. VU budíky jsou umístěny za tabulkami ze skla či plexi, těžko říct a škrábat do něj nebudu. Překvapilo mě, že na sobě nemají ochrannou fólii. Povrch je elegantně matný, ale uvidíte na něm každý otisk prstu. (Už chápu ten ovladač.) Má v sobě nějakou váhu a máte z něj díky tomu solidní pocit kvalitního výrobku. Trojice tlačítek vpředu je příjemně cvakající, což ještě umocní cvaknutí přepínaného relátka uvnitř, a díky LEDkám ihned rozeznáte, na kterém zesilovači (A nebo B ) a páru reproduktorů (1 nebo 2) se zrovna nacházíte. Knoflík nad nimi je naprosto tichý, není nekonečný a schází mu značka, takže s ním musíte trošku experimentovat, ale 95% času jsem ho měl beztak úplně doprava.
Vzadu má osm párů konektorů pro dva zesilovače a dva páry reproduktorů. Konektory samotné jsou trochu větší, než na které jsem zvyklý z kompaktních zesilovačů, ale pokud nemáte důvěru v banánky, tak díky tomu je o to snazší přepojovat kabely a zařízení dle libosti. (A prostoru je tam dost i pro moje tlusté prsty.)
Dálkové ovládání je v této cenové hladině určitě v pořádku a je to výhoda oproti konkurenci. Až na sotva znatelný černý nápis Fosi Audio sice není nijak označen, ale kolik zařízení s možnostmi 1, 2, A a B u sebe máte, že… Kromě přepínání se zde také dá ovládat jas a také zařízení na dálku vypnout nebo zapnout. Napájí ho dvě baterie AAA, které nejsou součástí balení.
První dojmy
Spuštěním se mi okamžitě rozsvítily světlé VU budíky (v nabídce též černé) příjemným nažloutlým světlem. Stejné tlačítko ovládá také ve čtyřech krocích jas (poslední nastavení při vypnutí zůstává) a dlouhým podržením výrobek zcela vypnete. Levým tlačítkem se přepíná mezi prvním a druhým párem reproduktorům, zatímco pravý přepíná mezi zesilovačem A a B. O výběru v obou případech informuje malá decentně zářící oranžová dioda.
Ovladač je velice šikovný a teprve používáním jsem ocenil, že je na něm možné nejen zvolit konkrétní zesilovač A/B a reproduktory 1/2, ale i jen přepínat tlačítkem AMP a SPK, což umožňuje přepínání doopravdy naslepo. (Legrační věc… Tlačítko AMP u mě zároveň ztlumí počítačové surround reproduktory Genius.)
Jak už to tak bývá, člověk uvidí tlačítko a nemůže odolat. Musí ho zmáčknout. � Tím jsem si všimnul zajímavou věc, totiž, že při přepínání dochází k drobné změně intenzity světla VU budíků (nejméně svítí 1A, nejvíce 2B). Nejsem příliš technicky zběhlý, ale níže je pro zajímavost tabulka s naměřeným proudem v jednotlivých stavech. Nebudu vás napínat, relátka mají jiné elektrické vlastnosti a jejich spínáním se tak mění zátěž.
Knoflíkem se ovládá citlivost VU budíků, a můžete se tak i při té tižší (ale ne moc) nahrávce pokochat jakž takž svižným pohybem ručiček budíků. Potom už je samozřejmě stupnice -60 až +6 DB poněkud irelevantní z hlediska akurátního měření, ale zároveň se tím zpřístupňuje i „obyčejným lidem.“ A nastavuje se díky knoflíku opravdu stokrát lépe než nějakým miniaturním šroubkem vespod jako u jiných podobných výrobků.
Pro první zkoušku jsem si připravil svůj osvědčený pár reproduktorů Dali Spektor 2 (nižší citlivost 84,5 dB) a zesilovače Fosi V3 a elektronkovou Aiyimu T9 Pro (s integrovaným VU budíkem) a začal obvyklý cirkus zapojování klubka hadů. Jako logické umístění zesilovačů se nabízí položit je navrch přepínače LC30 a použít nejkratší možné kabelové spojky a zde čekalo příjemné překvapení. Nejenom že se sem oba zesilovače vedle sebe vešly, ale zesilovač Fosi V3 má stejnou délku jako přepínač LC30 a totožnou úpravu povrchu a až na jediný rozdíl bílých VS šedých popisků tak vypadají, jako by byli pro sebe stvořeni.
Zážitky z používání
Nyní jsem tedy osadil pár reproduktorů 1 a prozatím vypnuté zesilovače Fosi V3 (A) a Aiyima T9 Pro (B). Pro zajímavost jsem na napájení připojil generický USB měřič a napájecí proud porovnal v následující tabulce:
Tabulka 1 - Naměřené hodnoty proudu na USB kabelu, hudba a pohyb VU neměly v tomto rozlišení vliv, měřič USB nekalibrován (naměřené hodnoty nejsou zcela přesné!), napětí 4,95V a maximální výkon zařízení okolo 2 W)
Pak už nezbylo než připojit k přehrávači (využil jsem Bluetooth připojení Aiyimy) a opřít se v křesle. Ach… Kdo nezná VU metry, neuvěří, ale já bych se na ně dokázal dívat celý den. Ručičky VU jsou svižné a s trochou citu se dají nastavit tak, že decibelové pásmo jakž takž odpovídá skutečnosti.
LC30 je opravdu povedený kousek, bez kterého by neměla být ochuzena žádná (nejen) repro soustava a člověk má díky němu příležitost si hudbu vychutnávat také očima. Pokud má jeho připojení jakýkoliv negativní vliv na zvuk, já jsem ho tedy nezaznamenal a použitím kvalitních kabelů (pokud nemají délku v kilometrech) se podle mě jakékoliv riziko zcela odstraní. Ani přepínáním mezi reproduktory a zesilovači jsem nezpozoroval žádné praskání ani nic takového, pouze přepnutí samotné je vždy doprovázeno hlasitým cvaknutím relátka uvnitř.
Nejdříve jsem byl lehce zklamán, že přepínač vede zvuk pouze pod napětím. Teprve potom mi došlo, že to cvakání budou elektrická relátka, tak jsem zaexperimentoval a skutečně, konfigurace B2 vede zvuk bez napájení. Pokud je zadaná při zapnutí jiná konfigurace, tak vypnutím relátka samy spadnou do B2 a zapnutím se opět sepnou a vrátí na původní konfiguraci. V předcházející tabulce je to vlastně dobře patrné, akorát jsem na to šel opačně.)
Také zde samozřejmě žádná magie není, a uživatel musí ručně co nejlépe vyrovnat hlasitost obou zesilovačů, aby jejich okamžité porovnávání přepínáním mělo smysl. Méně citlivé ucho (já) se může snadno nechat zmást tím, že krapet hlasitější signál zní lépe a prokresleněji.
Jak už jsem zmínil, použitím zesilovače Aiyima T9 Pro (s elektronkami Mullard 6AS6) jsem dostal příležitost porovnat LC30 s jeho zabudovaným VU metrem, který je však společný pro oba kanály a jeho přínos je tedy kromě potěchy oka dost diskutabilní. Jeho kompaktní malé tělo ale prostě nemá prostor na oddělené VU, a proto v tomto ohledu nemůže konkurovat a LC30 je v jiné lize. Každopádně ale obě zařízení reagovala ve shodné momenty, takže ani jedno zařízení patrně nemá generátor náhodných pohybů � Je ale také pravda, že ani v jednom zařízení nejsou VU metry dost citlivé, aby sloužily při nějakém běžném slabším poslouchání hudby při práci, pokud tedy nemáte opravdu náročné reproduktory. Přepínač LC30 mi ale mimochodem přišel i tak o chlup citlivější než Aiyima.
Porovnávat zesilovače bych zde sice mohl, ale o tom tato review není. Nezbývá tak nežli vše řádně ohodnotit.
Závěr a hodnocení
Přepínač LC30 rozhodně z celého srdce doporučuji každému alespoň na vyzkoušení. Jistě, s cenovkou okolo 180 USD se nejedná o nejlevnější zařízení, ale rozhodně má potenciál oživit jakoukoliv audio sestavu, a to i v případě, že člověk nevyužil schopnost přepínání a měl ho v zapojení nastálo jen mezi jediným zesilovačem a jedním párem reproduktorů. Zde se možná nabízí příležitost pro Fosi vydat odlehčenou levnější variantu právě pro tyto zákazníky, ale kdo ví… Nebo, pokud je to tedy technicky možné s ještě slabším signálem, udělat potom podobný kousek s RCA konektory. (A nemusí to být nutně ani analogové ručičkové VU metry.)
Je tedy otázkou, kdo je vlastně cílový zákazník. Audiofilové ocení možnost rychlého a praktického přepínání, ale jestli ocení i VU metry samotné, když jejich stupnice není tak úplně reálná? Těžko říct. Určitě bych do budoucna doporučil přidat malé peak LED a také možnost automatického zapnutí (třeba pomocí knoflíku citlivosti, podobně jako V3 amp by jistě ocenil téměř každý.
Klady:
- Atraktivní design ladící s dalšími výrobky Fosi Audio
- Kvalitní materiálové zpracování
- Dálkový ovladač
- Nízká spotřeba a univerzální 5V USB-C napájení
- Přepínač vede zvuk i pasivně bez nutnosti napájení (pouze konfigurace B2)
Zápory:
- Vyšší cena
- Knoflík citlivosti VU bez značky
- VU by mohly být citlivější (údajne napraveno v nových verzích)