Gramofon Tesla vzit????

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod eraser_svk 12. 3. 2007 22:00

aha... lebo ono je to uplne nemé, ziadny ton... takze to vyzera na opravu :/

diky za info
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 3. 2007 23:18

Vezmi univerzální měřák, co umí střídavé mV a ohmy, nebo spíš zkraty, krásně česky se tomu říká ŠLUSMETR. Nejdřív zkus, jestli když položíš hrot přenosky na roztočenou desku, naměříš v některé z dutinek, na kterých by měl být signál z přenosky, aspoň pár mV signálu. Pokud ne, zkus vodivost spoje přenoska - konektor. Taky hodně záleží na tom, jaká je - piezo dávalo naprosto běžně až 1V naprázdno, zato mgdynamika je na miliVolty velmi skoupá, průměrně tak 3 - 5mV!!! Podívej se na hlavičku ramínka přenosky, pokud je přenoska zasunutá do drážek v hlavičce jakoby směrem do ramínka, je to skoro tutově piezo, pomůcka je označení, už jsem ho psal výše. Mgdynamiky mají skoro celosvětově 1/2palcové uchycení, to jsou 2 šroubky svisle skrz hlavičku, jejich spojnice je kolmá k ose ramínka a jsou od sebe právě 12,7mm čili 1/2 anglického palce neboli COULU. Označení je taky známé - české byly VM21XX nebo 22XX, světových je nepočítaně. A mikrofonní vstup má citlivost závislou na tom, k jakému majku je určen, jestli dynamickému nízko- nebo vysokoimpedančnímu, elektromagnetickému, uhlíkovému, elektretovému. Ten poslední je asi to, co výrobce ZK vidí pod slovem mikrofon, jenže ten dává zrovna dost vysokou úroveň signálu, protože z obdobných důvodů jako mgdyn přenoska musí mít oddělovací a korekční zesilovač - tak ho výrobci už integrují do pouzdra, které má 2 nebo 3(starší) vývody. Jsou to dnes nejpoužívanější mikrofony ve spotřební elektronice, jsou v mobilech, šňůrových přístrojích, hands-free sadách, radiomagnetofonech všech tříd, head-setech k PC i v dětských hračkách. Takže ZK očekává signál s úrovní mezi 20 a 50mV, spíš víc. Umíš ubastlit jednoduchý zesilovač s operačním zesilovačem? Pokud ano, vezmi nějaký dvojitý, TL072 například, a nastav mu zesílení na 10x. Napájení stačí z 9V baterky, na zkoušku, a nezapomeň oddělit vstup i výstup kondíkem tak 100nF až 1mikroF. Pak zkus znovu přes tenhle zesilovač pustit do ZK signál z přenosky. Já zítra zkusím něco nakreslit v editoru schémat a když mi dáš do mailu své spojení, pošlu Ti to.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod eraser_svk 13. 3. 2007 17:12

no na bastlenie si netrufam, ale diky...
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod EKKAR 13. 3. 2007 18:19

Pokaždé je něco poprvé, nestyď se a zkus to. Akorát by to chtělo nejdřív chvíli očumovat u někoho, kdo to už umí, protože nezkušenost v téhle branži stojí peníze za zničené součástky a bolest ze spálených prstů. Poohlídni se kolem sebe, jestli někde na baráku na střeše nestraší neobvyklé antény, to by znamenalo, že tam bydlí radioamatér, a pokud Ti nepomůže rovnou on, určo bude znát někoho dalšího. Nevím, kolik máš let, teenager by snad mohl oslovit i svého učitele fyziky, zdůrazňuji učitele, nikoliv učitelku... Nebo zkusit nějakou elektroprůmyslovku, mívají večerní obory a tam se občas najde mezi vyučujícími nějaký ten bastlíř. Elektroaktivní lidi se většinou mezi sebou znají, aspoň po BBSce nebo na "cimbálu" (=CB rádio) si vyměňují info, nebo se slejzají v nějakém kolektivním kutlochu. Minimálně takhle na www. Nezačínej s ničím příliš složitým, pokud to nebude chodit na 1. zapnutí, sám bys to těžko rozhýbával a neúspěch demotivuje. A určitě se neboj zeptat, nejpitomější otázka je ta, kterou nepoložíš. Víc Ti asi neporadím, jedině když budeš potřebovat nějaké schéma, pokud ho mám, můžu Ti ho mrsknout do mailu - pokud mi ho teda pošleš, dávat tyhle přílohy do SZ je trošku problém s velikostí, jedna A4 ze skeneru má skoro mega!
Tak teda - Zlom vaz!
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod eraser_svk 13. 3. 2007 18:22

jj, tak ked bude cas, mozem sa na to pozriet... este raz thx :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod chorche666 26. 3. 2007 10:58

Ano,pánové,mohu potvrdit,že ACTIDAMP Mk2 je vynikající,zvuk jako z cd.Žádný šum,žádné zkreslení,žádný brum.Stavba je tak za 1000 Kč,kvalita jako high-endové zařízení za mnoho tisíc.Používám asi 10 let.Nikdo ze známých nepozná stejnou nahrávku,jestli hraje cd,nebo gramo...Pan Dudek vytvořil opravdu vyjímečné zařízení.
chorche666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 3. 2007 15:52

EKKAR 2 chorche666:
A co teprve, až si ti nevěřící Tomášové poslechnou náš milovaný asfaltek, přehrávaný přes Actidamp Mk.IV - zatím poslední mně známé dítko rodiny RIAA předzesíků z dílny páně Dudka - párované MOSFETy Toshiba na vstupu, veškeré korekce oddělené, použité velmi rychlé OZ typu LF 411 a 412, samozřejmě každý kanál zvlášť, tučně filtrované napájení s málošumícími stabilizátory - žádné 78xx a 79xx, hezky TL431 + 3 tranzistory v každé větvi...
Už se na něj chystám delší dobu...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gyrous 10. 4. 2007 13:01

Zdravím, chtěl bych se zeptat, kde se dá sehnat původní talíř, či adekvátní náhrada na gramofon model NC440.
gyrous
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 4. 2007 14:13

Pokud ho neseženeš spolu s vrakem jiného kusu někde v bazaru, zkus firmu ETA Litovel - je to bývalá TESLA Litovel, která veškeré trošku modernější gramce made in Czechoslovakia vyráběla. Jestli neuspěješ ani tam, zbývá už jen cesta sehnání kusu duralu patřičné velikosti a tloušťky a nějakého známého s dobrým soustruhem o docela velkém točném průměru, aby talíř nebyl křivý a neházel. Původní sice byly lisované, ale to chce mnohatunový lis, doma trošku úzký profil. Cesty pomocí laminování a podobných zhovadilostí nedoporučuju, bez rotačního obrábění nelze dodržet soustřednost a navíc zde hraje roli hmotnost ve funkci setrvačníku - vyrovnává kolísání rychlosti. Pokud se Ti podaří nějakým způsobem nakreslit profil všech věcí, které jsou pod talířem, můžeš dokonce při soustružení pouze odebrat materiál, který by překážel těmto dílům a zbylý ponechat - čím větší hmotnost zůstane, tím pro výsledný efekt líp. Sice to podstatně zpomalí rozběh na nominální otáčky, ale zase budou daleko rovnoměrnější.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Legalize 10. 4. 2007 15:05

//Jersey II.: Bazar je jinde :wink:
Legalize
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 4. 2007 15:29

JERSEY: HIP HIP HURÁ!!! HIP HIP HURÁ!!! HIP HIP HURÁ!!!
100 BODŮ PRO TEBE!!!
Kolik za něj chtěl???
Vsadím se, že kdyby ten tácek nabídl grátis, ještě mu dovalíš nějaké zvýraznění do fóra...

//Jersey II.: 1000Kč za celý gramec :D .. Kdyby nabídl tácek grátis, zachoval bych se přesně tak, ano.. :wink:
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod S-Tony 10. 4. 2007 15:43

Taky jsem si po delší době pouštěl na nové repro soustavě staré gramofonové desky a čuměl jsem jak je ten zvuk kvalitní. (když pomineme praskání). Mám možnost si některé desky pouštět z CD i LP a CDčka ten původní zvuk pěkně dodrbaly.
Na LP je dynamika i věrnost zvuku 100 lepší. ŠKoda že se pro audio přestal vylepšovat analog a přeskočilo se hned na digitál :-(
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 4. 2007 16:34

S-Tony, brzdi! Tedy, pokud bereš skutečně CD odpovídající původnímu patentu, je dynamika CD ČÍSELNĚ zhruba dvojnásobná proti LP, ale protože se jedná o logaritmickou stupnici, rozdíl je několik řádů!!! Tedy pokud si nepleteš s dynamikou něco jiného, například odstup, ten se taky vyjadřuje v dB, a u něj je LP proti CD totální outsider...
Dynamika je rozdíl v hlasitostech nejslabšího signálu a nejsilnějšího ještě bez zkreslení zaznamenatelného signálu, odstup je stejnou stupnicí (dB čili logaritmickou) posuzovaný rozdíl v hlasitostech nejslabšího signálu a šumu pozadí. Osobně jsem se ale setkal se dvěma exempláři téhož hudebního titulu na CD, oba byly od téže zahraniční firmy, lišily se pouze datem vydání - starší byl z roku 1985, novější 2005, okrouhle tedy 20 let rozdílu - a ten novější mrzák byl úplně jiný - strašlivě přebasovaný a převýškovaný oproti své starší verzi! Později jsem se dověděl, že vydavatelé podlehli tlaku empé-trosek a disc-manů a svá CD přemástrovali, aby byla správně znějící i přes nejpoužívanější audiosystémy těchto přehrávačů - ŠPUNTY... Hanba jim...

To Jersey: nezněla snad ÚPLNĚ první Legalizova otázka k diskusi, zda vzít či nevzít NC440 za 500,-...???
Naposledy upravil EKKAR dne 10. 4. 2007 16:57, celkově upraveno 1
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Legalize 10. 4. 2007 16:38

EKKAR: hej ja ten gramec nebudu kupovat, ale ten kamoš by ho za 1000 prodal....mě za 500 bo je to kamoš.....ja už mam gramec jiny
Legalize
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 4. 2007 16:56

Pokud je věc s nějakou cenou jednou zveřejněna, dá se to brát jako veřejná nabídka a třeba podle Obchodního zákoníku by tuto cenu mohl vyžadovat kdokoliv, na to pozor - nemůžeš u jedné věci zvyšovat cenu, když to není dražba, nebo nebylo u té první ceny JASNĚ uvedeno, že se jedná o cenu akční, zaváděcí nebo jinak dočasnou anebo pro kámoše - tedy jiným způsobem zvýhodněnou... Na toto BACHA!!!

Stejně mám dojem, že jako národ si zákony vykládáme značně zjednodušeně, pokud si tedy jsme platnosti nějakých zákonů kromě zákona džungle vůbec vědomi...
EKKAR
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka