od EKKAR 12. 3. 2007 23:18
Vezmi univerzální měřák, co umí střídavé mV a ohmy, nebo spíš zkraty, krásně česky se tomu říká ŠLUSMETR. Nejdřív zkus, jestli když položíš hrot přenosky na roztočenou desku, naměříš v některé z dutinek, na kterých by měl být signál z přenosky, aspoň pár mV signálu. Pokud ne, zkus vodivost spoje přenoska - konektor. Taky hodně záleží na tom, jaká je - piezo dávalo naprosto běžně až 1V naprázdno, zato mgdynamika je na miliVolty velmi skoupá, průměrně tak 3 - 5mV!!! Podívej se na hlavičku ramínka přenosky, pokud je přenoska zasunutá do drážek v hlavičce jakoby směrem do ramínka, je to skoro tutově piezo, pomůcka je označení, už jsem ho psal výše. Mgdynamiky mají skoro celosvětově 1/2palcové uchycení, to jsou 2 šroubky svisle skrz hlavičku, jejich spojnice je kolmá k ose ramínka a jsou od sebe právě 12,7mm čili 1/2 anglického palce neboli COULU. Označení je taky známé - české byly VM21XX nebo 22XX, světových je nepočítaně. A mikrofonní vstup má citlivost závislou na tom, k jakému majku je určen, jestli dynamickému nízko- nebo vysokoimpedančnímu, elektromagnetickému, uhlíkovému, elektretovému. Ten poslední je asi to, co výrobce ZK vidí pod slovem mikrofon, jenže ten dává zrovna dost vysokou úroveň signálu, protože z obdobných důvodů jako mgdyn přenoska musí mít oddělovací a korekční zesilovač - tak ho výrobci už integrují do pouzdra, které má 2 nebo 3(starší) vývody. Jsou to dnes nejpoužívanější mikrofony ve spotřební elektronice, jsou v mobilech, šňůrových přístrojích, hands-free sadách, radiomagnetofonech všech tříd, head-setech k PC i v dětských hračkách. Takže ZK očekává signál s úrovní mezi 20 a 50mV, spíš víc. Umíš ubastlit jednoduchý zesilovač s operačním zesilovačem? Pokud ano, vezmi nějaký dvojitý, TL072 například, a nastav mu zesílení na 10x. Napájení stačí z 9V baterky, na zkoušku, a nezapomeň oddělit vstup i výstup kondíkem tak 100nF až 1mikroF. Pak zkus znovu přes tenhle zesilovač pustit do ZK signál z přenosky. Já zítra zkusím něco nakreslit v editoru schémat a když mi dáš do mailu své spojení, pošlu Ti to.