Diskuze o pivu :D

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kozousch 3. 5. 2009 22:09

to Ovo: pravdu díš, polský Tatran i moravská Černá hora převálcují slavné českoplzeňské patoky rozdílem několika tříd.
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cumel30 3. 5. 2009 22:09

Ovo píše:Moravsko(čti Morava+Slezsko) zatím patří Čechám, ale nějaké pnutí tam je... ale co se týče výroby piva, určitě mají blíž k těm Polákům než k Plzni.

Na Tvojom mieste by som na Moravu teraz dva roky nešiel,je to extrémne dangerous. o<:) o<:)
Je ťažké byť pako,konkurencia je veľká.
Nad alkoholom ešte nikto nevyhral,len ja som remizoval.
cumel30
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ovo 3. 5. 2009 22:46

Není to daleko, přijdou za mnou sami :)
A kromě toho už ty Svijany mi fakt nějak nejedou - došel jsem k poznatku, že teplé jsou lepší než vychlazené, což je podivné.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vanDave 4. 5. 2009 00:40

Tak jsem tady! Někomu nechutná Starobahno? :D
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ovo 4. 5. 2009 07:37

čeče, jsem to ještě do úst nevzal, pořád mám ty předsudky, ale jak to vidím, asi bych se měl otevřít nové rekapitulaci...
Ovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 4. 5. 2009 12:33

vanDave píše:Tak jsem tady! Někomu nechutná Starobahno? :D

Myslíš to jak: "Před těžkéma járama vyhópl Prafotr Morava na Špilas a zahlásil: tady hodíme sicnu..."??? :mrgreen: :mrgreen: Jinak to byla po hoooodně dlouhé době reklama, která měla trošku šťávu - a zase ji asi hooodně dlouho něco nepřekoná...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vanDave 4. 5. 2009 15:01

JJ. :D
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 4. 5. 2009 18:32

Ze Starobrna mně chutnají Řezák a Medium :-D .... ale Kvasar, je Kvasar :tleskani :mrgreen:
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod palinoch 4. 5. 2009 18:51

velmi dobre pivo Otinger kvasnicove.
palinoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mareq0 4. 5. 2009 21:22

Ovo píše:Moravsko(čti Morava+Slezsko) zatím patří Čechám, ale nějaké pnutí tam je... ale co se týče výroby piva, určitě mají blíž k těm Polákům než k Plzni.

:oboze A černé pivo vaří černoši :D

Mimochodem Čechy a Česká republika (Česko) je rozdíl. A že by zrovna měla Morava či Slezsko něco společného s polským pivem :hm A není to slavné české plzeňské pivo vlastně německé :D

Zůstal bych raději u českého (Čechy, Morava i Slezsko) piva ;-)
Obešel já polí pět!
mareq0
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ovo 4. 5. 2009 22:07

To byla narážka... po většinu mého života žádné Česko neexistovalo a to slovo mi vyloženě nesedí. Co se týká piva, na jeho kvalitu toto slovo vliv nemá. Svijany za dva dny dojdou a koupím něco luxusnějšího.
Ovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vanDave 4. 5. 2009 22:46

Četli jste? http://pivni.info/news/4489-opravdu-dobre-pivo-v-obchode-nesezenete.html :D

Jsme bezpochyby pivní národ. Rádi se pyšníme svojí pivní tradicí a největší spotřebou tekutého chleba na hlavu. Ale je to s tím naším znalectvím opravdu tak horké? Co třeba minipivovary? Schválně: kolik jich znáte? Dva? Tři? Škoda. Dobré pivo totiž v supermarketu nekoupíte.

V temné době vlády jedné strany tu byl minipivovar jen jeden - U Fleků v centru Prahy. V roce 1948 byl znárodněn (ukraden), ale nadále trpěn jako lákadlo pro turisty a zdroj deviz pro státní kasu. Dnes se ovšem píše rok 2009 a minipivovary zažívají boom. Jsou to vesměs rodinné podniky, mnohé z nich vaří pivo jen pro spotřebu v jedné jediné - své - hospodě či restauraci. V České republice jich v tuto chvíli funguje rovných 71 a přibývají rychlostí, kterou píši tento článek.

Pro srovnání: středních, velkých a každému známých pivovarů je o mnoho méně - asi pětačtyřicet. A v čem se piva z malých pivovárků liší? Rozdíl je asi takový jako mezi poctivými domácími buchtami a „sušinkami“ z celostátního velkopekařství. Tak především: minipivovary pivo většinou nefiltrují a nepasterují. Tyto procesy jsou nutné ve velkých pivovarech, aby byla zachována dlouhá trvanlivost a jejich pivo mohlo ležet v regálech hypermarketů třeba celý rok. Z takového piva je odebráno vše živé a i laik tuší, že to musí být na úkor něčeho jiného, dobrého. Bingo. Na úkor chuti.

Ochutnejme tedy pivo pro gurmány, pivo skutečné, živé, takzvané kvasnicové. Mok plný chutí. Pivo natolik chuťově výrazné, že nemusí každému napoprvé chutnat. Jde o zvyk. Ale jsem si jistý, že dříve či později se do něj bezhlavě zamilujete.

Jak pít kvasnicové pivo

Především se nebojte kalu. Je totiž typickým znakem kvasnicového piva, které nebylo zfiltrováno a zůstaly v něm veškeré aromatické částice a odumřelé kvasinky. Jak hrdě hlásá etiketa na láhvi: „Trvanlivost 14 dnů, případný sediment není na závadu“. Druhá důležitá věc: pijte je „odražené“ při pokojové teplotě. Nikdy je nepijte přechlazené a na žízeň. Toto pivo vyžaduje čas a klídek na vychutnání.

Tak, a teď kam na takové pivo? Vybrat jediný pivovar je nemožné - všechny jsou totiž vynikající. Přesto mám takový svůj žebříček Top Five:

Pivovarský dvůr Chýně

Zámecký pivovar Oslavany

Klášterní pivovar Strahov

Minipivovar Koníček ve Vojkovicích

Pivovar Belveder v Železné Rudě.

Až ochutnáte pivo z této Velké pětky, možná objektivně přiznáte, že jste své knedlo vepřo zelo dosud zapíjeli industriálními pomyjemi označenými G či S či jakkoli jinak. Podpořte naši tradici a naše malé pivovary. Utraťte nějakou tu kačku za dobré české pivko. Řiďte se místem svého bydliště a také dobře propracovaným pivním serverem http://www.pivni.info. Najdete tu mapu republiky s názvem „Pivovary“. Klikněte na svůj či sousední kraj. Narazíteli na pivovar, který neznáte a jehož piva nejsou k dostání v nebližším hypermarketu, našli jste minipivovar. A hned máte také cíl sobotního rodinného výletu. Mnoho minipivovarů je totiž spojeno s dalšími atrakcemi - hradem, zámkem, sklárnou...

Nebo se zeptejte, kam na pivo, přímo mě. Jen v samotné Praze je minipivovarů devět. Tak na zdraví!

O autorovi| Libor Vojáček, Autor je pivní reportér a lovec pivních suvenýrů (CzechBeerMan@seznam.cz). Pivo z 12 minipivovarů můžete ochutnat na Českém pivním festivalu, který se bude konat na Výstavišti PVA Letňany v Praze od 22. do 31. května. Vstup zdarma.
Naposledy upravil vanDave dne 4. 5. 2009 23:26, celkově upraveno 1
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kozousch 4. 5. 2009 22:53

Je to sotva 15 let, co lahváče z Trutnovského Krakonoše měly trvanlivost 8 DNÍ !
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vanDave 4. 5. 2009 23:10

Doporučte nějaký lahvový, co je běžně k dostání a dá se pít. :-))

Teď jsi nejsu jistej, ale pil jsem lahvový, 11 nebo 12, co chutnalo trochu jako kafe. :-)) Fakt zajímavá chuť. Nevíte co to mohlo být? Kelt?

Ještě bych chtěl ochutnat nealko Stella Artois. Zkoušel jsem Redegast Birell a Starobahno Fríí a zdá jsem mně lepší (jestli se to tak dá vůbec říct :-)) ) ten Radek.
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kozousch 4. 5. 2009 23:19

http://pivni.info/news/kraje/
Dole si podle bydliště najdi nějaké malé pivovary v okolí, vezmi vzorky a u toto, co ti zachutná, si zjisti, kde nejblíž od domova jejich pivo běžně seženeš. Když jim zavoláš nebo mailneš, většinou ochotně odpoví.

Už jsem tu psal, že za nejlepší nealko považuji polotmavého Bernarda.

Okolo nealka ještě jedna perlička. Vlastní nealko vyrábí z velkých hráčů snad jen Radegast a Staropramen (určitě jsem na někoho zapomněl), z menších právě Bernard a minimálně pro polovinu pivovarů vyrábí nealko PLATAN - namátkou pro Svijany a Konrad.
Naposledy upravil Kozousch dne 4. 5. 2009 23:25, celkově upraveno 1
Kozousch
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka