[zkušenost a flame] Sennheiser HD 598 vs H650 vs sluchatkace

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod stambous 5. 4. 2011 21:06

//xxxdvorixxx: recenzí to moc nazvat nelze, ale určitě se mohou podobné zkušenosti a vývoj ve vlákně hodit dalším. Takže jsem jen přejmenoval téma.
Rad bych prispel srovnanim techto dvou modelu pro neaudiofily.Pro vsechny kdo se nehoni za sluchatkovymi zesilovaci,zesilovaci za XXX tisic a pro ty kdo chteji vedet zda je a jaky rozdil mezi audiofilni sestavou a beznou domaci a zda maji tato sluchatka smysl:-))
Myslim ze je hodne lidi co chteji kvalitni sluchatka ale nechteji/nepotrebuji high end audio retezec ci extra zesik krabicku ale nevedi zda o neco prijdou ci ne.
Samozrejme na vsech forech se vzdy doctou jak bez sluchatkace je zvuk tezce degradovan a vlastne nema cenu takova sluchatka porizovat a jedine se sluchatkacem je to jedine prave orechove.Ja bych rad ukazal ze to neni az takova pravda a nemuseji se desit.
Samozrejme je toto vse muj subjektivni nazor podporen myma usima a souhlasim s tim ze je dobre si sluchatka pujcit a zkusit na svem pritroji a vybrat ta ktera zvukove budou vyhovovat.

Moje aktualni sestava na ktere posloucham:
PC s SB XFi Titanium.
Optikou veden zvuk do receiveru Panasonic SA-HE90
Poslouchane zanry:EBM,Elektronika a samozrejme hrani her.
Kvalita nosicu Flac nebo MP3 320CBR.Samozrejme i dost 256 VBR.

Pro srovnani s timto jeste zapujcka od audiofilniho kamarada zesik Zana Deux abych mel jistotu ze HD650 budou vybuzena tak maji byt.

Nic jineho sme nezkousel a ani uz nebudu.Neni na to cas a navic jak poznate sem jiz s vysledkem spokojen.

Nejprve ke sluchatkum vs recenze ve svete vs recenze zde a "nutnosti" mit kvalitni sluchatkovy zesilovac.
Dle mych usi to neni nutne a pravda.
Osobne sem nezaznamenal jediny zvukovy rozdil mezi hranim obou sluchadel na mem reciveru a zesiku Zana Deux.Mozna sem nahluchlej ale neslysim ho.Jedine co se zmenilo byla maximalni hlasitost pri ktere sluchadla zacala byt prebuzena a zacala zkreslovat.

Takze podle me staci na zprovozneni HD650 bezny zesilovac ci receiver uplne v pohode.Na "slabsi" modely jako je HD595/598 pak zcela urcite.

No a co se tyce srovnani HD598 vs HD650?Tady budu castecne po 14dennim poslouchani obojeho rict podobny zaver jak v recenzi na Headfonii kde je srovnani HD598 vs HD600.
Predbehnu popis a sdelim vysledek:HD598 se poslouchaji lepe a sou zvukove prijemnejsi.

Ale budme konkretni:

Co s etyce zpracovani a pohodli tak tam HD650 tezce exceluji.Je to proti HD598 opravdu nebe a dudy.Asi jako Skoda Superb vs Rols Royce.
Ne vazne kdyz clovek nasadi HD650 tak to je pohodli,vim ze mam na hlave sluchatka ale ta proste netizi a sednou perfektne na hlavu jak hrnec na pr..l:-)Netlacej a je to perfektni jednim slovem luxus.
Proti tomu HD598 sedej tak nejak.Musim je vzdy rovnat a chvili trva nez najdu polohu kdy me nic nenuti na ne uz sahat.To u HD650 neni ty dam na hlavu a sedej.
Zpracovani opet HD650 sou o par trid jinde.Zatimco HD598 sou plastaky jak vzhledove tak pocitove tak HD650 sou pocitove z kovu a ne z plastu.Je citit jak sou pevna ale lehka a kvalitni.HD598 plast nezaprou a navic praskaj v kloubu:-(

A ted zvukove.Porizenim HD650 sem konecne poznal co se mysli kdyz se pise ze sluchatka maji teply zvuk ci temny.
Ano HD650 sou temna.Jejich zvuk je hutny,dynamicky ale opravdu i tezsi na poslech nez u HD598.
HD598 sou takova prirozena a maj vyrazne lepsi/prijemnejsi vysky.Oproti nim mi HD650 prijdou opravdu jakoby vic udusenej zvuk pod basy.Zkratka vysky mi tam chybej.Ty maj HD598 dle mne lepsi.
Co se tyce basu tak ano ten maj HD650 udernejsi ale me zni diky potlacenym vyskam hur nez kdyz posloucham HD 598.
HD 598 mi diky tomu pripadnou vyrovnanejsi a tim pro mne i zvukove lepsi.
Opet podotykam zanr elektronika a EBM.

Zkratka tak jak dopadlo srovnani HD 600 vs HD598 kde recenzent dosle k tomu ze radeji posloucha HD 598 tak ja dopadl uplne stejne a radeji nasadim HD 598 nez HD650 neb zvuk HD 598 je mi prirozenejsi a libi semi vice.
Samozrejme je to i dano zanry ktere posloucham.Verim ze metal ci jina "tezsi" muzika bude lepsi na HD 650 diky jejich zvuku.

Co se tyce tzv sound stage aneb prostoru tak ten maj HD 598 opravdu sirsi coz opet prispiva k tomu ze cloveku sedne jejich zvuk lip.
HD 650 sou zkratka vic "jen" stereo a hudba je vic u "sebe" nez u HD 598 kde to je opravdu sirsi a tak prijemnejsi na poslech.
Takze kdyz si poustim Vangelise tak to je zazitek,zatimco HD 650 to sdrcnou a neni to tak "kulervouci".Jasne vysky spolu se slusnym basem u HD598 z toho delaji cisty zazitek.
HD 650 z toho udelaji mensi zazitek.Neni spatnej ale me tam chybej ty jasne vysky,ty tam zkratka nejsou takove jako u HD 598.
Hutnejsi udernejsi bas to pro mne v tomto pripade nezachrani.Ten bude prave vhodny u uplne jinych zanru hudby nez je ta co posloucham.

Takze zaver u mne je ze HD 598 sou na tento druh hudby a pro moje usi lepsi nez vyse postavena HD 650.

Po precteni mistnich nazoru sem ocekaval vyrazne lepsi zvuk u HD 650 a mela mi spadnout celist.Opak je pravdou a nespadla naopak HD 650 pro mne zvukove spis zklamani.
Nicmene se timto zcela jasne potvrzuje ze neexistuji asi univerzalni sluchatka ktera zahraji perfektne vse.Je opravdu nutne si najit ta co budou vhodna pro dany zanr ci mit dvoje.Ale hlavne zkusit pred koupi pokud to jde.

ted s emuzete do mne pustit a rozcupovat me na hadry co vse ma v sestave spatne,co bych mel mit abych vynesl HD 650 do nebe atd:-)
Muj nazor to sice nezmeni a nai nebudu porizovat dalsi a dalsi pristroje ale rad si poctu vase nazory.
Spis sme chtel napsat neco pro bezneho cloveka ktery tape a ktery by na zaklade recenzi nekoupil defacto nic neb dle recenzi at vyberu co vyberu vzdy do dvou dnu najdu jaks em koupil spatne a co vse je lepsi:-)))
Tohle je muj nazor a tak to vnimaji me usi.
Neni to mantra ani univerzalni pravda jen dalsi nazor.
stambous
Junior

Odeslat příspěvekod Bína 5. 4. 2011 21:30

Přes jaké kabely a do čeho byla zapojená Zana Deux? To jsem z toho nevyčetl.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Audiofiller 5. 4. 2011 21:35

Můj názor je, že pokud si člověk koupí takto relativně drahá sluchátka jako třeba ty HD 650, tak by se mohl časem dopracovat k lepší sestavě než je nějaká X-fi zvukovka.
Jde o to že, pokud vím že 100 procentně nebudu časem dokupovat nějaký sluchátkový zesilovač, či DAC k těm HD 650, tak si raději za cenu těch sluchátek koupím třeba HD 555 a k tomu zde dosti chválený Udac2 (hl. v poměru cena, výkon, užitná hodnota). Tahle kombinace bude zajisté dobrá v téhle cenové kategorii a možná že i lepší.
Audiofiller
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 5. 4. 2011 21:35

Rozcupuju tě na hadry, chtěls to :-) Budu tvrdej. Píšeš snůšku nesmyslů. Z mýho pohledu samozřejmě. Sestavu máš hodně nízko a tím si vysvětluju, že HD598 jsou pro tebe dokonce lepší a s větším prostorem než HD650. Prostě se rozdíly totálně setřou. HD595 jsou předpokládám totéž jako HD598 s jiným designem. Pokud ano, tak je znám velmi důvěrně. I ty jsou bez sluchátkáče dost chcíplý, bez dynamiky. HD650 radši nezmiňuju. Druhá věc, pokud se sluchátkový zesilovač připojí signálovým kabelem typu tkanička z Tesca, bohužel to opravdu bude znít skoro stejně jako bez něj. Ověřeno.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Audiofiller 5. 4. 2011 22:09

Souhlas: Protože jsou HD 598 zvukově stejná jako HD 595, které taky znám velmi dobře tak pochybuji o tom že by měli větší prostor než HD 650, které jsem tedy ještě neslyšel, ale mám HD 600 a ty už mají o něco širší ten sound stage než HD 595.
Audiofiller
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Odar 5. 4. 2011 22:35

Takze od dnes sa referencne repro / sluchadla zacnu testovat na low-end zdroji. Ta metodika testovat vsetko na referencnom zdroji (preco asi) je totalna blbost.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Andrejsvk 5. 4. 2011 23:18

Kocmeister píše: HD 595 jsou bez sluchátkáče dost chcíplý, bez dynamiky.

Plne suhlasim. Ani s udacom v2 ma uz vobec nebavia.
Topping E50 + Focal Alpha 65
LG OLED42C21

ignore list : Petulda, Peny, bacil2, platprd
Andrejsvk
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 6. 4. 2011 00:08

Takovej krásnej zesák a vyzkoušet si ho v uvozovkách jen.. to je teda taky škoda. Ale máš moc hodného kamaráda takhle drahou mašinku půjčit.

Obrázek
Obrázek
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmarek 6. 4. 2011 07:52

Každý má právo na svůj názor. Co se tomuto příspěvku nedá upříj je způsob jakým pisatel vyjádřil své dojmy. Opravdu se mi to velice líbilo, ale. To ale bych směřoval směrem k Vašemu řetězci. Konec je víc než excelentní (tím mám na mysli Zanu Deux), ale ten začátek je žalostný. SB XFi znám velice dobře (jednu dobu jsem měl doma podobnou zvukovou kartu) a musím říct, že to není zvuková karta na nějaký Hi-end poslech. Její zvuk je tak na úrovni HD codeků. Co mi zde zcela chybí je nějaká kvalitnější alternativa.
Takže nakonec jediné co docílíte, že budou oboje sluchátka hrát "stejně" mizerně bez ohledu na sluchátkový zesilovač. Podobný experiment mám taky za sebou, ale raději jsem si tehdy nechal své závěry pro sebe a později jsem zjistil, že jsem dobře udělal. ;-)

@stambous: Neberte to jako útok na Vaši osobu. Prostě jak už jsem uvedl každý má právo na svůj názor.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
xmarek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stambous 6. 4. 2011 10:14

Diky za nazory.A nebojte neberu to jako utok na moji osobua td.kazdy mame nejaky nazor.
Kdo ma Bentley auto taky si bude stat za svym ze Mercedes je horsi ve vsech ohledech.To beru.

Vyjadrim se k vasim nazorum.
Sirka soundstage.No nevim ve srovnani HD 600 vs HD598 jasne pise ze prekvapive je u HD598 sirsi nez u HD600.Myslim si ze zesik ci sluchatkac sirku soundstage neovlivni.
viz:
Soundstage performance. Surprisingly, soundstage is much more alive on the HD598. Where the HD600 has very minimal soundstage, the HD598′s soundstage is more spacious with far more depth, and a far clearer soundstage image.
Srovnani zde:
http://www.headfonia.com/hd600-and-hd598-comparison/

A muj poslech to potvrzuje vs HD650.

Co se tyce kabelu od Zany tak sem je nezkoumal co sou zac.Vypadali ale draze:-)Zjistim od nej co sou konkretne zac ale ted vazne nevim.

Co s etyce me "audi" sestavy.S nazorem na XFi bych si dovolil polemizovat.
XFi je velmi slusna karta je ovsem dulezite rozlisit modely.
Rada XFi se deli na dva zakladni modely ktere se zvukove lisi radove.
Klasicka levna XFi ktera opravdu je nekde na urovni integrovane zvukovky realtek a spol.
Pak je ale rada Titanium(kterouzto vlastnim) a ta se lisi zasadne jak po strance HW, neb ma na sobe DSP chip,uplne jine filtry a je to defacto uplne jina zvukovka a ma spolecny jen nazev a vyrobce s prvni uvadenou.Tak po strance zvukove.Zvukovy rozdil mezi XFi a XFi Titanium je OBROVSKY a je slyset na cemkoliv vcetne pecek od Sony za 50kc.
Zatimco XFi obyc je plochej zvuk bez dynamiky tak Titanium je uplne jinde a dynamiku prave ma a to velmi dobrou.
Takze co setyce hodnoceni XFi zvukovej je nutne si nejprve uvedomit ktera je ktera.A nesouhlasim ze vsechny XFi sou spatne.

-- 6. 4. 2011 10:25 --

Ja sme predevsim chtel touto "recenzi" oslovit ty posluchace co chteji nejaka lepsi sluchadla ale prave nazory vlastniku ruznych lepsich sluchatkacu aretezcu je neustale utvrzuji v tom ze porizeni lepsich sluchatek je nsmysl,ze to vlastne nebude hrat a maj si poridit nejak levna sluchatka typu genius za 250kc a buzdou spokojeni:-)

Ja sem si zkusil dle meho popisu ze to tak neplati.
Jinak moje geneze sluchatek na stejnem zdroji:
Senn PX100-Senn HD 485-Senn HD598 a k nim Senn HD650.
Pricemz zvukovy rozdil mezi Senn HD485 vs oboje vyssi je vice nez markantni a zvuk maji oba vyssi modely vyrazne lepsi i na mem low end zarizeni.
Pricemz kdybych se mel ridit recenzema tak bych mel spravne zustat u tech HD485 :-D
Proto sem sepsal svuj nazor.

-- 6. 4. 2011 10:39 --

Kocmeister píše:Rozcupuju tě na hadry, chtěls to :-) Budu tvrdej. Píšeš snůšku nesmyslů. Z mýho pohledu samozřejmě. Sestavu máš hodně nízko a tím si vysvětluju, že HD598 jsou pro tebe dokonce lepší a s větším prostorem než HD650. Prostě se rozdíly totálně setřou. HD595 jsou předpokládám totéž jako HD598 s jiným designem. Pokud ano, tak je znám velmi důvěrně. I ty jsou bez sluchátkáče dost chcíplý, bez dynamiky. HD650 radši nezmiňuju. Druhá věc, pokud se sluchátkový zesilovač připojí signálovým kabelem typu tkanička z Tesca, bohužel to opravdu bude znít skoro stejně jako bez něj. Ověřeno.

zeptam se tedy.
Kdyz sem nasadil ten pucenej Zana zesik jaktoze se prostor u HD650 nerozsiril?
Prostor u HD650 zustal stale vyrazne uzsi nez u tech HD 598.Jak je to tedy mozne?
Zvukove se tez nic nezmenilo a stale platilo to co pisu.
Navic ve vsech recenzich kazdej potvrzuje(vcetne recenze zde u HD600 vs hD650) ze to sou sluchatka opravdu "pomala" temna s uzkym soundstage a nejsou vhodna pro kazdou hudbu ale pro jasne dane zanry predevsim klasiku.
Na elektroniku,EBM a potazmo jinou rychlou hudbu nejsou tak vhodna jako treba hD 598 ci jina.
Pokud toto spolecne napisou vsichni recenzenti a me seto overi myslim ze na tom neco bude.
I ja kdyz sem posluchal ty HD 650 sme si po par minutach rekl ze sou fak vhodnejsi na metal a jinou bassovou hudbu ale na elektroniku kde je hodne vysek tak dobra nejsou.

Kde je tedy pravda?:-D
stambous
Junior

Odeslat příspěvekod hmpf 6. 4. 2011 13:11

Já si nedokážu představit poslouchat HDxxx ze zvukovky, zkoušel jsem je z macu, ibasso d2 a bylo to fakt špatný líný nudný divný.
A co audiofilní kamarád souhlasí s tvým názorem? Když je špatnej zdroj tak ani zesák to nezachrání, ale i tak by jsi měl slyšet podstatné zlepšení. Nevim :-] naopak si myslim, že spíš motáš těm co přemýšlí o zlepšení sestavy hlavu :D

Potřeba se na to koukat jako celek když z pc: transport > převodník > zesilovač > hluchátka (nebo kvalitní karty typu Lynx > zesilovač > sluchátka). Když už jó to člověk myslí s poslechem vážně tak si pořeší i síťový rozvod kde jsou značné mezery. Dále jasně kvalitně udělanej kabel, kvalitní nahrávky..

edit5: důvod píšu jak čuník
Naposledy upravil hmpf dne 6. 4. 2011 13:46, celkově upraveno 5
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TurboLama 6. 4. 2011 13:12

X-Fi Titanium mám doma a je to šmejd, sluchátka vyšší třídy bych tam rozhodně nezapojoval :-)
TurboLama
Junior

Odeslat příspěvekod Kocmeister 6. 4. 2011 13:35

Jo kdyby aspoň X-fi, ale ta sloužila jen jako transport do historického lowend AV Receiveru :-) . Mám stejný názor jako hmpf, teda že jde spíš o matení potenciálních zákazníků lepších sluchátek. Budou si pak myslet, že stačí mp3 přehrávač, X-fi apod. Což pravda není, jak vyplývá ze zkušeností všech přispívajících k tomuto tématu s vyjímkou autora.

Stambous: Jak už tady někdo zmínil přede mnou. Není to jen o sluchátkáči. Připojit Zanu Deux k receiveru Panasonic si koleduje tak akorát o to, co jsi opravdu slyšel. Tedy žádný rozdíl. Všechny části řetězce musí být na nějaké úrovni. Nemusí to být nějaký top, ale pohřbít se zvuk dá vším, včetně zmíněných kabelů.

Sluchátka HD650 jsou opravdu pomalá. To je pravda, ale nevidím souvislost s testem jestli má nebo nemá vliv sluchátkáč. HD595/598 jsou taky pomalejší se zkreslením na středech a zvýrazněnými basy. Ale je to hodně příjemný zvuk to uznávám.
Naposledy upravil Kocmeister dne 6. 4. 2011 13:53, celkově upraveno 1
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThomasKo 6. 4. 2011 13:45

Podľa mňa ludí iba mätie. Pri mojich HD555 som dosť slušne počul prechod z Mini 3 na Dispre, bez ampu som to radšej ani nepočúval. S DT880 je to trošku o inom, sú náročné na výstupný výkon (alebo ako to povedať...), ale nie sú nejak náročné na vybudenie. V každom prípade bez ampu priamo zo zvukovky/clipu to je ako cez pár diek a paplónov. Ale to že preferuje HD598 pred HD650 je jeho vec, kludne. Pre mňa bol prechod z 555 na DT880 dosť výrazný posun vopred. A nechce sa mi veriť že by HD650 boli o tolko horšie ako DT880:D.
Doma: BantamDAC - Dispre II V3 - DT880 250ohm 2005 edition
Vonku: Sansa Clip - Mini 3 -recabled Sennheiser IE8 s custom nástavcami
ThomasKo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod krovak_cze 6. 4. 2011 14:47

mel sem HD555 upraveny na HD595 a HD600 i HD650 a kupodivu na upravene zvukovce M-audio revo 5.1 a dispre nebo predtim na zhaolu, byl rozdil docela velkej :D jesi je nekdo schopnej napsat pravej opak, asi ma hodne spatnej dilek nekde v sestave :) a x-fi je vsechno srot snad az na modnutou x-fi elite
stambous: x-fi muzes trosku pomoct nejakou upravou, ale je to stejne marny a nehraje to tak jak by melo, mel sem ji kdysi taky :) a zivit HD650 elektronkama mi taky nepride moc rozumny :)
krovak_cze
Pokročilý

Další stránka