EKKAR píše:Nolwendil - vstup 1V a výstup 2V platí pro ten o kus dřív publikovaný preamp, tam je zesílení 2x. Větším nesmyslem ale je tvrzení o "běžné" linkové úrovni 1,55V...
Nolwendil píše:Jo, asi jsem se blbě vyjádřil. Spíš by mě zajímalo u kterého zařízení máš linkovou úroveň takto definovanou, jak to píše Federmann.
šeďour píše:Já jsem taky nikdy neslyšel, ani nečetl o tom, že by linková úroveň byla 1,55V.Ale myslím, že autor tohoto tvrzení, nám to k naší škodě, logicky vysvětlí. Bude se při tom bravurně pohybovat v oblasti decibelů a souvztažnosti k napěťovým úrovním.
K těm dB, těm předcházely Np, již od dob telefonu, který pro mnohé vynalezl a představil dne 25. června 1876 Alexander Graham Bell, jenže to bylo až 27 let poté co jej objevil a 17 let poté co jej běžně používal Antonio Santi Giuseppe Meucci. Vedení se pak ustálilo na impedanci 600Ω a stanovily se i úrovně pro napětí 0dB=775mV a pro výkon P=1mW. V 70.létech bylo minulého století a tisíciletí, kdy jsem s elektrotechnikou začínal, bylo každému elektrotechnikovi snad již od 20. let naprosto jasné, že úroveň pro lepší zesilovače, mixážní pulty a jiné zařízení je dle DIN +6bB, tedy 1,55V. Jak je vidět, Dudkové komunitě, přesto že jsem o tom mnohokráte psal, to dodnes jasné nebylo a není.
Vidím, že se nám diskuse kousek posunula a již se konečně v českých zemích dostala informace o běžné úrovni signálu na veřejnost, to co je pro mne samozřejmost od roku 1968, to co mi nikdo nechtěl věřit se najednou stává novým poznatkem pro odborné komunity? Běžná úroveň slušného signálu je pro Evropské země navázané na DIN +6dB, tedy 1,55 V (amplituda 2,192V), pro země Ameriského kontinentu navázané na RIAA je to +4dB, tedy 1,228 V (amplituda 1,737V). Takže jak se ukazuje úroveň signálu u vedeného zesilovače 2V není opravdu nikterak mimo zvyklosti.
EKKAR píše:Kvalitu konstrukcí signovaných logem HQQF dokládá tento nezávisle na autorovi udělaný test:
http://www.valachnet.cz/lvanek/hqqf_torture/ .
Zesilovač byl objednán přímo u autora zapojení jako kompletní sada součástek i s DPS a sestaven mimo působnost autora - a následně otestován na setkání konstruktérů nf výkonových zesilovačů v Rožnově pod Radhoštěm letos v červnu.
Zase jenom lež, když se vyvrátí jedna, přichází jiná. Toto vlákno je však o něčem jiném, proto se omezím jen na konstatování, že je to jen o neznalosti, jak někdo nezná naprosté samozřejmosti jako linková úroveň signálu, viz část tohoto vlákna, tak neumí ani měřit a ještě se tím chválí, viz doložený odkaz. Je třeba se zaměřit na samotný zvuk a podívat se na měření, těch co měřit umí a ani ten červený text není pravdivý.
artam píše:Ale ako to uz byva v realnom svete, papierove hodnoty su jedna vec, a namerane hodnoty u hotoveho zosilnovaca su vec druha, zlym navrhom a vyberom "smeti" okolo sa da pokazit strasne mnoho (napriklad 7815/7915 v zdroji su ziarivym prikladom).
Pokud bych měl pokračovat dál, pak je ve stejném stylu napsán další příspěvek, kde se jeho autor domnívá, že stabilizátory 7815/7915 mají zásadní vliv na zvuk, ne nemají. Poměr signál/šum je dán úrovní signálu a vlastním šumem, který je v převážné míře složen z šumu použitých OZ a v menšinové míře dalšími prvky v signálové cestě. Jak jsem napsal uvedený OZ má napěťový šum 8nV, při zesílení 2x je to 16nV, další OZ při zesílení 1x přidá dalších 8nV, tedy celkem 24nV, k tomu ještě proudový šum a šum odporů v signálové cestě, ať počítám jak počítám, tak do odstupu 125dB, tedy do šumového napětí 1.250nV je od 24nV dostatečně daleko.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora." - Kurt Tackmann. Mnohé se zazrcadlí v Zrcadle českého a slovenského internetu