Lumen, lux, candela

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 10. 2012 19:01

Mohl by mi někdo znalejší vysvětlit vztah mezi těmito veličinami? Minimální potřebné světlo pro natáčení u kamer se udává v luxech, svítivost žárovek nebo výkonnost lamp v projektorech v lumenech a reflektory zase v candelách. Je nějaký důvod pro toto a lze tyto veličiny mezi sebou nějak převádět?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DC20 9. 10. 2012 19:55

Intenzita osvetlenia [lux] je množstvo svetelného toku [lm] dopadajúceho na jednotku plochy [m^2]. Čo je logické, pretože pri fotení alebo natáčaní je potrebné vedieť ako veľmi je nasvetlený daný objekt (plocha).
Svetelný tok [lm] je množstvo svetelnej energie, ktorú svetelný zdroj vyžiari do všetkých smerov, čiže celková svietivosť svetelného zdroja.
Svietivosť [cd] je množstvo svetelnej energie, ktorú svetelný zdroj vyžiari do priestorového uhla [sr]. V každom uhle máš inú svietivosť. Keď sa napríklad pozrieš do reflektora priamo, máš inú svietivosť ako keď doň pozeráš z určitého uhla. Toto znázorňuje diagram svietivosti.
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 10. 2012 20:07

Ok dík :). Pak ale nechápu, proč se svítivost projektorů uvádí v lumenech, když v candelách by bylo logičtější ne? (Je mi buřt, kolik ta žárovka uvnitř svítí, potřebuji vědět, kolik svítí "dopředu", ne? ).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DC20 9. 10. 2012 20:23

To koľko ti svieti dopredu ti udávajú aj lumeny, len ti to neudajú len pre jednotkový priestorový uhol - v určitom smere, ale udajú ti celkový svetelný tok ktorý prechádza cez objektív.
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 10. 2012 20:28

Já myslel, jestli to není podobný podvod jako udávání výkonu reproduktorů v P.M.P.O (poslední moment před odpalem :) ), prostě teoretická nic neříkající hodnota
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DC20 9. 10. 2012 20:46

Konkrétne v projektoroch sa vôbec nevyznám, ale toto by nemal byť ten prípad.
DC20
Mírně pokročilý