Stalo se co se stát muselo. Dospěl jsem k názoru že jsem byl dosud hluchý. Protože jsem fungoval na různých pseudosluchátkách, které skončily tak že jsem buď urval káblík, nebo mi upadly, nebo sem si na ně šlápl či sedl (naposledy jsem takhle zničil sluchátka od iPhonu.
Tento týden jsem si donesl Superlux HD 660. Pověsti nelhaly. Už několikátý večer se bavím tím že na nich hraji nejen hry ale hlavně si pouštím celou sbírku v "íťunsu" a - pláču. Pláču protože konečně mám něco co má zvuk... Relativně slušný... Jenže mají velkou impendaci - sto padesát ohmů. Což znamená že iPhone je nerozhýbá, a nerozhýbá je ani MBP. Proto jsem to vyřešil šalamounsky. Milé Superluxy jsem popadl a píchnul do věže. Rázem hrají tak jak mají. Když však zapnu surround (ani nevím jestli je to audiofilské a má se to) tak se rozduní pořádně.... až není slyšet vlastního slova (zpěv) bez toho ale je zvuk čistý, krásný a rozumím...prostě rozumím....
Musel bych si koupit sluchátkový zesilovač, paradoxně za stejnou cenu jako sluchátka, budiž, problém je že jsem si já buližník nešťastný vybral sloňbidla která - ne nesmějte se - rozhodně nenacpu do tašky. Složit se nedají a kolem krku se tyhle konkrétní nevejdou. Ou jé. Navíc s nimi na uších vypadám fakt jak německý tankista za druhé světové. (Domnívám se že Beyerdynamics DT 48 jsou nejspíš ty které se fakt používaly v německých tancích a letadlech za druhé světové války, ale stojí sedm tisíc. Takže ty zatím kupovat nebudu.)
Ale málo platné, pokud jsem schopen plakat při poslechu Superluxu za 929Kč vč. DPH jaké asi budu prožívat emoce při poslechu ECHT Hi-Fi ? Ano, vážení stal se ze mě audiofil (tedy já jim byl vždycky, jen jsem netušil že to může být tak levné...) minimálně larva audiofila.
A tak - potřebuju sluchátka která využiji venku, u NB a telefonu. Která se mi vejdou do tašky. A budou hrát skvěle, výborně, dokud jsem ještě relativně mlád a slyším.
Mám ale podmínku. NESMÍ být MADE IN PRC. Tedy People Republic of China. Pokud to budou Audio Technicy - ať jsou z Japonska. Pokud AKG ať jsou z Rakouska (BTW nestálo by za to pro ně zajet do Vídně ?). Grada jsou jasná - Made in USA (ale proč mají jen jednoroční záruku ?) Mnohými proklínané KPP mají celoživotní a A-T 5 let.
Protože sem chycený a užívám si zvuku (JO !) tak jsem štonc za to dá i 2500Kč. Možná -se skřípěním zubů i o fous (dvě stovky) víc.
Zatím jsem našel tyhle kandidáty:
Grado Prestige S60i. V USA jsou za 1700Kč, u nás se dají sehnat za 2200Kč. Našel jsem že v současnosti jsou nahrazovány dražším model S60e) ten ale stojí o 1000-800CZK víc.
Údajně jsou fakt Made in USA.
No a to je celé. Dál už se v tom nevyznám, protože sluchátek je na trhu hrozně moc. Jsem si vědom že firmy to můžou dělat tak jak se to dělá - nejlevnější kousky jsou made in China, dražší made in Germany, Japan, USA, Austria...
Tak bych chtěl zkrátka ty lepší.... ať to hraje líp než Superluxy a vejde se mi to do tašky... (Také té normální pánské kabely co se teď nosí.) a netlačí to na hlavě, současně ať mě nepřejede tramvaj, kterou neuslyším.... takže asi spíš polootevřená než uzavřená... a můžu s nima třeba i běhat.
Jo co poslouchám - vlastně všechno - classic country music (Cash), Leonarda Kohena, Metal (klasiku Iron Maiden, Megadeth, Black Sabbath), Čechomor, Ulrychovce ale i třeba klasickou moravskou dechovku - lidovku (ne tu ubrečenou, sentimentální kde se pláče nad ztraceným mládím), sem tam i klasiku nebo hudební experimenty (třeba Vivaldiano)... Dále klasický rock a taky to čemu se u nás říkalo big beat. Vůbec neposlouchám tzv. elektronickou hudbu a s technem jsem skončil, s rapem ani nezačal... Takže na takový to co zní jako když startuje kosmická loď UFOnů a do toho někdo škrábe nehtama po plechu - to neberu.
Ještě dotaz - abych využil ty superluxy mám si koupit sluchátkový zesík (plus cca 1100CZK ?) http://www.czc.cz/creative-sound-blaste ... 69/produkt