Mikrosystemy obecně, zvuk?

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod trempik 21. 10. 2024 20:35

Zdravím. Celkem se tu občas diskutují vlastnosti různých mikrosystémů. Zajímalo by mne, jak vám to hraje přes sluchátka. Mám stařičkou Yamahu CRX 330, repro různé. Udáváno 2x20 W. Prokazatelně ten konec D hraje mizerně, protože, jsem to měl zkusmo napojeno na analog 2x15W a bylo to úplně jinde. Zkouším tedy sluchátka, tam je výstup analogový, ale ten poslech je o ničem. Mluvím o přehrávání CD. Vývoj už to zřejmě dávno překonal, je to na odložení do dílny. Tak jak u vás ty sluchátka? Díky.
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 10. 2024 22:38

Pro sluchátka i reproduktory je použit jiný obvod.
Zmíněná Yamaha má 6Ω výstup pro repro - pokud nenapíšete typ připojených reproduktorů, nemá smysl řešit/srovnávat W.
Jaká sluchátka připojujete či zkoušíte?

A obecné srovnání? Záleží hlavně na cenové hladině. CRX-330 je v kategorii "rádio do kuchyně" a v té hraje velmi pěkně.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 21. 10. 2024 23:54

trempik píše:Zkouším tedy sluchátka, tam je výstup analogový

Výstup na repro i sluchátka nemůže být jiný než analogový? :pozor
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 24. 10. 2024 07:14

Emil Pastelka píše:Pro sluchátka i reproduktory je použit jiný obvod.

Ve většině případů (u levných zesilovačů či mikrosystémů prakticky vždy) je sluchátkový výstup řešen jen předřadným odporem z výstupu pro reproduktory.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 24. 10. 2024 08:25

Ano, to tak většinou bývá. Ale u Yamahy CRX-330 je skutečně sluchátkový výstup řešen sólo. Jako zesilovač pro sluchátka je použit samotný laciný OZ NJM4580E - bez přídavných koncových tranzistorů. Což pro sluchátka opravdu není žádný zázrak a lepší sluchátka, či sluchátka s nízkou impedancí to nemá šanci rozehrát. Pro reproduktory je použit D zesilovač YDA146.
PetrJč
Junior