Nastavení DVD a AVR pro poslech 5.1 na 2.0

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod kobli 21. 12. 2008 21:45

Dobrý den,
mám HK DVD 27 a HK AVR 130 k tomu pár JAMO D590. Chci se zeptat jak nastavit obě zařízení, abych správně přehrával DVD v 5.1 na dvou bednách. Jde mi především o základní pravidla jestli z DVD do AVR posílat PCM nebo Bitstream. Respektive co přesně tyto dvě volby dělají? Propojeno mám přec coaxiální kabel. No a dále se to odvíjí od toho jestli mám aktivní PCM nebo Bitstream, co správně nastavit na AVR. Při instalaci AVR se píše, že když nastavím pro danou pozici "bedna neexistuje" tak její část bude převedena na přední bedny. Tohle třeba znamená, že je jedno co mám nastaveno na DVD? Mám v tom prostě hokej a to jsem včera celý večer ležel v manuálech.

Díky za pomoc a vysvětlení ... :)

K.
kobli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 21. 12. 2008 21:47

Nastavení počtu beden na DVD by mělo mít vliv jenom v případě, že bys to propojil přes 5.1 analog výstup. Na DVD bych asi nastavil bitstream (DD a DTS se bude dekódovat až v AVrec.) a v menu AVrec. povypínej bedny, který nemáš připojený. Pokud bys na DVD přehrávači přepnul z bitstream na PCM, tak Ti do AVrec. půjdou dekódovaný data v PCM.
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kobli 21. 12. 2008 21:56

No právě, že takto jsem to měl. Ale při DVD 5.1 mi AVR ukazovalo, že má aktivní i další zvukové kanály. A já nevím jestli prostě neposlouchám jen přední kanály a ostatní jsou potlačené. Někdy jsem totiž tento dojem silně měl. Navíc mi AVR vůbec nedovolovalo měnit způsob přehrávání jako Stereo Music, Stereo Video a další. Prostě se to tvářilo, že se přehrává 5.1 .... :( Jakmile jsem u tohoto DVD přepnul na PCM, tak jsem mohl pracovat se zvukovými režimy a taky AVR zobrazovalo jen dva přední kanály hudební složky.
Tož jak to teda je ?
K.
kobli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 21. 12. 2008 22:23

Na Yamaze to mám tak, že při přehrávání se mně na dipleji ukazují ikonky znázorňující kanály vstupního signálu. Ale pokud něco nastavuju v menu AVrec, tak ty ikony znázorňujou repro, který mám připojený. Čili i když si v menu AVrec. povypínám všechny bedny kromě těch předních, tak i přesto pak během přehrávání svítí klidně i 7 repro. Přes digitální optický/koax. výstup proleze buď bitstream ve formě DD/DTS nebo stereo PCM. 5.1 PCM přes to neprojde.

EDIT: Někdy ten převod z 5.1 na 2.0 může znít divně. I když teď mám pocit, že na DVD je vlastně i extra stereo stopa pro případy, že ten DVD přehrávač napojíš na stereozes. Vyzkoušej oboje a nastav to, co Ti bude znít líp.
Naposledy upravil vanDave dne 21. 12. 2008 22:26, celkově upraveno 1
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jito 21. 12. 2008 22:24

Každý to má jinak.V AV recieveru Pioneer si můžu vybrat vstup,který mám propojen s DVD.Automaticky detekuje zvukový formát,tedy i stereo 2.0.To můžu nechat navolené natrvalo.Nebo druhá možnost,v menu dvd-repro-volba audio výstup 2.0 nebo 5.1.To je také natrvalo.
jito
HD SATan