DAC + repro + sluchátka

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 4. 11. 2014 23:32

Snad jsem ve správné sekci :-) Potřebuju upgrade (nebo spíš vytvoření!) menšího audiokoutku u počítače. Aktuálně mám z historických důvodů počítač píchnutý pěkně analogově jackem do nějaké starší minivěže asi za trojku a podle toho ta kvalita vypadá :-) Chtělo by to drobnější upgrade. Pro představu: sedím u stolu čelem přesně do dohu místnosti, repro by tedy bylo po stranách necelý metr ode mě. Poslech rockové hudby (preference spíš příjemnějšího dynamičtějšího zvuku než analytického), občas nějaká hra, občas nutnost dobrého porozumění mluvenému slovu v hluku (což u současné přebasované věže skoro nejde). A ač nejsou moje nároky skutečně velké (nepůjde o žádnou HiFi záležitost), tak jsem zvyklý nic nepodceňovat a kupovat spíš něco lepšího a komplexnějšího "do foroty", aby to pár let vydrželo. Trochu jsem studoval fóra (jakožto totální laik) a dospěl jsem k následujícímu:

1. DAC. Alternativní varianta byla nějaká lepší zvukovka, ale usoudil jsem, že bude možná lepší si lehce připlatit za zesilovač, už proto, že vypadá designově pěkně a lze do něj snadno píchnout sluchátka, případně i množství vstupů a výstupů asi bude větší a pestřejší než u zvukovky. Signál do zesíku bude samozřejmě opticky ze zvukovky na desce. Trochu mě štve, že DAC nemají většinou dálkové ovládání, ale těch 70cm na volume čudlík rukou dosáhnu :)

Vyhlédl jsem si Cambridge Audio DacMagic Plus (líbí se mi, že jde postavit na výšku, ušetří mi místo). Najde se něco pěkného, kvalitativně srovnatelného za levněji? Tohle (cca 13k nový, 9k v bazaru) už je fakt hodně na hranici, radši bych něco levnějšího třeba kolem bůra. Googloval jsem vše možné, ale nic moc... možná Styleaudio CARAT-PERIDOT2, Arcam rDAC... nedokážu jednoduše porovnat rozdíly a v českých obchodech tyhle věci moc nejsou (natož na vyzkoušení). Bazar není problém, nepotřebuju mít věci nové.

2. Repro. Prohlížel jsem všemožná repra k PC, než jsem zjistil, že asi to nebude žádná oslnivá kvalita. Tak se nabízí otázka, jestli nevzít nějaké levnější monitory (ideálně 8")? Tak jsem opět googloval, Behringery už moc drahé, Alesis M1 Active MK II prý moc suché a nudné?, Adam Audio F5 cenově jakž takž přijatelné, ESI Aktiv 08 4000 za kus už by celkem šlo... nebo tak něco. Nějaká idea? Kdyby bylo něco třeba kolem 6000 za pár, tak bych se vůbec nezlobil. Pro ty moje účely... Třeba na kytary.cz je i docela výběr mezi solidními značkami (KRK, Mackie apod.) i v levné kategorii, ale absolutně nepoznám rozdíly mezi těmi modely.

3. Sluchátka. Chci otevřená nebo polootevřená, hlavně hodně pohodlná (mám velkou hlavu) a solidní přesné basy (nic zahuhlaného). Opět googlováním jsem to nakonec omezil na Sennheiser (598 nebo 558) a AudioTechnica (AD700 nebo AD500X). Kterou cestou byste šli? Přikláním se k Sennheiserům, ty AudioTechnica prý právě mají nevýrazné basy.

Chápu, že to zadání je dost obecné a úmyslně jsem ani neříkal finanční limit, ale HiFi sestavu mám v obýváku a do pracovny mi prostě stačí něco výrazně "obyčejnějšího"... ale nechci to řešit upgradem za dvojku, kterým bych si nepomohl. Něco do toho tedy vrazím, ale zase ne nějakou pálku na moje občasné využití :-)
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod bogino 5. 11. 2014 09:01

Externy DAC je najlepsie ku PC pripojit cez USB. Pre zvuk sa pouzivaju USB audio drivery. Tie umoznuju, aby tok dat riadil DAC a nie pocitac. To prinasa lepsiu kontrolu nad prenasanymi datami, nez S/PDIF (optika alebo coax), riadeny z pocitaca. Vysledkom je presnejsi, lepsi zvuk. Integrovanej zvukovke je najlepsie sa vyhnut, a to aj v pripade digitalneho S/PDIF vystupu.

Externy DAC prenasa data len jednym smerom, zvukovka naopak oboma. Nie je pravidlom, zeby DAC mal viac vstupov/vystuov, nez zvukovka, skor naopak. Zapojeny DACu vsak nijako nebrani pouzivat aj integrovanu zvukovku, napr. vsade tam, kde potrebujes mikrofon. Prednastavene zvukove zariadenie sa da prepnut na 2 kliky, alebo v audio playeri nastavis DAC a zvukovku nechas ako prednastavene zariadenie.

DAC by som definitivne vyberal, az ked si niekam pojdes vyskusat sluchadla, ci su pohodlne a v zasade zvukovo mozu byt. Sluchadla maju rozne vykonnove naroky na zdroj signalu. Citlivejsie sluchadla ti vybudi aj napr. DacMagic XS.

Moj tip na sluchadla su bazarove Beyerdynamic DT880. Audio-Technica su u nas predrazene, cez Amazon alebo ebay by z Japonska siel kupit podstatne lepsi vyssi model AD900X.

Repro poradi niekto iny.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 5. 11. 2014 13:20

Díky za odpověď'!

Ad sluchátka - to je tedy hustý (prakticky 100%) rozdíl v ceně u těch AD900X, z Japonska 4200 včetně DPH, u nás 9000 Kč... Obecně srovnání Sennheiserů a Audio Technica v podobné cenové hladině vychází jak? Dle testů mi přijde, že Sennheisery víc basují, zatímco Audio Technica jsou víc analytické/suché, ale možná to bude model od modelu jiné...

Ad DAC - bude mít DAC za desítku nějaké výrazně vyšší kvality nebo konektivitu oproti třeba nějaké zvukovce Asus Xonar STX za čtyřku? (Pochopil jsem, že Asus Xonar je top mezi těmi klasickými spotřebitelskými zvukovkami). Trošku v tom tápu, hlavně ty Xonary podle všeho nemají tolik výstupů (mají myslím jen takové ty digitální jacky) a musí se u nich používat asi nějaké adaptéry... Nemluvě o tom, že DAC bych měl u ruky a snadno ovládal hlasitost, zatímco přes zvukovku už bych musel ručně na reprácích, které budou třeba dál (softwarově nejsem zvyklý a nechci).
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod bogino 6. 11. 2014 00:38

Modely Audio-Technica bez X hraju svetlo, tie s X hraju vyrovnane(jsie).
Najlepsie by bolo vyskusat - audigo, headphones.cz alebo pozicat na tyzden zo sluchatka.net, alebo objednat oboje cez internet a jedni v zakonnej lehote vratit.
Do 10 000 je napr. Audio-gd NFB-11 s XMOS + Sabre ES9018 + podporou DSD + diskretnym zosilnovacom, co je dohromady o dost viac, nez "operakovy" STX. Ten je dobry DAC, ale nie az taky zosilnovac, mnohi ku nemu dokupuju osobitny sluchatkovy zosilnovac.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý