Ozvučení Panáka

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod krtenek 4. 1. 2016 18:08

Existuje nějaké pravidlo pro vzájemnou vzdálenost reproduktorů (např. min. 1 m)?
krtenek
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 4. 1. 2016 18:44

Jo, existuje - takzvaně empiricky zjištěný pravidlo (zkušenostma).

Repráky by podle něj měly bejt umístěný v rozích pomyslnýho rovnostrannýho trojúhelníku, kde ve třetím vrcholu je posluchač. Osy reproduktorů mají přitom mířit dopředu = kolmo na spojnici mezi nima. Oblast "ideálního stereoposlechu" má pak tvar klínu s osou orientovanou kolmo na spojnici reprobeden a postupně se rozšiřujícího tím víc, čím dál je od stereobáze.

Trošku mírnější pravidlo je požadavek (použitelnej v prostorách, kam se ten "rovnostrannej trojúhelník" jednoduše nevejde), aby vzdálenost posluchače od "stereobáze" (spojnice reproduktorů) nebyla menší než přibližně polovina vzdálenosti mezi reprákama a větší než asi její 1,5násobek. V tomhle případě je dobrý v případě menší vzdálenosti posluchače repráky mírně stočit osama směrem ke středu.

Repráky v žádným případě nemají bejt umístěný přímo do rohů místnosti (zdůrazňuje to basy) ani by neměly stát těsně u zadní stěny. Speciálně bedny se zadním vývodem bassreflexu musejí stát aspoň půl metru od stěny (lepší je ještě dál).
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod krtenek 4. 1. 2016 22:06

OK, díky.

A ještě doplňující dotaz:
Petulda píše:V tehle cenovce se rozhodne divej po dvoupasmovkach. Vzhledem k malemu vykonu AVR tehle kategorie by bylo idealni mit citlivy bedny (89 dB/W/m nebo vic).

Zatím se kloním k AQ Tango 83. Nicméně se dají sehnat jen o trochu draší AQ Tango 85 - má zde smysl volit třípásmové?
krtenek
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 1. 2016 01:24

Já rozhodně nikomu ze zásady konkrétní bedny neradím - nebudu to totiž JÁ, kdo je bude poslouchat. Je potřeba si je poslechnout a porovnat sám svýma ušima. Někomu můžou dvoupásma připadat lepší než trojpásma, jinýmu naopak - všecko záleží na kombinaci složitý soustavy zdroj signálu - zesilovač - bedny versus poslechovej prostor v kombinaci s ušima posluchače. A ten člověk je tak proměnlivej faktor, že to nejde poradit konkrétně - absolutně a nikdy. Jednou jsem se v minulosti "spálil", protože na základě osobního dojmu a znalostí o tazateli a jeho "poslechovým zázemí" jsem mu poradil jistou sestavu - a nevěděl jsem, že on to nechce umístit tam, kde já jsem si myslel. Přestěhoval se totiž "do svýho" a "jaxitaxi" mi to opomněl sdělit - následně mnou doporučená sestava do jím vytvořenýho prostoru nesedla a on z toho vinil mě. Tím jsem JÁ s veškerým konkrétním raděním ohledně typu beden skončil - sorry. Je to zásada, jejíž dodržování mi dovoluje zůstat nad věcí.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Denkez 5. 1. 2016 07:34

krtenek píše:Nicméně se dají sehnat jen o trochu draší AQ Tango 85 - má zde smysl volit třípásmové?

Tango 85 je nejenom třípásmové, ale hlavně větší. A díky většímu objemu, ostatně papírové hodnoty to také prokazují, zahrají hlubší basy.
Jaký bude zbytek pásma ve srovnání s Tangem 83, to by ti řekly tvé uši. Ale jak jsi sám řekl, vlastně cokoliv bude ve tvém případě lepší, jak interní repráky v TV.
http://www.aq.cz/images/d5_CatalogueMod ... 212_39.pdf
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 5. 1. 2016 08:50

krtenek píše:Zatím se kloním k AQ Tango 83. Nicméně se dají sehnat jen o trochu draší AQ Tango 85 - má zde smysl volit třípásmové?

A proč zavrhuješ ty Teacy? Podle všeho zahrají mnohem lépe.

A otázka jestli v téhle ceně dvoupásmo nebo malinké třípásmo? Od stolu se dá opravdu zhodnotit jen to, jak vypadají na papíře. V praxi mnohdy dochází k tomu, že se základním zesilovačem či dokonce receiverem zahrají celkově lépe (=věrněji) menší dvoupásma, protože takový zesilovač neutáhne / neukontroluje velký basák v nepříliš pevné ozvučnici (ta je daná cenou).
Zvukový výsledek pak může být takový, že třípásmo sice jde hloubš, ale duní a basy mají zřetelně horší rozlišení než u dvoupásmovek, které sice končí o trochu výš, ale basy jsou pevnější, přesnější.

Co z toho ale bude lepší s tvým AVR ve tvé místnosti a hlavně pro tvoje uši, to ti tu nikdo rozumně uvažující neřekne.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod krtenek 5. 1. 2016 17:44

AVR má na výstupu 6 Ohm, bedýnky mají 8 Ohm. Je v tom nějaký problém?

Ne že bych Taec zavrhoval, ale nerozumím max. výkonu 50 W, když AVR má nějakých 100 W.

Čili mě jde o technický soulad zařízení, ne o konkrétní model.
krtenek
Junior

Odeslat příspěvekod krmelec 5. 1. 2016 18:35

Z hlediska impedance problém není.
A výkonově je AVR celkem nadhodnoceno, takže bez problému taky.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý

Předchozí stránka