AV receiver + Sloupové repro za cca 80 tis.

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod paul_76 7. 8. 2021 18:56

Dobrý den, ahoj!

rád bych Vás požádal o radu/kontrolu mého výběru AV Receiveru + Sloupových Repro + (kabelů)

V audiu se moc nevyznám a vím že tady je hodně lidí, kteří jsou ochotni poradit nebo případně jen odhalit blbou chybu v mém výběru.

Obývák je s KK cca 38 m2, rozměrově obdelník 4 * 9,5 m) s tím že cca 1/3 je kuchyň a 2/3 pak obýváková poslechová část. Od TV k místu poslechu cca 3-3,5 m (TV u zdi, sedačka u zdi). TV 4k Samsung.

Chci kvalitní ozvučení na poslech hudby (SPOTIFY) žánry pop, rock, a občas i klasika. A pak samozřejmě k TV a filmům, protože tam mám pořád ozvučení z TV a to je tragédie a moje ostuda.

Zatím nebudu řešit domácí kino, ale do budoucna ano. Nechci tedy jen stereo zesilovač, ale komplexní AV receiver s moderními funkcemi, které hodlám využít do budoucna /je mě jasný že pro stejnou kvalitu hudby to teď trochu přeplatím/.

Taky zvažuji nějaký ten XBOX až děti vyrostou a nebráním se ani těm novým vychytávkám jako ozvučení další místnosti (např. systém HEOS, multicast nebo jak se to jmenuje).

Rozpočet mám cca 80 tis.

Zatím z mého laického pohledu, a po několika hodinách studování recenzí, se mě jako nejvíc zajímavé jeví tohle a to i tím jak to vypadá:

https://www.l-e.cz/wharfedale-evo4-4-bila

https://www.l-e.cz/denon-avc-x4700h-cerna-1

Kamarád mě sice doporučoval YAMAHU např.
https://www.yamaha-shop.cz/www-yamaha-a ... AHA-RX-A4A
ale jsou teď na shopech často nedostupné, a čekat už nechci.

U kabelů ani nevím jestli je to lepší připojovat přes svorky, jacky, nebo tam dát třeba tohle:
https://www.l-e.cz/reproduktorovy-kabel ... -4-0-mm-5m

Rád bych proto doporučení i u této drobnosti, a samozřejmě ať už mizerný drát nekazí výsledek.

Moc děkuju za tipy a názory.
paul_76
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eviljack 7. 8. 2021 20:44

Píše přece, že to chce v budoucnosti rozšířit na domácí kino...
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 7. 8. 2021 20:57

Jak moc do budoucna budes resit prostorovy zvuk a jakou prioritu to ma oproti poslechu hudby? Protoze pocitej s tim, ze ten AV receiver bude hrat hudbu cca jako zakladni stereo zesilovac za 10, mozna 15 tisic a do te doby, co pojedes stereo, ti stereo zesilovac nabidne i lepsi zvuk pro TV, filmy, hry, apod.

Kdybys zmenil nazor a upustil od AVR, spis nez tu Yamahu co doporucuje kolega, bych doporucil integrac Marantz PM7000N, co umi i streamovat a ma vsechno co chces. Ten priplatek za to stoji a rozpocet na to mas. Kabely tolik neres. V pohode staci neco jako toto https://www.prodance.cz/c276-black.html, uplne klidne to muzes zapojit natvrdo bez koncovek a usetris.

Jako repro muzu doporucit RIHA Micro S Plus (https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... kro-s-plus). Kdyz jsem to vybiral, tak jsem slysel celkem dost ruznych modelu okolo 50 tisic a nic se tomu ani nepriblizilo, zvlast ne bezne dostupne znacky z hifi studii. Cca behem mesice kvuli prechodu na vyssi model od RIHA je budu prodavat, kdyby byl zajem. S Marantz PM7000N hraji skvele.
Naposledy upravil Yiakubou dne 7. 8. 2021 21:09, celkově upraveno 1
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 7. 8. 2021 21:04

U reproduktorů se podívejte na Polk Audio Reserve R600 (recenze). Řada Reserve neskutečně útočí cenou a nabízí zvuk z výrazně vyšší kategorie. Měl jsem zatím možnost slyšet jen menší regálové R200, ale dojem byl skvělý.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod paul_76 7. 8. 2021 22:42

Lidi moc všem díky za podměty a názory, musím připustit že ten prostorový zvuk NENÍ nejvyšší priorita. Tak 5-10 procent a to ještě někdy za x let..

Pokud ten můj vybraný AVR hraje jak stereo zesilovač za 10-15 tis. pak je to opravdu ke zvážení... jak jsem psal, nerozumím tomu a jdu si nastudovat co vše např. ten Marantz PM7000N umí, v čem jsou všude rozdíly mezi stereo zesilovačem a AVR zejména pak v konektivitě a zda by to nakonec nestačilo, tak jak píšete a doporučujete.

Teď zapojuju TV skrz STB přes HDMI, a na tom stereo zesilovači HDMI výstup nikde nevidím, a na STB zase není optický výstup :) takže jestli to chápu dobře se připojuje TV tak jak mám teď přes HDMI z STB a až z TV se připojí ten stereo zesilovač nějakou optikou?
Omlouvám se za ty blbý dotazy, ale já fakt tomuhle nerozumím :) a TV napojená na ty repro už samozřejmě být musí.

Taky bych to chtěl vše ovládat přes iPhone, ale to se dívám že ten Marantz umí. Na to je nějaká aplikace?

Přiznám se že ty repro vybírám podle recenzí, ale také podle toho jak se mě líbí vzhledem. Wharfedale Evo 4.4. se mě líbí a recenze byly velmi dobrý, a ani od Vás jsem neslyšel k tomuto námitku, tak předpokládám že to bude ok a u těch bych asi zůstal.

Někde tady na diskusi jsem četl že AV zesilovač a sloupové repro by cenově mělo vycházet cca nastejno aby to bylo vyvážené - podle toho jsem já vybíral. Jak je to ale cca s vyvážeností u konfigurace stereo zesilovač a sloup. repro. 40 zesilovač / 60 repro nebo tak něco?

Marantz PM7000N a Wharfedale Evo 4.4 by tedy byla vyvážena kombinace?

Když nebudu mít domácí kino, určitě bych už nepotřeboval subwoofer, k tomu mě napadá co stereo zesilovač 2:0 např. Marantz PM8006? Mělo by to smysl, nebo už pro repro v dané cenové úrovni bez rozdílu, a navíc tam nejsou digital optical. Tady by se to pro zajímavost zapojovalo jak, poradíte prosím?

Ještě jednou všem děkuji za připomínky a doporučení, budu mít hodně nad čím přemýšlet.

To Kuba4: Zítra ještě kupovat nebudu, až pozítří jsem chtěl, ale než si to ujasním tak nákup odkládám :)

P.
paul_76
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 7. 8. 2021 22:48

Narvi 20 tisíc do stereo receiveru. který umí simulovat i prostorový zvuk a šedesát do beden a budeš mít super zvuk. A na film si pak můžeš pořídit daleko levnější vícekanálový AV receiver až na to přijde řada a v případě nutnosti to přepínat.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod paul_76 7. 8. 2021 23:03

To: Kuba4 jaké 2 dny? četl jsi co jsem napsal?

Zítra ještě kupovat nebudu, až pozítří jsem PUVODNE chtěl, ale než si to ujasním tak nákup odkládám NA TOLIK KOLIK BUDE POTREBA.

z toho možná lépe pochopíš, někdy je lepší ubrat na rychlosti a přidat na pozornosti

peace..
paul_76
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 7. 8. 2021 23:18

Prostě si pořiď zesilovač, tedy spíš stereoreceiver co HDMI vstup má a propoj to přes HDMI ARC s TV. Například: https://www.alza.cz/denon-dra-800h-silv ... 648216.htm
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 7. 8. 2021 23:49

paul_76 píše:Teď zapojuju TV skrz STB přes HDMI, a na tom stereo zesilovači HDMI výstup nikde nevidím, a na STB zase není optický výstup takže jestli to chápu dobře se připojuje TV tak jak mám teď přes HDMI z STB a až z TV se připojí ten stereo zesilovač nějakou optikou?
Omlouvám se za ty blbý dotazy, ale já fakt tomuhle nerozumím a TV napojená na ty repro už samozřejmě být musí.

TV, pokud to neni nejaky stary model, by mela mit opticky toslink vystup https://cs.wikipedia.org/wiki/TOSLINK. STB nechas jak je a TV takto opticky propojis s receiverem. Na TV pak nastavis zvukovy vystup pres optiku a veskere audio z TV pak bude hrat pres ten receiver. V pripade, ze vyberes receiver s HDMI vstupem, propojis TV a receiver HDMI kabelem se stejnym vysledkem. Repro bude vzdy propojene s receiverem / zesilovacem, primo do TV to nejde. Signal z TV je potreba nejdriv zesilit (v pripade analogoveho vystupu z TV), nebo prevest na analogovy a potom zesilit (v pripade digitalniho vystupu z TV) a to vse dela prave ten receiver.

paul_76 píše:Taky bych to chtěl vše ovládat přes iPhone, ale to se dívám že ten Marantz umí. Na to je nějaká aplikace?

Ano, vetsina zarizeni se streaming funkci potrebuje nejakou aplikaci pro ovladani. V pripade Marantz je to HEOS aplikace, ktera je dostupna na iOS i Androidu.

paul_76 píše:Někde tady na diskusi jsem četl že AV zesilovač a sloupové repro by cenově mělo vycházet cca nastejno aby to bylo vyvážené - podle toho jsem já vybíral. Jak je to ale cca s vyvážeností u konfigurace stereo zesilovač a sloup. repro. 40 zesilovač / 60 repro nebo tak něco?

Dulezite je si uvedomit, ze repro ma na vysledny zvuk vetsi vliv, nez receiver / zesilovac a z toho duvodu je vhodnejsi investovat o neco vic do repro. Jestli to ale ma byt 50:50, 60:40, nebo nejaky jiny pomer, tak na to zadna poucka, ktera by platila pro vsechny pripady, proste neni. 80 tisic je celkem dost penez a durazne doporucuju vybrat si par kombinaci a jit si to nekam poslechnout. To v drtive vetsine pripade dost zmeni nazor, ktery je do te doby utvoren radami a doporucenimi z for a recenzi. Zaroven plati, ze kazdy ma jine zvukove preference. Nekomu se bude libit kombinace repra za 40 a zesilovace za 40, jinemu zase klidne kombinace repra za 60 a zes. za 20.

paul_76 píše:Marantz PM7000N a Wharfedale Evo 4.4 by tedy byla vyvážena kombinace?

Teoreticky ano, ale klicovy je vlastni poslech.

paul_76 píše:Když nebudu mít domácí kino, určitě bych už nepotřeboval subwoofer, k tomu mě napadá co stereo zesilovač 2:0 např. Marantz PM8006?

Zrovna PM8006 hraje stejne, nebo mozna i o malilinko hur nez PM7000N. Proc tedy kupovat PM8006, kdyz PM7000N, jen o nejaky tisic dva drazsi, nabizi vic funkci - zejmena digitalni vstupy a streaming? PM7000N je za ty prachy asi to nejlepsi all-in-one reseni na trhu, se kterym mam zkusenost. Pokud tedy uz neresis AVR, dle meho nazoru pro tebe idealni reseni.

-- 7. 8. 2021 23:55 --

martas38 píše:Prostě si pořiď zesilovač, tedy spíš stereoreceiver co HDMI vstup má a propoj to přes HDMI ARC s TV. Například: https://www.alza.cz/denon-dra-800h-silv ... 648216.htm

Ten bych rozhodne nedoporucil. Je to jen AVR osekany na 2.0. Rozpocet ma na vic a tohle by zbytecne zabilo potencial repro. Zminovany PM7000N je plnohodnotny integrovany zesilovac, podobne jako levnejsi (ale znatelne horsi) Yamaha R-N803D.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 8. 8. 2021 00:15

To jsem netušil, hodil jsem první odkaz, to se omlouvám. Já sám jsem spokojený uživatel stereoreceiveru Pioneer, zázrak to není, ale na moje užití 90% TV - filmy, 10% hudba to s repro Polk bohatě stačí a jsem víc než spokojený. I ten pseudo prostorový zvuk to umí velice efektně.
Na soustředěný poslech hudby mám jiné hračky.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 8. 8. 2021 09:43

nechtěl jsem už radit, ale když ono mi to nedá :D tak jen stručně

rozpočet slušný
zapomíná se tady na místnost, která je hodně důležitá - pokud máš např. hladkou podlahu, nemáš závěsy, všude samé sklo... tak budeš mít problém se zvukem a je jedno co koupíš. doporučoval bych místnost rozdělit (např. závěsem) pokud to jde - nebudeš vyhrávat do tak velkého prostoru a zvuku to prospěje. dej nákres místnosti a my ti to přestavíme :)

AVC 4700 mám, hraje hezky, nicméně stereo Denon PMA 1600 hraje lépe. jde o to jak jsi náročný, rozdíl tam je zřetelný, ale pokud nebudeš mít přímé srovnání, tak budeš spokojen. nicméně stereo je zvukově lepší volba a AVR bych doporučil jen v případě, že chceš mít multikanál

no a k bednám (v minulé debatě bylo dost veselo, snad se nám to tady vyhne) :)
měl jsem Polk S60 a mohu doporučit - pokud máš rád zábavný (výrazný) zvuk na efekt, tak těžko najdeš lepší. a ta cena, prostě paráda!
potom doporučim Focal Aria 926, také vcelku zábavné, jen ne tolik jako ty Polk. jsem s nima spokojen a zatím jiné nehledám. na netu je momentálně najdeš za 38t. nové, což je slušná nabídka.
Wharfy 4.4 jsem měl dlouho v hledáčku, ale nikdy jsem se bohužel nedostal k poslechu. kolega který má Tannoy Revolution XT 8F je poslouchal a nadšen nebyl - řekl o nich, že to jsou chrastítka. to samozřejmě neznamená, že jsou špatné - jen bych je nekoupil bez poslechu a přímého porovnání (třeba s těmi Focaly)

kabely moc neřeš, stačí měď 2x4, případně i 2x2,5. až nebudeš mít co dělat, tak je můžeš vyměnit za něco dražšího (a možná i lepšího)

u Denonu dra-800h jsem měl dojem, že to je PMA 800 rozšířený o síťové funkce (a HDMI) a ne že to je jakýsi degradovaný AVR - osobně ho ale bohužel neznám, tak se třeba pletu :?:

ještě dodám, že recenze musíš brát s rezervou a hlavně se musíš naučit číst mezi řádky...
např. tady na AV mánii najdeš bedny hodnocené snad jen 9/10, případně i 10/10 - tak si říkám, kdepak asi jsou ty blbě hrající kousky, že by na trhu nebyly?

- podle textu příspěvků v tomto vláknu to vypadá, že tady bylo mazáno, jen netuším co, kdo, proč...

na závěr dám opět fotku (už tu někde je) - není to proto, že by byla tak dobrá, ale aspoň je vidět, že píšu především o tom, co znám
Přílohy
duo2.jpg
AVC 4700 - PMA 1600
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod paul_76 8. 8. 2021 11:11

Yiakubou píše:TV, pokud to neni nejaky stary model, by mela mit opticky toslink vystup https://cs.wikipedia.org/wiki/TOSLINK. STB nechas jak je a TV takto opticky propojis s receiverem. Na TV pak nastavis zvukovy vystup pres optiku a veskere audio z TV pak bude hrat pres ten receiver. V pripade, ze vyberes receiver s HDMI vstupem, propojis TV a receiver HDMI kabelem se stejnym vysledkem. Repro bude vzdy propojene s receiverem / zesilovacem, primo do TV to nejde. Signal z TV je potreba nejdriv zesilit (v pripade analogoveho vystupu z TV), nebo prevest na analogovy a potom zesilit (v pripade digitalniho vystupu z TV) a to vse dela prave ten receiver.

Super díky moc za vysvětlení a doporučení! V tuto chvíli jsi mě téměř přesměroval na řešení se stereo zesilovačem :)
Moje TV má "digital audio out (optical)" takže je to přesně jak píšeš. Předpokládám že zde je kvalita stejná nebo i lepší než u HDMI. Co ale do budoucna? Chtěl bych aby ta investice vydržela klidně i 10 let dopředu, budou i nové televize propojitelné s https://www.l-e.cz/marantzpm7000n-cerna . Chápal jsem to tak že nové AVR jsou prostě tak univerzální že nebudu muset dlouho nic řešit zařízení bude fungovat. Platí to stejné i tady?

Pracuji už s tím že domácí kino a prostorový zvuk prostě mít nebudu, to je OK.
Ale kdybych někdy chtěl připojit nějakou herní konzoli pro kluky až vyrostou - třeba za 3-4 roky? Tak se to bude propojovat stejně jako u STB? Tj. konzole se propojí s TV a až z TV půjde zvukový signál do toho stereo zesilovače?

A doporučení si to jet poslechnout určitě zvážím taky, i když jsem původně nechtěl. Pokud tedy bude prodejce co mě to umožní..

Díky.

To:leroj - taky díky za příspěvek

zkusím rozepsat mojí filozofii výběru :)

A) nejsem žádný hudební nadšenec a určitě bych nezaznamenal kvalitu jako tady vnímá většina z Vás, řekněme že jsem středně náročný (a taky kupuju pro celou rodinu). Nebudu určitě přestavovat obývák, nebudu na hladkou podlahu dávat koberec a nebudu kupovat záclony...

B) hudbu si ale rád poslechnu a zejména tím že penězi nejsem úplně limitován, nepotřebuji za každou cenu řešit cena/výkon, nebo něco nechávat na později a vylepšovat to až bude rozpočet. Kdybych cítil že to užiju klidně si připlatit už teď a koupím i dražší sestavu. Ale vím že to pro mě bude zbytečné a ani nepoznám rozdíl (možná i těch 80 tis. je na mě hodně, ale mě to prostě nevadí). Berte mě jako spotřebitele co to koupí a pak to bude užívat. To mimo jiné znamená že odpovídající kabely chci už koupit teď a ne vylepšovat za rok za dva. A taky pokud se mě některé kousky líbí designově, tak si za ně i rád připlatím. Nebo jinak akceptuji o něco horší výkon, pokud to bude hezky vypadat.

C) zároveň i když nejsem omezován penězi jejich hodnotu vnímám, a určitě si nechám poradit od lidí co rozumějí problematice. Mimochodem díval jsem se na některá HIFI řešení a ty ceny v miliónech mě opravdu překvapili - to fakt je ta high kvalita poznat? :) Můj rozpočet tedy beru jako "střední úroveň".

Snad zadání z toho co sem napsal lépe pochopíte, a budete respektovat i to že HIFI není můj primární koníček :) ale na ten lepší zvuk se těším moc, to zase jo !

P.
paul_76
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jardadts 8. 8. 2021 12:04

Mám AVR Yamaha RX-A 2070(dle ceny předchůdce Yamaha RX-A4A) a repro Focal Aria 948 . Zkoušel jsem Denon DRA 800H a hrálo to +- stejně ,takže bych ty AVR vyšších cenových relací nezatracoval. Jestli půjdu do nějakého stereo zesilovače tak zkusím nějaký Naim, Nad nebo Hegel cenově 40K+ a snad to bude mít význam.

Moje zkušenosti z dlouholetých upgradů jsou asi takové:
- za dvojnásobek ceny si polepšíš tak o 5-20% :-)
- v poslechovém studiu vše hraje jinak než doma
- nevěř všemu co čteš na fórech ,někteří jedinci slyší extrémní rozdíly a ty pak doma můžeš zjistit, že sis vůbec nepolepšil .

Denon DRA 800 - je stereo AVR s výbornou konektivitou .Můžeš do něj připojit přes HDMI další zařízení a ovládat je jedním dálkovým. Asi nic podobného u jiných značek nekoupíš .

To že není Hi-fi tvůj primární koníček ještě neznamená, že se jím nestane . Vítej do klubu .
TV Philips 65OLED856 , Sony UBP - X800 , Yamaha RX-A 2070 , Apple TV 4K,Focal Aria 948
jardadts
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 8. 8. 2021 12:05

A - tak to je škoda

B - kabely např. https://www.hifistereo.cz/produkty/kabe ... /2151.html, ale stačí i levnější. koncovky nedávej, jednak to zdražíš a navíc přidáš zbytečné spoje
já mám tyto: http://www.supracables.cz/supracables/e ... -PLY-2x3-4 - jestli hrají lépe než levné nevím, dával jsem je jen pro lepší pocit :)
píšeš: "Nebo jinak akceptuji o něco horší výkon, pokud to bude hezky vypadat." - tak to je smutné

C - rozdíly ve zvuku u dražších sestav jsou, ale ne každý to pozná a rozhodně neodpovídají nárustu ceny
- souvisí to i s A) pokud dáš stereo sestavu za mega do jeskyně, tak bude hrát hůř, než sestava za 100t ve slušně zatlumeném obýváku. jsou prostě věci, které nezachrání ani peníze

Marantz PM7000N vypadá dobře a je univerzální. pokud k němu dáš např. ty Focaly 926, tak bys měl být spokojen a ještě 10t ušetříš. ale jak všichni píšou: poslechni si to někde - jen počítej s tím, že to potom doma v obýváku bude hrát úplně jinak - a nemyslím lépe

co jsem psal, tak jsem byl předběhnut, ale ničemu to nevadí - jen to vypadá že opisuji :)
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Leony5 8. 8. 2021 13:00

Akusticky neupravená místnost je pro zvuk prevít, a dobrého zvuku nedocílíš ani s desetinásobným rozpočtem. Zvuk se ti bude slévat do neposlouchatelné koule a chaosu. Nejdříve bych před investicí 80k+ doporučil nastudovat něco o akustice místnosti aby jsi pak nelitoval vynaložených prostředků když neuvažuješ o záclonách, koberci atd. Nic ve zlém.
Leony5
Mírně pokročilý

Další stránka