Výběr Soundbaru s Dolby Atmos

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Lordpcman 15. 8. 2021 07:52

Zdravím, je možný, že prodám svoje letité domácí kino receiver + repro + subwoofer (inzerát už mám podanej), a rád bych jej nahradil nějakým už pokročilejším soundbarem s Dolby Atmos. Cenově tak do 25000,-. To domácí kino co teď mám nemá Dolby Atmos. A prostě jsem se zhlídl v Soundbaru (se samostatným subwoofer, zadní bedničky nevím jak jsou důležité - účelné)
Místnost mám cca 17m2. Sedačku mám zatím u zdi (do L nejde posunout dopředu, ale je možný někdy v budoucnu rovnou do prostoru - pokud budou někdy prachy, takže pak nechci měnit znova audio, takže klidně může bejt soundbar se zadníma repro co se dávají až za sedačku).
Vím že tak v té ceně 15k + je toho celkem dost a určitě mezi tím budou rozdíly co do kvality prostorového ozvučení.
Co to Dolby Atmos je stejně kvalitní zážitek u různých značek a modelů nebo v tomto některý model převyšuje konkurenci?
Jaký tak v té ceně zvolit? Je to vše dost podobné, nebo je něco s pádnými argumenty co vybočuje z řady?
Děkuji za všechny postřehy a odpovědi. Doufám že je článek srozumitelný.
Lordpcman
Junior

Odeslat příspěvekod Katikakus 15. 8. 2021 10:15

Sebelepsi soundbar nedokaze virtualnimi hratkami se zvukem nahradit fyzicke reproduktory. Pokud ti jde o skutecny prostorovy zvuk, tak budes zklamany. Rozsirit stavajici sestavu o Dolby Atmos znamena dokoupit dva DA reproduktory (pokud DA umi tvuj receiver).
Katikakus
Junior

Odeslat příspěvekod Houbičkar 15. 8. 2021 12:29

tazatel píše:

„To domácí kino co teď mám nemá Dolby Atmos.”

odpověď:

„Rozsirit stavajici sestavu o Dolby Atmos znamena dokoupit dva DA reproduktory (pokud DA umi tvuj receiver).”
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lordpcman 15. 8. 2021 13:12

Se omlouvám sem to domotal. Sem to myslel tak, že zatím Dolby Atmos nemám, ale receiver to umí, takže mám o čem přemýšlet. Jestli teda koupit jen repro pro Dolby Atmos nebo co jsem se zhlédl tak Soundbar.
Lordpcman
Junior

Odeslat příspěvekod Lordpcman 15. 8. 2021 16:39

Teď to tak nějak začínám studovat. Když koupím teda repro, který dám na ty sloupy, směřující nahorů tak využiji Dolby Atmos, když hdmi mám zapojené přímo do tv (Sony) a přes (e)ARC jde zvuk do toho receivru? Vím, že telka propustí jak DD tak i DTS. Abych ty samostatný repráky nekoupil úplně k prdu. Receiver nepodporuje 4k,Dolby Vision, HDR tak proto přímo do telky a zvuk tedy do receivru pomocí (e)ARC.
Lordpcman
Junior

Odeslat příspěvekod Tomáš78 15. 8. 2021 18:15

Bude "nějaký" atmos, když TV nema eArc, ale jenom Arc? Jinak řečeno, má smysl soundbar s atmos, když má TV pouze Arc?
Tomáš78
Junior

Odeslat příspěvekod Katikakus 15. 8. 2021 22:03

Houbičkar píše:tazatel píše:

„To domácí kino co teď mám nemá Dolby Atmos.”

odpověď:

„Rozsirit stavajici sestavu o Dolby Atmos znamena dokoupit dva DA reproduktory (pokud DA umi tvuj receiver).”

Ktera cast me odpovedi je pro tebe nesrozumitelna?
Katikakus
Junior

Odeslat příspěvekod pike01 16. 8. 2021 09:01

Tomáš78 píše:Bude "nějaký" atmos, když TV nema eArc, ale jenom Arc? Jinak řečeno, má smysl soundbar s atmos, když má TV pouze Arc?

To ještě záleží na tom, co chceš přehrávat. Atmos má dvě implementace, ztrátovou, kódovanou přes dolby digital plus, které stačí arc. Tu užívá netflix (a obecně streamovací služby). Bezztrátová verze atmosu je pak na bluray (a v ripech) kodovaná přes trueHD a ta vyžaduje eARC.
pike01
Junior

Odeslat příspěvekod Lordpcman 16. 8. 2021 09:45

Pike01 tak to je super moje telka podporuje eARC děkuji za osvětlení
Lordpcman
Junior

Odeslat příspěvekod Skajvolkr 17. 8. 2021 06:49

Ze soundbarů, který uměj Dolby Atmos a mají minimálně setup 7.1.4. + podporu všech formátů DTS:X, DD+ apod. a jsou použitelný 2 značky v této cenové hladině. (vlastně asi vůbec, možná se pletu, ale na trhu nic moc není)

Zbytku vždycky něco chybí, většinou hrajou hůř, protože chybí reproduktory (zadní, směrové), nemá formáty + možnosti zapojení apod.

Stojí za to věci od Samsungu Harman Kardon HW 90R (7.1.4.) r. 2019
HW 950N (7.1.4.) r. 2019
HW950T (9.1.4.) r. 2020
HWQ950 (11.1.4) – r. 2021
V testech válcovaly všechny ostatní soundbary.
Ty starší modely lze sehnat výrazně pod 20.000 Kč (a někteří tvrdí, že i hrají lépe, konkrétně HW90R).
Jediný soundbar, který je překonával v testech prostorovém zvuku je Nakamichi Shockwafe Ultra 9.2.4, který má boční reproduktory místo odrazových a 2 subwoofery. Zase, ale zvukově byl o něco slabší a u nás se neprodává.

Zajímavá fuknce těch soundbarů od Samsungu je fuknce Adaptive sound. Pokud je zvuk jen ve stereo nebo 5.1., prostě v čemkoliv jiném než Dolby Atmos, tak dopočítá zvukové kanály a zapojí celou audio sestavu jako by to byl Atmos. A řekl bych, že se mu to daří.

Nekrmte to pomocí Apple TV. Je softwarově zablokovaná a nedokáže Vám pustit zvuk bezztrátové kvalitě jako je DTS HD MA, DTS:X, Dolby Atmos TrueHD z vlastních zdrojů.
Dokáže pouze pouštět ořezaný Dolby Atmos a další ořezané formáty ze streamovacích aplikací. iTunes, Netflix, Disney apod. A pokud si tam pustíte něco z kvalitního zdroje, tak Vám to prostě ořeže, upraví, vynechá kanály a zprasí.

Krmte to Nvidia Shield 2019 Pro a nebo něčím podobným, která Vám přehraje všechno.

Zapojení soundbaru Shield -> Soundbar -> TV

P.S. Co se týče streamů, tak třeba Netflix Vám při Atmos zapojí celou sestavu, ale Disney nebo HBO Max, tak ten má streamovaný Atmos omezen na 5.1. a Atmos do plné sestavy jejich pořadů, pak bude k dispozici na UHD Blueray.
HBO GO dopočítávat pomocí Adaptive sound.
Skajvolkr
Junior

Odeslat příspěvekod Tomáš78 21. 8. 2021 10:42

Chtělo by to vyzkoušet. Takový Samsung 950 by možná nám amatérům bohatě na filmy z Netflixu stačil....
Tomáš78
Junior

Odeslat příspěvekod Lordpcman 23. 8. 2021 06:58

Tak jsem to rozsekl � koupil jsem Nvidia Shield Pro (2019) Odpo jdu pro něj tak su zvědavej co to dokáže
Lordpcman
Junior

Odeslat příspěvekod Lordpcman 31. 8. 2021 22:15

Tak a je doma Soundbar Samsung HW-Q950T. Parametry luxus, nevím co by to mělo umět víc. Krabice mě dostala jak je velká a těžká. Po vybalení luxusní premiový dizajn. Ještě zdaleka zvukově neotestováno. Jen z běžného tv vysílání (kabelovka) a za mě 1*. I jsou tam slyšet dost detaily a to nemusí řvát, aby to utrhlo uši. Tak uvidím časem jak na to pustím pořádnou zvukovou stopu jak si povede. Hlavně subwoofer a ten Dolby Atmos
Lordpcman
Junior

Odeslat příspěvekod Tomáš78 1. 9. 2021 10:06

Myslím, že můžu napsat nejen za sebe: díky moc za napsání tvých zkušeností. Buď tak hodný a pokračuj v tom :-)
Tomáš78
Junior