Dojmy Soundbar HW-Q950A + TV The Frame 2021

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Skajvolkr 21. 3. 2022 20:59

Dojmy Soundbar HW-Q950A + TV The Frame 2021

Soundbar HW-Q950A 11.1.4.
22 reproduktorů – DD+ Atmos, TrueHD Atmos, DD, DD+, DTS, DTS-MA, DTS:X a další formáty, Airplay 2, BT SBC, Spotify Connect, Alexa, 4K 60hz HDR 10+ a Dolby Vision passthrough, Tap sound.

Hraje lépe než HW-Q90R. U hudby je to znát. Prostor a lokalizace při Atmos/DTS:X efektů je také lepší.
Ve standard režimu zapojí pouze 7.1.4. v ostatních režimech zapojí 11.1.4.

TV The Frame 2021
Oproti The Frame 2020 má horší repro. Televize je však výrazně tenčí a opravdu vypadá jak obraz s tenkým rámečkem.

Nastavení

Auto EQ

pomocí mikrofonu subwooferu zkalibruje místnost.

Spacefit
Tahákem modelu Q950A a The Frame 2021 / NeoQLED byla automatická kalibrace místnosti pomocí mikrofonu televize. Tato funkce funguje pouze při zapnutí inteligentního zpracování zvuku funkce Adaptive Sound na televizi a vytvoří se, tak nové nastavení Adaptive Sound+. Rozdíl jsem zatím žádný neslyšel.
(Soundbar model 2022 už má kalibraci s vlastním mikrofonem bez nutnosti vyšších řad Samsung Tv.)

Q-symphony
Dále tahákem modelů 2021 (a některých TV 2020) bylo Q-symphony, že se do sestavy zapojí část repro z televize. (Model 2022 TV + Soundbar zapojí prý veškeré repro z TV.)
Funguje jen v Adaptive, Adaptive+ a Game Pro modu.
Je to trochu znát, ale že by mi to trhalo žíly, se říct nedá. Někteří na internetu píšou, že tom občas blbě spočítá, špatně zvýrazní zvuk na repro v TV při nějakém Atmos efektu. Zatím se mi to nestalo.

Nastavení zvuku v menu je pak TV+Soundbar. Funguje s obsahwm z TV i z externího zdroje. Při zapojení Externí zdroj -> Soundbar –> TV.

Pokud přepojím zařízení externí zařízení HDMI port Game Console -> TV -> HDMI eARC Soundbar, tak Q-symphony hraje také z externího zdroje (Atmos, Dolby Digital+), bohužel i když je v televizi nastaven audio passthrough, tak televize nepropustí žádné DTS. Zkoušel jsem i změnit zapojení HDMI portů na televizi ve smyslu: externí zařízení HDMI eARC -> TV -> HDMI Game console Soundbar, to pro změnu nehraje vůbec a říká to, ať soundbar zapojím do HDMI eARC.

Equalizér
Funguje jen v nastavení Standard, při ostatních nastaveních nefunguje. Lze pak upravit jen subwoofer. Případně přímo na soundbaru bass, treble.

Na AV foru doporučují toto nastavení.
150 Hz: +5
300 Hz: +3
600 Hz: +2
1.2 kHz: +1
2.5 kHz: +3
5 kHz: +5
10 kHz: +3
Nastavení subwooferu +2 (Rtings) nebo -4. (Avforum).
+ 2 je dost basové. -4 je subwoofer celkem mrtvý, ale do celku je harmoničtější.

Nastavení jednotlivých reproduktorů lze dělat jen jako celek levá + pravá. K nastavení lze použít Dolby test sounds 7.1.4. a 9.1.4.
https://download.dolby.com/us/en/test-t ... _9_1_6.mp4
https://download.dolby.com/us/en/test-t ... _7_1_4.mp4

Volby -6 až+6
Center Level
Side Level
Wide Level
Front Top Level
Rear Level
Rear Side level
Rear Top Level
Subwoofer

Phřehrávací módy
Standard 7.1.4.
Surround 11.1.4.
Game Pro 11.1.4.
Adaptive 11.1.4.
Ve všech modech hraje Atmos i DTS:X.

Smarthing
V mobilní aplikaci lze ještě nastavit zvýraznění dialogů, noční režim, vylepšení hloubek. Je to znát. Noční režim řeším také tak, že stáhnu dolů subwoofer.
Zvýraznění dialogů lze také nastavit přímo na soundbaru a ještě k tomu virtuální surround.

Přehrávání
Na hudbu na AV foru se doporučuje Standard, při zájmu o zapojení celé sestavy, pak Game Pro.
Na filmy, pokud chcete, aby to bylo přesně tak, jak je to nahráno, tak mod standard, ale zapojí se jen max. 7.1.4.
Jinak na filmy Adaptive mod + případně Q-symphony. Adaptive u některých zdrojů občas lehce vytahuje dialogy.
U staršího soundbaru HW–Q90R, když jsem si pustil TENET, který je v DTS–MA 5.1., tak to ten soundbar přepočítával v Adaptive někdy špatně. U HW950A, když testuji stejnou scénu, tak se to tváří správně.

Pokud to shrnu, tak vlastnosti Q-Symphony, Spacefit atd., které byly tahákem, jsou celkem zbytečné. Důležité je, že soundbar hraje lépe než předchozí modely.

Na domácí žvýkání je soundbar fajn, s Atmosem v kině je „srovnatelný“. Rozumějte, dělá to podobný bordel, má to pěknou lokalizaci v prostoru a sousedi Vás nebudou mít rádi. (Pokud nějaké máte a nepozvete je na film.)

Osobně bych rád ze stejné/podobné kategorie vyzkoušel Bose 900, Sony HT-A9, HTA700. apod. Nebo napadá Vás něco dalšího? Spousta soundbarů má problém, že do nich nezapojíte externí zařízení (BlueRay, Shield, apod.) a jste odkázání jen na streamovací aplikace a formáty, která přelouská Vaše televize.
Skajvolkr
Junior

Odeslat příspěvekod leroj 22. 3. 2022 08:57

nechci do toho rýpat, ale ono mi to nedá, takže pár poznámek:)

není např. jedno, jestli hraje 11 nebo 15 reproduktotorů, když hrají vlastně jen ze tří míst (sub nepočítám)?

Atmos není o tom aby dělal bordel, ale aby co nejlépe podal prostorový zvuk (co nejblíže tomu, jak si to tvůrci představovali a namíchali)

a na dotaz, jestli mě nenapadá něco jiného, tak napadá:
např. AVR + 5(7) bedýnek, třeba z bazaru - sice to nebude pravý Atmos, ale aspoň tam bude slušná lokalizace zvuku v prostoru a bordel to udělá asi i větší

a když čtu ty marketingové bláboly na https://www.samsung.com/cz/audio-devices/soundbar/q950a-black-hw-q950a-en/, tak nevím, jestli se mám smát nebo brečet. ono by to bylo jedno, ale co když tomu někdo uvěří, co s tím potom?

a už toho nechám, neber to že píšu proti tobě (to tvoje pojednání se jeví seriózně a nepřehání a rád jsem si ho přečet), ale já jsem na soundbary nějak alergický - teda spíš na ty reklamní kecy okolo.

jo a ještě: výkon 616 W, já prostě žasnu :shock:
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dracul77 23. 3. 2022 07:25

Mal som doma soundbar LG SN10y, dolby atmos…blabla….…. Chvalabohu MAL!
Uz v zapojeni AVR + 3.1 je to uplne o niecom inom.
… len moj nazor…
dracul77
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Luda9sl 23. 3. 2022 10:06

Taky se přidám.

Pán asi nikdy neslyšel domácí kino že porovnává soundbar s kinem.

Strejda si pořídil základní soundbar 3.1.2 a můžu konstatovat že za mě to bylo vyhozených 10 litrů. Pravý prostorový zvuk téměř žádný jen jakoby taková ozvěna ze předu pokus o 3D zvuk? . Ale jako náhrada reproduktorů TV to šlo. Na hudbu vůbec.
Denon AVR-X1700H
Magnat Signature 507 - Magnat supreme 5.1.2
Chord Mojo - Sennheiser HD 560S
HTPC - madVR - LG Oled B7
Luda9sl
Junior

Odeslat příspěvekod Skajvolkr 27. 3. 2022 13:53

Update: Q-Symphony nehraje z externího zdroje. Přehlédl jsem to v menu. Jsou tam 2 podobná nastavení vedle sebe.

Nemyslím si, že je jedno, kolik reproduktorů hraje. Vzdálenost mezi levými a pravými reproduktory na předním panelu je 1,2 metru. Mezi panelem a reproduktory q symphony je vertikálně v mém případě také 1,2 metru. Jelikož přední reproduktory i zadní reproduktory hrají do různých směrů, tak to vytváří pěknou Atmos bublinu, byl jsem překvapen. Místnost 4x4m s 3m stropem. Sezení ve sweetspotu cca 2,4 m od TV.

Testoval jsem před pár dny třeba film Tiché místo, kde se ve scénách po sobě měnily místa zvuku a lokalizace byla pěkná a naopak, ve scéně, kdy měl zvuk posluchače pohltit jako celek, tak nebylo jasné, odkud to hraje, což mě také příjemně překvapilo.

Soundbary za ta léta ušly kus cesty. Co jsem tam četl, tak lidé, kteří mají sestavy 5.1., tak by koupili třeba tento soundbar, kdyby se měli rozhodovat znovu. Kamarád měl AVR Klipsch 5.1 a nyní má tento soundbar a nestěžuje si.

Nevím, kolik jste v posledních době slyšeli nejvyšších řad soundbarů. Já jsem jich pár vyzkoušel JBL 9.1, Bose 700, Sonos Arc, Philips B97, Yamaha, LG SN10y, Samsung Q90R atd. Nejvíc mě zaujal Samsung a Bose. Bose však nemá konektivitu a formáty (A za tu cenu, co za něj chtějí, je lepši koupit AVR). Zbytek byl výrazně slabší a samozřejmě z toho vyplývá, že soundbary v ceníkové ceně 10 tisíc za nimi výrazně zaostávají. Zahraniční recenze a diskuze na Redditu a avforech píší vesměs totéž.

Slovo bordel jsem psal s nadsázkou, naposledy jsem byl v Cinestar Theatre Deluxe na Černém mostě (Batman) a ten soundbar se v porovnání s jeho Atmosem nemusí stydět. Je to také odpověď na to, zda jsem nikdy neslyšel (domácí) kino.
Naopak pokud srovnám pražský Imax, který má jen 6.1., tak ten soundbar, jelikož má těch reproduktorů více, vytvoří doma lepší zážitek.
Od té doby, co mám doma soundbar, tak méně rád chodím do Imaxu. Také ten obraz není nic moc, jen to velké plátno je fajn. Theatre Deluxe v Cinestaru je naopak zvukově i obrazově skvělý. Snad top v Čr.

Nevím, zda by AVR + 5 bedýnek udělalo stejný/lepší efekt. AVR + 7 bedýnek asi ano. Pokud pustím 5.1. na soundbaru nebo jsem slyšel 5.1. domácí kino, tak je efekt slabší. DTS:X i Atmos 11.1.4. je výrazná změna a větší zážitek.
Ale u AVR 7.1. a více jsme pak v jiné cenové relaci. Tento soundbar lze sehnat cca kolem 20 tis. korun.
Marketingové řečina webu Samsungu neřeším. To bych pak musel řešit i prodejní fotky hamburgerů v McDonaldu a porovnávat je s tou houskou s rozemletými chrupavkami, kterou lidé dostávají do ruky :-)
Skajvolkr
Junior

Odeslat příspěvekod foxfox (novy) 30. 8. 2022 07:06

S tímto soundbarem mám problém při spojení s TV Panasonic přes HDMI-ARC kabel. Dříve jsem měl soudbar AMBEO Sennheiser a propojení fungovalo spolehlivě: po zapnutí TV se zapnul i soundbar a normálně to hrálo. Pak jsem si pořídil tento Samsung a nastal problém: při zapnutí TV tento soundbar vůbec nenajde...jen někdy po několika pokusech zapnout/vypnout. Takže jsem nucen to mít propojené optikou a to šlape spolehlivě. Pro přehrávání BD a DVD z přehrávače používám druhé HDMI v soundbaru a to funguje normálně. Pouštím tam přímo zvuk z přehrávače, obraz do TV. Vše přes HDMI.
Domnívám se, že HDMI-ARC v TV Panasonic a v soundbaru Samsung nejsou kompatibilní....máte někdo podobnou zkušenost?
foxfox (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 30. 8. 2022 07:28

Na vině by mohl být HDMI kabel, to je poměrně častá věc.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod majkom 30. 8. 2022 22:14

Proc proboha nekdo zmigruje z ambeo na samsung?
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod foxfox (novy) 31. 8. 2022 06:25

Během dvou let jsem měl 3x nové AMBEO!!! U prvního přestala fungovat kalibrace, u druhého odešel jeden výkonový modul, u třetího odešel displej a následně zase výkonový modul...prostě tragedie! Tak jsem zvolil ten Samsung, který byl a je hodnocen jako jeden z nejlepších soundbarů. Já jsem s ním po stránce zvukové velice spokojen.

-- 31. 8. 2022 07:27 --

eviljack píše:Na vině by mohl být HDMI kabel, to je poměrně častá věc.
Kabely mám pořád tytéž, které jsem měl u AMBEA, které fungovalo normálně (po stránce komunikace s TV).
foxfox (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 31. 8. 2022 16:24

Nj, ale zkus je proházet, nebo vyměnit za jiný, pokud máš, často tu lidi zmiňují, že výměna HDMI kabelu za trochu lepší pomohla.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foxfox (novy) 3. 9. 2022 09:36

Objednal jsem nový "super" kabel pro HDMI 2.1 a nepomohlo...prostě ty protokoly nejsou kompatibilní. Ale aspoň jsem zjistil, že optika v režimu PCM s tím soundbarem hraje lít!!! Ten Panasonic nějak ten signál DD zmrší a pošle to do toho soundbáru takové nějaké zahuhlané. Když ten HDMI kabel odpojím a ženu to přes optiku, je ten zvuk nějaký čistší a prostorově lepší...mám takový pocit.
P.S. Můj pocit mi potvrdil profesionální zvukař: HDMI přepočítá stereofonní signál jako 5.1, nebo 7.1 a TV ho nějak doupraví a soundbáru se to moc nelíbí...výsledkem je prapodivně zpatlaný zvuk. Kdežto čisté stereo (u mně z předzesilovače gramofonu) ten TV pouze převede do PCM a soundbar zvuk zpracuje korektně a správně! To samozřejmě neplatí u zvuku z BD (Atmos a pod.), tam přehrávač posílá zvuk přímo do soundbaru (ne přes TV) a ten jej patřičně a správně reprodukuje. Ne nadarmo v návodu BD/DVD přehrávače doporučují nastavit výstupy HDMI samostatně pro obraz (kabelem do TV) a zvuk (samostatný kabel HDMI do soundbaru).
foxfox (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod HefCZ 4. 9. 2022 11:36

panove nezkoušel někdo SONOS ARC + sonos sub ?
HefCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod majkom 4. 9. 2022 12:41

Mam arc bez sub
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Skajvolkr 4. 9. 2022 19:38

HefCZ píše:panove nezkoušel někdo SONOS ARC + sonos sub ?

Zkoušeli – chybí tomu HDMI in, neumí DTS HD, DTS:X
A jelikož to nemá HDMI in, tak do toho DTS HD, DTS:X nedostaneme, protože žádná televize to neumí propustit.

A protože to má jen 1x HDMI eARC tak, pokud televize nepropustí TrueHD Atmos a DTS, případně PCM, tak má smůlu a musíme se spokojit jen Dolby Digital plus (Atmos).
Skajvolkr
Junior

Další stránka